Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
4. ஏஸனாவக்³கோ³
4. Esanāvaggo
1-10. ஏஸனாதி³ஸுத்தத³ஸகங்
1-10. Esanādisuttadasakaṃ
685-694. ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, ஏஸனா. கதமா திஸ்ஸோ? காமேஸனா, ப⁴வேஸனா, ப்³ரஹ்மசரியேஸனா – இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ ஏஸனா. இமாஸங் கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸன்னங் ஏஸனானங் அபி⁴ஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாய பரிக்க²யாய பஹானாய சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே சத்தாரோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² அனுப்பன்னானங்…பே॰… உப்பன்னானங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் டி²தியா அஸம்மோஸாய பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாய பா⁴வனாய பாரிபூரியா ச²ந்த³ங் ஜனேதி வாயமதி வீரியங் ஆரப⁴தி சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதி. இமாஸங் கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸன்னங் ஏஸனானங் அபி⁴ஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாய பரிக்க²யாய பஹானாய இமே சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா பா⁴வேதப்³பா³’’தி. (வித்தா²ரேதப்³ப³ங்). த³ஸமங்.
685-694. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, esanā. Katamā tisso? Kāmesanā, bhavesanā, brahmacariyesanā – imā kho, bhikkhave, tisso esanā. Imāsaṃ kho, bhikkhave, tissannaṃ esanānaṃ abhiññāya pariññāya parikkhayāya pahānāya cattāro sammappadhānā bhāvetabbā. Katame cattāro? Idha, bhikkhave, bhikkhu anuppannānaṃ…pe… uppannānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ ṭhitiyā asammosāya bhiyyobhāvāya vepullāya bhāvanāya pāripūriyā chandaṃ janeti vāyamati vīriyaṃ ārabhati cittaṃ paggaṇhāti padahati. Imāsaṃ kho, bhikkhave, tissannaṃ esanānaṃ abhiññāya pariññāya parikkhayāya pahānāya ime cattāro sammappadhānā bhāvetabbā’’ti. (Vitthāretabbaṃ). Dasamaṃ.
ஏஸனாவக்³கோ³ சதுத்தோ².
Esanāvaggo catuttho.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ஏஸனா விதா⁴ ஆஸவோ, ப⁴வோ ச து³க்க²தா திஸ்ஸோ;
Esanā vidhā āsavo, bhavo ca dukkhatā tisso;
கி²லங் மலஞ்ச நீகோ⁴ ச, வேத³னா தண்ஹா தஸினா சாதி.
Khilaṃ malañca nīgho ca, vedanā taṇhā tasinā cāti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. ஸம்மப்பதா⁴னஸங்யுத்தவண்ணனா • 5. Sammappadhānasaṃyuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. ஸம்மப்பதா⁴னஸங்யுத்தவண்ணனா • 5. Sammappadhānasaṃyuttavaṇṇanā