Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    5. ஓக⁴வக்³கோ³

    5. Oghavaggo

    1-10. ஓகா⁴தி³ஸுத்தங்

    1-10. Oghādisuttaṃ

    967-976. ‘‘பஞ்சிமானி, பி⁴க்க²வே, உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானி ஸங்யோஜனானி. கதமானி பஞ்ச? ரூபராகோ³, அரூபராகோ³, மானோ, உத்³த⁴ச்சங், அவிஜ்ஜா – இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சுத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானி ஸங்யோஜனானி. இமேஸங் கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சன்னங் உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானங் ஸங்யோஜனானங் அபி⁴ஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாய பரிக்க²யாய பஹானாய சத்தாரோ ஜா²னா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே சத்தாரோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. விதக்கவிசாரானங் வூபஸமா அஜ்ஜ²த்தங் ஸம்பஸாத³னங் சேதஸோ ஏகோதி³பா⁴வங் அவிதக்கங் அவிசாரங் ஸமாதி⁴ஜங் பீதிஸுக²ங் து³தியங் ஜா²னங்…பே॰… ததியங் ஜா²னங்…பே॰… சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. இமேஸங் கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சன்னங் உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானங் ஸங்யோஜனானங் அபி⁴ஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாய பரிக்க²யாய பஹானாய இமே சத்தாரோ ஜா²னா பா⁴வேதப்³பா³’’தி வித்தா²ரேதப்³ப³ங். த³ஸமங். (யதா² மக்³க³ஸங்யுத்தங் ததா² வித்தா²ரேதப்³ப³ங்).

    967-976. ‘‘Pañcimāni, bhikkhave, uddhambhāgiyāni saṃyojanāni. Katamāni pañca? Rūparāgo, arūparāgo, māno, uddhaccaṃ, avijjā – imāni kho, bhikkhave, pañcuddhambhāgiyāni saṃyojanāni. Imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ uddhambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ abhiññāya pariññāya parikkhayāya pahānāya cattāro jhānā bhāvetabbā. Katame cattāro? Idha, bhikkhave, bhikkhu vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Vitakkavicārānaṃ vūpasamā ajjhattaṃ sampasādanaṃ cetaso ekodibhāvaṃ avitakkaṃ avicāraṃ samādhijaṃ pītisukhaṃ dutiyaṃ jhānaṃ…pe… tatiyaṃ jhānaṃ…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ uddhambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ abhiññāya pariññāya parikkhayāya pahānāya ime cattāro jhānā bhāvetabbā’’ti vitthāretabbaṃ. Dasamaṃ. (Yathā maggasaṃyuttaṃ tathā vitthāretabbaṃ).

    ஓக⁴வக்³கோ³ பஞ்சமோ.

    Oghavaggo pañcamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஓகோ⁴ யோகோ³ உபாதா³னங், க³ந்தா² அனுஸயேன ச;

    Ogho yogo upādānaṃ, ganthā anusayena ca;

    காமகு³ணா நீவரணா, க²ந்தா⁴ ஓருத்³த⁴ம்பா⁴கி³யாதி.

    Kāmaguṇā nīvaraṇā, khandhā oruddhambhāgiyāti.

    ஜா²னஸங்யுத்தங் நவமங்.

    Jhānasaṃyuttaṃ navamaṃ.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact