Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
10. ஓக⁴வக்³கோ³
10. Oghavaggo
1-10. உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யாதி³ஸுத்தத³ஸகங்
1-10. Uddhambhāgiyādisuttadasakaṃ
461-470. ‘‘பஞ்சிமானி , பி⁴க்க²வே, உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானி ஸங்யோஜனானி. கதமானி பஞ்ச? ரூபராகோ³, அரூபராகோ³, மானோ, உத்³த⁴ச்சங், அவிஜ்ஜா – இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சுத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானி ஸங்யோஜனானி. இமேஸங் கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சன்னங் உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானங் ஸங்யோஜனானங் அபி⁴ஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாய பரிக்க²யாய பஹானாய சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா பா⁴வேதப்³பா³.
461-470. ‘‘Pañcimāni , bhikkhave, uddhambhāgiyāni saṃyojanāni. Katamāni pañca? Rūparāgo, arūparāgo, māno, uddhaccaṃ, avijjā – imāni kho, bhikkhave, pañcuddhambhāgiyāni saṃyojanāni. Imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ uddhambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ abhiññāya pariññāya parikkhayāya pahānāya cattāro satipaṭṭhānā bhāvetabbā.
‘‘கதமே சத்தாரோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்; வேத³னாஸு…பே॰… சித்தே…பே॰… த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். இமேஸங் கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சன்னங் உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானங் ஸங்யோஜனானங் அபி⁴ஞ்ஞாய பரிஞ்ஞாய பரிக்க²யாய பஹானாய இமே சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.
‘‘Katame cattāro? Idha, bhikkhave, bhikkhu kāye kāyānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ; vedanāsu…pe… citte…pe… dhammesu dhammānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ uddhambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ abhiññāya pariññāya parikkhayāya pahānāya ime cattāro satipaṭṭhānā bhāvetabbā’’ti.
(யதா² மக்³க³ஸங்யுத்தங் ததா² ஸதிபட்டா²னஸங்யுத்தங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங்).
(Yathā maggasaṃyuttaṃ tathā satipaṭṭhānasaṃyuttaṃ vitthāretabbaṃ).
ஓக⁴வக்³கோ³ த³ஸமோ.
Oghavaggo dasamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ஓகோ⁴ யோகோ³ உபாதா³னங், க³ந்தா² அனுஸயேன ச;
Ogho yogo upādānaṃ, ganthā anusayena ca;
காமகு³ணா நீவரணா, க²ந்தா⁴ ஓருத்³த⁴ம்பா⁴கி³யாதி.
Kāmaguṇā nīvaraṇā, khandhā oruddhambhāgiyāti.
ஸதிபட்டா²னஸங்யுத்தங் ததியங்.
Satipaṭṭhānasaṃyuttaṃ tatiyaṃ.