Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    21-50. ஜலாபு³ஜாதி³தா³னூபகாரஸுத்தத்திங்ஸகங்

    21-50. Jalābujādidānūpakārasuttattiṃsakaṃ

    362-391. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கோ நு கோ², ப⁴ந்தே, ஹேது, கோ பச்சயோ, யேன மிதே⁴கச்சோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஜலாபு³ஜானங் நாகா³னங்…பே॰… ஸங்ஸேத³ஜானங் நாகா³னங்…பே॰… ஓபபாதிகானங் நாகா³னங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதீ’’தி?

    362-391. Sāvatthinidānaṃ. Ekamantaṃ nisinno kho so bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ko nu kho, bhante, hetu, ko paccayo, yena midhekacco kāyassa bhedā paraṃ maraṇā jalābujānaṃ nāgānaṃ…pe… saṃsedajānaṃ nāgānaṃ…pe… opapātikānaṃ nāgānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’’ti?

    ‘‘இத⁴, பி⁴க்கு², ஏகச்சோ காயேன த்³வயகாரீ ஹோதி, வாசாய த்³வயகாரீ, மனஸா த்³வயகாரீ. தஸ்ஸ ஸுதங் ஹோதி – ‘ஓபபாதிகா நாகா³ தீ³கா⁴யுகா வண்ணவந்தோ ஸுக²ப³ஹுலா’தி. தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘அஹோ வதாஹங் காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஓபபாதிகானங் நாகா³னங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜெய்ய’ந்தி. ஸோ அன்னங் தே³தி…பே॰… பானங் தே³தி…பே॰… பதீ³பெய்யங் தே³தி. ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஓபபாதிகானங் நாகா³னங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதி. அயங் கோ², பி⁴க்கு², ஹேது, அயங் பச்சயோ, யேன மிதே⁴கச்சோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஓபபாதிகானங் நாகா³னங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜதீ’’தி.

    ‘‘Idha, bhikkhu, ekacco kāyena dvayakārī hoti, vācāya dvayakārī, manasā dvayakārī. Tassa sutaṃ hoti – ‘opapātikā nāgā dīghāyukā vaṇṇavanto sukhabahulā’ti. Tassa evaṃ hoti – ‘aho vatāhaṃ kāyassa bhedā paraṃ maraṇā opapātikānaṃ nāgānaṃ sahabyataṃ upapajjeyya’nti. So annaṃ deti…pe… pānaṃ deti…pe… padīpeyyaṃ deti. So kāyassa bhedā paraṃ maraṇā opapātikānaṃ nāgānaṃ sahabyataṃ upapajjati. Ayaṃ kho, bhikkhu, hetu, ayaṃ paccayo, yena midhekacco kāyassa bhedā paraṃ maraṇā opapātikānaṃ nāgānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’’ti.

    (இமினா பெய்யாலேன த³ஸ த³ஸ ஸுத்தந்தா காதப்³பா³. ஏவங் சதூஸு யோனீஸு சத்தாலீஸங் வெய்யாகரணா ஹொந்தி. புரிமேஹி பன த³ஸஹி ஸுத்தந்தேஹி ஸஹ ஹொந்தி பண்ணாஸஸுத்தந்தாதி.)

    (Iminā peyyālena dasa dasa suttantā kātabbā. Evaṃ catūsu yonīsu cattālīsaṃ veyyākaraṇā honti. Purimehi pana dasahi suttantehi saha honti paṇṇāsasuttantāti.)

    நாக³ஸங்யுத்தங் ஸமத்தங்.

    Nāgasaṃyuttaṃ samattaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸுத்³தி⁴கங் பணீததரங், சதுரோ ச உபோஸதா²;

    Suddhikaṃ paṇītataraṃ, caturo ca uposathā;

    தஸ்ஸ ஸுதங் சதுரோ ச, தா³னூபகாரா ச தாலீஸங்;

    Tassa sutaṃ caturo ca, dānūpakārā ca tālīsaṃ;

    பண்ணாஸ பிண்ட³தோ ஸுத்தா, நாக³ம்ஹி ஸுப்பகாஸிதாதி.

    Paṇṇāsa piṇḍato suttā, nāgamhi suppakāsitāti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2-50. பணீததரஸுத்தாதி³வண்ணனா • 2-50. Paṇītatarasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2-50. பணீததரஸுத்தாதி³வண்ணனா • 2-50. Paṇītatarasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact