Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3-1. ஸாரிபுத்தத்தே²ரஅபதா³னங்

    3-1. Sāriputtattheraapadānaṃ

    அத² தே²ராபதா³னங் ஸுணாத² –

    Atha therāpadānaṃ suṇātha –

    141.

    141.

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸ அவிதூ³ரே, லம்ப³கோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassa avidūre, lambako nāma pabbato;

    அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    142.

    142.

    ‘‘உத்தானகூலா நதி³கா, ஸுபதித்தா² மனோரமா;

    ‘‘Uttānakūlā nadikā, supatitthā manoramā;

    ஸுஸுத்³த⁴புளினாகிண்ணா, அவிதூ³ரே மமஸ்ஸமங்.

    Susuddhapuḷinākiṇṇā, avidūre mamassamaṃ.

    143.

    143.

    ‘‘அஸக்க²ரா அபப்³பா⁴ரா, ஸாது³ அப்படிக³ந்தி⁴கா;

    ‘‘Asakkharā apabbhārā, sādu appaṭigandhikā;

    ஸந்த³தீ நதி³கா தத்த², ஸோப⁴யந்தா மமஸ்ஸமங்.

    Sandatī nadikā tattha, sobhayantā mamassamaṃ.

    144.

    144.

    ‘‘கும்பீ⁴லா மகரா செத்த², ஸுஸுமாரா 1 ச கச்ச²பா;

    ‘‘Kumbhīlā makarā cettha, susumārā 2 ca kacchapā;

    சரந்தி நதி³யா தத்த², ஸோப⁴யந்தா மமஸ்ஸமங்.

    Caranti nadiyā tattha, sobhayantā mamassamaṃ.

    145.

    145.

    ‘‘பாடீ²னா பாவுஸா மச்சா², ப³லஜா 3 முஞ்ஜரோஹிதா;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā 4 muñjarohitā;

    வக்³க³ளா 5 பபதாயந்தா, ஸோப⁴யந்தி 6 மமஸ்ஸமங்.

    Vaggaḷā 7 papatāyantā, sobhayanti 8 mamassamaṃ.

    146.

    146.

    ‘‘உபோ⁴ கூலேஸு நதி³யா, புப்பி²னோ ப²லினோ து³மா;

    ‘‘Ubho kūlesu nadiyā, pupphino phalino dumā;

    உப⁴தோ அபி⁴லம்ப³ந்தா, ஸோப⁴யந்தி 9 மமஸ்ஸமங்.

    Ubhato abhilambantā, sobhayanti 10 mamassamaṃ.

    147.

    147.

    ‘‘அம்பா³ ஸாலா ச திலகா, பாடலீ ஸிந்து³வாரகா 11;

    ‘‘Ambā sālā ca tilakā, pāṭalī sinduvārakā 12;

    தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ ஸம்பவந்தி, புப்பி²தா மம அஸ்ஸமே.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā mama assame.

    148.

    148.

    ‘‘சம்பகா ஸளலா நீபா 13, நாக³புன்னாக³கேதகா;

    ‘‘Campakā saḷalā nīpā 14, nāgapunnāgaketakā;

    தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ ஸம்பவந்தி, புப்பி²தா மம அஸ்ஸமே.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā mama assame.

    149.

    149.

    ‘‘அதிமுத்தா அஸோகா ச, ப⁴கி³னீமாலா ச புப்பி²தா;

    ‘‘Atimuttā asokā ca, bhaginīmālā ca pupphitā;

    அங்கோலா பி³ம்பி³ஜாலா 15 ச, புப்பி²தா மம அஸ்ஸமே.

    Aṅkolā bimbijālā 16 ca, pupphitā mama assame.

    150.

    150.

    ‘‘கேதகா கந்த³லி 17 சேவ, கோ³து⁴கா திணஸூலிகா;

    ‘‘Ketakā kandali 18 ceva, godhukā tiṇasūlikā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    151.

    151.

    ‘‘கணிகாரா கண்ணிகா ச, அஸனா அஜ்ஜுனா ப³ஹூ;

    ‘‘Kaṇikārā kaṇṇikā ca, asanā ajjunā bahū;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    152.

    152.

    ‘‘புன்னாகா³ கி³ரிபுன்னாகா³, கோவிளாரா ச புப்பி²தா;

    ‘‘Punnāgā giripunnāgā, koviḷārā ca pupphitā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    153.

    153.

    ‘‘உத்³தா⁴லகா ச குடஜா, கத³ம்பா³ வகுலா ப³ஹூ;

    ‘‘Uddhālakā ca kuṭajā, kadambā vakulā bahū;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோப⁴யந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    154.

    154.

    ‘‘ஆளகா இஸிமுக்³கா³ ச, கத³லிமாதுலுங்கி³யோ;

    ‘‘Āḷakā isimuggā ca, kadalimātuluṅgiyo;

    க³ந்தோ⁴த³கேன ஸங்வட்³டா⁴, ப²லானி தா⁴ரயந்தி தே.

    Gandhodakena saṃvaḍḍhā, phalāni dhārayanti te.

    155.

    155.

    ‘‘அஞ்ஞே புப்ப²ந்தி பது³மா, அஞ்ஞே ஜாயந்தி கேஸரீ;

    ‘‘Aññe pupphanti padumā, aññe jāyanti kesarī;

    அஞ்ஞே ஓபுப்பா² பது³மா, புப்பி²தா தளாகே ததா³.

    Aññe opupphā padumā, pupphitā taḷāke tadā.

    156.

    156.

    ‘‘க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹந்தி பது³மா, நித்³தா⁴வந்தி முலாளியோ;

    ‘‘Gabbhaṃ gaṇhanti padumā, niddhāvanti mulāḷiyo;

    ஸிங்கா⁴டிபத்தமாகிண்ணா, ஸோப⁴ந்தி தளாகே ததா³.

    Siṃghāṭipattamākiṇṇā, sobhanti taḷāke tadā.

    157.

    157.

    ‘‘நயிதா அம்ப³க³ந்தீ⁴ ச, உத்தலீ ப³ந்து⁴ஜீவகா;

    ‘‘Nayitā ambagandhī ca, uttalī bandhujīvakā;

    தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ ஸம்பவந்தி, புப்பி²தா தளாகே ததா³.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā taḷāke tadā.

    158.

    158.

    ‘‘பாடீ²னா பாவுஸா மச்சா², ப³லஜா முஞ்ஜரோஹிதா;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā muñjarohitā;

    ஸங்கு³லா மக்³கு³ரா 19 சேவ, வஸந்தி தளாகே ததா³.

    Saṃgulā maggurā 20 ceva, vasanti taḷāke tadā.

    159.

    159.

    ‘‘கும்பீ⁴லா ஸுஸுமாரா ச, தந்திகா³ஹா ச ரக்க²ஸா;

    ‘‘Kumbhīlā susumārā ca, tantigāhā ca rakkhasā;

    ஓகு³ஹா 21 அஜக³ரா ச, வஸந்தி தளாகே ததா³.

    Oguhā 22 ajagarā ca, vasanti taḷāke tadā.

    160.

    160.

    ‘‘பாரேவதா ரவிஹங்ஸா, சக்கவாகா நதீ³சரா;

    ‘‘Pārevatā ravihaṃsā, cakkavākā nadīcarā;

    கோகிலா ஸுகஸாளிகா, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Kokilā sukasāḷikā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    161.

    161.

    ‘‘குக்குத்த²கா குளீரகா, வனே பொக்க²ரஸாதகா;

    ‘‘Kukkutthakā kuḷīrakā, vane pokkharasātakā;

    தி³ந்தி³பா⁴ ஸுவபோதா ச, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Dindibhā suvapotā ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    162.

    162.

    ‘‘ஹங்ஸா கோஞ்சா மயூரா ச, கோகிலா தம்ப³சூளகா 23;

    ‘‘Haṃsā koñcā mayūrā ca, kokilā tambacūḷakā 24;

    பம்பகா ஜீவங்ஜீவா ச, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Pampakā jīvaṃjīvā ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    163.

    163.

    ‘‘கோஸிகா பொட்ட²ஸீஸா ச, குரரா ஸேனகா ப³ஹூ;

    ‘‘Kosikā poṭṭhasīsā ca, kurarā senakā bahū;

    மஹாகாளா ச ஸகுணா, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Mahākāḷā ca sakuṇā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    164.

    164.

    ‘‘பஸதா³ ச வராஹா ச, சமரா க³ண்ட³கா ப³ஹூ 25;

    ‘‘Pasadā ca varāhā ca, camarā gaṇḍakā bahū 26;

    ரோஹிச்சா ஸுகபோதா 27 ச, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Rohiccā sukapotā 28 ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    165.

    165.

    ‘‘ஸீஹப்³யக்³கா⁴ ச தீ³பீ ச, அச்ச²கோகதரச்ச²கா;

    ‘‘Sīhabyagghā ca dīpī ca, acchakokataracchakā;

    திதா⁴ பபி⁴ன்னமாதங்கா³, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Tidhā pabhinnamātaṅgā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    166.

    166.

    ‘‘கின்னரா வானரா சேவ, அதோ²பி வனகம்மிகா;

    ‘‘Kinnarā vānarā ceva, athopi vanakammikā;

    சேதா ச லுத்³த³கா சேவ, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Cetā ca luddakā ceva, upajīvanti taṃ saraṃ.

    167.

    167.

    ‘‘திந்து³கானி பியாலானி, மது⁴கா காஸுமாரயோ 29;

    ‘‘Tindukāni piyālāni, madhukā kāsumārayo 30;

    து⁴வங் ப²லானி தா⁴ரெந்தி, அவிதூ³ரே மமஸ்ஸமங்.

    Dhuvaṃ phalāni dhārenti, avidūre mamassamaṃ.

    168.

    168.

    ‘‘கோஸம்பா³ 31 ஸளலா நிம்பா³ 32, ஸாது³ப²லஸமாயுதா;

    ‘‘Kosambā 33 saḷalā nimbā 34, sāduphalasamāyutā;

    து⁴வங் ப²லானி தா⁴ரெந்தி, அவிதூ³ரே மமஸ்ஸமங்.

    Dhuvaṃ phalāni dhārenti, avidūre mamassamaṃ.

    169.

    169.

    ‘‘ஹரீதகா ஆமலகா, அம்ப³ஜம்பு³விபீ⁴தகா;

    ‘‘Harītakā āmalakā, ambajambuvibhītakā;

    கோலா ப⁴ல்லாதகா பி³ல்லா, ப²லானி தா⁴ரயந்தி தே.

    Kolā bhallātakā billā, phalāni dhārayanti te.

    170.

    170.

    ‘‘ஆலுவா ச களம்பா³ ச, பி³ளாலீதக்களானி ச;

    ‘‘Āluvā ca kaḷambā ca, biḷālītakkaḷāni ca;

    ஜீவகா ஸுதகா சேவ, ப³ஹுகா மம அஸ்ஸமே.

    Jīvakā sutakā ceva, bahukā mama assame.

    171.

    171.

    ‘‘அஸ்ஸமஸ்ஸாவிதூ³ரம்ஹி, தளாகாஸுங் ஸுனிம்மிதா;

    ‘‘Assamassāvidūramhi, taḷākāsuṃ sunimmitā;

    அச்சோ²த³கா ஸீதஜலா, ஸுபதித்தா² மனோரமா.

    Acchodakā sītajalā, supatitthā manoramā.

    172.

    172.

    ‘‘பது³முப்பலஸஞ்ச²ன்னா , புண்ட³ரீகஸமாயுதா;

    ‘‘Padumuppalasañchannā , puṇḍarīkasamāyutā;

    மந்தா³லகேஹி ஸஞ்ச²ன்னா, தி³ப்³ப³க³ந்தோ⁴ பவாயதி.

    Mandālakehi sañchannā, dibbagandho pavāyati.

    173.

    173.

    ‘‘ஏவங் ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னே, புப்பி²தே ப²லிதே வனே;

    ‘‘Evaṃ sabbaṅgasampanne, pupphite phalite vane;

    ஸுகதே அஸ்ஸமே ரம்மே, விஹராமி அஹங் ததா³.

    Sukate assame ramme, viharāmi ahaṃ tadā.

    174.

    174.

    ‘‘ஸீலவா வதஸம்பன்னோ 35, ஜா²யீ ஜா²னரதோ ஸதா³;

    ‘‘Sīlavā vatasampanno 36, jhāyī jhānarato sadā;

    பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தோ, ஸுருசி நாம தாபஸோ.

    Pañcābhiññābalappatto, suruci nāma tāpaso.

    175.

    175.

    ‘‘சதுவீஸஸஹஸ்ஸானி, ஸிஸ்ஸா மய்ஹங் உபட்ட²ஹு;

    ‘‘Catuvīsasahassāni, sissā mayhaṃ upaṭṭhahu;

    ஸப்³பே³வ ப்³ராஹ்மணா ஏதே, ஜாதிமந்தோ யஸஸ்ஸினோ.

    Sabbeva brāhmaṇā ete, jātimanto yasassino.

    176.

    176.

    ‘‘லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸனிக⁴ண்டுஸகேடுபே⁴;

    ‘‘Lakkhaṇe itihāse ca, sanighaṇṭusakeṭubhe;

    பத³கா வெய்யாகரணா, ஸத⁴ம்மே பாரமிங் க³தா.

    Padakā veyyākaraṇā, sadhamme pāramiṃ gatā.

    177.

    177.

    ‘‘உப்பாதேஸு நிமித்தேஸு, லக்க²ணேஸு ச கோவிதா³;

    ‘‘Uppātesu nimittesu, lakkhaṇesu ca kovidā;

    பத²ப்³யா பூ⁴மந்தலிக்கே², மம ஸிஸ்ஸா ஸுஸிக்கி²தா.

    Pathabyā bhūmantalikkhe, mama sissā susikkhitā.

    178.

    178.

    ‘‘அப்பிச்சா² நிபகா ஏதே, அப்பாஹாரா அலோலுபா;

    ‘‘Appicchā nipakā ete, appāhārā alolupā;

    லாபா⁴லாபே⁴ன ஸந்துட்டா², பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Lābhālābhena santuṭṭhā, parivārenti maṃ sadā.

    179.

    179.

    ‘‘ஜா²யீ ஜா²னரதா தீ⁴ரா, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    ‘‘Jhāyī jhānaratā dhīrā, santacittā samāhitā;

    ஆகிஞ்சஞ்ஞங் பத்த²யந்தா, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Ākiñcaññaṃ patthayantā, parivārenti maṃ sadā.

    180.

    180.

    ‘‘அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிப்பத்தா, பெத்திகே கோ³சரே ரதா;

    ‘‘Abhiññāpāramippattā, pettike gocare ratā;

    அந்தலிக்க²சரா தீ⁴ரா, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Antalikkhacarā dhīrā, parivārenti maṃ sadā.

    181.

    181.

    ‘‘ஸங்வுதா ச²ஸு த்³வாரேஸு, அனேஜா ரக்கி²திந்த்³ரியா;

    ‘‘Saṃvutā chasu dvāresu, anejā rakkhitindriyā;

    அஸங்ஸட்டா² ச தே தீ⁴ரா, மம ஸிஸ்ஸா து³ராஸதா³.

    Asaṃsaṭṭhā ca te dhīrā, mama sissā durāsadā.

    182.

    182.

    ‘‘பல்லங்கேன நிஸஜ்ஜாய, டா²னசங்கமனேன ச;

    ‘‘Pallaṅkena nisajjāya, ṭhānacaṅkamanena ca;

    வீதினாமெந்தி தே ரத்திங், மம ஸிஸ்ஸா து³ராஸதா³.

    Vītināmenti te rattiṃ, mama sissā durāsadā.

    183.

    183.

    ‘‘ரஜனீயே ந ரஜ்ஜந்தி, து³ஸ்ஸனீயே ந து³ஸ்ஸரே;

    ‘‘Rajanīye na rajjanti, dussanīye na dussare;

    மோஹனீயே ந முய்ஹந்தி, மம ஸிஸ்ஸா து³ராஸதா³.

    Mohanīye na muyhanti, mama sissā durāsadā.

    184.

    184.

    ‘‘இத்³தி⁴ங் வீமங்ஸமானா தே, வத்தந்தி நிச்சகாலிகங்;

    ‘‘Iddhiṃ vīmaṃsamānā te, vattanti niccakālikaṃ;

    பத²விங் 37 தே பகம்பெந்தி, ஸாரம்பே⁴ன து³ராஸதா³.

    Pathaviṃ 38 te pakampenti, sārambhena durāsadā.

    185.

    185.

    ‘‘கீளமானா ச தே ஸிஸ்ஸா, கீளந்தி ஜா²னகீளிதங்;

    ‘‘Kīḷamānā ca te sissā, kīḷanti jhānakīḷitaṃ;

    ஜம்பு³தோ ப²லமானெந்தி, மம ஸிஸ்ஸா து³ராஸதா³.

    Jambuto phalamānenti, mama sissā durāsadā.

    186.

    186.

    ‘‘அஞ்ஞே க³ச்ச²ந்தி கோ³யானங், அஞ்ஞே புப்³ப³விதே³ஹகங் 39;

    ‘‘Aññe gacchanti goyānaṃ, aññe pubbavidehakaṃ 40;

    அஞ்ஞே ச உத்தரகுருங், ஏஸனாய து³ராஸதா³.

    Aññe ca uttarakuruṃ, esanāya durāsadā.

    187.

    187.

    ‘‘புரதோ பேஸெந்தி கா²ரிங், பச்ச²தோ ச வஜந்தி தே;

    ‘‘Purato pesenti khāriṃ, pacchato ca vajanti te;

    சதுவீஸஸஹஸ்ஸேஹி, சா²தி³தங் ஹோதி அம்ப³ரங்.

    Catuvīsasahassehi, chāditaṃ hoti ambaraṃ.

    188.

    188.

    ‘‘அக்³கி³பாகீ அனக்³கீ³ ச, த³ந்தோது³க்க²லிகாபி ச;

    ‘‘Aggipākī anaggī ca, dantodukkhalikāpi ca;

    அஸ்மேன கொட்டிதா கேசி, பவத்தப²லபோ⁴ஜனா.

    Asmena koṭṭitā keci, pavattaphalabhojanā.

    189.

    189.

    ‘‘உத³கோரோஹணா கேசி, ஸாயங் பாதோ ஸுசீரதா;

    ‘‘Udakorohaṇā keci, sāyaṃ pāto sucīratā;

    தோயாபி⁴ஸேசனகரா, மம ஸிஸ்ஸா து³ராஸதா³.

    Toyābhisecanakarā, mama sissā durāsadā.

    190.

    190.

    ‘‘பரூள்ஹகச்ச²னக²லோமா, பங்கத³ந்தா ரஜஸ்ஸிரா;

    ‘‘Parūḷhakacchanakhalomā, paṅkadantā rajassirā;

    க³ந்தி⁴தா ஸீலக³ந்தே⁴ன, மம ஸிஸ்ஸா து³ராஸதா³.

    Gandhitā sīlagandhena, mama sissā durāsadā.

    191.

    191.

    ‘‘பாதோவ ஸன்னிபதித்வா, ஜடிலா உக்³க³தாபனா;

    ‘‘Pātova sannipatitvā, jaṭilā uggatāpanā;

    லாபா⁴லாப⁴ங் பகித்தெத்வா, க³ச்ச²ந்தி அம்ப³ரே ததா³.

    Lābhālābhaṃ pakittetvā, gacchanti ambare tadā.

    192.

    192.

    ‘‘ஏதேஸங் பக்கமந்தானங், மஹாஸத்³தோ³ பவத்ததி;

    ‘‘Etesaṃ pakkamantānaṃ, mahāsaddo pavattati;

    அஜினசம்மஸத்³தே³ன, முதி³தா ஹொந்தி தே³வதா.

    Ajinacammasaddena, muditā honti devatā.

    193.

    193.

    ‘‘தி³ஸோதி³ஸங் பக்கமந்தி, அந்தலிக்க²சரா இஸீ;

    ‘‘Disodisaṃ pakkamanti, antalikkhacarā isī;

    ஸகே ப³லேனுபத்த²த்³தா⁴, தே க³ச்ச²ந்தி யதி³ச்ச²கங்.

    Sake balenupatthaddhā, te gacchanti yadicchakaṃ.

    194.

    194.

    ‘‘பத²வீகம்பகா ஏதே, ஸப்³பே³வ நப⁴சாரினோ;

    ‘‘Pathavīkampakā ete, sabbeva nabhacārino;

    உக்³க³தேஜா து³ப்பஸஹா, ஸாக³ரோவ அகோ²பி⁴யா.

    Uggatejā duppasahā, sāgarova akhobhiyā.

    195.

    195.

    ‘‘டா²னசங்கமினோ கேசி, கேசி நேஸஜ்ஜிகா இஸீ;

    ‘‘Ṭhānacaṅkamino keci, keci nesajjikā isī;

    பவத்தபோ⁴ஜனா கேசி, மம ஸிஸ்ஸா து³ராஸதா³.

    Pavattabhojanā keci, mama sissā durāsadā.

    196.

    196.

    ‘‘மெத்தாவிஹாரினோ ஏதே, ஹிதேஸீ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Mettāvihārino ete, hitesī sabbapāṇinaṃ;

    அனத்துக்கங்ஸகா ஸப்³பே³, ந தே வம்பெ⁴ந்தி கஸ்ஸசி.

    Anattukkaṃsakā sabbe, na te vambhenti kassaci.

    197.

    197.

    ‘‘ஸீஹராஜாவஸம்பீ⁴தா, க³ஜராஜாவ தா²மவா;

    ‘‘Sīharājāvasambhītā, gajarājāva thāmavā;

    து³ராஸதா³ ப்³யக்³கா⁴ரிவ, ஆக³ச்ச²ந்தி மமந்திகே.

    Durāsadā byagghāriva, āgacchanti mamantike.

    198.

    198.

    ‘‘விஜ்ஜாத⁴ரா தே³வதா ச, நாக³க³ந்த⁴ப்³ப³ரக்க²ஸா;

    ‘‘Vijjādharā devatā ca, nāgagandhabbarakkhasā;

    கும்ப⁴ண்டா³ தா³னவா க³ருளா, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Kumbhaṇḍā dānavā garuḷā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    199.

    199.

    ‘‘தே ஜடாகா²ரிப⁴ரிதா, அஜினுத்தரவாஸனா;

    ‘‘Te jaṭākhāribharitā, ajinuttaravāsanā;

    அந்தலிக்க²சரா ஸப்³பே³, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Antalikkhacarā sabbe, upajīvanti taṃ saraṃ.

    200.

    200.

    ‘‘ஸதா³னுச்ச²விகா 41 ஏதே, அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸகா³ரவா;

    ‘‘Sadānucchavikā 42 ete, aññamaññaṃ sagāravā;

    சதுப்³பீ³ஸஸஹஸ்ஸானங், கி²பிதஸத்³தோ³ ந விஜ்ஜதி.

    Catubbīsasahassānaṃ, khipitasaddo na vijjati.

    201.

    201.

    ‘‘பாதே³ பாத³ங் நிக்கி²பந்தா, அப்பஸத்³தா³ ஸுஸங்வுதா;

    ‘‘Pāde pādaṃ nikkhipantā, appasaddā susaṃvutā;

    உபஸங்கம்ம ஸப்³பே³வ 43, ஸிரஸா வந்த³ரே மமங்.

    Upasaṅkamma sabbeva 44, sirasā vandare mamaṃ.

    202.

    202.

    ‘‘தேஹி ஸிஸ்ஸேஹி பரிவுதோ, ஸந்தேஹி ச தபஸ்ஸிபி⁴;

    ‘‘Tehi sissehi parivuto, santehi ca tapassibhi;

    வஸாமி அஸ்ஸமே தத்த², ஜா²யீ ஜா²னரதோ அஹங்.

    Vasāmi assame tattha, jhāyī jhānarato ahaṃ.

    203.

    203.

    ‘‘இஸீனங் ஸீலக³ந்தே⁴ன, புப்ப²க³ந்தே⁴ன சூப⁴யங்;

    ‘‘Isīnaṃ sīlagandhena, pupphagandhena cūbhayaṃ;

    ப²லீனங் ப²லக³ந்தே⁴ன, க³ந்தி⁴தோ ஹோதி அஸ்ஸமோ.

    Phalīnaṃ phalagandhena, gandhito hoti assamo.

    204.

    204.

    ‘‘ரத்திந்தி³வங் ந ஜானாமி, அரதி மே ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Rattindivaṃ na jānāmi, arati me na vijjati;

    ஸகே ஸிஸ்ஸே ஓவத³ந்தோ, பி⁴ய்யோ ஹாஸங் லபா⁴மஹங்.

    Sake sisse ovadanto, bhiyyo hāsaṃ labhāmahaṃ.

    205.

    205.

    ‘‘புப்பா²னங் புப்ப²மானானங், ப²லானஞ்ச விபச்சதங்;

    ‘‘Pupphānaṃ pupphamānānaṃ, phalānañca vipaccataṃ;

    தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ பவாயந்தி, ஸோப⁴யந்தா மமஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhā pavāyanti, sobhayantā mamassamaṃ.

    206.

    206.

    ‘‘ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்ட²ஹித்வா, ஆதாபீ நிபகோ அஹங்;

    ‘‘Samādhimhā vuṭṭhahitvā, ātāpī nipako ahaṃ;

    கா²ரிபா⁴ரங் க³ஹெத்வான, வனங் அஜ்ஜோ²க³ஹிங் அஹங்.

    Khāribhāraṃ gahetvāna, vanaṃ ajjhogahiṃ ahaṃ.

    207.

    207.

    ‘‘உப்பாதே ஸுபினே சாபி, லக்க²ணேஸு ஸுஸிக்கி²தோ;

    ‘‘Uppāte supine cāpi, lakkhaṇesu susikkhito;

    பவத்தமானங் 45 மந்தபத³ங், தா⁴ரயாமி அஹங் ததா³.

    Pavattamānaṃ 46 mantapadaṃ, dhārayāmi ahaṃ tadā.

    208.

    208.

    ‘‘அனோமத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    விவேககாமோ ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஹிமவந்தமுபாக³மி.

    Vivekakāmo sambuddho, himavantamupāgami.

    209.

    209.

    ‘‘அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா ஹிமவந்தங், அக்³கோ³ காருணிகோ முனி;

    ‘‘Ajjhogāhetvā himavantaṃ, aggo kāruṇiko muni;

    பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வான, நிஸீதி³ புரிஸுத்தமோ.

    Pallaṅkaṃ ābhujitvāna, nisīdi purisuttamo.

    210.

    210.

    ‘‘தமத்³த³ஸாஹங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸப்பபா⁴ஸங் மனோரமங்;

    ‘‘Tamaddasāhaṃ sambuddhaṃ, sappabhāsaṃ manoramaṃ;

    இந்தீ³வரங்வ ஜலிதங், ஆதி³த்தங்வ ஹுதாஸனங்.

    Indīvaraṃva jalitaṃ, ādittaṃva hutāsanaṃ.

    211.

    211.

    ‘‘ஜலந்தங் தீ³பருக்க²ங்வ, விஜ்ஜுதங் க³க³ணே யதா²;

    ‘‘Jalantaṃ dīparukkhaṃva, vijjutaṃ gagaṇe yathā;

    ஸுபு²ல்லங் ஸாலராஜங்வ, அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்.

    Suphullaṃ sālarājaṃva, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    212.

    212.

    ‘‘அயங் நாகோ³ மஹாவீரோ, து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ முனி;

    ‘‘Ayaṃ nāgo mahāvīro, dukkhassantakaro muni;

    இமங் த³ஸ்ஸனமாக³ம்ம, ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சரே.

    Imaṃ dassanamāgamma, sabbadukkhā pamuccare.

    213.

    213.

    ‘‘தி³ஸ்வானாஹங் தே³வதே³வங், லக்க²ணங் உபதா⁴ரயிங்;

    ‘‘Disvānāhaṃ devadevaṃ, lakkhaṇaṃ upadhārayiṃ;

    பு³த்³தோ⁴ நு கோ² ந வா பு³த்³தோ⁴, ஹந்த³ பஸ்ஸாமி சக்கு²மங்.

    Buddho nu kho na vā buddho, handa passāmi cakkhumaṃ.

    214.

    214.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸாரானி சக்கானி, தி³ஸ்ஸந்தி சரணுத்தமே;

    ‘‘Sahassārāni cakkāni, dissanti caraṇuttame;

    லக்க²ணானிஸ்ஸ தி³ஸ்வான, நிட்ட²ங் க³ச்சி²ங் ததா²க³தே.

    Lakkhaṇānissa disvāna, niṭṭhaṃ gacchiṃ tathāgate.

    215.

    215.

    ‘‘ஸம்மஜ்ஜனிங் க³ஹெத்வான, ஸம்மஜ்ஜித்வானஹங் ததா³;

    ‘‘Sammajjaniṃ gahetvāna, sammajjitvānahaṃ tadā;

    அத² புப்பே² ஸமானெத்வா, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் அபூஜயிங்.

    Atha pupphe samānetvā, buddhaseṭṭhaṃ apūjayiṃ.

    216.

    216.

    ‘‘பூஜயித்வான தங் பு³த்³த⁴ங், ஓக⁴திண்ணமனாஸவங்;

    ‘‘Pūjayitvāna taṃ buddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ;

    ஏகங்ஸங் அஜினங் கத்வா, நமஸ்ஸிங் லோகனாயகங்.

    Ekaṃsaṃ ajinaṃ katvā, namassiṃ lokanāyakaṃ.

    217.

    217.

    ‘‘யேன ஞாணேன ஸம்பு³த்³தோ⁴, விஹரதி 47 அனாஸவோ;

    ‘‘Yena ñāṇena sambuddho, viharati 48 anāsavo;

    தங் ஞாணங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Taṃ ñāṇaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    218.

    218.

    ‘‘‘ஸமுத்³த⁴ரஸிமங் 49 லோகங், ஸயம்பூ⁴ அமிதோத³ய;

    ‘‘‘Samuddharasimaṃ 50 lokaṃ, sayambhū amitodaya;

    தவ த³ஸ்ஸனமாக³ம்ம, கங்கா²ஸோதங் தரந்தி தே.

    Tava dassanamāgamma, kaṅkhāsotaṃ taranti te.

    219.

    219.

    ‘‘‘துவங் ஸத்தா² ச கேது ச, த⁴ஜோ யூபோ ச பாணினங்;

    ‘‘‘Tuvaṃ satthā ca ketu ca, dhajo yūpo ca pāṇinaṃ;

    பராயணோ 51 பதிட்டா² ச, தீ³போ ச த்³விபது³த்தமோ.

    Parāyaṇo 52 patiṭṭhā ca, dīpo ca dvipaduttamo.

    220.

    220.

    ‘‘‘ஸக்கா ஸமுத்³தே³ உத³கங், பமேதுங் ஆள்ஹகேன வா;

    ‘‘‘Sakkā samudde udakaṃ, pametuṃ āḷhakena vā;

    ந த்வேவ தவ ஸப்³ப³ஞ்ஞு, ஞாணங் ஸக்கா பமேதவே.

    Na tveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā pametave.

    221.

    221.

    ‘‘‘தா⁴ரேதுங் பத²விங் ஸக்கா, ட²பெத்வா துலமண்ட³லே;

    ‘‘‘Dhāretuṃ pathaviṃ sakkā, ṭhapetvā tulamaṇḍale;

    ந த்வேவ தவ ஸப்³ப³ஞ்ஞு, ஞாணங் ஸக்கா த⁴ரேதவே.

    Na tveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā dharetave.

    222.

    222.

    ‘‘‘ஆகாஸோ மினிதுங் ஸக்கா, ரஜ்ஜுயா அங்கு³லேன வா;

    ‘‘‘Ākāso minituṃ sakkā, rajjuyā aṅgulena vā;

    ந த்வேவ தவ ஸப்³ப³ஞ்ஞு, ஞாணங் ஸக்கா பமேதவே.

    Na tveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā pametave.

    223.

    223.

    ‘‘‘மஹாஸமுத்³தே³ உத³கங், பத²வீ சாகி²லா ஜடங் 53;

    ‘‘‘Mahāsamudde udakaṃ, pathavī cākhilā jaṭaṃ 54;

    பு³த்³த⁴ஞாணங் உபாதா³ய, உபமாதோ ந யுஜ்ஜரே.

    Buddhañāṇaṃ upādāya, upamāto na yujjare.

    224.

    224.

    ‘‘‘ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, சித்தங் யேஸங் பவத்ததி;

    ‘‘‘Sadevakassa lokassa, cittaṃ yesaṃ pavattati;

    அந்தோஜாலீகதா 55 ஏதே, தவ ஞாணம்ஹி சக்கு²ம.

    Antojālīkatā 56 ete, tava ñāṇamhi cakkhuma.

    225.

    225.

    ‘‘‘யேன ஞாணேன பத்தோஸி, கேவலங் போ³தி⁴முத்தமங்;

    ‘‘‘Yena ñāṇena pattosi, kevalaṃ bodhimuttamaṃ;

    தேன ஞாணேன ஸப்³ப³ஞ்ஞு, மத்³த³ஸீ பரதித்தி²யே’.

    Tena ñāṇena sabbaññu, maddasī paratitthiye’.

    226.

    226.

    ‘‘இமா கா³தா² த²வித்வான, ஸுருசி நாம தாபஸோ;

    ‘‘Imā gāthā thavitvāna, suruci nāma tāpaso;

    அஜினங் பத்த²ரித்வான, பத²வியங் நிஸீதி³ ஸோ.

    Ajinaṃ pattharitvāna, pathaviyaṃ nisīdi so.

    227.

    227.

    ‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி, அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோ மஹண்ணவே;

    ‘‘Cullāsītisahassāni, ajjhogāḷho mahaṇṇave;

    அச்சுக³தோ தாவதே³வ, கி³ரிராஜா பவுச்சதி.

    Accugato tāvadeva, girirājā pavuccati.

    228.

    228.

    ‘‘தாவ அச்சுக்³க³தோ நேரு, ஆயதோ வித்த²தோ ச ஸோ;

    ‘‘Tāva accuggato neru, āyato vitthato ca so;

    சுண்ணிதோ அணுபே⁴தே³ன, கோடிஸதஸஹஸ்ஸஸோ 57.

    Cuṇṇito aṇubhedena, koṭisatasahassaso 58.

    229.

    229.

    ‘‘லக்கே² ட²பியமானம்ஹி, பரிக்க²யமக³ச்ச²த²;

    ‘‘Lakkhe ṭhapiyamānamhi, parikkhayamagacchatha;

    ந த்வேவ தவ ஸப்³ப³ஞ்ஞு, ஞாணங் ஸக்கா பமேதவே.

    Na tveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā pametave.

    230.

    230.

    ‘‘ஸுகு²மச்சி²கேன ஜாலேன, உத³கங் யோ பரிக்கி²பே;

    ‘‘Sukhumacchikena jālena, udakaṃ yo parikkhipe;

    யே கேசி உத³கே பாணா, அந்தோஜாலீகதா ஸியுங்.

    Ye keci udake pāṇā, antojālīkatā siyuṃ.

    231.

    231.

    ‘‘ததே²வ ஹி மஹாவீர, யே கேசி புது²தித்தி²யா;

    ‘‘Tatheva hi mahāvīra, ye keci puthutitthiyā;

    தி³ட்டி²க³ஹனபக்க²ந்தா³ 59, பராமாஸேன மோஹிதா.

    Diṭṭhigahanapakkhandā 60, parāmāsena mohitā.

    232.

    232.

    ‘‘தவ ஸுத்³தே⁴ன ஞாணேன, அனாவரணத³ஸ்ஸினா;

    ‘‘Tava suddhena ñāṇena, anāvaraṇadassinā;

    அந்தோஜாலீகதா ஏதே, ஞாணங் தே நாதிவத்தரே.

    Antojālīkatā ete, ñāṇaṃ te nātivattare.

    233.

    233.

    ‘‘ப⁴க³வா தம்ஹி ஸமயே, அனோமத³ஸ்ஸீ மஹாயஸோ;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, anomadassī mahāyaso;

    வுட்ட²ஹித்வா ஸமாதி⁴ம்ஹா, தி³ஸங் ஓலோகயீ ஜினோ.

    Vuṭṭhahitvā samādhimhā, disaṃ olokayī jino.

    234.

    234.

    ‘‘அனோமத³ஸ்ஸிமுனினோ, நிஸபோ⁴ நாம ஸாவகோ;

    ‘‘Anomadassimunino, nisabho nāma sāvako;

    பரிவுதோ ஸதஸஹஸ்ஸேஹி, ஸந்தசித்தேஹி தாதி³பி⁴.

    Parivuto satasahassehi, santacittehi tādibhi.

    235.

    235.

    ‘‘கீ²ணாஸவேஹி ஸுத்³தே⁴ஹி, ச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹி ஜா²யிபி⁴;

    ‘‘Khīṇāsavehi suddhehi, chaḷabhiññehi jhāyibhi;

    சித்தமஞ்ஞாய பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, உபேஸி லோகனாயகங்.

    Cittamaññāya buddhassa, upesi lokanāyakaṃ.

    236.

    236.

    ‘‘அந்தலிக்கே² டி²தா தத்த², பத³க்கி²ணமகங்ஸு தே;

    ‘‘Antalikkhe ṭhitā tattha, padakkhiṇamakaṃsu te;

    நமஸ்ஸந்தா பஞ்ஜலிகா, ஓதருங் 61 பு³த்³த⁴ஸந்திகே.

    Namassantā pañjalikā, otaruṃ 62 buddhasantike.

    237.

    237.

    ‘‘அனோமத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸிதி³த்வா, ஸிதங் பாதுகரீ ஜினோ.

    Bhikkhusaṅghe nisiditvā, sitaṃ pātukarī jino.

    238.

    238.

    ‘‘வருணோ நாமுபட்டா²கோ, அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    ‘‘Varuṇo nāmupaṭṭhāko, anomadassissa satthuno;

    ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா, அபுச்சி² லோகனாயகங்.

    Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, apucchi lokanāyakaṃ.

    239.

    239.

    ‘‘‘கோ நு கோ² ப⁴க³வா ஹேது, ஸிதகம்மஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    ‘‘‘Ko nu kho bhagavā hetu, sitakammassa satthuno;

    ந ஹி பு³த்³தா⁴ அஹேதூஹி, ஸிதங் பாதுகரொந்தி தே’.

    Na hi buddhā ahetūhi, sitaṃ pātukaronti te’.

    240.

    240.

    ‘‘அனோமத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    பி⁴க்கு²மஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா, இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸத².

    Bhikkhumajjhe nisīditvā, imaṃ gāthaṃ abhāsatha.

    241.

    241.

    ‘‘‘யோ மங் புப்பே²ன பூஜேஸி, ஞாணஞ்சாபி அனுத்த²வி;

    ‘‘‘Yo maṃ pupphena pūjesi, ñāṇañcāpi anutthavi;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணோத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇotha mama bhāsato.

    242.

    242.

    ‘‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ கி³ரமஞ்ஞாய, ஸப்³பே³ தே³வா ஸமாக³தா;

    ‘‘‘Buddhassa giramaññāya, sabbe devā samāgatā;

    ஸத்³த⁴ம்மங் ஸோதுகாமா தே, ஸம்பு³த்³த⁴முபஸங்கமுங்.

    Saddhammaṃ sotukāmā te, sambuddhamupasaṅkamuṃ.

    243.

    243.

    ‘‘‘த³ஸஸு லோகதா⁴தூஸு, தே³வகாயா மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘‘Dasasu lokadhātūsu, devakāyā mahiddhikā;

    ஸத்³த⁴ம்மங் ஸோதுகாமா தே, ஸம்பு³த்³த⁴முபஸங்கமுங்.

    Saddhammaṃ sotukāmā te, sambuddhamupasaṅkamuṃ.

    244.

    244.

    ‘‘‘ஹத்தீ² அஸ்ஸா ரதா² பத்தீ, ஸேனா ச சதுரங்கி³னீ;

    ‘‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā ca caturaṅginī;

    பரிவாரெஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    245.

    245.

    ‘‘‘ஸட்டி²தூரியஸஹஸ்ஸானி, பே⁴ரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘‘Saṭṭhitūriyasahassāni, bheriyo samalaṅkatā;

    உபட்டி²ஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Upaṭṭhissantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    246.

    246.

    ‘‘‘ஸோளஸித்தி²ஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘‘Soḷasitthisahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    விசித்தவத்தா²ப⁴ரணா, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா.

    Vicittavatthābharaṇā, āmuttamaṇikuṇḍalā.

    247.

    247.

    ‘‘‘அளாரபம்ஹா ஹஸுலா, ஸுஸஞ்ஞா தனுமஜ்ஜி²மா;

    ‘‘‘Aḷārapamhā hasulā, susaññā tanumajjhimā;

    பரிவாரெஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    248.

    248.

    ‘‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Kappasatasahassāni, devaloke ramissati;

    ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் சக்கவத்தீ, ராஜா ரட்டே² ப⁴விஸ்ஸதி.

    Sahassakkhattuṃ cakkavattī, rājā raṭṭhe bhavissati.

    249.

    249.

    ‘‘‘ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Sahassakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங் 63.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ 64.

    250.

    250.

    ‘‘‘பச்சி²மே ப⁴வஸம்பத்தே 65, மனுஸ்ஸத்தங் க³மிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Pacchime bhavasampatte 66, manussattaṃ gamissati;

    ப்³ராஹ்மணீ ஸாரியா நாம, தா⁴ரயிஸ்ஸதி குச்சி²னா.

    Brāhmaṇī sāriyā nāma, dhārayissati kucchinā.

    251.

    251.

    ‘‘‘மாதுயா நாமகொ³த்தேன, பஞ்ஞாயிஸ்ஸதியங் நரோ;

    ‘‘‘Mātuyā nāmagottena, paññāyissatiyaṃ naro;

    ஸாரிபுத்தோதி நாமேன, திக்க²பஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Sāriputtoti nāmena, tikkhapañño bhavissati.

    252.

    252.

    ‘‘‘அஸீதிகோடீ ச²ட்³டெ³த்வா, பப்³ப³ஜிஸ்ஸதிகிஞ்சனோ;

    ‘‘‘Asītikoṭī chaḍḍetvā, pabbajissatikiñcano;

    க³வேஸந்தோ ஸந்திபத³ங், சரிஸ்ஸதி மஹிங் இமங்.

    Gavesanto santipadaṃ, carissati mahiṃ imaṃ.

    253.

    253.

    ‘‘‘அப்பரிமெய்யே இதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Apparimeyye ito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    254.

    254.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ஸாரிபுத்தோதி நாமேன, ஹெஸ்ஸதி அக்³க³ஸாவகோ.

    Sāriputtoti nāmena, hessati aggasāvako.

    255.

    255.

    ‘‘‘அயங் பா⁴கீ³ரதீ² 67 க³ங்கா³, ஹிமவந்தா பபா⁴விதா;

    ‘‘‘Ayaṃ bhāgīrathī 68 gaṅgā, himavantā pabhāvitā;

    மஹாஸமுத்³த³மப்பேதி, தப்பயந்தீ மஹோத³தி⁴ங் 69.

    Mahāsamuddamappeti, tappayantī mahodadhiṃ 70.

    256.

    256.

    ‘‘‘ததே²வாயங் ஸாரிபுத்தோ, ஸகே தீஸு விஸாரதோ³;

    ‘‘‘Tathevāyaṃ sāriputto, sake tīsu visārado;

    பஞ்ஞாய பாரமிங் க³ந்த்வா, தப்பயிஸ்ஸதி பாணினே 71.

    Paññāya pāramiṃ gantvā, tappayissati pāṇine 72.

    257.

    257.

    ‘‘‘ஹிமவந்தமுபாதா³ய, ஸாக³ரஞ்ச மஹோத³தி⁴ங்;

    ‘‘‘Himavantamupādāya, sāgarañca mahodadhiṃ;

    எத்த²ந்தரே யங் புலினங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Etthantare yaṃ pulinaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    258.

    258.

    ‘‘‘தம்பி ஸக்கா அஸேஸேன, ஸங்கா²துங் க³ணனா யதா²;

    ‘‘‘Tampi sakkā asesena, saṅkhātuṃ gaṇanā yathā;

    ந த்வேவ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ, பஞ்ஞாயந்தோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Na tveva sāriputtassa, paññāyanto bhavissati.

    259.

    259.

    ‘‘‘லக்கே² ட²பியமானம்ஹி, கீ²யே க³ங்கா³ய வாலுகா;

    ‘‘‘Lakkhe ṭhapiyamānamhi, khīye gaṅgāya vālukā;

    ந த்வேவ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ, பஞ்ஞாயந்தோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Na tveva sāriputtassa, paññāyanto bhavissati.

    260.

    260.

    ‘‘‘மஹாஸமுத்³தே³ ஊமியோ, க³ணனாதோ அஸங்கி²யா;

    ‘‘‘Mahāsamudde ūmiyo, gaṇanāto asaṅkhiyā;

    ததே²வ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ, பஞ்ஞாயந்தோ ந ஹெஸ்ஸதி.

    Tatheva sāriputtassa, paññāyanto na hessati.

    261.

    261.

    ‘‘‘ஆராத⁴யித்வா ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்;

    ‘‘‘Ārādhayitvā sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    பஞ்ஞாய பாரமிங் க³ந்த்வா, ஹெஸ்ஸதி அக்³க³ஸாவகோ.

    Paññāya pāramiṃ gantvā, hessati aggasāvako.

    262.

    262.

    ‘‘‘பவத்திதங் த⁴ம்மசக்கங், ஸக்யபுத்தேன தாதி³னா;

    ‘‘‘Pavattitaṃ dhammacakkaṃ, sakyaputtena tādinā;

    அனுவத்தெஸ்ஸதி ஸம்மா, வஸ்ஸெந்தோ த⁴ம்மவுட்டி²யோ.

    Anuvattessati sammā, vassento dhammavuṭṭhiyo.

    263.

    263.

    ‘‘‘ஸப்³ப³மேதங் அபி⁴ஞ்ஞாய, கோ³தமோ ஸக்யபுங்க³வோ;

    ‘‘‘Sabbametaṃ abhiññāya, gotamo sakyapuṅgavo;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, அக்³க³ட்டா²னே ட²பெஸ்ஸதி’.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, aggaṭṭhāne ṭhapessati’.

    264.

    264.

    ‘‘அஹோ மே ஸுகதங் கம்மங், அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    ‘‘Aho me sukataṃ kammaṃ, anomadassissa satthuno;

    யஸ்ஸாஹங் காரங் 73 கத்வான, ஸப்³ப³த்த² பாரமிங் க³தோ.

    Yassāhaṃ kāraṃ 74 katvāna, sabbattha pāramiṃ gato.

    265.

    265.

    ‘‘அபரிமெய்யே கதங் கம்மங், ப²லங் த³ஸ்ஸேஸி மே இத⁴;

    ‘‘Aparimeyye kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;

    ஸுமுத்தோ ஸரவேகோ³வ, கிலேஸே ஜா²பயிங் அஹங்.

    Sumutto saravegova, kilese jhāpayiṃ ahaṃ.

    266.

    266.

    ‘‘அஸங்க²தங் க³வேஸந்தோ, நிப்³பா³னங் அசலங் பத³ங்;

    ‘‘Asaṅkhataṃ gavesanto, nibbānaṃ acalaṃ padaṃ;

    விசினங் தித்தி²யே ஸப்³பே³, ஏஸாஹங் ஸங்ஸரிங் ப⁴வே.

    Vicinaṃ titthiye sabbe, esāhaṃ saṃsariṃ bhave.

    267.

    267.

    ‘‘யதா²பி ப்³யாதி⁴தோ போஸோ, பரியேஸெய்ய ஓஸத⁴ங்;

    ‘‘Yathāpi byādhito poso, pariyeseyya osadhaṃ;

    விசினெய்ய வனங் 75 ஸப்³ப³ங், ப்³யாதி⁴தோ பரிமுத்தியா.

    Vicineyya vanaṃ 76 sabbaṃ, byādhito parimuttiyā.

    268.

    268.

    ‘‘அஸங்க²தங் க³வேஸந்தோ, நிப்³பா³னங் அமதங் பத³ங்;

    ‘‘Asaṅkhataṃ gavesanto, nibbānaṃ amataṃ padaṃ;

    அப்³போ³கிண்ணங் 77 பஞ்சஸதங், பப்³ப³ஜிங் இஸிபப்³ப³ஜங்.

    Abbokiṇṇaṃ 78 pañcasataṃ, pabbajiṃ isipabbajaṃ.

    269.

    269.

    ‘‘ஜடாபா⁴ரேன ப⁴ரிதோ, அஜினுத்தரனிவாஸனோ;

    ‘‘Jaṭābhārena bharito, ajinuttaranivāsano;

    அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிங் க³ந்த்வா, ப்³ரஹ்மலோகங் அக³ச்சி²ஹங்.

    Abhiññāpāramiṃ gantvā, brahmalokaṃ agacchihaṃ.

    270.

    270.

    ‘‘நத்தி² பா³ஹிரகே ஸுத்³தி⁴, ட²பெத்வா ஜினஸாஸனங்;

    ‘‘Natthi bāhirake suddhi, ṭhapetvā jinasāsanaṃ;

    யே கேசி பு³த்³தி⁴மா ஸத்தா, ஸுஜ்ஜ²ந்தி ஜினஸாஸனே.

    Ye keci buddhimā sattā, sujjhanti jinasāsane.

    271.

    271.

    ‘‘அத்தகாரமயங் 79 ஏதங், நயித³ங் இதிஹீதிஹங்;

    ‘‘Attakāramayaṃ 80 etaṃ, nayidaṃ itihītihaṃ;

    அஸங்க²தங் க³வேஸந்தோ, குதித்தே² 81 ஸஞ்சரிங் அஹங்.

    Asaṅkhataṃ gavesanto, kutitthe 82 sañcariṃ ahaṃ.

    272.

    272.

    ‘‘யதா² ஸாரத்தி²கோ போஸோ, கத³லிங் செ²த்வான பா²லயே;

    ‘‘Yathā sāratthiko poso, kadaliṃ chetvāna phālaye;

    ந தத்த² ஸாரங் விந்தெ³ய்ய, ஸாரேன ரித்தகோ ஹி ஸோ.

    Na tattha sāraṃ vindeyya, sārena rittako hi so.

    273.

    273.

    ‘‘ததே²வ தித்தி²யா லோகே, நானாதி³ட்டீ² ப³ஹுஜ்ஜனா;

    ‘‘Tatheva titthiyā loke, nānādiṭṭhī bahujjanā;

    அஸங்க²தேன ரித்தாஸே, ஸாரேன கத³லீ யதா².

    Asaṅkhatena rittāse, sārena kadalī yathā.

    274.

    274.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வஸம்பத்தே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Pacchime bhavasampatte, brahmabandhu ahosahaṃ;

    மஹாபோ⁴க³ங் ச²ட்³டெ³த்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Mahābhogaṃ chaḍḍetvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    பட²மபா⁴ணவாரங்.

    Paṭhamabhāṇavāraṃ.

    275.

    275.

    ‘‘அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;

    ‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    ப்³ராஹ்மணோ ஸஞ்சயோ 83 நாம, தஸ்ஸ மூலே வஸாமஹங்.
