Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3-4. அனுருத்³த⁴த்தே²ரஅபதா³னங்

    3-4. Anuruddhattheraapadānaṃ

    421.

    421.

    ‘‘ஸுமேத⁴ங் ப⁴க³வந்தாஹங், லோகஜெட்ட²ங் நராஸப⁴ங்;

    ‘‘Sumedhaṃ bhagavantāhaṃ, lokajeṭṭhaṃ narāsabhaṃ;

    வூபகட்ட²ங் விஹரந்தங், அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்.

    Vūpakaṭṭhaṃ viharantaṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    422.

    422.

    ‘‘உபக³ந்த்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸுமேத⁴ங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Upagantvāna sambuddhaṃ, sumedhaṃ lokanāyakaṃ;

    அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²மயாசஹங்.

    Añjaliṃ paggahetvāna, buddhaseṭṭhamayācahaṃ.

    423.

    423.

    ‘‘அனுகம்ப மஹாவீர, லோகஜெட்ட² நராஸப⁴;

    ‘‘Anukampa mahāvīra, lokajeṭṭha narāsabha;

    பதீ³பங் தே பத³ஸ்ஸாமி, ருக்க²மூலம்ஹி ஜா²யதோ.

    Padīpaṃ te padassāmi, rukkhamūlamhi jhāyato.

    424.

    424.

    ‘‘அதி⁴வாஸேஸி ஸோ தீ⁴ரோ, ஸயம்பூ⁴ வத³தங் வரோ;

    ‘‘Adhivāsesi so dhīro, sayambhū vadataṃ varo;

    து³மேஸு வினிவிஜ்ஜி²த்வா, யந்தங் யோஜியஹங் ததா³.

    Dumesu vinivijjhitvā, yantaṃ yojiyahaṃ tadā.

    425.

    425.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸவட்டிங் பாதா³ஸிங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸ லோகப³ந்து⁴னோ;

    ‘‘Sahassavaṭṭiṃ pādāsiṃ, buddhassa lokabandhuno;

    ஸத்தாஹங் பஜ்ஜலித்வான, தீ³பா வூபஸமிங்ஸு மே.

    Sattāhaṃ pajjalitvāna, dīpā vūpasamiṃsu me.

    426.

    426.

    ‘‘தேன சித்தப்பஸாதே³ன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena cittappasādena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், விமானமுபபஜ்ஜஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, vimānamupapajjahaṃ.

    427.

    427.

    ‘‘உபபன்னஸ்ஸ தே³வத்தங், ப்³யம்ஹங் ஆஸி ஸுனிம்மிதங்;

    ‘‘Upapannassa devattaṃ, byamhaṃ āsi sunimmitaṃ;

    ஸமந்ததோ பஜ்ஜலதி, தீ³பதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Samantato pajjalati, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    428.

    428.

    ‘‘ஸமந்தா யோஜனஸதங், விரோசேஸிமஹங் ததா³;

    ‘‘Samantā yojanasataṃ, virocesimahaṃ tadā;

    ஸப்³பே³ தே³வே அபி⁴போ⁴மி, தீ³பதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sabbe deve abhibhomi, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    429.

    429.

    ‘‘திங்ஸகப்பானி தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Tiṃsakappāni devindo, devarajjamakārayiṃ;

    ந மங் கேசீதிமஞ்ஞந்தி, தீ³பதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Na maṃ kecītimaññanti, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    430.

    430.

    ‘‘அட்ட²வீஸதிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Aṭṭhavīsatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    தி³வா ரத்திஞ்ச பஸ்ஸாமி, ஸமந்தா யோஜனங் ததா³.

    Divā rattiñca passāmi, samantā yojanaṃ tadā.

    431.

    431.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸலோகங் ஞாணேன, பஸ்ஸாமி ஸத்து² ஸாஸனே;

    ‘‘Sahassalokaṃ ñāṇena, passāmi satthu sāsane;

    தி³ப்³ப³சக்கு²மனுப்பத்தோ, தீ³பதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Dibbacakkhumanuppatto, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    432.

    432.

    ‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸிதோ;

    ‘‘Sumedho nāma sambuddho, tiṃsakappasahassito;

    தஸ்ஸ தீ³போ மயா தி³ன்னோ, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Tassa dīpo mayā dinno, vippasannena cetasā.

    433.

    433.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா அனுருத்³தோ⁴ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā anuruddho thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    அனுருத்³த⁴த்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Anuruddhattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 3-4. அனுருத்³த⁴த்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 3-4. Anuruddhattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact