Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3-6. உபாலித்தே²ரஅபதா³னங்

    3-6. Upālittheraapadānaṃ

    441.

    441.

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, ஸுஜாதோ நாம ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, sujāto nāma brāhmaṇo;

    அஸீதிகோடினிசயோ, பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞவா.

    Asītikoṭinicayo, pahūtadhanadhaññavā.

    442.

    442.

    ‘‘அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;

    ‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸத⁴ம்மே பாரமிங் க³தோ.

    Lakkhaṇe itihāse ca, sadhamme pāramiṃ gato.

    443.

    443.

    ‘‘பரிப்³பா³ஜா ஏகஸிகா² 1, கோ³தமா

    ‘‘Paribbājā ekasikhā 2, gotamā

    பு³த்³த⁴ஸாவகா 3.

    Buddhasāvakā 4.

    சரகா தாபஸா சேவ, சரந்தி மஹியா ததா³.

    Carakā tāpasā ceva, caranti mahiyā tadā.

    444.

    444.

    ‘‘தேபி மங் பரிவாரெந்தி, ப்³ராஹ்மணோ விஸ்ஸுதோ இதி;

    ‘‘Tepi maṃ parivārenti, brāhmaṇo vissuto iti;

    ப³ஹுஜ்ஜனோ மங் பூஜேதி, நாஹங் பூஜேமி கிஞ்சனங்.

    Bahujjano maṃ pūjeti, nāhaṃ pūjemi kiñcanaṃ.

    445.

    445.

    ‘‘பூஜாரஹங் ந பஸ்ஸாமி, மானத்த²த்³தோ⁴ அஹங் ததா³;

    ‘‘Pūjārahaṃ na passāmi, mānatthaddho ahaṃ tadā;

    பு³த்³தோ⁴தி வசனங் நத்தி², தாவ நுப்பஜ்ஜதே ஜினோ.

    Buddhoti vacanaṃ natthi, tāva nuppajjate jino.

    446.

    446.

    ‘‘அச்சயேன அஹோரத்தங், பது³முத்தரனாமகோ 5;

    ‘‘Accayena ahorattaṃ, padumuttaranāmako 6;

    ஸப்³ப³ங் தமங் வினோதெ³த்வா, லோகே உப்பஜ்ஜி சக்கு²மா.

    Sabbaṃ tamaṃ vinodetvā, loke uppajji cakkhumā.

    447.

    447.

    ‘‘வித்தா²ரிகே பா³ஹுஜஞ்ஞே, புது²பூ⁴தே ச ஸாஸனே;

    ‘‘Vitthārike bāhujaññe, puthubhūte ca sāsane;

    உபாக³மி ததா³ பு³த்³தோ⁴, நக³ரங் ஹங்ஸஸவ்ஹயங்.

    Upāgami tadā buddho, nagaraṃ haṃsasavhayaṃ.

    448.

    448.

    ‘‘பிது அத்தா²ய ஸோ பு³த்³தோ⁴, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி சக்கு²மா;

    ‘‘Pitu atthāya so buddho, dhammaṃ desesi cakkhumā;

    தேன காலேன பரிஸா, ஸமந்தா யோஜனங் ததா³.

    Tena kālena parisā, samantā yojanaṃ tadā.

    449.

    449.

    ‘‘ஸம்மதோ மனுஜானங் ஸோ, ஸுனந்தோ³ நாம தாபஸோ;

    ‘‘Sammato manujānaṃ so, sunando nāma tāpaso;

    யாவதா பு³த்³த⁴பரிஸா, புப்பே²ஹச்சா²த³யீ ததா³.

    Yāvatā buddhaparisā, pupphehacchādayī tadā.

    450.

    450.

    ‘‘சதுஸச்சங் பகாஸெந்தே, ஸெட்டே² ச 7 புப்ப²மண்ட³பே;

    ‘‘Catusaccaṃ pakāsente, seṭṭhe ca 8 pupphamaṇḍape;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, dhammābhisamayo ahu.

    451.

    451.

    ‘‘ஸத்தரத்திந்தி³வங் பு³த்³தோ⁴, வஸ்ஸெத்வா த⁴ம்மவுட்டி²யோ;

    ‘‘Sattarattindivaṃ buddho, vassetvā dhammavuṭṭhiyo;

    அட்ட²மே தி³வஸே பத்தே, ஸுனந்த³ங் கித்தயீ ஜினோ.

    Aṭṭhame divase patte, sunandaṃ kittayī jino.

    452.

    452.

    ‘‘தே³வலோகே மனுஸ்ஸே வா, ஸங்ஸரந்தோ அயங் ப⁴வே;

    ‘‘Devaloke manusse vā, saṃsaranto ayaṃ bhave;

    ஸப்³பே³ஸங் பவரோ ஹுத்வா, ப⁴வேஸு ஸங்ஸரிஸ்ஸதி.

    Sabbesaṃ pavaro hutvā, bhavesu saṃsarissati.

    453.

    453.

    ‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி , ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Kappasatasahassamhi , okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    454.

    454.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    மந்தாணிபுத்தோ புண்ணோதி, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.

    Mantāṇiputto puṇṇoti, hessati satthu sāvako.

    455.

    455.

    ‘‘ஏவங் கித்தயி ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸுனந்த³ங் தாபஸங் ததா³;

    ‘‘Evaṃ kittayi sambuddho, sunandaṃ tāpasaṃ tadā;

    ஹாஸயந்தோ ஜனங் ஸப்³ப³ங், த³ஸ்ஸயந்தோ ஸகங் ப³லங்.

    Hāsayanto janaṃ sabbaṃ, dassayanto sakaṃ balaṃ.

    456.

    456.

    ‘‘கதஞ்ஜலீ நமஸ்ஸந்தி, ஸுனந்த³ங் தாபஸங் ஜனா;

    ‘‘Katañjalī namassanti, sunandaṃ tāpasaṃ janā;

    பு³த்³தே⁴ காரங் கரித்வான, ஸோதே⁴ஸி க³திமத்தனோ.

    Buddhe kāraṃ karitvāna, sodhesi gatimattano.

    457.

    457.

    ‘‘தத்த² மே அஹு ஸங்கப்போ, ஸுத்வான முனினோ வசங்;

    ‘‘Tattha me ahu saṅkappo, sutvāna munino vacaṃ;

    அஹம்பி காரங் கஸ்ஸாமி, யதா² பஸ்ஸாமி கோ³தமங்.

    Ahampi kāraṃ kassāmi, yathā passāmi gotamaṃ.

    458.

    458.

    ‘‘ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, கிரியங் சிந்தயிங் மம;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, kiriyaṃ cintayiṃ mama;

    க்யாஹங் கம்மங் ஆசராமி, புஞ்ஞக்கெ²த்தே அனுத்தரே.

    Kyāhaṃ kammaṃ ācarāmi, puññakkhette anuttare.

    459.

    459.

    ‘‘அயஞ்ச பாடி²கோ பி⁴க்கு², ஸப்³ப³பாடி²ஸ்ஸ ஸாஸனே;

    ‘‘Ayañca pāṭhiko bhikkhu, sabbapāṭhissa sāsane;

    வினயே அக்³க³னிக்கி²த்தோ, தங் டா²னங் பத்த²யே அஹங்.

    Vinaye agganikkhitto, taṃ ṭhānaṃ patthaye ahaṃ.

    460.

    460.

    ‘‘இத³ங் மே அமிதங் போ⁴க³ங், அக்கோ²ப⁴ங் ஸாக³ரூபமங்;

    ‘‘Idaṃ me amitaṃ bhogaṃ, akkhobhaṃ sāgarūpamaṃ;

    தேன போ⁴கே³ன பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, ஆராமங் மாபயே அஹங்.

    Tena bhogena buddhassa, ārāmaṃ māpaye ahaṃ.

    461.

    461.

    ‘‘ஸோப⁴னங் நாம ஆராமங், நக³ரஸ்ஸ புரத்த²தோ;

    ‘‘Sobhanaṃ nāma ārāmaṃ, nagarassa puratthato;

    கிணித்வா 9 ஸதஸஹஸ்ஸேன, ஸங்கா⁴ராமங் அமாபயிங்.

    Kiṇitvā 10 satasahassena, saṅghārāmaṃ amāpayiṃ.

    462.

    462.

    ‘‘கூடாகா³ரே ச பாஸாதே³, மண்ட³பே ஹம்மியே கு³ஹா;

    ‘‘Kūṭāgāre ca pāsāde, maṇḍape hammiye guhā;

    சங்கமே ஸுகதே கத்வா, ஸங்கா⁴ராமங் அமாபயிங்.

    Caṅkame sukate katvā, saṅghārāmaṃ amāpayiṃ.

    463.

    463.

    ‘‘ஜந்தாக⁴ரங் அக்³கி³ஸாலங், அதோ² உத³கமாளகங்;

    ‘‘Jantāgharaṃ aggisālaṃ, atho udakamāḷakaṃ;

    ந்ஹானக⁴ரங் மாபயித்வா, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸதா³ஸஹங்.

    Nhānagharaṃ māpayitvā, bhikkhusaṅghassadāsahaṃ.

    464.

    464.

    ‘‘ஆஸந்தி³யோ பீட²கே ச, பரிபோ⁴கே³ ச பா⁴ஜனே;

    ‘‘Āsandiyo pīṭhake ca, paribhoge ca bhājane;

    ஆராமிகஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜங், ஸப்³ப³மேதங் அதா³ஸஹங்.

    Ārāmikañca bhesajjaṃ, sabbametaṃ adāsahaṃ.

    465.

    465.

    ‘‘ஆரக்க²ங் பட்ட²பெத்வான, பாகாரங் காரயிங் த³ள்ஹங்;

    ‘‘Ārakkhaṃ paṭṭhapetvāna, pākāraṃ kārayiṃ daḷhaṃ;

    மா நங் கோசி விஹேடே²ஸி, ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Mā naṃ koci viheṭhesi, santacittāna tādinaṃ.

    466.

    466.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸேனாவாஸங் 11, ஸங்கா⁴ராமே அமாபயிங்;

    ‘‘Satasahassenāvāsaṃ 12, saṅghārāme amāpayiṃ;

    வேபுல்லங் தங் மாபயித்வா 13, ஸம்பு³த்³த⁴ங் உபனாமயிங்.

    Vepullaṃ taṃ māpayitvā 14, sambuddhaṃ upanāmayiṃ.

    467.

    467.

    ‘‘நிட்டா²பிதோ மயாராமோ, ஸம்படிச்ச² துவங் முனி;

    ‘‘Niṭṭhāpito mayārāmo, sampaṭiccha tuvaṃ muni;

    நிய்யாதெ³ஸ்ஸாமி தங் வீர 15, அதி⁴வாஸேஹி சக்கு²ம.

    Niyyādessāmi taṃ vīra 16, adhivāsehi cakkhuma.

    468.

    468.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, அதி⁴வாஸேஸி நாயகோ.

    Mama saṅkappamaññāya, adhivāsesi nāyako.

    469.

    469.

    ‘‘அதி⁴வாஸனமஞ்ஞாய, ஸப்³ப³ஞ்ஞுஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Adhivāsanamaññāya, sabbaññussa mahesino;

    போ⁴ஜனங் படியாதெ³த்வா, காலமாரோசயிங் அஹங்.

    Bhojanaṃ paṭiyādetvā, kālamārocayiṃ ahaṃ.

    470.

    470.

    ‘‘ஆரோசிதம்ஹி காலம்ஹி, பது³முத்தரனாயகோ;

    ‘‘Ārocitamhi kālamhi, padumuttaranāyako;

    கீ²ணாஸவஸஹஸ்ஸேஹி, ஆராமங் மே உபாக³மி.

    Khīṇāsavasahassehi, ārāmaṃ me upāgami.

    471.

    471.

    ‘‘நிஸின்னங் காலமஞ்ஞாய, அன்னபானேன தப்பயிங்;

    ‘‘Nisinnaṃ kālamaññāya, annapānena tappayiṃ;

    பு⁴த்தாவிங் காலமஞ்ஞாய, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Bhuttāviṃ kālamaññāya, idaṃ vacanamabraviṃ.

    472.

    472.

    ‘‘கீதோ ஸதஸஹஸ்ஸேன, தத்தகேனேவ காரிதோ;

    ‘‘Kīto satasahassena, tattakeneva kārito;

    ஸோப⁴னோ நாம ஆராமோ, ஸம்படிச்ச² துவங் முனி.

    Sobhano nāma ārāmo, sampaṭiccha tuvaṃ muni.

    473.

    473.

    ‘‘இமினாராமதா³னேன , சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Iminārāmadānena , cetanāpaṇidhīhi ca;

    ப⁴வே நிப்³ப³த்தமானோஹங், லபா⁴மி மம பத்தி²தங்.

    Bhave nibbattamānohaṃ, labhāmi mama patthitaṃ.

    474.

    474.

    ‘‘படிக்³க³ஹெத்வா ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸங்கா⁴ராமங் ஸுமாபிதங்;

    ‘‘Paṭiggahetvā sambuddho, saṅghārāmaṃ sumāpitaṃ;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, idaṃ vacanamabravi.

    475.

    475.

    ‘‘யோ ஸோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பாதா³ஸி, ஸங்கா⁴ராமங் ஸுமாபிதங்;

    ‘‘Yo so buddhassa pādāsi, saṅghārāmaṃ sumāpitaṃ;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    476.

    476.

    ‘‘ஹத்தீ² அஸ்ஸா ரதா² பத்தீ, ஸேனா ச சதுரங்கி³னீ;

    ‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā ca caturaṅginī;

    பரிவாரெஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், ஸங்கா⁴ராமஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, saṅghārāmassidaṃ phalaṃ.

    477.

    477.

    ‘‘ஸட்டி² தூரஸஹஸ்ஸானி 17, பே⁴ரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘Saṭṭhi tūrasahassāni 18, bheriyo samalaṅkatā;

    பரிவாரெஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், ஸங்கா⁴ராமஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, saṅghārāmassidaṃ phalaṃ.

    478.

    478.

    ‘‘ச²ளஸீதிஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘Chaḷasītisahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    விசித்தவத்தா²ப⁴ரணா, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா.

    Vicittavatthābharaṇā, āmuttamaṇikuṇḍalā.

    479.

    479.

    ‘‘அளாரபம்ஹா ஹஸுலா, ஸுஸஞ்ஞா தனுமஜ்ஜி²மா;

    ‘‘Aḷārapamhā hasulā, susaññā tanumajjhimā;

    பரிவாரெஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், ஸங்கா⁴ராமஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, saṅghārāmassidaṃ phalaṃ.

    480.

    480.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissati;

    ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி.

    Sahassakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati.

    481.

    481.

    ‘‘தே³வராஜேன பத்தப்³ப³ங், ஸப்³ப³ங் படிலபி⁴ஸ்ஸதி;

    ‘‘Devarājena pattabbaṃ, sabbaṃ paṭilabhissati;

    அனூனபோ⁴கோ³ ஹுத்வான, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி.

    Anūnabhogo hutvāna, devarajjaṃ karissati.

    482.

    482.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் சக்கவத்தீ, ராஜா ரட்டே² ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Sahassakkhattuṃ cakkavattī, rājā raṭṭhe bhavissati;

    பத²ப்³யா ரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Pathabyā rajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    483.

    483.

    ‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி , ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Kappasatasahassamhi , okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    484.

    484.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    உபாலி நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.

    Upāli nāma nāmena, hessati satthu sāvako.

    485.

    485.

    ‘‘வினயே பாரமிங் பத்வா, டா²னாடா²னே ச கோவிதோ³;

    ‘‘Vinaye pāramiṃ patvā, ṭhānāṭhāne ca kovido;

    ஜினஸாஸனங் தா⁴ரெந்தோ, விஹரிஸ்ஸதினாஸவோ.

    Jinasāsanaṃ dhārento, viharissatināsavo.

    486.

    486.

    ‘‘ஸப்³ப³மேதங் அபி⁴ஞ்ஞாய, கோ³தமோ ஸக்யபுங்க³வோ;

    ‘‘Sabbametaṃ abhiññāya, gotamo sakyapuṅgavo;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, ஏதத³க்³கே³ ட²பெஸ்ஸதி.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, etadagge ṭhapessati.

    487.

    487.

    ‘‘அபரிமெய்யுபாதா³ய, பத்தே²மி தவ ஸாஸனங்;

    ‘‘Aparimeyyupādāya, patthemi tava sāsanaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    488.

    488.

    ‘‘யதா² ஸூலாவுதோ போஸோ, ராஜத³ண்டே³ன தஜ்ஜிதோ;

    ‘‘Yathā sūlāvuto poso, rājadaṇḍena tajjito;

    ஸூலே ஸாதங் அவிந்த³ந்தோ, பரிமுத்திங்வ இச்ச²தி.

    Sūle sātaṃ avindanto, parimuttiṃva icchati.

    489.

    489.

    ‘‘ததே²வாஹங் மஹாவீர, ப⁴வத³ண்டே³ன தஜ்ஜிதோ;

    ‘‘Tathevāhaṃ mahāvīra, bhavadaṇḍena tajjito;

    கம்மஸூலாவுதோ ஸந்தோ, பிபாஸாவேத³னட்டிதோ.

    Kammasūlāvuto santo, pipāsāvedanaṭṭito.

    490.

    490.

    ‘‘ப⁴வே ஸாதங் ந விந்தா³மி, ட³ய்ஹந்தோ தீஹி அக்³கி³பி⁴;

    ‘‘Bhave sātaṃ na vindāmi, ḍayhanto tīhi aggibhi;

    பரிமுத்திங் க³வேஸாமி, யதா²பி ராஜத³ண்டி³தோ.

    Parimuttiṃ gavesāmi, yathāpi rājadaṇḍito.

    491.

    491.

    ‘‘யதா² விஸாதோ³ புரிஸோ, விஸேன பரிபீளிதோ;

    ‘‘Yathā visādo puriso, visena paripīḷito;

    அக³த³ங் ஸோ க³வேஸெய்ய, விஸகா⁴தாயுபாலனங் 19.

    Agadaṃ so gaveseyya, visaghātāyupālanaṃ 20.

    492.

    492.

    ‘‘க³வேஸமானோ பஸ்ஸெய்ய, அக³த³ங் விஸகா⁴தகங்;

    ‘‘Gavesamāno passeyya, agadaṃ visaghātakaṃ;

    தங் பிவித்வா ஸுகீ² அஸ்ஸ, விஸம்ஹா பரிமுத்தியா.

    Taṃ pivitvā sukhī assa, visamhā parimuttiyā.

    493.

    493.

    ‘‘ததே²வாஹங் மஹாவீர, யதா² விஸஹதோ நரோ;

    ‘‘Tathevāhaṃ mahāvīra, yathā visahato naro;

    ஸம்பீளிதோ அவிஜ்ஜாய, ஸத்³த⁴ம்மாக³த³மேஸஹங்.

    Sampīḷito avijjāya, saddhammāgadamesahaṃ.

    494.

    494.

    ‘‘த⁴ம்மாக³த³ங் க³வேஸந்தோ, அத்³த³க்கி²ங் ஸக்யஸாஸனங்;

    ‘‘Dhammāgadaṃ gavesanto, addakkhiṃ sakyasāsanaṃ;

    அக்³க³ங் ஸப்³போ³ஸதா⁴னங் தங், ஸப்³ப³ஸல்லவினோத³னங்.

    Aggaṃ sabbosadhānaṃ taṃ, sabbasallavinodanaṃ.

    495.

    495.

    ‘‘த⁴ம்மோஸத⁴ங் பிவித்வான, விஸங் ஸப்³ப³ங் ஸமூஹனிங்;

    ‘‘Dhammosadhaṃ pivitvāna, visaṃ sabbaṃ samūhaniṃ;

    அஜராமரங் ஸீதிபா⁴வங், நிப்³பா³னங் ப²ஸ்ஸயிங் அஹங்.

    Ajarāmaraṃ sītibhāvaṃ, nibbānaṃ phassayiṃ ahaṃ.

    496.

    496.

    ‘‘யதா² பூ⁴தட்டிதோ போஸோ, பூ⁴தக்³கா³ஹேன பீளிதோ;

    ‘‘Yathā bhūtaṭṭito poso, bhūtaggāhena pīḷito;

    பூ⁴தவேஜ்ஜங் க³வேஸெய்ய, பூ⁴தஸ்மா பரிமுத்தியா.

    Bhūtavejjaṃ gaveseyya, bhūtasmā parimuttiyā.

    497.

    497.

    ‘‘க³வேஸமானோ பஸ்ஸெய்ய, பூ⁴தவிஜ்ஜாஸு கோவித³ங்;

    ‘‘Gavesamāno passeyya, bhūtavijjāsu kovidaṃ;

    தஸ்ஸ ஸோ விஹனே பூ⁴தங், ஸமூலஞ்ச வினாஸயே.

    Tassa so vihane bhūtaṃ, samūlañca vināsaye.

    498.

    498.

    ‘‘ததே²வாஹங் மஹாவீர, தமக்³கா³ஹேன பீளிதோ;

    ‘‘Tathevāhaṃ mahāvīra, tamaggāhena pīḷito;

    ஞாணாலோகங் க³வேஸாமி, தமதோ பரிமுத்தியா.

    Ñāṇālokaṃ gavesāmi, tamato parimuttiyā.

    499.

    499.

    ‘‘அத²த்³த³ஸங் ஸக்யமுனிங், கிலேஸதமஸோத⁴னங்;

    ‘‘Athaddasaṃ sakyamuniṃ, kilesatamasodhanaṃ;

    ஸோ மே தமங் வினோதே³ஸி, பூ⁴தவேஜ்ஜோவ பூ⁴தகங்.

    So me tamaṃ vinodesi, bhūtavejjova bhūtakaṃ.

    500.

    500.

    ‘‘ஸங்ஸாரஸோதங் ஸஞ்சி²ந்தி³ங், தண்ஹாஸோதங் நிவாரயிங்;

    ‘‘Saṃsārasotaṃ sañchindiṃ, taṇhāsotaṃ nivārayiṃ;

    ப⁴வங் உக்³கா⁴டயிங் ஸப்³ப³ங், பூ⁴தவேஜ்ஜோவ மூலதோ.

    Bhavaṃ ugghāṭayiṃ sabbaṃ, bhūtavejjova mūlato.

    501.

    501.

    ‘‘க³ருளோ யதா² ஓபததி, பன்னக³ங் ப⁴க்க²மத்தனோ;

    ‘‘Garuḷo yathā opatati, pannagaṃ bhakkhamattano;

    ஸமந்தா யோஜனஸதங், விக்கோ²பே⁴தி மஹாஸரங்.

    Samantā yojanasataṃ, vikkhobheti mahāsaraṃ.

    502.

    502.

    ‘‘பன்னக³ங் ஸோ க³ஹெத்வான, அதோ⁴ஸீஸங் விஹேட²யங்;

    ‘‘Pannagaṃ so gahetvāna, adhosīsaṃ viheṭhayaṃ;

    ஆதா³ய ஸோ பக்கமதி, யேனகாமங் விஹங்க³மோ.

    Ādāya so pakkamati, yenakāmaṃ vihaṅgamo.

    503.

    503.

    ‘‘ததே²வாஹங் மஹாவீர, யதா²பி க³ருளோ ப³லீ;

    ‘‘Tathevāhaṃ mahāvīra, yathāpi garuḷo balī;

    அஸங்க²தங் க³வேஸந்தோ, தோ³ஸே விக்கா²லயிங் அஹங்.

    Asaṅkhataṃ gavesanto, dose vikkhālayiṃ ahaṃ.

    504.

    504.

    ‘‘தி³ட்டோ² அஹங் த⁴ம்மவரங், ஸந்திபத³மனுத்தரங்;

    ‘‘Diṭṭho ahaṃ dhammavaraṃ, santipadamanuttaraṃ;

    ஆதா³ய விஹராமேதங், க³ருளோ பன்னக³ங் யதா².

    Ādāya viharāmetaṃ, garuḷo pannagaṃ yathā.

    505.

    505.

    ‘‘ஆஸாவதீ நாம லதா, ஜாதா சித்தலதாவனே;

    ‘‘Āsāvatī nāma latā, jātā cittalatāvane;

    தஸ்ஸா வஸ்ஸஸஹஸ்ஸேன, ஏகங் நிப்³ப³த்ததே ப²லங்.

    Tassā vassasahassena, ekaṃ nibbattate phalaṃ.

    506.

    506.

    ‘‘தங் தே³வா பயிருபாஸந்தி, தாவதூ³ரப²லே ஸதி;

    ‘‘Taṃ devā payirupāsanti, tāvadūraphale sati;

    தே³வானங் ஸா பியா ஏவங், ஆஸாவதீ லதுத்தமா.

    Devānaṃ sā piyā evaṃ, āsāvatī latuttamā.

    507.

    507.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸுபாதா³ய, தாஹங் பரிசரே முனி;

    ‘‘Satasahassupādāya, tāhaṃ paricare muni;

    ஸாயங் பாதங் நமஸ்ஸாமி, தே³வா ஆஸாவதிங் யதா².

    Sāyaṃ pātaṃ namassāmi, devā āsāvatiṃ yathā.

    508.

    508.

    ‘‘அவஞ்ஜா² பாரிசரியா, அமோகா⁴ ச நமஸ்ஸனா;

    ‘‘Avañjhā pāricariyā, amoghā ca namassanā;

    தூ³ராக³தம்பி மங் ஸந்தங், க²ணோயங் ந விராத⁴யி.

    Dūrāgatampi maṃ santaṃ, khaṇoyaṃ na virādhayi.

    509.

    509.

    ‘‘படிஸந்தி⁴ங் ந பஸ்ஸாமி, விசினந்தோ ப⁴வே அஹங்;

    ‘‘Paṭisandhiṃ na passāmi, vicinanto bhave ahaṃ;

    நிரூபதி⁴ விப்பமுத்தோ 21, உபஸந்தோ சராமஹங்.

    Nirūpadhi vippamutto 22, upasanto carāmahaṃ.

    510.

    510.

    ‘‘யதா²பி பது³மங் நாம, ஸூரியரங்ஸேன புப்ப²தி;

    ‘‘Yathāpi padumaṃ nāma, sūriyaraṃsena pupphati;

    ததே²வாஹங் மஹாவீர, பு³த்³த⁴ரங்ஸேன புப்பி²தோ.

    Tathevāhaṃ mahāvīra, buddharaṃsena pupphito.

    511.

    511.

    ‘‘யதா² ப³லாகயோனிம்ஹி, ந விஜ்ஜதி புமோ 23 ஸதா³;

    ‘‘Yathā balākayonimhi, na vijjati pumo 24 sadā;

    மேகே⁴ஸு க³ஜ்ஜமானேஸு, க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹந்தி தா ஸதா³.

    Meghesu gajjamānesu, gabbhaṃ gaṇhanti tā sadā.

    512.

    512.

    ‘‘சிரம்பி க³ப்³ப⁴ங் தா⁴ரெந்தி, யாவ மேகோ⁴ ந க³ஜ்ஜதி;

    ‘‘Cirampi gabbhaṃ dhārenti, yāva megho na gajjati;

    பா⁴ரதோ பரிமுச்சந்தி, யதா³ மேகோ⁴ பவஸ்ஸதி.

    Bhārato parimuccanti, yadā megho pavassati.

    513.

    513.

    ‘‘பது³முத்தரபு³த்³த⁴ஸ்ஸ , த⁴ம்மமேகே⁴ன க³ஜ்ஜதோ;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa , dhammameghena gajjato;

    ஸத்³தே³ன த⁴ம்மமேக⁴ஸ்ஸ, த⁴ம்மக³ப்³ப⁴ங் அக³ண்ஹஹங்.

    Saddena dhammameghassa, dhammagabbhaṃ agaṇhahaṃ.

    514.

    514.

    ஸதஸஹஸ்ஸுபாதா³ய, புஞ்ஞக³ப்³ப⁴ங் த⁴ரேமஹங்;

    Satasahassupādāya, puññagabbhaṃ dharemahaṃ;

    நப்பமுச்சாமி பா⁴ரதோ, த⁴ம்மமேகோ⁴ ந க³ஜ்ஜதி.

    Nappamuccāmi bhārato, dhammamegho na gajjati.

    515.

    515.

    ‘‘யதா³ துவங் ஸக்யமுனி, ரம்மே கபிலவத்த²வே;

    ‘‘Yadā tuvaṃ sakyamuni, ramme kapilavatthave;

    க³ஜ்ஜஸி த⁴ம்மமேகே⁴ன, பா⁴ரதோ பரிமுச்சஹங்.

    Gajjasi dhammameghena, bhārato parimuccahaṃ.

    516.

    516.

    ‘‘ஸுஞ்ஞதங் அனிமித்தஞ்ச, ததா²ப்பணிஹிதம்பி ச;

    ‘‘Suññataṃ animittañca, tathāppaṇihitampi ca;

    சதுரோ ச ப²லே ஸப்³பே³, த⁴ம்மேவங் விஜனயிங் 25 அஹங்.

    Caturo ca phale sabbe, dhammevaṃ vijanayiṃ 26 ahaṃ.

    து³தியபா⁴ணவாரங்.

    Dutiyabhāṇavāraṃ.

    517.

    517.

    ‘‘அபரிமெய்யுபாதா³ய, பத்தே²மி தவ ஸாஸனங்;

    ‘‘Aparimeyyupādāya, patthemi tava sāsanaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸந்திபத³மனுத்தரங்.

    So me attho anuppatto, santipadamanuttaraṃ.

    518.

    518.

    ‘‘வினயே பாரமிங் பத்தோ, யதா²பி பாடி²கோ இஸி;

    ‘‘Vinaye pāramiṃ patto, yathāpi pāṭhiko isi;

    ந மே ஸமஸமோ அத்தி², தா⁴ரேமி ஸாஸனங் அஹங்.

    Na me samasamo atthi, dhāremi sāsanaṃ ahaṃ.

    519.

    519.

    ‘‘வினயே க²ந்த⁴கே சாபி, திகச்சே²தே³ ச பஞ்சகே 27;

    ‘‘Vinaye khandhake cāpi, tikacchede ca pañcake 28;

    எத்த² மே விமதி நத்தி², அக்க²ரே ப்³யஞ்ஜனேபி வா.

    Ettha me vimati natthi, akkhare byañjanepi vā.

    520.

    520.

    ‘‘நிக்³க³ஹே படிகம்மே ச, டா²னாடா²னே ச கோவிதோ³;

    ‘‘Niggahe paṭikamme ca, ṭhānāṭhāne ca kovido;

    ஓஸாரணே வுட்டா²பனே, ஸப்³ப³த்த² பாரமிங் க³தோ.

    Osāraṇe vuṭṭhāpane, sabbattha pāramiṃ gato.

    521.

    521.

    ‘‘வினயே க²ந்த⁴கே வாபி, நிக்கி²பித்வா பத³ங் அஹங்;

    ‘‘Vinaye khandhake vāpi, nikkhipitvā padaṃ ahaṃ;

    உப⁴தோ வினிவேடெ²த்வா, ரஸதோ ஓஸரெய்யஹங்.

    Ubhato viniveṭhetvā, rasato osareyyahaṃ.

    522.

    522.

    ‘‘நிருத்தியா ஸுகுஸலோ, அத்தா²னத்தே² ச கோவிதோ³;

    ‘‘Niruttiyā sukusalo, atthānatthe ca kovido;

    அனஞ்ஞாதங் மயா நத்தி², ஏகக்³கோ³ ஸத்து² ஸாஸனே.

    Anaññātaṃ mayā natthi, ekaggo satthu sāsane.

    523.

    523.

    ‘‘ரூபத³க்கோ² 29 அஹங் அஜ்ஜ, ஸக்யபுத்தஸ்ஸ ஸாஸனே;

    ‘‘Rūpadakkho 30 ahaṃ ajja, sakyaputtassa sāsane;

    கங்க²ங் ஸப்³ப³ங் வினோதே³மி, சி²ந்தா³மி ஸப்³ப³ஸங்ஸயங்.

    Kaṅkhaṃ sabbaṃ vinodemi, chindāmi sabbasaṃsayaṃ.

    524.

    524.

    ‘‘பத³ங் அனுபத³ஞ்சாபி, அக்க²ரஞ்சாபி ப்³யஞ்ஜனங்;

    ‘‘Padaṃ anupadañcāpi, akkharañcāpi byañjanaṃ;

    நிதா³னே பரியோஸானே, ஸப்³ப³த்த² கோவிதோ³ அஹங்.

    Nidāne pariyosāne, sabbattha kovido ahaṃ.

    525.

    525.

    ‘‘யதா²பி ராஜா ப³லவா, நிக்³க³ண்ஹித்வா பரந்தபே;

    ‘‘Yathāpi rājā balavā, niggaṇhitvā parantape;

    விஜினித்வான ஸங்கா³மங், நக³ரங் தத்த² மாபயே.

    Vijinitvāna saṅgāmaṃ, nagaraṃ tattha māpaye.

    526.

    526.

    ‘‘பாகாரங் பரிக²ஞ்சாபி, ஏஸிகங் த்³வாரகொட்ட²கங்;

    ‘‘Pākāraṃ parikhañcāpi, esikaṃ dvārakoṭṭhakaṃ;

    அட்டாலகே ச விவிதே⁴, காரயே நக³ரே ப³ஹூ.

    Aṭṭālake ca vividhe, kāraye nagare bahū.

    527.

    527.

    ‘‘ஸிங்கா⁴டகங் சச்சரஞ்ச, ஸுவிப⁴த்தந்தராபணங்;

    ‘‘Siṅghāṭakaṃ caccarañca, suvibhattantarāpaṇaṃ;

    காரயெய்ய ஸப⁴ங் தத்த², அத்தா²னத்த²வினிச்ச²யங்.

    Kārayeyya sabhaṃ tattha, atthānatthavinicchayaṃ.

    528.

    528.

    ‘‘நிக்³கா⁴தத்த²ங் அமித்தானங், சி²த்³தா³சி²த்³த³ஞ்ச ஜானிதுங்;

    ‘‘Nigghātatthaṃ amittānaṃ, chiddāchiddañca jānituṃ;

    ப³லகாயஸ்ஸ ரக்கா²ய, ஸேனாபச்சங் ட²பேதி 31 ஸோ.

    Balakāyassa rakkhāya, senāpaccaṃ ṭhapeti 32 so.

    529.

    529.

    ‘‘ஆரக்க²த்தா²ய ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ, நிதா⁴னகுஸலங் நரங்;

    ‘‘Ārakkhatthāya bhaṇḍassa, nidhānakusalaṃ naraṃ;

    மா மே ப⁴ண்ட³ங் வினஸ்ஸீதி, ப⁴ண்ட³ரக்க²ங் ட²பேதி ஸோ.

    Mā me bhaṇḍaṃ vinassīti, bhaṇḍarakkhaṃ ṭhapeti so.

    530.

    530.

    ‘‘மமத்தோ 33

    ‘‘Mamatto 34

    ஹோதி யோ ரஞ்ஞோ, வுத்³தி⁴ங் யஸ்ஸ ச இச்ச²தி.

    Hoti yo rañño, vuddhiṃ yassa ca icchati.

    தஸ்ஸாதி⁴கரணங் தே³தி, மித்தஸ்ஸ படிபஜ்ஜிதுங்.

    Tassādhikaraṇaṃ deti, mittassa paṭipajjituṃ.

    531.

    531.

    ‘‘உப்பாதேஸு நிமித்தேஸு, லக்க²ணேஸு ச கோவித³ங்;

    ‘‘Uppātesu nimittesu, lakkhaṇesu ca kovidaṃ;

    அஜ்ஜா²யகங் மந்தத⁴ரங், போரோஹிச்சே ட²பேதி ஸோ.

    Ajjhāyakaṃ mantadharaṃ, porohicce ṭhapeti so.

    532.

    532.

    ‘‘ஏதேஹங்கே³ஹி ஸம்பன்னோ, க²த்தியோதி பவுச்சதி;

    ‘‘Etehaṅgehi sampanno, khattiyoti pavuccati;

    ஸதா³ ரக்க²ந்தி ராஜானங், சக்கவாகோவ து³க்கி²தங்.

    Sadā rakkhanti rājānaṃ, cakkavākova dukkhitaṃ.

    533.

    533.

    ‘‘ததே²வ த்வங் மஹாவீர, ஹதாமித்தோவ க²த்தியோ;

    ‘‘Tatheva tvaṃ mahāvīra, hatāmittova khattiyo;

    ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, த⁴ம்மராஜாதி வுச்சதி.

    Sadevakassa lokassa, dhammarājāti vuccati.

    534.

    534.

    ‘‘தித்தி²யே நிஹனித்வான 35, மாரஞ்சாபி ஸஸேனகங்;

    ‘‘Titthiye nihanitvāna 36, mārañcāpi sasenakaṃ;

    தமந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா, த⁴ம்மனக³ரங் அமாபயி.

    Tamandhakāraṃ vidhamitvā, dhammanagaraṃ amāpayi.

    535.

    535.

    ‘‘ஸீலங் பாகாரகங் தத்த², ஞாணங் தே த்³வாரகொட்ட²கங்;

    ‘‘Sīlaṃ pākārakaṃ tattha, ñāṇaṃ te dvārakoṭṭhakaṃ;

    ஸத்³தா⁴ தே ஏஸிகா வீர, த்³வாரபாலோ ச ஸங்வரோ.

    Saddhā te esikā vīra, dvārapālo ca saṃvaro.

    536.

    536.

    ‘‘ஸதிபட்டா²னமட்டாலங், பஞ்ஞா தே சச்சரங் முனே;

    ‘‘Satipaṭṭhānamaṭṭālaṃ, paññā te caccaraṃ mune;

    இத்³தி⁴பாத³ஞ்ச ஸிங்கா⁴டங், த⁴ம்மவீதி² ஸுமாபிதா.

    Iddhipādañca siṅghāṭaṃ, dhammavīthi sumāpitā.

    537.

    537.

    ‘‘ஸுத்தந்தங் அபி⁴த⁴ம்மஞ்ச, வினயஞ்சாபி கேவலங்;

    ‘‘Suttantaṃ abhidhammañca, vinayañcāpi kevalaṃ;

    நவங்க³ங் பு³த்³த⁴வசனங், ஏஸா த⁴ம்மஸபா⁴ தவ.

    Navaṅgaṃ buddhavacanaṃ, esā dhammasabhā tava.

    538.

    538.

    ‘‘ஸுஞ்ஞதங் அனிமித்தஞ்ச, விஹாரஞ்சப்பணீஹிதங்;

    ‘‘Suññataṃ animittañca, vihārañcappaṇīhitaṃ;

    ஆனேஞ்ஜஞ்ச நிரோதோ⁴ ச, ஏஸா த⁴ம்மகுடீ தவ.

    Āneñjañca nirodho ca, esā dhammakuṭī tava.

    539.

    539.

    ‘‘பஞ்ஞாய அக்³கோ³ நிக்கி²த்தோ 37, படிபா⁴னே ச கோவிதோ³;

    ‘‘Paññāya aggo nikkhitto 38, paṭibhāne ca kovido;

    ஸாரிபுத்தோதி நாமேன, த⁴ம்மஸேனாபதீ தவ.

    Sāriputtoti nāmena, dhammasenāpatī tava.

    540.

    540.

    ‘‘சுதூபபாதகுஸலோ, இத்³தி⁴யா பாரமிங் க³தோ;

    ‘‘Cutūpapātakusalo, iddhiyā pāramiṃ gato;

    கோலிதோ நாம நாமேன, போரோஹிச்சோ தவங் முனே.

    Kolito nāma nāmena, porohicco tavaṃ mune.

    541.

    541.

    ‘‘போராணகவங்ஸத⁴ரோ, உக்³க³தேஜோ து³ராஸதோ³;

    ‘‘Porāṇakavaṃsadharo, uggatejo durāsado;

    து⁴தவாதீ³கு³ணேனக்³கோ³, அக்க²த³ஸ்ஸோ தவங் முனே.

    Dhutavādīguṇenaggo, akkhadasso tavaṃ mune.

    542.

    542.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ த⁴ம்மத⁴ரோ, ஸப்³ப³பாடீ² ச ஸாஸனே;

    ‘‘Bahussuto dhammadharo, sabbapāṭhī ca sāsane;

    ஆனந்தோ³ நாம நாமேன, த⁴ம்மாரக்கோ² 39 தவங் முனே.

    Ānando nāma nāmena, dhammārakkho 40 tavaṃ mune.

    543.

    543.

    ‘‘ஏதே ஸப்³பே³ அதிக்கம்ம, பமேஸி ப⁴க³வா மமங்;

    ‘‘Ete sabbe atikkamma, pamesi bhagavā mamaṃ;

    வினிச்ச²யங் மே பாதா³ஸி, வினயே விஞ்ஞுதே³ஸிதங்.

    Vinicchayaṃ me pādāsi, vinaye viññudesitaṃ.

    544.

    544.

    ‘‘யோ கோசி வினயே பஞ்ஹங், புச்ச²தி பு³த்³த⁴ஸாவகோ;

    ‘‘Yo koci vinaye pañhaṃ, pucchati buddhasāvako;

    தத்த² மே சிந்தனா நத்தி², தஞ்ஞேவத்த²ங் கதே²மஹங்.

    Tattha me cintanā natthi, taññevatthaṃ kathemahaṃ.

    545.

    545.

    ‘‘யாவதா பு³த்³த⁴கெ²த்தம்ஹி, ட²பெத்வா தங் மஹாமுனி;

    ‘‘Yāvatā buddhakhettamhi, ṭhapetvā taṃ mahāmuni;

    வினயே மாதி³ஸோ நத்தி², குதோ பி⁴ய்யோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Vinaye mādiso natthi, kuto bhiyyo bhavissati.

    546.

    546.

    ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, ஏவங் க³ஜ்ஜதி கோ³தமோ;

    ‘‘Bhikkhusaṅghe nisīditvā, evaṃ gajjati gotamo;

    உபாலிஸ்ஸ ஸமோ நத்தி², வினயே க²ந்த⁴கேஸு ச.

    Upālissa samo natthi, vinaye khandhakesu ca.

    547.

    547.

    ‘‘யாவதா பு³த்³த⁴ப⁴ணிதங், நவங்க³ங் ஸத்து²ஸாஸனங்;

    ‘‘Yāvatā buddhabhaṇitaṃ, navaṅgaṃ satthusāsanaṃ;

    வினயோக³த⁴ங் தங் 41 ஸப்³ப³ங்,

    Vinayogadhaṃ taṃ 42 sabbaṃ,

    வினயமூலபஸ்ஸினோ 43.

    Vinayamūlapassino 44.

    548.

    548.

    ‘‘மம கம்மங் ஸரித்வான, கோ³தமோ ஸக்யபுங்க³வோ;

    ‘‘Mama kammaṃ saritvāna, gotamo sakyapuṅgavo;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, etadagge ṭhapesi maṃ.

    549.

    549.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸுபாதா³ய, இமங் டா²னங் அபத்த²யிங்;

    ‘‘Satasahassupādāya, imaṃ ṭhānaṃ apatthayiṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, வினயே பாரமிங் க³தோ.

    So me attho anuppatto, vinaye pāramiṃ gato.

    550.

    550.

    ‘‘ஸக்யானங் நந்தி³ஜனநோ, கப்பகோ ஆஸஹங் புரே;

    ‘‘Sakyānaṃ nandijanano, kappako āsahaṃ pure;

    விஜஹித்வான தங் ஜாதிங், புத்தோ ஜாதோ மஹேஸினோ.

    Vijahitvāna taṃ jātiṃ, putto jāto mahesino.

    551.

    551.

    ‘‘இதோ து³தியகே கப்பே, அஞ்ஜஸோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Ito dutiyake kappe, añjaso nāma khattiyo;

    அனந்ததேஜோ அமிதயஸோ, பூ⁴மிபாலோ மஹத்³த⁴னோ.

    Anantatejo amitayaso, bhūmipālo mahaddhano.

    552.

    552.

    ‘‘தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அஹங் புத்தோ, சந்த³னோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Tassa rañño ahaṃ putto, candano nāma khattiyo;

    ஜாதிமதே³னுபத்த²த்³தோ⁴, யஸபோ⁴க³மதே³ன ச.

    Jātimadenupatthaddho, yasabhogamadena ca.

    553.

    553.

    ‘‘நாக³ஸதஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘Nāgasatasahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    திதா⁴பபி⁴ன்னா மாதங்கா³, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Tidhāpabhinnā mātaṅgā, parivārenti maṃ sadā.

    554.

    554.

    ‘‘ஸப³லேஹி பரேதோஹங், உய்யானங் க³ந்துகாமகோ;

    ‘‘Sabalehi paretohaṃ, uyyānaṃ gantukāmako;

    ஆருய்ஹ ஸிரிகங் நாக³ங், நக³ரா நிக்க²மிங் ததா³.

    Āruyha sirikaṃ nāgaṃ, nagarā nikkhamiṃ tadā.

    555.

    555.

    ‘‘சரணேன ச ஸம்பன்னோ, கு³த்தத்³வாரோ ஸுஸங்வுதோ;

    ‘‘Caraṇena ca sampanno, guttadvāro susaṃvuto;

    தே³வலோ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஆக³ச்சி² புரதோ மம.

    Devalo nāma sambuddho, āgacchi purato mama.

    556.

    556.

    ‘‘பேஸெத்வா ஸிரிகங் நாக³ங், பு³த்³த⁴ங் ஆஸாத³யிங் ததா³;

    ‘‘Pesetvā sirikaṃ nāgaṃ, buddhaṃ āsādayiṃ tadā;

    ததோ ஸஞ்ஜாதகோபோ ஸோ 45, நாகோ³ நுத்³த⁴ரதே பத³ங்.

    Tato sañjātakopo so 46, nāgo nuddharate padaṃ.

    557.

    557.

    ‘‘நாக³ங் ருண்ணமனங் 47 தி³ஸ்வா, பு³த்³தே⁴ கோத⁴ங் அகாஸஹங்;

    ‘‘Nāgaṃ ruṇṇamanaṃ 48 disvā, buddhe kodhaṃ akāsahaṃ;

    விஹேஸயித்வா ஸம்பு³த்³த⁴ங், உய்யானங் அக³மாஸஹங்.

    Vihesayitvā sambuddhaṃ, uyyānaṃ agamāsahaṃ.

    558.

    558.

    ‘‘ஸாதங் தத்த² ந விந்தா³மி, ஸிரோ பஜ்ஜலிதோ யதா²;

    ‘‘Sātaṃ tattha na vindāmi, siro pajjalito yathā;

    பரிளாஹேன ட³ய்ஹாமி, மச்சோ²வ ப³ளிஸாத³கோ.

    Pariḷāhena ḍayhāmi, macchova baḷisādako.

    559.

    559.

    ‘‘ஸஸாக³ரந்தா பத²வீ, ஆதி³த்தா விய ஹோதி மே;

    ‘‘Sasāgarantā pathavī, ādittā viya hoti me;

    பிது ஸந்திகுபாக³ம்ம, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Pitu santikupāgamma, idaṃ vacanamabraviṃ.

    560.

    560.

    ‘‘ஆஸீவிஸங்வ குபிதங், அக்³கி³க்க²ந்த⁴ங்வ ஆக³தங்;

    ‘‘Āsīvisaṃva kupitaṃ, aggikkhandhaṃva āgataṃ;

    மத்தங்வ குஞ்ஜரங் த³ந்திங், யங் ஸயம்பு⁴மஸாத³யிங்.

    Mattaṃva kuñjaraṃ dantiṃ, yaṃ sayambhumasādayiṃ.

    561.

    561.

    ‘‘ஆஸாதி³தோ மயா பு³த்³தோ⁴, கோ⁴ரோ உக்³க³தபோ ஜினோ;

    ‘‘Āsādito mayā buddho, ghoro uggatapo jino;

    புரா ஸப்³பே³ வினஸ்ஸாம, க²மாபெஸ்ஸாம தங் முனிங்.

    Purā sabbe vinassāma, khamāpessāma taṃ muniṃ.

    562.

    562.

    ‘‘நோ சே தங் நிஜ்ஜா²பெஸ்ஸாம, அத்தத³ந்தங் ஸமாஹிதங்;

    ‘‘No ce taṃ nijjhāpessāma, attadantaṃ samāhitaṃ;

    ஓரேன ஸத்ததி³வஸா, ரட்ட²ங் மே வித⁴மிஸ்ஸதி.

    Orena sattadivasā, raṭṭhaṃ me vidhamissati.

    563.

    563.

    ‘‘ஸுமேக²லோ கோஸியோ ச, ஸிக்³க³வோ சாபி ஸத்தகோ 49;

    ‘‘Sumekhalo kosiyo ca, siggavo cāpi sattako 50;

    ஆஸாத³யித்வா இஸயோ, து³க்³க³தா தே ஸரட்ட²கா.

    Āsādayitvā isayo, duggatā te saraṭṭhakā.

    564.

    564.

    ‘‘யதா³ குப்பந்தி இஸயோ, ஸஞ்ஞதா ப்³ரஹ்மசாரினோ;

    ‘‘Yadā kuppanti isayo, saññatā brahmacārino;

    ஸதே³வகங் வினாஸெந்தி, ஸஸாக³ரங் ஸபப்³ப³தங்.

    Sadevakaṃ vināsenti, sasāgaraṃ sapabbataṃ.

    565.

    565.

    ‘‘தியோஜனஸஹஸ்ஸம்ஹி, புரிஸே ஸன்னிபாதயிங்;

    ‘‘Tiyojanasahassamhi, purise sannipātayiṃ;

    அச்சயங் தே³ஸனத்தா²ய, ஸயம்பு⁴ங் உபஸங்கமிங்.

    Accayaṃ desanatthāya, sayambhuṃ upasaṅkamiṃ.

    566.

    566.

    ‘‘அல்லவத்தா² அல்லஸிரா, ஸப்³பே³வ பஞ்ஜலீகதா;

    ‘‘Allavatthā allasirā, sabbeva pañjalīkatā;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பாதே³ நிபதித்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவுங் 51.

    Buddhassa pāde nipatitvā, idaṃ vacanamabravuṃ 52.

    567.

    567.

    ‘‘க²மஸ்ஸு த்வங் மஹாவீர, அபி⁴யாசதி தங் ஜனோ;

    ‘‘Khamassu tvaṃ mahāvīra, abhiyācati taṃ jano;

    பரிளாஹங் வினோதே³ஹி, மா நோ ரட்ட²ங் வினாஸய.

    Pariḷāhaṃ vinodehi, mā no raṭṭhaṃ vināsaya.

    568.

    568.

    ‘‘ஸதே³வமானுஸா ஸப்³பே³, ஸதா³னவா ஸரக்க²ஸா;

    ‘‘Sadevamānusā sabbe, sadānavā sarakkhasā;

    அயோமயேன குடேன, ஸிரங் பி⁴ந்தெ³ய்யு மே ஸதா³.

    Ayomayena kuṭena, siraṃ bhindeyyu me sadā.

    569.

    569.

    ‘‘த³கே 53 அக்³கி³ ந ஸண்டா²தி, பீ³ஜங் ஸேலே ந ரூஹதி;

    ‘‘Dake 54 aggi na saṇṭhāti, bījaṃ sele na rūhati;

    அக³தே³ கிமி ந ஸண்டா²தி, கோபோ பு³த்³தே⁴ ந ஜாயதி.

    Agade kimi na saṇṭhāti, kopo buddhe na jāyati.

    570.

    570.

    ‘‘யதா² ச பூ⁴மி அசலா, அப்பமெய்யோ ச ஸாக³ரோ;

    ‘‘Yathā ca bhūmi acalā, appameyyo ca sāgaro;

    அனந்தகோ ச ஆகாஸோ, ஏவங் பு³த்³தா⁴ அகோ²பி⁴யா.

    Anantako ca ākāso, evaṃ buddhā akhobhiyā.

    571.

    571.

    ‘‘ஸதா³ க²ந்தா மஹாவீரா, க²மிதா ச தபஸ்ஸினோ;

    ‘‘Sadā khantā mahāvīrā, khamitā ca tapassino;

    க²ந்தானங் க²மிதானஞ்ச, க³மனங் தங் 55 ந விஜ்ஜதி.

    Khantānaṃ khamitānañca, gamanaṃ taṃ 56 na vijjati.

    572.

    572.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, பரிளாஹங் வினோத³யங்;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, pariḷāhaṃ vinodayaṃ;

    மஹாஜனஸ்ஸ புரதோ, நப⁴ங் அப்³பு⁴க்³க³மி ததா³.

    Mahājanassa purato, nabhaṃ abbhuggami tadā.

    573.

    573.

    ‘‘தேன கம்மேனஹங் வீர, ஹீனத்தங் அஜ்ஜு²பாக³தோ;

    ‘‘Tena kammenahaṃ vīra, hīnattaṃ ajjhupāgato;

    ஸமதிக்கம்ம தங் ஜாதிங், பாவிஸிங் அப⁴யங் புரங்.

    Samatikkamma taṃ jātiṃ, pāvisiṃ abhayaṃ puraṃ.

    574.

    574.

    ‘‘ததா³பி மங் மஹாவீர, ட³ய்ஹமானங் ஸுஸண்டி²தங்;

    ‘‘Tadāpi maṃ mahāvīra, ḍayhamānaṃ susaṇṭhitaṃ;

    பரிளாஹங் வினோதே³ஸி, ஸயம்பு⁴ஞ்ச க²மாபயிங்.

    Pariḷāhaṃ vinodesi, sayambhuñca khamāpayiṃ.

    575.

    575.

    ‘‘அஜ்ஜாபி மங் மஹாவீர, ட³ய்ஹமானங் திஹக்³கி³பி⁴;

    ‘‘Ajjāpi maṃ mahāvīra, ḍayhamānaṃ tihaggibhi;

    நிப்³பா³பேஸி தயோ அக்³கீ³, ஸீதிபா⁴வஞ்ச பாபயிங் 57.

    Nibbāpesi tayo aggī, sītibhāvañca pāpayiṃ 58.

    576.

    576.
