Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    6-11. சே²த³னாதி³ஸுத்தங்

    6-11. Chedanādisuttaṃ

    1166-1171. …பே॰… ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, அப்பகா தே ஸத்தா யே சே²த³னவத⁴ப³ந்த⁴னவிபராமோஸஆலோபஸஹஸாகாரா 1 படிவிரதா ; அத² கோ² ஏதேவ ப³ஹுதரா ஸத்தா யே சே²த³னவத⁴ப³ந்த⁴னவிபராமோஸஆலோபஸஹஸாகாரா அப்படிவிரதா . தங் கிஸ்ஸ ஹேது? அதி³ட்ட²த்தா பி⁴க்க²வே, சதுன்னங் அரியஸச்சானங். கதமேஸங் சதுன்னங்? து³க்க²ஸ்ஸ அரியஸச்சஸ்ஸ…பே॰… து³க்க²னிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய அரியஸச்சஸ்ஸ’’.

    1166-1171. …Pe… evameva kho, bhikkhave, appakā te sattā ye chedanavadhabandhanaviparāmosaālopasahasākārā 2 paṭiviratā ; atha kho eteva bahutarā sattā ye chedanavadhabandhanaviparāmosaālopasahasākārā appaṭiviratā . Taṃ kissa hetu? Adiṭṭhattā bhikkhave, catunnaṃ ariyasaccānaṃ. Katamesaṃ catunnaṃ? Dukkhassa ariyasaccassa…pe… dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ariyasaccassa’’.

    ‘‘தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, ‘இத³ங் து³க்க²’ந்தி யோகோ³ கரணீயோ…பே॰… ‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’தி யோகோ³ கரணீயோ’’தி. ஏகாத³ஸமங்.

    ‘‘Tasmātiha, bhikkhave, ‘idaṃ dukkha’nti yogo karaṇīyo…pe… ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yogo karaṇīyo’’ti. Ekādasamaṃ.

    சதுத்த²ஆமகத⁴ஞ்ஞபெய்யாலவக்³கோ³ த³ஸமோ.

    Catutthaāmakadhaññapeyyālavaggo dasamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    கெ²த்தங் காயங் தூ³தெய்யஞ்ச, துலாகூடங் உக்கோடனங்;

    Khettaṃ kāyaṃ dūteyyañca, tulākūṭaṃ ukkoṭanaṃ;

    சே²த³னங் வத⁴ப³ந்த⁴னங், விபராலோபங் ஸாஹஸந்தி.

    Chedanaṃ vadhabandhanaṃ, viparālopaṃ sāhasanti.







    Footnotes:
    1. ஸாஹஸாகாரா (க॰)
    2. sāhasākārā (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6-11. சே²த³னஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-11. Chedanasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6-11. சே²த³னஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-11. Chedanasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact