Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
8-13. பிதுஸுத்தாதி³ச²க்கங்
8-13. Pitusuttādichakkaṃ
187. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘தா³ருணோ, பி⁴க்க²வே, லாப⁴ஸக்காரஸிலோகோ கடுகோ ப²ருஸோ அந்தராயிகோ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாய. இதா⁴ஹங் , பி⁴க்க²வே, ஏகச்சங் புக்³க³லங் ஏவங் சேதஸா சேதோ பரிச்ச பஜானாமி – ‘ந சாயமாயஸ்மா பிதுபி ஹேது…பே॰… பா⁴துபி ஹேது… ப⁴கி³னியாபி ஹேது… புத்தஸ்ஸபி ஹேது… தீ⁴துயாபி ஹேது… பஜாபதியாபி ஹேது ஸம்பஜானமுஸா பா⁴ஸெய்யா’தி. தமேனங் பஸ்ஸாமி அபரேன ஸமயேன லாப⁴ஸக்காரஸிலோகேன அபி⁴பூ⁴தங் பரியாதி³ண்ணசித்தங் ஸம்பஜானமுஸா பா⁴ஸந்தங். ஏவங் தா³ருணோ கோ², பி⁴க்க²வே, லாப⁴ஸக்காரஸிலோகோ கடுகோ ப²ருஸோ அந்தராயிகோ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாய. தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘உப்பன்னங் லாப⁴ஸக்காரஸிலோகங் பஜஹிஸ்ஸாம, ந ச நோ உப்பன்னோ லாப⁴ஸக்காரஸிலோகோ சித்தங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. ஏவஞ்ஹி வோ, பி⁴க்க²வே, ஸிக்கி²தப்³ப³’’ந்தி. தேரஸமங்.
187. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘dāruṇo, bhikkhave, lābhasakkārasiloko kaṭuko pharuso antarāyiko anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya. Idhāhaṃ , bhikkhave, ekaccaṃ puggalaṃ evaṃ cetasā ceto paricca pajānāmi – ‘na cāyamāyasmā pitupi hetu…pe… bhātupi hetu… bhaginiyāpi hetu… puttassapi hetu… dhītuyāpi hetu… pajāpatiyāpi hetu sampajānamusā bhāseyyā’ti. Tamenaṃ passāmi aparena samayena lābhasakkārasilokena abhibhūtaṃ pariyādiṇṇacittaṃ sampajānamusā bhāsantaṃ. Evaṃ dāruṇo kho, bhikkhave, lābhasakkārasiloko kaṭuko pharuso antarāyiko anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya. Tasmātiha, bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘uppannaṃ lābhasakkārasilokaṃ pajahissāma, na ca no uppanno lābhasakkārasiloko cittaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti. Terasamaṃ.
சதுத்தோ² வக்³கோ³.
Catuttho vaggo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
பி⁴ந்தி³ மூலங் து³வே த⁴ம்மா, பக்கந்தங் ரத² மாதரி;
Bhindi mūlaṃ duve dhammā, pakkantaṃ ratha mātari;
பிதா பா⁴தா ச ப⁴கி³னீ, புத்தோ தீ⁴தா பஜாபதீதி.
Pitā bhātā ca bhaginī, putto dhītā pajāpatīti.
லாப⁴ஸக்காரஸங்யுத்தங் ஸமத்தங்.
Lābhasakkārasaṃyuttaṃ samattaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7-13. மாதுஸுத்தாதி³வண்ணனா • 7-13. Mātusuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7-13. மாதுஸுத்தாதி³வண்ணனா • 7-13. Mātusuttādivaṇṇanā