Știință |
A fost confirmată existenţa undelor gravitaţionale
Oamenii de ştiinţă de la laboratoarele LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) au confirmat existenţa undelor gravitaţionale despre care Albert Einstein vorbea acum o sută de ani.
Descoperirea, probabil cea mai importantă din fizica ultimului secol, ar putea fi cheia pentru o nouă înţelegere a Universului.
Aceste unde gravitaţionale descoperite de cercetători, au fost produse de două găuri negre care s-au ciocnit, s-au reunit, au fuzionat şi au format o singură gaură neagră în urmă cu aproximativ 1,3 miliarde de ani. Această ciocnire a două găuri negre a fost prezisă, dar niciodată observată.
Aceste valuri în ţesătura spaţiu-timp sunt una dintre cele mai importante variabile în teoria relativităţii a lui Einstein şi a fost nevoie de zeci de ani pentru a le detecta, cu toate că era destul de sigur că există.
Descoperirea a fost făcută cu ajutorul detectoarelor Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) aflate în Livingston, Louisiana și Hanford, Washington.
Observatoarele, care sunt cele mai precise aparate de măsurare construite vreodată, au înregistrat un semnal la 14 septembrie, 2015, aproape simultan, iar semnalul a avut o caracteristică specifică. Însă a fost nevoie de luni de verificare şi analiză atentă pentru a se confirma că ceea ce s-a descoperit erau într-adevăr unde gravitaționale.
Fiecare dintre cele două găuri negre aveau, înainte să fuzioneze, aproximativ de 30 de ori masa Soarelui, 150 km în diametru şi au accelerat până la aproximativ jumătate din viteza luminii.
În conformitate cu teoria lui Einstein, publicată în 1916, Universul este format dintr-o ţesătură de spaţiu-timp; obiectele masive, accelerate, din Univers, se crede să ar modifica acest material, provocând valuri cunoscute sub numele de unde gravitaţionale. Ciocnirea a două găuri negre sau contopirea a doi pulsari se numără printre cauzele presupuse de formare a unor astfel de valuri.
Deşi Einstein a prezis acum un secol că gravitaţia se deplasează în valuri, detectarea undelor gravitaţionale nu a fost o sarcină uşoară, datorită faptului că efectul lor este minuscul şi uşor de confundat cu zgomotele aleatoare.
Totul provoacă zgomot: o maşină care trece, un avion pe cer, sau chiar mici mişcări ale scoarţei terestre Detectarea unui semnal în mijlocul acestui zgomot este extrem de dificilă.
Capacitatea de a analiza informaţia transmisă de undele gravitaţionale ar putea oferi noi detalii privind crearea Universului şi alte evenimente violente din istoria acestuia, ar ajuta la explorarea existenţei altor universuri şi chiar ar deschide calea pentru călătoria în timp.