Sănătate

    A fost descifrat mecanismul de raspandire al cancerului

    Cercetatori de la University College London au studiat si descris pentru prima data mecanismul prin care celulele se grupeaza si se deplaseaza prin corp, mecanism numit 'chase and run'.


    Studiul se concentreaza asupra procesului care apare atunci cand celulele canceroase interactioneaza cu celulele sanatoase, in scopul de a migra in corp, la aparitia metastazei.

    Oamenii de stiinta stiu ca celulele canceroase recruteaza celule sanatoase si le folosesc ca sa calatoreasca pe distante lungi. Dar modul in care are loc si felul cum poate el sa fie controlat pentru a dezvolta noi terapii impotriva cancerului a ramas necunoscut.

    Folosind celule de creasta neurala, NC, celule mari migratorii care sunt similare cu celulele canceroase prin comportamentul lor invaziv si celule placodale, un tesut epitelial care contribuie la formarea organelor senzoriale, similare cu celulele sanatoase, cercetatorii au dezvoltat procesul 'chase and run'.

    Ei au descoperit ca, atunci cand celulele de creasta neurala sunt puse alaturi de celulele placodale, ele se transforma si incep sa vaneze celulele placodale. In acelasi timp, celulele placodale dezvolta un comportament de evadare cand sunt contactate de celulele de creasta neurala.

    Comportamentul de vanatoare depinde de productia unor mici molecule chimice de catre celulele placodale, care atrag celulele de creasta neurala spre ele.

    Oamenii de stiinta sunt siguri ca procesul prin care celulele canceroase se ataseaza la celule sanatoase pentru a migra prin corp este similar. Celulele sanatoase ale organismului incearca sa scape de celulele tumorale, dar sunt urmate de celulele maligne, deoarece celulele sanatoase produc un atractant pentru celulele canceroase.

    Cele mai multe decese de cancer nu se datoreaza tumorii primare, ci tumorilor secundare datorate celulelor canceroase ce se deplaseaza prin corp. Daca s-ar putea lucra asupra procesului de interactiune intre celulele sanatoase si cele canceroase, s-ar putea stopa raspandirea celulelor bolnave si formarea de noi tumori.

    GH. MANOIU | 14 IULIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Institute of Neuroscience and Medicine in Julich, Germania, sugerează că un compus găsit în turmeric, componenta care dă culoarea galbenă cunoscutului condiment curry, ar putea încuraja dezvoltarea celulelor nervoase considerate a fi parte din kitul de reparare a creierului.
    O nouă terapie genică este capabilă să modifice celulele cancerului de prostată astfel încât corpul pacientului să le atace şi să le ucidă.
    Microorganismele care trăiesc în intestinele noastre ne ajută la menţinerea sănătăţii, dar cercetătorii americani de la University of Minnesota au identificat două tulpini virulente de bacterii care sunt legate de apariţia şi dezvoltarea cancerului de colon.
    Noi cercetări efectuate la Harvard Medical School sugerează că boala Alzheimer este de fapt declanşată de creier, în încercarea de a lupta împotriva invaziei unor microbi, cum ar fi bacteriile sau virusurile.
    Cercetatorii de la University of California, Los Angeles School of Medicine au descoperit ca o dieta bogata in acidul gras omega 3 si in curcuma, un condiment intalnit si sub numele de turmeric sau sofran indian, ajuta la pastrarea capacitatii de mers pe jos atunci cand a avut loc o deteriorare a cordonului spinal. Aceasta ar sugera ca suplimentele alimentare respective ajuta celulele nervoase sa se repare si sa-si mentina functia neurologica dupa daune degenerative in zona gatului.
    A avea diabet de tip 2 poate insemna că sunteţi deja pe drumul spre Alzheimer, afirmă cercetătorii de la University at Albany din New York în urma unui studiu ce leagă cele două boli. S-ar putea folosi medicamentele pentru Alzheimer încă din stadiul de diabet pentru a preveni tulburările cognitive de la început, au declarat ei.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact