O lume a cunoașterii
    Știri / Spațiu

    A fost descoperit un nou sistem planetar

    Telescopul spaţial Spitzer al agenţiei americane NASA a dezvăluit primul sistem cunoscut de şapte planete de dimensiuni apropiate cu Pământul, în jurul unei singure stele. Trei dintre aceste planete sunt situate în zona locuibilă, zonă din jurul stelei-mamă, unde o planetă stâncoasă ar putea avea apă lichidă.



    Sistemul TRAPPIST-1, comparat cu sistemul nostru solar.


    Situat la aproximativ 40 ani-lumină de Pământ, sistemul este relativ aproape de noi, în constelaţia Vărsătorului.

    Acest sistem de exoplanete este numit TRAPPIST-1, după The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) din Chile.

    În luna mai 2016, astronomii, folosind TRAPPIST, au descoperit trei planete în sistem. Asistat de mai multe telescoape la sol, inclusiv de European Southern Observatory's Very Large Telescope, Spitzer a confirmat existenţa a două dintre aceste planete şi a descoperit alte cinci.

    După densitatea lor, toate planetele TRAPPIST-1 se pare că sunt stâncoase, iar observaţiile viitoare vor determina nu numai dacă acestea sunt bogate în apă, dar şi dacă ar putea avea apă lichidă pe suprafaţa lor.

    Masa celei de a şaptea, care este şi cea mai îndepărtată exoplanetă, încă nu a fost estimată, dar oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi îngheţată.

    Spre deosebire de soarele nostru, steaua acestui sistem planetar este un pitic rece, încât apa lichidă poate supravieţui pe planetele care orbitează foarte aproape de ea, mai aproape decât este posibil pe planetele din sistemul nostru solar.

    Toate cele şapte planete sunt mai aproape de steaua lor decât este Mercur de soarele nostru.

    Planetele sunt, de asemenea, foarte apropiate una de cealaltă. O persoană care s-ar afla pe suprafaţa unei planete, ar vedea caracteristicile geologice sau norii lumii vecine, care ar apărea, uneori, mai mare decât Luna pe cerul Pământului.

    Planetele par a fi "tidally locked", ceea ce înseamnă că o parte a planetei este îndreptată întotdeauna spre stea. Prin urmare, pe fiecare parte este zi sau noapte perpetuă.

    Acest lucru ar putea însemna că au vremea complet diferită de cea de pe Pământ, cu vânturi puternice care suflă din partea cu zi spre partea cu noapte şi cu schimbări extreme de temperatură.

    25 FEBRUARIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, numita PSO J318.5 – 22, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter. S-a format acum 12 milioane de ani şi poate fi considerată un nou născut.
    Cel puţin 170 de milioane de bucăţi de gunoi spaţial circulă acum pe orbita Pământului, aceste resturi putând distruge toţi sateliţii în lucru.
    Un sicriu extraterestru ar putea fi adăugat pe lunga listă de obiecte curioase "găsite" pe suprafaţa Planetei Roşii. Această ciudăţenie a fost semnalată la o privire mai atentă asupra imaginilor luate de roverul Curiosity.
    Oamenii de ştiinţă din Australia vor să urmărească gunoaiele spaţiale mici şi să le distrugă cu lasere de pe Pământ, pentru a preveni coliziunile care ar putea avea loc între acestea şi navele spaţiale.
    Cea mai mare lună din sistemul nostru solar, Ganymede, satelit al lui Jupiter, ar putea fi făcută din straturi suprapuse de gheaţă şi oceane, într-un fel de sandwich, conform cu ultimele cercetări ale NASA.
    Cercetători de la University of Texas, Austin’s Institute for Geophysics, Georgia Institute of Technology, şi Max Planck Institute for Solar System Research, au ajuns la concluzia că oceanul subteran de pe luna lui Jupiter, Europa, ar putea avea curenţi adânci şi modele de circulaţie cu transferuri de căldură şi energie capabile să susţină viaţa biologică. O nouă speranţă pentru cei care caută viaţa extraterestră.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact