Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    A fost găsită cauza bolii celiace

    Cercetătorii norvegieni de la Universitatea din Oslo au descoperit cauza bolii celiace, afecţiune auto-imună care cauzează intoleranţă la gluten la unul la sută dintre persoane.


    Oamenii de ştiinţă au descoperit că pacienţii cu boala celiacă au una dintre cele două antigene umane leucocitare (HLAs) defecte, ceea ce determina sistemul imunitar să vadă moleculele de gluten ca fiind periculoase, fapt ce declanşează un răspuns imun care duce la inflamaţie severă şi alte simptome.

    Când o persoană care are boala celiacă mănâncă gluten, sistemul imunitar reactionează la gluten ca şi cum ar fi un virus sau o bacterie. El atacă glutenul şi o parte din acest atac se orientează asupra organismului în sine.

    HLAs sunt proteine ​​care acţionează ca markeri, adică se leagă la fragmentele altor proteine, spunând globulelor albe numite celule T cum să le trateze. HLAs defecte se leagă de fragmente de gluten, făcând celulele T să creadă că sunt bacterii sau virusuri.

    Boala celiacă poate fi o tulburare severă, provocând durere, constipaţie cronică şi diaree, creştere mică la copii, anemie şi oboseală.

    Acesta a fost descrisă pentru prima dată de către Aretaeus de Cappadocia, un medic grec din secolul 1, dar abia în 1940 a fost legată de consumul de grâu şi în 1952 a fost în mod special legată de gluten.

    1 IULIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un proces de regenerare a pancreasului ar putea fi declanşat printr-o dietă de post, afirmă un studiu efectuat la University of Southern California.
    Băuturile dietetice, considerate cândva o alternativă bună la băuturile dulci, pentru reducerea diabetului zaharat şi a obezităţii, pot duce la un risc mai mare de accident vascular cerebral şi de demenţă.
    Cercetătorii de la Murdoch Childrens Research Institute din Melbourne, Australia, au studiat un mod mai simplu de a trata alergia la arahide, care a dat rezultate la patru din cinci copii cu această afecţiune.
    Expunerea moderată la soare ajută la prevenirea obezităţii şi a diabetului şi este importantă pentru o sănătate bună, dezvăluie un studiu australian.
    Noi cercetări lămuresc modului în care bacteriile intestinale pot influenţa comportamentele asemănătoare anxietăţii, prin modificarea numărului de moleculele biologice numite microRNA (miRNA) în creier.
    Un studiu realizat la Ohio State University Comprehensive Cancer Center, din Statele Unite, a constatat că bărbaţii care au luat prea multe suplimente de vitamina B6 şi B12, în special cei care fumează, au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact