Mapamond |
A fost rezolvat misterul piramidelor?
Modul cum au reuşit anticii egipteni să transporte uriaşele blocuri de piatră de 2,5 tone utilizate la construirea piramidelor a fost un lucru ce a uimit istoricii timp de secole şi a fost unul dintre subiectele preferate ale pasionaţilor de extratereştri. Acum, cercetătorii ar putea avea răspunsul.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Amsterdam, Olanda au venit cu o teorie: se udă nisipul şi pe el alunecă pietrele mari puse pe sănii cu marginile răsfrânte.
Ei au experimentat în laborator, folosind modelul unei sănii egiptene într-o tavă cu nisip. Experimentul a arătat că forţa de tragere este invers proporţională cu rigiditatea nisipului.
O sanie alunecă mult mai uşor pe nisipul întărit prin udare, pentru simplul motiv că nisipul nu se adună în faţa saniei, aşa cum se întâmplă in cazul nisipului uscat.
Cantitatea de apă folosită este elementul cel mai important. Prea multă sau prea puţină apă nu duce la efectul dorit. Dar conform acestei teorii apare o altă întrebare crucială: de unde au avut constructorii suficientă apă să creeze pistele pentru sănii?
Există 138 de piramide în Egipt, construite începând cu anul 2630 i.Hr. Cele mai cunoscute sunt pe platoul Giza, la marginea municipiului Cairo.
GH. MĂNOIU | 2 MAI 2014