Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    7. அப⁴யத்தே²ரஅபதா³னங்

    7. Abhayattheraapadānaṃ

    195.

    195.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    196.

    196.

    ‘‘ஸரணக³மனே கிஞ்சி, நிவேஸேஸி ததா²க³தோ;

    ‘‘Saraṇagamane kiñci, nivesesi tathāgato;

    கிஞ்சி ஸீலே நிவேஸேஸி, த³ஸகம்மபது²த்தமே.

    Kiñci sīle nivesesi, dasakammapathuttame.

    197.

    197.

    ‘‘தே³தி கஸ்ஸசி ஸோ வீரோ, ஸாமஞ்ஞப²லமுத்தமங்;

    ‘‘Deti kassaci so vīro, sāmaññaphalamuttamaṃ;

    ஸமாபத்தீ ததா² அட்ட², திஸ்ஸோ விஜ்ஜா பவச்ச²தி.

    Samāpattī tathā aṭṭha, tisso vijjā pavacchati.

    198.

    198.

    ‘‘ச²ளபி⁴ஞ்ஞாஸு யோஜேஸி, கிஞ்சி ஸத்தங் நருத்தமோ;

    ‘‘Chaḷabhiññāsu yojesi, kiñci sattaṃ naruttamo;

    தே³தி கஸ்ஸசி நாதோ² ஸோ, சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³.

    Deti kassaci nātho so, catasso paṭisambhidā.

    199.

    199.

    ‘‘போ³த⁴னெய்யங் பஜங் தி³ஸ்வா, அஸங்கெ²ய்யம்பி யோஜனங் 1;

    ‘‘Bodhaneyyaṃ pajaṃ disvā, asaṅkheyyampi yojanaṃ 2;

    க²ணேன உபக³ந்த்வான, வினேதி நரஸாரதி².

    Khaṇena upagantvāna, vineti narasārathi.

    200.

    200.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், அஹோஸிங் ப்³ராஹ்மணத்ரஜோ;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, ahosiṃ brāhmaṇatrajo;

    பாரகூ³ ஸப்³ப³வேதா³னங், வெய்யாகரணஸம்மதோ.

    Pāragū sabbavedānaṃ, veyyākaraṇasammato.

    201.

    201.

    ‘‘நிருத்தியா ச குஸலோ, நிக⁴ண்டு³ம்ஹி விஸாரதோ³;

    ‘‘Niruttiyā ca kusalo, nighaṇḍumhi visārado;

    பத³கோ கேடுப⁴விதூ³, ச²ந்தோ³விசிதிகோவிதோ³.

    Padako keṭubhavidū, chandovicitikovido.

    202.

    202.

    ‘‘ஜங்கா⁴விஹாரங் விசரங், ஹங்ஸாராமமுபேச்சஹங்;

    ‘‘Jaṅghāvihāraṃ vicaraṃ, haṃsārāmamupeccahaṃ;

    அத்³த³ஸங் வரத³ங் 3 ஸெட்ட²ங், மஹாஜனபுரக்க²தங்.

    Addasaṃ varadaṃ 4 seṭṭhaṃ, mahājanapurakkhataṃ.

    203.

    203.

    ‘‘தே³ஸெந்தங் விரஜங் த⁴ம்மங், பச்சனீகமதீ அஹங்;

    ‘‘Desentaṃ virajaṃ dhammaṃ, paccanīkamatī ahaṃ;

    உபெத்வா தஸ்ஸ கல்யாணங், ஸுத்வான விமலங் அஹங் 5.

    Upetvā tassa kalyāṇaṃ, sutvāna vimalaṃ ahaṃ 6.

    204.

    204.

    ‘‘ப்³யாஹதங் புனருத்தங் வா, அபத்த²ங் வா நிரத்த²கங்;

    ‘‘Byāhataṃ punaruttaṃ vā, apatthaṃ vā niratthakaṃ;

    நாத்³த³ஸங் தஸ்ஸ முனினோ, ததோ பப்³ப³ஜிதோ அஹங்.

    Nāddasaṃ tassa munino, tato pabbajito ahaṃ.

    205.

    205.

    ‘‘நசிரேனேவ காலேன, ஸப்³ப³ஸத்தவிஸாரதோ³;

    ‘‘Nacireneva kālena, sabbasattavisārado;

    நிபுணோ பு³த்³த⁴வசனே, அஹோஸிங் கு³ணிஸம்மதோ.

    Nipuṇo buddhavacane, ahosiṃ guṇisammato.

    206.

    206.

    ‘‘ததா³ சதஸ்ஸோ கா³தா²யோ, க³ந்த²யித்வா ஸுப்³யஞ்ஜனா;

    ‘‘Tadā catasso gāthāyo, ganthayitvā subyañjanā;

    ஸந்த²வித்வா திலோகக்³க³ங், தே³ஸயிஸ்ஸங் தி³னே தி³னே.

    Santhavitvā tilokaggaṃ, desayissaṃ dine dine.

    207.

    207.

    ‘‘விரத்தோஸி மஹாவீரோ, ஸங்ஸாரே ஸப⁴யே வஸங்;

    ‘‘Virattosi mahāvīro, saṃsāre sabhaye vasaṃ;

    கருணாய ந நிப்³பா³யி, ததோ காருணிகோ முனி.

    Karuṇāya na nibbāyi, tato kāruṇiko muni.

    208.

    208.

    ‘‘புது²ஜ்ஜனோ வயோ ஸந்தோ, ந கிலேஸவஸோ அஹு;

    ‘‘Puthujjano vayo santo, na kilesavaso ahu;

    ஸம்பஜானோ ஸதியுத்தோ, தஸ்மா ஏஸோ அசிந்தியோ.

    Sampajāno satiyutto, tasmā eso acintiyo.

    209.

    209.

    ‘‘து³ப்³ப³லானி கிலேஸானி, யஸ்ஸாஸயக³தானி மே;

    ‘‘Dubbalāni kilesāni, yassāsayagatāni me;

    ஞாணக்³கி³பரித³ட்³டா⁴னி, ந கீ²யிங்ஸு தமப்³பு⁴தங்.

    Ñāṇaggiparidaḍḍhāni, na khīyiṃsu tamabbhutaṃ.

    210.

    210.

    ‘‘யோ ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ க³ரு, லோகோ 7 யஸ்ஸ ததா² க³ரு;

    ‘‘Yo sabbalokassa garu, loko 8 yassa tathā garu;

    ததா²பி லோகாசரியோ, லோகோ தஸ்ஸானுவத்தகோ.

    Tathāpi lokācariyo, loko tassānuvattako.

    211.

    211.

    ‘‘ஏவமாதீ³ஹி ஸம்பு³த்³த⁴ங், கித்தயங் த⁴ம்மதே³ஸனங்;

    ‘‘Evamādīhi sambuddhaṃ, kittayaṃ dhammadesanaṃ;

    யாவஜீவங் கரித்வான, க³தோ ஸக்³க³ங் ததோ சுதோ.

    Yāvajīvaṃ karitvāna, gato saggaṃ tato cuto.

    212.

    212.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் பு³த்³த⁴மபி⁴கித்தயிங்;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ buddhamabhikittayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, கித்தனாய இத³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.

    213.

    213.

    ‘‘தே³வலோகே மஹாரஜ்ஜங், பாதே³ஸிங் கஞ்சனக்³கி⁴யங் 9;

    ‘‘Devaloke mahārajjaṃ, pādesiṃ kañcanagghiyaṃ 10;

    சக்கவத்தீ மஹாரஜ்ஜங், ப³ஹுஸோனுப⁴விங் அஹங்.

    Cakkavattī mahārajjaṃ, bahusonubhaviṃ ahaṃ.

    214.

    214.

    ‘‘து³வே ப⁴வே பஜாயாமி, தே³வத்தே அத² மானுஸே;

    ‘‘Duve bhave pajāyāmi, devatte atha mānuse;

    அஞ்ஞங் க³திங் ந ஜானாமி, கித்தனாய இத³ங் ப²லங்.

    Aññaṃ gatiṃ na jānāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.

    215.

    215.

    ‘‘து³வே குலே பஜாயாமி, க²த்தியே அத² ப்³ராஹ்மணே;

    ‘‘Duve kule pajāyāmi, khattiye atha brāhmaṇe;

    நீசே குலே ந ஜாயாமி, கித்தனாய இத³ங் ப²லங்.

    Nīce kule na jāyāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.

    216.

    216.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;

    ரஞ்ஞோஹங் பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ, புத்தோ நாமேன சாப⁴யோ.

    Raññohaṃ bimbisārassa, putto nāmena cābhayo.

    217.

    217.

    ‘‘பாபமித்தவஸங் க³ந்த்வா, நிக³ண்டே²ன விமோஹிதோ;

    ‘‘Pāpamittavasaṃ gantvā, nigaṇṭhena vimohito;

    பேஸிதோ நாடபுத்தேன, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²முபேச்சஹங்.

    Pesito nāṭaputtena, buddhaseṭṭhamupeccahaṃ.

    218.

    218.

    ‘‘புச்சி²த்வா நிபுணங் பஞ்ஹங், ஸுத்வா ப்³யாகரணுத்தமங்;

    ‘‘Pucchitvā nipuṇaṃ pañhaṃ, sutvā byākaraṇuttamaṃ;

    பப்³ப³ஜித்வான நசிரங், அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Pabbajitvāna naciraṃ, arahattamapāpuṇiṃ.

    219.

    219.

    ‘‘கித்தயித்வா ஜினவரங், கித்திதோ ஹோமி ஸப்³ப³தா³;

    ‘‘Kittayitvā jinavaraṃ, kittito homi sabbadā;

    ஸுக³ந்த⁴தே³ஹவத³னோ, ஆஸிங் ஸுக²ஸமப்பிதோ.

    Sugandhadehavadano, āsiṃ sukhasamappito.

    220.

    220.

    ‘‘திக்க²ஹாஸலஹுபஞ்ஞோ, மஹாபஞ்ஞோ ததே²வஹங்;

    ‘‘Tikkhahāsalahupañño, mahāpañño tathevahaṃ;

    விசித்தபடிபா⁴னோ ச, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா.

    Vicittapaṭibhāno ca, tassa kammassa vāhasā.

    221.

    221.

    ‘‘அபி⁴த்த²வித்வா பது³முத்தராஹங், பஸன்னசித்தோ அஸமங் ஸயம்பு⁴ங்;

    ‘‘Abhitthavitvā padumuttarāhaṃ, pasannacitto asamaṃ sayambhuṃ;

    ந க³ச்சி² கப்பானி அபாயபூ⁴மிங், ஸதங் ஸஹஸ்ஸானி ப³லேன தஸ்ஸ.

    Na gacchi kappāni apāyabhūmiṃ, sataṃ sahassāni balena tassa.

    222.

    222.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    223.

    223.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    224.

    224.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா அப⁴யோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā abhayo thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    அப⁴யத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ஸத்தமங்.

    Abhayattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. அஸங்கெ²ய்யேபி யோஜனே ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. asaṅkheyyepi yojane sī. syā. pī.)
    3. வத³தங் (ஸீ॰ பீ॰), பவரங் (ஸ்யா॰)
    4. vadataṃ (sī. pī.), pavaraṃ (syā.)
    5. வாக்யானி, ஸுத்வான விமலானஹங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. vākyāni, sutvāna vimalānahaṃ (sī. syā. pī.)
    7. லோகே (ஸ்யா॰ க॰)
    8. loke (syā. ka.)
    9. தி³ப்³பா³னுபோ⁴ஜஹங் ததா³ (ஸ்யா॰), ரஜ்ஜங் பாதே³ஸி கங்சயங் (ஸீ॰)
    10. dibbānubhojahaṃ tadā (syā.), rajjaṃ pādesi kaṃcayaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 7. அப⁴யத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 7. Abhayattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact