Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    8. அப⁴யத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    8. Abhayattheragāthāvaṇṇanā

    ரூபங் தி³ஸ்வா ஸதி முட்டா²தி ஆயஸ்மதோ அப⁴யத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோபி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் புஞ்ஞங் உபசினந்தோ ஸுமேத⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் ஸுமேத⁴ங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ ஸளலபுப்பே²ஹி பூஜமகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வேஸு நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா அப⁴யோதி லத்³த⁴னாமோ விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஹேதுஸம்பத்தியா சோதி³யமானோ ஏகதி³வஸங் விஹாரங் க³தோ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா கதபுப்³ப³கிச்சோ விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ விஹரதி. அத²ஸ்ஸ ஏகதி³வஸங் கா³மங் பிண்டா³ய பவிட்ட²ஸ்ஸ அலங்கதபடியத்தங் மாதுகா³மங் தி³ஸ்வா அயோனிஸோமனஸிகாரவஸேன தஸ்ஸ ரூபங் ஆரப்³ப⁴ ச²ந்த³ராகோ³ உப்பஜ்ஜி, ஸோ விஹாரங் பவிஸித்வா ‘‘ஸதிங் விஸ்ஸஜ்ஜித்வா ஓலோகெந்தஸ்ஸ ரூபாரம்மணே மய்ஹங் கிலேஸோ உப்பன்னோ, அயுத்தங் மயா கத’’ந்தி அத்தனோ சித்தங் நிக்³க³ண்ஹந்தோ தாவதே³வ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.15.43-47) –

    Rūpaṃ disvā sati muṭṭhāti āyasmato abhayattherassa gāthā. Kā uppatti? Sopi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinanto sumedhassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ sumedhaṃ bhagavantaṃ disvā pasannacitto saḷalapupphehi pūjamakāsi. So tena puññakammena devesu nibbattitvā aparāparaṃ puññāni katvā sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ brāhmaṇakule nibbattitvā abhayoti laddhanāmo viññutaṃ patto hetusampattiyā codiyamāno ekadivasaṃ vihāraṃ gato satthu dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā katapubbakicco vipassanāya kammaṃ karonto viharati. Athassa ekadivasaṃ gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭhassa alaṅkatapaṭiyattaṃ mātugāmaṃ disvā ayonisomanasikāravasena tassa rūpaṃ ārabbha chandarāgo uppajji, so vihāraṃ pavisitvā ‘‘satiṃ vissajjitvā olokentassa rūpārammaṇe mayhaṃ kileso uppanno, ayuttaṃ mayā kata’’nti attano cittaṃ niggaṇhanto tāvadeva vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.15.43-47) –

    ‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம நாமேன, ஸயம்பூ⁴ அபராஜிதோ;

    ‘‘Sumedho nāma nāmena, sayambhū aparājito;

    விவேகமனுப்³ரூஹந்தோ, அஜ்ஜோ²க³ஹி மஹாவனங்.

    Vivekamanubrūhanto, ajjhogahi mahāvanaṃ.

    ‘‘ஸளலங் புப்பி²தங் தி³ஸ்வா, க³ந்தி²த்வான வடங்ஸகங்;

    ‘‘Saḷalaṃ pupphitaṃ disvā, ganthitvāna vaṭaṃsakaṃ;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴ரோபேஸிங், ஸம்முகா² லோகனாயகங்.

    Buddhassa abhiropesiṃ, sammukhā lokanāyakaṃ.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, யங் புப்ப²மபி⁴ரோபயிங்;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஊனவீஸே கப்பஸதே, ஸோளஸாஸுங் ஸுனிம்மிதா;

    ‘‘Ūnavīse kappasate, soḷasāsuṃ sunimmitā;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னா, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ கிலேஸுப்பத்தினித³ஸ்ஸனேன ‘‘கிலேஸே அனுவத்தெந்தஸ்ஸ வட்டது³க்க²தோ நத்தே²வ ஸீஸுக்கி²பனங். அஹங் பன தே நானுவத்தி’’ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā attano kilesuppattinidassanena ‘‘kilese anuvattentassa vaṭṭadukkhato nattheva sīsukkhipanaṃ. Ahaṃ pana te nānuvatti’’nti dassento –

    98.

    98.

    ‘‘ரூபங் தி³ஸ்வா ஸதி முட்டா², பியங் நிமித்தங் மனஸிகரோதோ;

    ‘‘Rūpaṃ disvā sati muṭṭhā, piyaṃ nimittaṃ manasikaroto;

    ஸாரத்தசித்தோ வேதே³தி, தஞ்ச அஜ்ஜோ²ஸ திட்ட²தி;

    Sārattacitto vedeti, tañca ajjhosa tiṭṭhati;

    தஸ்ஸ வட்³ட⁴ந்தி ஆஸவா, ப⁴வமூலோபகா³மினோ’’தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸி;

    Tassa vaḍḍhanti āsavā, bhavamūlopagāmino’’ti. – gāthaṃ abhāsi;

    தத்த² ரூபந்தி ரஜ்ஜனீயங் ரூபாயதனங், தங் பனெத்த² இத்தி²ரூபங் அதி⁴ப்பேதங். தி³ஸ்வாதி சக்கு²னா தி³ஸ்வா, சக்கு²த்³வாரானுஸாரேன நிமித்தானுப்³யஞ்ஜனஸல்லக்க²ணவஸேன தங் க³ஹெத்வா, தஸ்ஸ ததா²க³ஹணஹேதூதி அத்தோ². ஸதி முட்டா²தி அஸுப⁴ஸபா⁴வே காயே ‘‘அஸுப⁴’’ந்த்வேவ பவத்தனஸதி நட்டா². யதா² பன ரூபங் தி³ஸ்வா ஸதி நட்டா², தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பியங் நிமித்தங் மனஸிகரோதோ’’தி. யதா²உபட்டி²தங் ஆரம்மணங் ‘‘ஸுப⁴ங் ஸுக²’’ந்திஆதி³னா பியனிமித்தங் கத்வா அயோனிஸோமனஸிகாரேன மனஸிகரோதோ ஸதி முட்டா²தி யோஜனா. ததா² பூ⁴தோவ ஸாரத்தசித்தோ வேதே³தீதி ஸுட்டு² ரத்தசித்தோ ஹுத்வா தங் ரூபாரம்மணங் அனுப⁴வதி அபி⁴னந்த³தி, அபி⁴னந்த³ந்தோ பன தஞ்ச அஜ்ஜோ²ஸ திட்ட²தி அஜ்ஜோ²ஸாய தங் ஆரம்மணங் கி³லித்வா பரினிட்ட²பெத்வா வத்ததி சேவ, ஏவங்பூ⁴தஸ்ஸ ச தஸ்ஸ வட்³ட⁴ந்தி ஆஸவா ப⁴வமூலோபகா³மினோதி ப⁴வஸ்ஸ ஸங்ஸாரஸ்ஸ மூலபா⁴வங் காரணபா⁴வங் உபக³மனஸபா⁴வா காமாஸவாத³யோ சத்தாரோபி ஆஸவா தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ உபரூபரி வட்³ட⁴ந்தியேவ, ந ஹாயந்தி. மய்ஹங் பன படிஸங்கா²னே ட²த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ஸச்சானி படிவிஜ்ஜ²ந்தஸ்ஸ மக்³க³படிபாடியா தே சத்தாரோபி ஆஸவா அனவஸேஸதோ பஹீனா பரிக்கீ²ணாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Tattha rūpanti rajjanīyaṃ rūpāyatanaṃ, taṃ panettha itthirūpaṃ adhippetaṃ. Disvāti cakkhunā disvā, cakkhudvārānusārena nimittānubyañjanasallakkhaṇavasena taṃ gahetvā, tassa tathāgahaṇahetūti attho. Sati muṭṭhāti asubhasabhāve kāye ‘‘asubha’’ntveva pavattanasati naṭṭhā. Yathā pana rūpaṃ disvā sati naṭṭhā, taṃ dassento āha ‘‘piyaṃ nimittaṃ manasikaroto’’ti. Yathāupaṭṭhitaṃ ārammaṇaṃ ‘‘subhaṃ sukha’’ntiādinā piyanimittaṃ katvā ayonisomanasikārena manasikaroto sati muṭṭhāti yojanā. Tathā bhūtova sārattacitto vedetīti suṭṭhu rattacitto hutvā taṃ rūpārammaṇaṃ anubhavati abhinandati, abhinandanto pana tañca ajjhosa tiṭṭhati ajjhosāya taṃ ārammaṇaṃ gilitvā pariniṭṭhapetvā vattati ceva, evaṃbhūtassa ca tassa vaḍḍhanti āsavā bhavamūlopagāminoti bhavassa saṃsārassa mūlabhāvaṃ kāraṇabhāvaṃ upagamanasabhāvā kāmāsavādayo cattāropi āsavā tassa puggalassa uparūpari vaḍḍhantiyeva, na hāyanti. Mayhaṃ pana paṭisaṅkhāne ṭhatvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā saccāni paṭivijjhantassa maggapaṭipāṭiyā te cattāropi āsavā anavasesato pahīnā parikkhīṇāti adhippāyo.

    அப⁴யத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Abhayattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 8. அப⁴யத்தே²ரகா³தா² • 8. Abhayattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact