Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    3. சூளவக்³கோ³

    3. Cūḷavaggo

    1. அபி⁴ஜ்ஜமானபேதவத்து²

    1. Abhijjamānapetavatthu

    387.

    387.

    ‘‘அபி⁴ஜ்ஜமானே வாரிம்ஹி, க³ங்கா³ய இத⁴ க³ச்ச²ஸி;

    ‘‘Abhijjamāne vārimhi, gaṅgāya idha gacchasi;

    நக்³கோ³ புப்³ப³த்³த⁴பேதோவ மாலதா⁴ரீ அலங்கதோ;

    Naggo pubbaddhapetova māladhārī alaṅkato;

    குஹிங் க³மிஸ்ஸஸி பேத, கத்த² வாஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.

    Kuhiṃ gamissasi peta, kattha vāso bhavissatī’’ti.

    388.

    388.

    ‘‘சுந்த³ட்டி²லங் 1 க³மிஸ்ஸாமி, பேதோ ஸோ இதி பா⁴ஸதி;

    ‘‘Cundaṭṭhilaṃ 2 gamissāmi, peto so iti bhāsati;

    அந்தரே வாஸப⁴கா³மங், பா³ராணஸிங் ச 3 ஸந்திகே’’.

    Antare vāsabhagāmaṃ, bārāṇasiṃ ca 4 santike’’.

    389.

    389.

    தஞ்ச தி³ஸ்வா மஹாமத்தோ, கோலியோ இதி விஸ்ஸுதோ;

    Tañca disvā mahāmatto, koliyo iti vissuto;

    ஸத்துங் ப⁴த்தஞ்ச பேதஸ்ஸ, பீதகஞ்ச யுக³ங் அதா³.

    Sattuṃ bhattañca petassa, pītakañca yugaṃ adā.

    390.

    390.

    நாவாய திட்ட²மானாய, கப்பகஸ்ஸ அதா³பயி;

    Nāvāya tiṭṭhamānāya, kappakassa adāpayi;

    கப்பகஸ்ஸ பதி³ன்னம்ஹி, டா²னே பேதஸ்ஸ தி³ஸ்ஸத² 5.

    Kappakassa padinnamhi, ṭhāne petassa dissatha 6.

    391.

    391.

    ததோ ஸுவத்த²வஸனோ, மாலதா⁴ரீ அலங்கதோ;

    Tato suvatthavasano, māladhārī alaṅkato;

    டா²னே டி²தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ, த³க்கி²ணா உபகப்பத²;

    Ṭhāne ṭhitassa petassa, dakkhiṇā upakappatha;

    தஸ்மா த³ஜ்ஜேத² பேதானங், அனுகம்பாய புனப்புனங்.

    Tasmā dajjetha petānaṃ, anukampāya punappunaṃ.

    392.

    392.

    ஸாதுன்னவஸனா 7 ஏகே, அஞ்ஞே கேஸனிவாஸனா 8;

    Sātunnavasanā 9 eke, aññe kesanivāsanā 10;

    பேதா ப⁴த்தாய க³ச்ச²ந்தி, பக்கமந்தி தி³ஸோதி³ஸங்.

    Petā bhattāya gacchanti, pakkamanti disodisaṃ.

    393.

    393.

    தூ³ரே ஏகே 11 பதா⁴வித்வா, அலத்³தா⁴வ நிவத்தரே;

    Dūre eke 12 padhāvitvā, aladdhāva nivattare;

    சா²தா பமுச்சி²தா ப⁴ந்தா, பூ⁴மியங் படிஸும்பி⁴தா.

    Chātā pamucchitā bhantā, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā.

    394.

    394.

    தே ச 13 தத்த² பபதிதா 14, பூ⁴மியங் படிஸும்பி⁴தா;

    Te ca 15 tattha papatitā 16, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā;

    புப்³பே³ அகதகல்யாணா, அக்³கி³த³ட்³டா⁴வ ஆதபே.

    Pubbe akatakalyāṇā, aggidaḍḍhāva ātape.

    395.

    395.

    ‘‘மயங் புப்³பே³ பாபத⁴ம்மா, க⁴ரணீ குலமாதரோ;

    ‘‘Mayaṃ pubbe pāpadhammā, gharaṇī kulamātaro;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோ.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano.

    396.

    396.

    ‘‘பஹூதங் அன்னபானம்பி, அபிஸ்ஸு அவகிரீயதி;

    ‘‘Pahūtaṃ annapānampi, apissu avakirīyati;

    ஸம்மக்³க³தே பப்³ப³ஜிதே, ந ச கிஞ்சி அத³ம்ஹஸே.

    Sammaggate pabbajite, na ca kiñci adamhase.

    397.

    397.

    ‘‘அகம்மகாமா அலஸா, ஸாது³காமா மஹக்³க⁴ஸா;

    ‘‘Akammakāmā alasā, sādukāmā mahagghasā;

    ஆலோபபிண்ட³தா³தாரோ, படிக்³க³ஹே பரிபா⁴ஸிம்ஹஸே 17.

    Ālopapiṇḍadātāro, paṭiggahe paribhāsimhase 18.

    398.

    398.

    ‘‘தே க⁴ரா தா ச தா³ஸியோ, தானேவாப⁴ரணானி நோ;

    ‘‘Te gharā tā ca dāsiyo, tānevābharaṇāni no;

    தே அஞ்ஞே பரிசாரெந்தி, மயங் து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³னோ.

    Te aññe paricārenti, mayaṃ dukkhassa bhāgino.

    399.

    399.

    ‘‘வேணீ வா அவஞ்ஞா ஹொந்தி, ரத²காரீ ச து³ப்³பி⁴கா;

    ‘‘Veṇī vā avaññā honti, rathakārī ca dubbhikā;

    சண்டா³லீ கபணா ஹொந்தி, கப்பகா 19 ச புனப்புனங்.

    Caṇḍālī kapaṇā honti, kappakā 20 ca punappunaṃ.

    400.

    400.

    ‘‘யானி யானி நிஹீனானி, குலானி கபணானி ச;

    ‘‘Yāni yāni nihīnāni, kulāni kapaṇāni ca;

    தேஸு தெஸ்வேவ ஜாயந்தி, ஏஸா மச்ச²ரினோ க³தி.

    Tesu tesveva jāyanti, esā maccharino gati.

    401.

    401.

    ‘‘புப்³பே³ ச கதகல்யாணா, தா³யகா வீதமச்ச²ரா;

    ‘‘Pubbe ca katakalyāṇā, dāyakā vītamaccharā;

    ஸக்³க³ங் தே பரிபூரெந்தி, ஓபா⁴ஸெந்தி ச நந்த³னங்.

    Saggaṃ te paripūrenti, obhāsenti ca nandanaṃ.

    402.

    402.

    ‘‘வேஜயந்தே ச பாஸாதே³, ரமித்வா காமகாமினோ;

    ‘‘Vejayante ca pāsāde, ramitvā kāmakāmino;

    உச்சாகுலேஸு ஜாயந்தி, ஸபோ⁴கே³ஸு ததோ சுதா.

    Uccākulesu jāyanti, sabhogesu tato cutā.

    403.

    403.

    ‘‘கூடாகா³ரே ச பாஸாதே³, பல்லங்கே கோ³னகத்த²தே;

    ‘‘Kūṭāgāre ca pāsāde, pallaṅke gonakatthate;

    பீ³ஜிதங்கா³ 21 மோரஹத்தே²ஹி, குலே ஜாதா யஸஸ்ஸினோ.

    Bījitaṅgā 22 morahatthehi, kule jātā yasassino.

    404.

    404.

    ‘‘அங்கதோ அங்கங் க³ச்ச²ந்தி, மாலதா⁴ரீ அலங்கதா;

    ‘‘Aṅkato aṅkaṃ gacchanti, māladhārī alaṅkatā;

    தா⁴தியோ உபதிட்ட²ந்தி, ஸாயங் பாதங் ஸுகே²ஸினோ.

    Dhātiyo upatiṭṭhanti, sāyaṃ pātaṃ sukhesino.

    405.

    405.

    ‘‘நயித³ங் அகதபுஞ்ஞானங், கதபுஞ்ஞானமேவித³ங்;

    ‘‘Nayidaṃ akatapuññānaṃ, katapuññānamevidaṃ;

    அஸோகங் நந்த³னங் ரம்மங், தித³ஸானங் மஹாவனங்.

    Asokaṃ nandanaṃ rammaṃ, tidasānaṃ mahāvanaṃ.

    406.

    406.

    ‘‘ஸுக²ங் அகதபுஞ்ஞானங், இத⁴ நத்தி² பரத்த² ச;

    ‘‘Sukhaṃ akatapuññānaṃ, idha natthi parattha ca;

    ஸுக²ஞ்ச கதபுஞ்ஞானங், இத⁴ சேவ பரத்த² ச.

    Sukhañca katapuññānaṃ, idha ceva parattha ca.

    407.

    407.

    ‘‘தேஸங் ஸஹப்³யகாமானங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Tesaṃ sahabyakāmānaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ bahuṃ;

    கதபுஞ்ஞா ஹி மோத³ந்தி, ஸக்³கே³ போ⁴க³ஸமங்கி³னோ’’தி.

    Katapuññā hi modanti, sagge bhogasamaṅgino’’ti.

    அபி⁴ஜ்ஜமானபேதவத்து² பட²மங்.

    Abhijjamānapetavatthu paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. சுந்த³ட்டி²கங் (ஸீ॰)
    2. cundaṭṭhikaṃ (sī.)
    3. பா³ராணஸியா ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. bārāṇasiyā ca (sī. syā.)
    5. பேதஸ்ஸு’தி³ஸ்ஸத² (ஸீ॰), பேதஸ்ஸு’தி³ச்ச²த² (?)
    6. petassu’dissatha (sī.), petassu’dicchatha (?)
    7. ஸாஹுன்னவாஸினோ (ஸ்யா॰ பீ॰), ஸாஹுந்த³வாஸினோ (க॰)
    8. கேஸனிவாஸினோ (ஸ்யா॰ க॰)
    9. sāhunnavāsino (syā. pī.), sāhundavāsino (ka.)
    10. kesanivāsino (syā. ka.)
    11. தூ³ரே பேதா (க॰)
    12. dūre petā (ka.)
    13. கேசி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    14. பபதித்வா (ஸீ॰), ச பதிதா (ஸ்யா॰)
    15. keci (sī. syā.)
    16. papatitvā (sī.), ca patitā (syā.)
    17. பரிபா⁴ஸிதா (ஸ்யா॰ க॰)
    18. paribhāsitā (syā. ka.)
    19. ந்ஹாபிகா (ஸீ॰)
    20. nhāpikā (sī.)
    21. வீஜிதங்கா³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    22. vījitaṅgā (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 1. அபி⁴ஜ்ஜமானபேதவத்து²வண்ணனா • 1. Abhijjamānapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact