Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[27] 7. அபி⁴ண்ஹஜாதகவண்ணனா
[27] 7. Abhiṇhajātakavaṇṇanā
நாலங் கப³ளங் பதா³தவேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உபாஸகஞ்ச மஹல்லகத்தே²ரஞ்ச ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி . ஸாவத்தி²யங் கிர த்³வே ஸஹாயகா. தேஸு ஏகோ பப்³ப³ஜித்வா தே³வஸிகங் இதரஸ்ஸ க⁴ரங் க³ச்ச²தி. ஸோ தஸ்ஸ பி⁴க்க²ங் த³த்வா ஸயம்பி பு⁴ஞ்ஜித்வா தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா யாவ ஸூரியத்த²ங்க³மனா ஆலாபஸல்லாபேன நிஸீதி³த்வா நக³ரங் பவிஸதி, இதரோபி நங் யாவ நக³ரத்³வாரா அனுக³ந்த்வா நிவத்ததி. ஸோ தேஸங் விஸ்ஸாஸோ பி⁴க்கூ²னங் அந்தரே பாகடோ ஜாதோ. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² தேஸங் விஸ்ஸாஸகத²ங் கதெ²ந்தா த⁴ம்மஸபா⁴யங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி², தே ‘‘இமாய நாம, ப⁴ந்தே’’தி கத²யிங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ இமே விஸ்ஸாஸிகா, புப்³பே³பி விஸ்ஸாஸிகாயேவ அஹேஸு’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Nālaṃkabaḷaṃ padātaveti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ upāsakañca mahallakattherañca ārabbha kathesi . Sāvatthiyaṃ kira dve sahāyakā. Tesu eko pabbajitvā devasikaṃ itarassa gharaṃ gacchati. So tassa bhikkhaṃ datvā sayampi bhuñjitvā teneva saddhiṃ vihāraṃ gantvā yāva sūriyatthaṅgamanā ālāpasallāpena nisīditvā nagaraṃ pavisati, itaropi naṃ yāva nagaradvārā anugantvā nivattati. So tesaṃ vissāso bhikkhūnaṃ antare pākaṭo jāto. Athekadivasaṃ bhikkhū tesaṃ vissāsakathaṃ kathentā dhammasabhāyaṃ nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi, te ‘‘imāya nāma, bhante’’ti kathayiṃsu. Satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva ime vissāsikā, pubbepi vissāsikāyeva ahesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அமச்சோ அஹோஸி. ததா³ ஏகோ குக்குரோ மங்க³லஹத்தி²ஸாலங் க³ந்த்வா மங்க³லஹத்தி²ஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜனட்டா²னே பதிதானி ப⁴த்தஸித்தா²னி கா²த³தி. ஸோ தேனேவ போ⁴ஜனேன ஸங்வத்³த⁴மானோ மங்க³லஹத்தி²ஸ்ஸ விஸ்ஸாஸிகோ ஜாதோ ஹத்தி²ஸ்ஸேவ ஸந்திகே பு⁴ஞ்ஜதி, உபோ⁴பி வினா வத்திதுங் ந ஸக்கொந்தி. ஸோ ஹத்தீ² நங் ஸொண்டா³ய க³ஹெத்வா அபராபரங் கரொந்தோ கீளதி, உக்கி²பித்வா கும்பே⁴ பதிட்டா²பேதி. அதே²கதி³வஸங் ஏகோ கா³மிகமனுஸ்ஸோ ஹத்தி²கோ³பகஸ்ஸ மூலங் த³த்வா தங் குக்குரங் ஆதா³ய அத்தனோ கா³மங் அக³மாஸி. ததோ பட்டா²ய ஸோ ஹத்தீ² குக்குரங் அபஸ்ஸந்தோ நேவ கா²த³தி ந பிவதி ந ந்ஹாயதி. தமத்த²ங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் பஹிணி ‘‘க³ச்ச² பண்டி³த, ஜானாஹி கிங்காரணா ஹத்தீ² ஏவங் கரோதீ’’தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa amacco ahosi. Tadā eko kukkuro maṅgalahatthisālaṃ gantvā maṅgalahatthissa bhuñjanaṭṭhāne patitāni bhattasitthāni khādati. So teneva bhojanena saṃvaddhamāno maṅgalahatthissa vissāsiko jāto hatthisseva santike bhuñjati, ubhopi vinā vattituṃ na sakkonti. So hatthī naṃ soṇḍāya gahetvā aparāparaṃ karonto kīḷati, ukkhipitvā kumbhe patiṭṭhāpeti. Athekadivasaṃ eko gāmikamanusso hatthigopakassa mūlaṃ datvā taṃ kukkuraṃ ādāya attano gāmaṃ agamāsi. Tato paṭṭhāya so hatthī kukkuraṃ apassanto neva khādati na pivati na nhāyati. Tamatthaṃ rañño ārocesuṃ. Rājā bodhisattaṃ pahiṇi ‘‘gaccha paṇḍita, jānāhi kiṃkāraṇā hatthī evaṃ karotī’’ti.
போ³தி⁴ஸத்தோ ஹத்தி²ஸாலங் க³ந்த்வா ஹத்தி²ஸ்ஸ து³ம்மனபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இமஸ்ஸ ஸரீரே ரோகோ³ ந பஞ்ஞாயதி, கேனசி பனஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங் மித்தஸந்த²வேன ப⁴விதப்³ப³ங், தங் அபஸ்ஸந்தோ ஏஸ மஞ்ஞே ஸோகாபி⁴பூ⁴தோ’’தி ஹத்தி²கோ³பகே புச்சி² ‘‘அத்தி² நு கோ² இமஸ்ஸ கேனசி ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸோ’’தி? ‘‘ஆம, அத்தி² ஸாமி ஏகேன ஸுனகே²ன ஸத்³தி⁴ங் ப³லவா மெத்தீ’’தி. ‘‘கஹங் ஸோ ஏதரஹீ’’தி? ‘‘ஏகேன மனுஸ்ஸேன நீதோ’’தி. ‘‘ஜானாத² பனஸ்ஸ நிவாஸனட்டா²ன’’ந்தி? ‘‘ந ஜானாம, ஸாமீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘நத்தி², தே³வ, ஹத்தி²ஸ்ஸ கோசி ஆபா³தோ⁴ , ஏகேன பனஸ்ஸ ஸுனகே²ன ஸத்³தி⁴ங் ப³லவவிஸ்ஸாஸோ , தங் அபஸ்ஸந்தோ ந பு⁴ஞ்ஜதி மஞ்ஞே’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Bodhisatto hatthisālaṃ gantvā hatthissa dummanabhāvaṃ ñatvā ‘‘imassa sarīre rogo na paññāyati, kenaci panassa saddhiṃ mittasanthavena bhavitabbaṃ, taṃ apassanto esa maññe sokābhibhūto’’ti hatthigopake pucchi ‘‘atthi nu kho imassa kenaci saddhiṃ vissāso’’ti? ‘‘Āma, atthi sāmi ekena sunakhena saddhiṃ balavā mettī’’ti. ‘‘Kahaṃ so etarahī’’ti? ‘‘Ekena manussena nīto’’ti. ‘‘Jānātha panassa nivāsanaṭṭhāna’’nti? ‘‘Na jānāma, sāmī’’ti. Bodhisatto rañño santikaṃ gantvā ‘‘natthi, deva, hatthissa koci ābādho , ekena panassa sunakhena saddhiṃ balavavissāso , taṃ apassanto na bhuñjati maññe’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
27.
27.
‘‘நாலங் கப³ளங் பதா³தவே, ந ச பிண்ட³ங் ந குஸே ந க⁴ங்ஸிதுங்;
‘‘Nālaṃ kabaḷaṃ padātave, na ca piṇḍaṃ na kuse na ghaṃsituṃ;
மஞ்ஞாமி அபி⁴ண்ஹத³ஸ்ஸனா, நாகோ³ ஸ்னேஹமகாஸி குக்குரே’’தி.
Maññāmi abhiṇhadassanā, nāgo snehamakāsi kukkure’’ti.
தத்த² நாலந்தி ந ஸமத்தோ². கப³ளந்தி போ⁴ஜனகாலே பட²மமேவ தி³ன்னங் கடுககப³ளங். பதா³தவேதி பஆதா³தவே, ஸந்தி⁴வஸேன ஆகாரலோபோ வேதி³தப்³போ³, க³ஹேதுந்தி அத்தோ². ந ச பிண்ட³ந்தி வட்³டெ⁴த்வா தீ³யமானங் ப⁴த்தபிண்ட³ம்பி நாலங் க³ஹேதுங். ந குஸேதி கா²த³னத்தா²ய தி³ன்னானி திணானிபி நாலங் க³ஹேதுங். ந க⁴ங்ஸிதுந்தி ந்ஹாபியமானோ ஸரீரம்பி க⁴ங்ஸிதுங் நாலங். ஏவங் யங் யங் ஸோ ஹத்தீ² காதுங் ந ஸமத்தோ², தங் தங் ஸப்³ப³ங் ரஞ்ஞோ ஆரோசெத்வா தஸ்ஸ அஸமத்த²பா⁴வே அத்தனா ஸல்லக்கி²தகாரணங் ஆரோசெந்தோ ‘‘மஞ்ஞாமீ’’திஆதி³மாஹ.
Tattha nālanti na samattho. Kabaḷanti bhojanakāle paṭhamameva dinnaṃ kaṭukakabaḷaṃ. Padātaveti paādātave, sandhivasena ākāralopo veditabbo, gahetunti attho. Na ca piṇḍanti vaḍḍhetvā dīyamānaṃ bhattapiṇḍampi nālaṃ gahetuṃ. Na kuseti khādanatthāya dinnāni tiṇānipi nālaṃ gahetuṃ. Na ghaṃsitunti nhāpiyamāno sarīrampi ghaṃsituṃ nālaṃ. Evaṃ yaṃ yaṃ so hatthī kātuṃ na samattho, taṃ taṃ sabbaṃ rañño ārocetvā tassa asamatthabhāve attanā sallakkhitakāraṇaṃ ārocento ‘‘maññāmī’’tiādimāha.
ராஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘இதா³னி கிங் காதப்³ப³ங் பண்டி³தா’’தி புச்சி². ‘‘‘அம்ஹாகங் கிர மங்க³லஹத்தி²ஸ்ஸ ஸஹாயங் ஸுனக²ங் ஏகோ மனுஸ்ஸோ க³ஹெத்வா க³தோ, யஸ்ஸ க⁴ரே தங் ஸுனக²ங் பஸ்ஸந்தி, தஸ்ஸ அயங் நாம த³ண்டோ³’தி பே⁴ரிங் சராபேத² தே³வா’’தி. ராஜா ததா² காரேஸி. தங் பவத்திங் ஸுத்வா ஸோ புரிஸோ ஸுனக²ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, ஸுனகோ² வேகே³னாக³ந்த்வா ஹத்தி²ஸ்ஸ ஸந்திகமேவ அக³மாஸி. ஹத்தீ² தங் ஸொண்டா³ய க³ஹெத்வா கும்பே⁴ ட²பெத்வா ரோதி³த்வா பரிதே³வித்வா கும்பா⁴ ஓதாரெத்வா தேன பு⁴த்தே பச்சா² அத்தனாபி பு⁴ஞ்ஜி. ‘‘திரச்சா²னக³தஸ்ஸ ஆஸயங் ஜானாதீ’’தி ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் அதா³ஸி.
Rājā tassa vacanaṃ sutvā ‘‘idāni kiṃ kātabbaṃ paṇḍitā’’ti pucchi. ‘‘‘Amhākaṃ kira maṅgalahatthissa sahāyaṃ sunakhaṃ eko manusso gahetvā gato, yassa ghare taṃ sunakhaṃ passanti, tassa ayaṃ nāma daṇḍo’ti bheriṃ carāpetha devā’’ti. Rājā tathā kāresi. Taṃ pavattiṃ sutvā so puriso sunakhaṃ vissajjesi, sunakho vegenāgantvā hatthissa santikameva agamāsi. Hatthī taṃ soṇḍāya gahetvā kumbhe ṭhapetvā roditvā paridevitvā kumbhā otāretvā tena bhutte pacchā attanāpi bhuñji. ‘‘Tiracchānagatassa āsayaṃ jānātī’’ti rājā bodhisattassa mahantaṃ yasaṃ adāsi.
ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இமே இதா³னேவ விஸ்ஸாஸிகா, புப்³பே³பி விஸ்ஸாஸிகாயேவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா சதுஸச்சகதா²ய வினிவட்டெத்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி. இத³ங் சதுஸச்சகதா²ய வினிவட்டனங் நாம ஸப்³ப³ஜாதகேஸுபி அத்தி²யேவ. மயங் பன யத்த²ஸ்ஸ ஆனிஸங்ஸோ பஞ்ஞாயதி , தத்தே²வ த³ஸ்ஸயிஸ்ஸாம.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, ime idāneva vissāsikā, pubbepi vissāsikāyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā catusaccakathāya vinivaṭṭetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi. Idaṃ catusaccakathāya vinivaṭṭanaṃ nāma sabbajātakesupi atthiyeva. Mayaṃ pana yatthassa ānisaṃso paññāyati , tattheva dassayissāma.
ததா³ ஸுனகோ² உபாஸகோ அஹோஸி, ஹத்தீ² மஹல்லகத்தே²ரோ, ராஜா ஆனந்தோ³, அமச்சபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Tadā sunakho upāsako ahosi, hatthī mahallakatthero, rājā ānando, amaccapaṇḍito pana ahameva ahosinti.
அபி⁴ண்ஹஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Abhiṇhajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 27. அபி⁴ண்ஹஜாதகங் • 27. Abhiṇhajātakaṃ