Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    7. அபி⁴ண்ஹபச்சவெக்கி²தப்³ப³ட்டா²னஸுத்தவண்ணனா

    7. Abhiṇhapaccavekkhitabbaṭṭhānasuttavaṇṇanā

    57. ஸத்தமே ஜராத⁴ம்மோதி த⁴ம்ம-ஸத்³தோ³ ‘‘அஸம்மோஸத⁴ம்மோ நிப்³பா³ன’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸு॰ நி॰ 763) விய பகதிபரியாயோ, தஸ்மா ஜராபகதிகோ ஜிண்ணஸபா⁴வோதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘ஜராஸபா⁴வோ’’திஆதி³. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. கம்முனா தா³தப்³ப³ங் ஆதி³யதீதி கம்மதா³யாதோ³, அத்தனா யதூ²பசிதகம்மப²லபா⁴கீ³தி அத்தோ². தங் பன தா³யஜ்ஜங் காரணூபசாரேன வத³ந்தோ ‘‘கம்மங் மய்ஹங் தா³யஜ்ஜங் ஸந்தகந்தி அத்தோ²’’தி ஆஹ யதா² ‘‘குஸலானங், பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மானங் ஸமாதா³னஹேது, ஏவமித³ங் புஞ்ஞங் வட்³ட⁴தீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.80). யோனீஹி ப²லங் ஸபா⁴வதோ பி⁴ன்னம்பி அபி⁴ன்னங் விய மிஸ்ஸிதங் ஹோதி. தேனாஹ ‘‘கம்மங் மய்ஹங் யோனி காரண’’ந்தி. மமத்தவஸேன ப³ஜ்ஜ²ந்தீதி ப³ந்தூ⁴, ஞாதி ஸாலோஹிதோ ச, கம்மங் பன ஏகந்தஸம்ப³ந்த⁴வாதி ஆஹ ‘‘கம்மங் மய்ஹங் ப³ந்தூ⁴’’தி. பதிட்டா²தி அவஸ்ஸயோ. கம்மஸதி³ஸோ ஹி ஸத்தானங் அவஸ்ஸயோ நத்தி².

    57. Sattame jarādhammoti dhamma-saddo ‘‘asammosadhammo nibbāna’’ntiādīsu (su. ni. 763) viya pakatipariyāyo, tasmā jarāpakatiko jiṇṇasabhāvoti attho. Tenāha ‘‘jarāsabhāvo’’tiādi. Sesapadesupi eseva nayo. Kammunā dātabbaṃ ādiyatīti kammadāyādo, attanā yathūpacitakammaphalabhāgīti attho. Taṃ pana dāyajjaṃ kāraṇūpacārena vadanto ‘‘kammaṃ mayhaṃ dāyajjaṃ santakanti attho’’ti āha yathā ‘‘kusalānaṃ, bhikkhave, dhammānaṃ samādānahetu, evamidaṃ puññaṃ vaḍḍhatī’’ti (dī. ni. 3.80). Yonīhi phalaṃ sabhāvato bhinnampi abhinnaṃ viya missitaṃ hoti. Tenāha ‘‘kammaṃ mayhaṃ yoni kāraṇa’’nti. Mamattavasena bajjhantīti bandhū, ñāti sālohito ca, kammaṃ pana ekantasambandhavāti āha ‘‘kammaṃ mayhaṃ bandhū’’ti. Patiṭṭhāti avassayo. Kammasadiso hi sattānaṃ avassayo natthi.

    யொப்³ப³னங் ஆரப்³ப⁴ உப்பன்னமதோ³தி ‘‘மஹல்லககாலே புஞ்ஞங் கரிஸ்ஸாம, த³ஹரம்ஹ தாவா’’தி யொப்³ப³னங் அபஸ்ஸாய மானகரணங். ‘‘அஹங் நிரோகோ³ ஸட்டி² வா ஸத்ததி வா வஸ்ஸானி அதிக்கந்தானி, ந மே ஹரீதகக²ண்ட³ம்பி கா²தி³தப்³ப³ங், இமே பனஞ்ஞே ‘அஸுகங் நோ டா²னங் ருஜ்ஜதி, பே⁴ஸஜ்ஜங் கா²தா³மா’தி விசரந்தி, கோ அஞ்ஞோ மயா ஸதி³ஸோ நிரோகோ³ நாமா’’தி ஏவங் மானகரணங் ஆரொக்³யமதோ³. ஸப்³பே³ஸம்பி ஜீவிதங் நாம பப⁴ங்கு³ரங் து³க்கா²னுப³ந்த⁴ஞ்ச, தது³ப⁴யங் அனோலோகெத்வா பப³ந்த⁴ட்டி²திங் பச்சயஸுலப⁴தஞ்ச நிஸ்ஸாய ‘‘சிரங் ஜீவிங், சிரங் ஜீவாமி, சிரங் ஜீவிஸ்ஸாமி, ஸுக²ங் ஜீவிங், ஸுக²ங் ஜீவாமி, ஸுக²ங் ஜீவிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் மானகரணங் ஜீவிதமதோ³.

    Yobbanaṃ ārabbha uppannamadoti ‘‘mahallakakāle puññaṃ karissāma, daharamha tāvā’’ti yobbanaṃ apassāya mānakaraṇaṃ. ‘‘Ahaṃ nirogo saṭṭhi vā sattati vā vassāni atikkantāni, na me harītakakhaṇḍampi khāditabbaṃ, ime panaññe ‘asukaṃ no ṭhānaṃ rujjati, bhesajjaṃ khādāmā’ti vicaranti, ko añño mayā sadiso nirogo nāmā’’ti evaṃ mānakaraṇaṃ ārogyamado. Sabbesampi jīvitaṃ nāma pabhaṅguraṃ dukkhānubandhañca, tadubhayaṃ anoloketvā pabandhaṭṭhitiṃ paccayasulabhatañca nissāya ‘‘ciraṃ jīviṃ, ciraṃ jīvāmi, ciraṃ jīvissāmi, sukhaṃ jīviṃ, sukhaṃ jīvāmi, sukhaṃ jīvissāmī’’ti evaṃ mānakaraṇaṃ jīvitamado.

    உபதி⁴ரஹிதந்தி காமூபதி⁴ரஹிதங். சத்தாரோ ஹி உபதீ⁴ – காமூபதி⁴, க²ந்தூ⁴பதி⁴, கிலேஸூபதி⁴, அபி⁴ஸங்கா²ரூபதீ⁴தி. காமாபி ‘‘யங் பஞ்ச காமகு³ணே படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஸுக²ங் ஸோமனஸ்ஸங், அயங் காமானங் அஸ்ஸாதோ³’’தி (ம॰ நி॰ 1.166) ஏவங் வுத்தஸ்ஸ ஸுக²ஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னபா⁴வதோ ‘‘உபதி⁴யதி எத்த² ஸுக²’’ந்தி இமினா வசனத்தே²ன ‘‘உபதீ⁴’’தி வுச்சதி, க²ந்தா⁴பி க²ந்த⁴மூலகஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னபா⁴வதோ, கிலேஸாபி அபாயது³க்க²ஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னபா⁴வதோ, அபி⁴ஸங்கா²ராபி ப⁴வது³க்க²ஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னபா⁴வதோ. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    Upadhirahitanti kāmūpadhirahitaṃ. Cattāro hi upadhī – kāmūpadhi, khandhūpadhi, kilesūpadhi, abhisaṅkhārūpadhīti. Kāmāpi ‘‘yaṃ pañca kāmaguṇe paṭicca uppajjati sukhaṃ somanassaṃ, ayaṃ kāmānaṃ assādo’’ti (ma. ni. 1.166) evaṃ vuttassa sukhassa adhiṭṭhānabhāvato ‘‘upadhiyati ettha sukha’’nti iminā vacanatthena ‘‘upadhī’’ti vuccati, khandhāpi khandhamūlakassa dukkhassa adhiṭṭhānabhāvato, kilesāpi apāyadukkhassa adhiṭṭhānabhāvato, abhisaṅkhārāpi bhavadukkhassa adhiṭṭhānabhāvato. Sesaṃ suviññeyyameva.

    அபி⁴ண்ஹபச்சவெக்கி²தப்³ப³ட்டா²னஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Abhiṇhapaccavekkhitabbaṭṭhānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 7. அபி⁴ண்ஹபச்சவெக்கி²தப்³ப³டா²னஸுத்தங் • 7. Abhiṇhapaccavekkhitabbaṭhānasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 7. அபி⁴ண்ஹபச்சவெக்கி²தப்³ப³டா²னஸுத்தவண்ணனா • 7. Abhiṇhapaccavekkhitabbaṭhānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact