Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    6. அபி⁴ரூபனந்தா³தே²ரீஅபதா³னங்

    6. Abhirūpanandātherīapadānaṃ

    143.

    143.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, விபஸ்ஸீ நாம நாயகோ;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī nāma nāyako;

    உப்பஜ்ஜி சாருத³ஸ்ஸனோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா.

    Uppajji cārudassano, sabbadhammesu cakkhumā.

    144.

    144.

    ‘‘ததா³ஹங் ப³ந்து⁴மதியங், இத்³தே⁴ பீ²தே மஹாகுலே;

    ‘‘Tadāhaṃ bandhumatiyaṃ, iddhe phīte mahākule;

    ஜாதா ஸுரூபா த³யிதா, பூஜனீயா ஜனஸ்ஸ ச.

    Jātā surūpā dayitā, pūjanīyā janassa ca.

    145.

    145.

    ‘‘உபக³ந்த்வா மஹாவீரங், விபஸ்ஸிங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Upagantvā mahāvīraṃ, vipassiṃ lokanāyakaṃ;

    த⁴ம்மங் ஸுணித்வா ஸரணங், உபேஸிங் நரனாயகங்.

    Dhammaṃ suṇitvā saraṇaṃ, upesiṃ naranāyakaṃ.

    146.

    146.

    ‘‘ஸீலேஸு ஸங்வுதா ஹுத்வா, நிப்³பு³தே ச நருத்தமே;

    ‘‘Sīlesu saṃvutā hutvā, nibbute ca naruttame;

    தா⁴துதூ²பஸ்ஸ உபரி, ஸொண்ணச்ச²த்தமபூஜயிங்.

    Dhātuthūpassa upari, soṇṇacchattamapūjayiṃ.

    147.

    147.

    ‘‘முத்தசாகா³ ஸீலவதீ, யாவஜீவங் ததோ சுதா;

    ‘‘Muttacāgā sīlavatī, yāvajīvaṃ tato cutā;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸூபகா³ அஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpagā ahaṃ.

    148.

    148.

    ‘‘ததா³ த³ஸஹி டா²னேஹி, அதி⁴பொ⁴த்வான ஸேஸகே 1;

    ‘‘Tadā dasahi ṭhānehi, adhibhotvāna sesake 2;

    ரூபஸத்³தே³ஹி க³ந்தே⁴ஹி, ரஸேஹி பு²ஸனேஹி ச.

    Rūpasaddehi gandhehi, rasehi phusanehi ca.

    149.

    149.

    ‘‘ஆயுனாபி ச வண்ணேன, ஸுகே²ன யஸஸாபி ச;

    ‘‘Āyunāpi ca vaṇṇena, sukhena yasasāpi ca;

    ததே²வாதி⁴பதெய்யேன, அதி⁴க³ய்ஹ விரோசஹங்.

    Tathevādhipateyyena, adhigayha virocahaṃ.

    150.

    150.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதாஹங் கபிலவ்ஹயே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātāhaṃ kapilavhaye;

    தீ⁴தா கே²மகஸக்கஸ்ஸ, நந்தா³ நாமாதி விஸ்ஸுதா.

    Dhītā khemakasakkassa, nandā nāmāti vissutā.

    151.

    151.

    ‘‘அபி⁴ரூபஸம்பத³ம்பி 3, அஹு மே கந்திஸூசகங்;

    ‘‘Abhirūpasampadampi 4, ahu me kantisūcakaṃ;

    யதா³ஹங் யொப்³ப³னப்பத்தா, ரூபலாவஞ்ஞபூ⁴ஸிதா.

    Yadāhaṃ yobbanappattā, rūpalāvaññabhūsitā.

    152.

    152.

    ‘‘ததா³ 5 மத்தே² ஸக்யானங், விவாதோ³ ஸுமஹா அஹு;

    ‘‘Tadā 6 matthe sakyānaṃ, vivādo sumahā ahu;

    பப்³பா³ஜேஸி ததோ தாதோ, மா ஸக்யா வினஸ்ஸிங்ஸுதி.

    Pabbājesi tato tāto, mā sakyā vinassiṃsuti.

    153.

    153.

    ‘‘பப்³ப³ஜித்வா ததா²க³தங், ரூபதெ³ஸ்ஸிங் நருத்தமங்;

    ‘‘Pabbajitvā tathāgataṃ, rūpadessiṃ naruttamaṃ;

    ஸுத்வான நோபக³ச்சா²மி, மம ரூபேன க³ப்³பி³தா.

    Sutvāna nopagacchāmi, mama rūpena gabbitā.

    154.

    154.

    ‘‘ஓவாத³ம்பி ந க³ச்சா²மி, பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனபீ⁴ருதா;

    ‘‘Ovādampi na gacchāmi, buddhadassanabhīrutā;

    ததா³ ஜினோ உபாயேன, உபனெத்வா ஸஸந்திகங்.

    Tadā jino upāyena, upanetvā sasantikaṃ.

    155.

    155.

    ‘‘திஸ்ஸித்தி²யோ 7 நித³ஸ்ஸேஸி, இத்³தி⁴யா மக்³க³கோவிதோ³;

    ‘‘Tissitthiyo 8 nidassesi, iddhiyā maggakovido;

    அச்ச²ராரூபஸதி³ஸங், தருணிங் ஜரிதங் 9 மதங்.

    Accharārūpasadisaṃ, taruṇiṃ jaritaṃ 10 mataṃ.

    156.

    156.

    ‘‘தாயோ தி³ஸ்வா ஸுஸங்விக்³கா³, விரத்தாஸே களேவரே;

    ‘‘Tāyo disvā susaṃviggā, virattāse kaḷevare;

    அட்டா²ஸிங் ப⁴வனிப்³பி³ந்தா³, ததா³ மங் ஆஹ நாயகோ.

    Aṭṭhāsiṃ bhavanibbindā, tadā maṃ āha nāyako.

    157.

    157.

    ‘‘‘ஆதுரங் அஸுசிங் பூதிங், பஸ்ஸ நந்தே³ ஸமுஸ்ஸயங்;

    ‘‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, passa nande samussayaṃ;

    உக்³க⁴ரந்தங் பக்³க⁴ரந்தங், பா³லானங் அபி⁴னந்தி³தங்.

    Uggharantaṃ paggharantaṃ, bālānaṃ abhinanditaṃ.

    158.

    158.

    ‘‘‘அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்;

    ‘‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;

    யதா² இத³ங் ததா² ஏதங், யதா² ஏதங் ததா² இத³ங்.

    Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ.

    159.

    159.

    ‘‘‘ஏவமேதங் அவெக்க²ந்தீ, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தா;

    ‘‘‘Evametaṃ avekkhantī, rattindivamatanditā;

    ததோ ஸகாய பஞ்ஞாய, அபி⁴னிப்³பி³ஜ்ஜ² வச்ச²ஸி’.

    Tato sakāya paññāya, abhinibbijjha vacchasi’.

    160.

    160.

    ‘‘தஸ்ஸா மே அப்பமத்தாய, விசரந்தியா 11 யோனிஸோ;

    ‘‘Tassā me appamattāya, vicarantiyā 12 yoniso;

    யதா²பூ⁴தங் அயங் காயோ, தி³ட்டோ² ஸந்தரபா³ஹிரோ.

    Yathābhūtaṃ ayaṃ kāyo, diṭṭho santarabāhiro.

    161.

    161.

    ‘‘அத² நிப்³பி³ந்த³ஹங் காயே, அஜ்ஜ²த்தஞ்ச விரஜ்ஜஹங்;

    ‘‘Atha nibbindahaṃ kāye, ajjhattañca virajjahaṃ;

    அப்பமத்தா விஸங்யுத்தா, உபஸந்தாம்ஹி நிப்³பு³தா.

    Appamattā visaṃyuttā, upasantāmhi nibbutā.

    162.

    162.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோமி மஹாமுனே.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    163.

    163.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா , நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā , natthi dāni punabbhavo.

    164.

    164.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மம மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    165.

    165.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    166.

    166.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    167.

    167.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் அபி⁴ரூபனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ abhirūpanandā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    அபி⁴ரூபனந்தா³தே²ரியாபதா³னங் ச²ட்ட²ங்.

    Abhirūpanandātheriyāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. அதி⁴பொ⁴த்வா அஸேஸதோ (ஸ்யா॰)
    2. adhibhotvā asesato (syā.)
    3. அபி⁴ருபங் உபபத³ங் (ஸீ॰), அபி⁴ருபங் உப்பாத³ங் (பீ॰)
    4. abhirupaṃ upapadaṃ (sī.), abhirupaṃ uppādaṃ (pī.)
    5. ததா³ மமத்த²ங் (ஸீ॰), இத⁴ மமத்தே (ஸ்யா॰ க॰)
    6. tadā mamatthaṃ (sī.), idha mamatte (syā. ka.)
    7. திஸ்ஸோ தீ²யோ (ஸீ॰ பீ॰)
    8. tisso thīyo (sī. pī.)
    9. ஜரிகங் (ஸ்யா॰ க॰)
    10. jarikaṃ (syā. ka.)
    11. விசரந்த்வாத⁴ (ஸீ॰), விசினந்தீத⁴ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. vicarantvādha (sī.), vicinantīdha (syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact