Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    2. து³கனிபாதோ

    2. Dukanipāto

    1. அபி⁴ரூபனந்தா³தே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    1. Abhirūpanandātherīgāthāvaṇṇanā

    து³கனிபாதே ஆதுரங் அஸுசிங் பூதிந்திஆதி³கா அபி⁴ரூபனந்தா³ய ஸிக்க²மானாய கா³தா². அயங் கிர விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ப³ந்து⁴மதீனக³ரே க³ஹபதிமஹாஸாலஸ்ஸ தீ⁴தா ஹுத்வா ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டி²தா ஸத்த²ரி பரினிப்³பு³தே தா⁴துசேதியங் ரதனபடிமண்டி³தேன ஸுவண்ணச்ச²த்தேன பூஜங் கத்வா, காலங்கத்வா ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கபிலவத்து²னக³ரே கே²மகஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தி. நந்தா³திஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. ஸா அத்தபா⁴வஸ்ஸ அதிவிய ரூபஸோப⁴க்³க³ப்பத்தியா அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா அபி⁴ரூபனந்தா³த்வேவ பஞ்ஞாயித்த². தஸ்ஸா வயப்பத்தாய வாரெய்யதி³வஸேயேவ வரபூ⁴தோ ஸக்யகுமாரோ காலமகாஸி. அத² நங் மாதாபிதரோ அகாமங் பப்³பா³ஜேஸுங்.

    Dukanipāte āturaṃ asuciṃ pūtintiādikā abhirūpanandāya sikkhamānāya gāthā. Ayaṃ kira vipassissa bhagavato kāle bandhumatīnagare gahapatimahāsālassa dhītā hutvā satthu santike dhammaṃ sutvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhitā satthari parinibbute dhātucetiyaṃ ratanapaṭimaṇḍitena suvaṇṇacchattena pūjaṃ katvā, kālaṅkatvā sagge nibbattitvā aparāparaṃ sugatīsuyeva saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde kapilavatthunagare khemakassa sakkassa aggamahesiyā kucchismiṃ nibbatti. Nandātissā nāmaṃ ahosi. Sā attabhāvassa ativiya rūpasobhaggappattiyā abhirūpā dassanīyā pāsādikā abhirūpanandātveva paññāyittha. Tassā vayappattāya vāreyyadivaseyeva varabhūto sakyakumāro kālamakāsi. Atha naṃ mātāpitaro akāmaṃ pabbājesuṃ.

    ஸா பப்³ப³ஜித்வாபி ரூபங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னமதா³ ‘‘ஸத்தா² ரூபங் விவண்ணேதி க³ரஹதி அனேகபரியாயேன ரூபே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி பு³த்³து⁴பட்டா²னங் ந க³ச்ச²தி. ப⁴க³வா தஸ்ஸா ஞாணபரிபாகங் ஞத்வா மஹாபஜாபதிங் ஆணாபேஸி ‘‘ஸப்³பா³பி பி⁴க்கு²னியோ படிபாடியா ஓவாத³ங் ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி. ஸா அத்தனோ வாரே ஸம்பத்தே அஞ்ஞங் பேஸேஸி. ப⁴க³வா ‘‘வாரே ஸம்பத்தே அத்தனாவ ஆக³ந்தப்³ப³ங், ந அஞ்ஞா பேஸேதப்³பா³’’தி ஆஹ. ஸா ஸத்து² ஆணங் லங்கி⁴துங் அஸக்கொந்தீ பி⁴க்கு²னீஹி ஸத்³தி⁴ங் பு³த்³து⁴பட்டா²னங் அக³மாஸி. ப⁴க³வா இத்³தி⁴யா ஏகங் அபி⁴ரூபங் இத்தி²ரூபங் மாபெத்வா புன ஜராஜிண்ணங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸங்வேக³ங் உப்பாதெ³த்வா –

    Sā pabbajitvāpi rūpaṃ nissāya uppannamadā ‘‘satthā rūpaṃ vivaṇṇeti garahati anekapariyāyena rūpe ādīnavaṃ dassetī’’ti buddhupaṭṭhānaṃ na gacchati. Bhagavā tassā ñāṇaparipākaṃ ñatvā mahāpajāpatiṃ āṇāpesi ‘‘sabbāpi bhikkhuniyo paṭipāṭiyā ovādaṃ āgacchantū’’ti. Sā attano vāre sampatte aññaṃ pesesi. Bhagavā ‘‘vāre sampatte attanāva āgantabbaṃ, na aññā pesetabbā’’ti āha. Sā satthu āṇaṃ laṅghituṃ asakkontī bhikkhunīhi saddhiṃ buddhupaṭṭhānaṃ agamāsi. Bhagavā iddhiyā ekaṃ abhirūpaṃ itthirūpaṃ māpetvā puna jarājiṇṇaṃ dassetvā saṃvegaṃ uppādetvā –

    19.

    19.

    ‘‘ஆதுரங் அஸுசிங் பூதிங், பஸ்ஸ நந்தே³ ஸமுஸ்ஸயங்;

    ‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, passa nande samussayaṃ;

    அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்.

    Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘அனிமித்தஞ்ச பா⁴வேஹி, மானானுஸயமுஜ்ஜஹ;

    ‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    ததோ மானாபி⁴ஸமயா, உபஸந்தா சரிஸ்ஸஸீ’’தி. –

    Tato mānābhisamayā, upasantā carissasī’’ti. –

    இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி. தாஸங் அத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தனயோ ஏவ. கா³தா²பரியோஸானே அபி⁴ரூபனந்தா³ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே

    Imā dve gāthā abhāsi. Tāsaṃ attho heṭṭhā vuttanayo eva. Gāthāpariyosāne abhirūpanandā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne

    ‘‘நக³ரே ப³ந்து⁴மதியா, ப³ந்து⁴மா நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Nagare bandhumatiyā, bandhumā nāma khattiyo;

    தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அஹுங் ப⁴ரியா, ஏகஜ்ஜ²ங் சாரயாமஹங்.

    Tassa rañño ahuṃ bhariyā, ekajjhaṃ cārayāmahaṃ.

    ‘‘ரஹோக³தா நிஸீதி³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;

    ‘‘Rahogatā nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ஆதா³ய க³மனீயஞ்ஹி, குஸலங் நத்தி² மே கதங்.

    Ādāya gamanīyañhi, kusalaṃ natthi me kataṃ.

    ‘‘மஹாபி⁴தாபங் கடுகங், கோ⁴ரரூபங் ஸுதா³ருணங்;

    ‘‘Mahābhitāpaṃ kaṭukaṃ, ghorarūpaṃ sudāruṇaṃ;

    நிரயங் நூன க³ச்சா²மி, எத்த² மே நத்தி² ஸங்ஸயோ.

    Nirayaṃ nūna gacchāmi, ettha me natthi saṃsayo.

    ‘‘ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, பஹங்ஸெத்வான மானஸங்;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, pahaṃsetvāna mānasaṃ;

    ராஜானங் உபக³ந்த்வான, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Rājānaṃ upagantvāna, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ‘‘இத்தீ² நாம மயங் தே³வ, புரிஸானுக³தா ஸதா³;

    ‘‘Itthī nāma mayaṃ deva, purisānugatā sadā;

    ஏகங் மே ஸமணங் தே³ஹி, போ⁴ஜயிஸ்ஸாமி க²த்திய.

    Ekaṃ me samaṇaṃ dehi, bhojayissāmi khattiya.

    ‘‘அதா³ஸி மே மஹாராஜா, ஸமணங் பா⁴விதிந்த்³ரியங்;

    ‘‘Adāsi me mahārājā, samaṇaṃ bhāvitindriyaṃ;

    தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வான, பரமன்னேன பூரயிங்.

    Tassa pattaṃ gahetvāna, paramannena pūrayiṃ.

    ‘‘பூரயித்வா பரமன்னங், ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகேனஹங்;

    ‘‘Pūrayitvā paramannaṃ, sahassagghanakenahaṃ;

    வத்த²யுகே³ன சா²தெ³த்வா, அதா³ஸிங் துட்ட²மானஸா.

    Vatthayugena chādetvā, adāsiṃ tuṭṭhamānasā.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸங் தே³வராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்;

    ‘‘Sahassaṃ devarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    ஸஹஸ்ஸங் சக்கவத்தீனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Sahassaṃ cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    நானாவித⁴ங் ப³ஹுங் புஞ்ஞங், தஸ்ஸ கம்மப²லா ததோ.

    Nānāvidhaṃ bahuṃ puññaṃ, tassa kammaphalā tato.

    ‘‘உப்பலஸ்ஸேவ மே வண்ணா, அபி⁴ரூபா ஸுத³ஸ்ஸனா;

    ‘‘Uppalasseva me vaṇṇā, abhirūpā sudassanā;

    இத்தீ² ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னா, அபி⁴ஜாதா ஜுதிந்த⁴ரா.

    Itthī sabbaṅgasampannā, abhijātā jutindharā.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வஸம்பத்தே, அஜாயிங் ஸாகியே குலே;

    ‘‘Pacchime bhavasampatte, ajāyiṃ sākiye kule;

    நாரீஸஹஸ்ஸபாமொக்கா², ஸுத்³தோ⁴த³னஸுதஸ்ஸஹங்.

    Nārīsahassapāmokkhā, suddhodanasutassahaṃ.

    ‘‘நிப்³பி³ந்தி³த்வா அகா³ரேஹங், பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Nibbinditvā agārehaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    ஸத்தமிங் ரத்திங் ஸம்பத்வா, சதுஸச்சங் அபாபுணிங்.

    Sattamiṃ rattiṃ sampatvā, catusaccaṃ apāpuṇiṃ.

    ‘‘சீவரபிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயஞ்ச ஸேனாஸனங்;

    ‘‘Cīvarapiṇḍapātañca, paccayañca senāsanaṃ;

    பரிமேதுங் ந ஸக்கோமி, பிண்ட³பாதஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Parimetuṃ na sakkomi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘யங் மய்ஹங் புரிமங் கம்மங், குஸலங் ஜனிதங் முனி;

    ‘‘Yaṃ mayhaṃ purimaṃ kammaṃ, kusalaṃ janitaṃ muni;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, பரிசிண்ணங் ப³ஹுங் மயா.

    Tuyhatthāya mahāvīra, pariciṇṇaṃ bahuṃ mayā.

    ‘‘ஏகதிங்ஸே இதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Ekatiṃse ito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பிண்ட³பாதஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘து³வே க³தீ பஜானாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Duve gatī pajānāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    அஞ்ஞங் க³திங் ந ஜானாமி, பிண்ட³பாதஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Aññaṃ gatiṃ na jānāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘உச்சே குலே பஜானாமி, தயோ ஸாலே மஹாத⁴னே;

    ‘‘Ucce kule pajānāmi, tayo sāle mahādhane;

    அஞ்ஞங் குலங் ந ஜானாமி, பிண்ட³பாதஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Aññaṃ kulaṃ na jānāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரித்வா, ஸுக்கமூலேன சோதி³தா;

    ‘‘Bhavābhave saṃsaritvā, sukkamūlena coditā;

    அமனாபங் ந பஸ்ஸாமி, ஸோமனஸ்ஸகதங் ப²லங்.

    Amanāpaṃ na passāmi, somanassakataṃ phalaṃ.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோமி மஹாமுனே.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மம மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பத்வா பன ஸா ஸயம்பி உதா³னவஸேன தாயேவ கா³தா² அபா⁴ஸி, இத³மேவ சஸ்ஸா அஞ்ஞாப்³யாகரணங் அஹோஸீதி.

    Arahattaṃ patvā pana sā sayampi udānavasena tāyeva gāthā abhāsi, idameva cassā aññābyākaraṇaṃ ahosīti.

    அபி⁴ரூபனந்தா³தே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Abhirūpanandātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 1. அபி⁴ரூபனந்தா³தே²ரீகா³தா² • 1. Abhirūpanandātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact