Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    8. அப்³யாகதகதா²வண்ணனா

    8. Abyākatakathāvaṇṇanā

    901-902. இதா³னி அப்³யாகதகதா² நாம ஹோதி. தத்த² ‘‘அத்தே²ஸா, பி⁴க்க²வே, சேதனா, ஸா ச கோ² அப்³போ³ஹாரிகா’’தி (பாரா॰ 235) வசனதோ ‘‘ஸப்³ப³ங் ஸுபினக³தஸ்ஸ சித்தங் அப்³யாகத’’ந்தி யேஸங் லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி ஏகச்சானங் உத்தராபத²கானஞ்ஞேவ, தே ஸந்தா⁴ய புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. ஸேஸமெத்த² யதா² பாளிமேவ நிய்யாதி. ஸுபினக³தஸ்ஸ சித்தங் அப்³போ³ஹாரிகந்தி இத³ங் ஆபத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸுபினக³தஸ்ஸ ஹி பாணாதிபாதாதி³வஸேன கிஞ்சாபி அகுஸலசித்தங் பவத்ததி, வத்து²விகோபனங் பன நத்தீ²தி ந ஸக்கா தத்த² ஆபத்திங் பஞ்ஞபேதுங். இமினா காரணேன தங் அப்³போ³ஹாரிகங், ந அப்³யாகதத்தாதி.

    901-902. Idāni abyākatakathā nāma hoti. Tattha ‘‘atthesā, bhikkhave, cetanā, sā ca kho abbohārikā’’ti (pārā. 235) vacanato ‘‘sabbaṃ supinagatassa cittaṃ abyākata’’nti yesaṃ laddhi, seyyathāpi ekaccānaṃ uttarāpathakānaññeva, te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Sesamettha yathā pāḷimeva niyyāti. Supinagatassa cittaṃ abbohārikanti idaṃ āpattiṃ sandhāya vuttaṃ. Supinagatassa hi pāṇātipātādivasena kiñcāpi akusalacittaṃ pavattati, vatthuvikopanaṃ pana natthīti na sakkā tattha āpattiṃ paññapetuṃ. Iminā kāraṇena taṃ abbohārikaṃ, na abyākatattāti.

    அப்³யாகதகதா²வண்ணனா.

    Abyākatakathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (215) 8. அப்³யாகதகதா² • (215) 8. Abyākatakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact