Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
ஆசரியகு³ணங்
Ācariyaguṇaṃ
‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, அயங் பூ⁴மிபா⁴கோ³ அட்ட² மந்ததோ³ஸவிவஜ்ஜிதோ, அஹஞ்ச லோகே பரமோ மந்திஸஹாயோ 1, கு³ய்ஹமனுரக்கீ² சாஹங் யாவாஹங் ஜீவிஸ்ஸாமி தாவ கு³ய்ஹமனுரக்கி²ஸ்ஸாமி, அட்ட²ஹி ச மே காரணேஹி பு³த்³தி⁴ பரிணாமங் க³தா, து³ல்லபோ⁴ ஏதரஹி மாதி³ஸோ அந்தேவாஸீ, ஸம்மா படிபன்னே அந்தேவாஸிகே யே ஆசரியானங் பஞ்சவீஸதி ஆசரியகு³ணா, தேஹி கு³ணேஹி ஆசரியேன ஸம்மா படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங். கதமே பஞ்சவீஸதி கு³ணா?
‘‘Bhante nāgasena, ayaṃ bhūmibhāgo aṭṭha mantadosavivajjito, ahañca loke paramo mantisahāyo 2, guyhamanurakkhī cāhaṃ yāvāhaṃ jīvissāmi tāva guyhamanurakkhissāmi, aṭṭhahi ca me kāraṇehi buddhi pariṇāmaṃ gatā, dullabho etarahi mādiso antevāsī, sammā paṭipanne antevāsike ye ācariyānaṃ pañcavīsati ācariyaguṇā, tehi guṇehi ācariyena sammā paṭipajjitabbaṃ. Katame pañcavīsati guṇā?
‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஆசரியேன அந்தேவாஸிம்ஹி ஸததங் ஸமிதங் ஆரக்கா² உபட்ட²பேதப்³பா³, அஸேவனஸேவனா ஜானிதப்³பா³, பமத்தாப்பமத்தா ஜானிதப்³பா³, ஸெய்யவகாஸோ ஜானிதப்³போ³, கே³லஞ்ஞங் ஜானிதப்³ப³ங், போ⁴ஜனஸ்ஸ 3 லத்³தா⁴லத்³த⁴ங் ஜானிதப்³ப³ங், விஸேஸோ ஜானிதப்³போ³, பத்தக³தங் ஸங்விப⁴ஜிதப்³ப³ங், அஸ்ஸாஸிதப்³போ³ ‘மா பா⁴யி, அத்தோ² தே அபி⁴க்கமதீ’தி, ‘இமினா புக்³க³லேன படிசரதீ’தி 4 படிசாரோ ஜானிதப்³போ³, கா³மே படிசாரோ ஜானிதப்³போ³, விஹாரே படிசாரோ ஜானிதப்³போ³, ந தேன ஹாஸோ த³வோ காதப்³போ³ 5, தேன ஸஹ ஆலாபோ காதப்³போ³, சி²த்³த³ங் தி³ஸ்வா அதி⁴வாஸேதப்³ப³ங், ஸக்கச்சகாரினா ப⁴விதப்³ப³ங், அக²ண்ட³காரினா ப⁴விதப்³ப³ங், அரஹஸ்ஸகாரினா ப⁴விதப்³ப³ங், நிரவஸேஸகாரினா ப⁴விதப்³ப³ங், ‘ஜனேமிமங் 6 ஸிப்பேஸூ’தி ஜனகசித்தங் உபட்ட²பேதப்³ப³ங், ‘கத²ங் அயங் ந பரிஹாயெய்யா’தி வட்³டி⁴சித்தங் உபட்ட²பேதப்³ப³ங், ‘ப³லவங் இமங் கரோமி ஸிக்கா²ப³லேனா’தி சித்தங் உபட்ட²பேதப்³ப³ங், மெத்தசித்தங் உபட்ட²பேதப்³ப³ங், ஆபதா³ஸு ந விஜஹிதப்³ப³ங், கரணீயே நப்பமஜ்ஜிதப்³ப³ங், க²லிதே த⁴ம்மேன பக்³க³ஹேதப்³போ³தி. இமே கோ², ப⁴ந்தே, பஞ்சவீஸதி ஆசரியஸ்ஸ ஆசரியகு³ணா, தேஹி கு³ணேஹி மயி ஸம்மா படிபஜ்ஜஸ்ஸு, ஸங்ஸயோ மே, ப⁴ந்தே, உப்பன்னோ, அத்தி² மெண்ட³கபஞ்ஹா ஜினபா⁴ஸிதா , அனாக³தே அத்³தா⁴னே தத்த² விக்³க³ஹோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, அனாக³தே ச அத்³தா⁴னே து³ல்லபா⁴ ப⁴விஸ்ஸந்தி தும்ஹாதி³ஸா பு³த்³தி⁴மந்தோ, தேஸு மே பஞ்ஹேஸு சக்கு²ங் தே³ஹி பரவாதா³னங் நிக்³க³ஹாயா’’தி.
‘‘Idha, bhante nāgasena, ācariyena antevāsimhi satataṃ samitaṃ ārakkhā upaṭṭhapetabbā, asevanasevanā jānitabbā, pamattāppamattā jānitabbā, seyyavakāso jānitabbo, gelaññaṃ jānitabbaṃ, bhojanassa 7 laddhāladdhaṃ jānitabbaṃ, viseso jānitabbo, pattagataṃ saṃvibhajitabbaṃ, assāsitabbo ‘mā bhāyi, attho te abhikkamatī’ti, ‘iminā puggalena paṭicaratī’ti 8 paṭicāro jānitabbo, gāme paṭicāro jānitabbo, vihāre paṭicāro jānitabbo, na tena hāso davo kātabbo 9, tena saha ālāpo kātabbo, chiddaṃ disvā adhivāsetabbaṃ, sakkaccakārinā bhavitabbaṃ, akhaṇḍakārinā bhavitabbaṃ, arahassakārinā bhavitabbaṃ, niravasesakārinā bhavitabbaṃ, ‘janemimaṃ 10 sippesū’ti janakacittaṃ upaṭṭhapetabbaṃ, ‘kathaṃ ayaṃ na parihāyeyyā’ti vaḍḍhicittaṃ upaṭṭhapetabbaṃ, ‘balavaṃ imaṃ karomi sikkhābalenā’ti cittaṃ upaṭṭhapetabbaṃ, mettacittaṃ upaṭṭhapetabbaṃ, āpadāsu na vijahitabbaṃ, karaṇīye nappamajjitabbaṃ, khalite dhammena paggahetabboti. Ime kho, bhante, pañcavīsati ācariyassa ācariyaguṇā, tehi guṇehi mayi sammā paṭipajjassu, saṃsayo me, bhante, uppanno, atthi meṇḍakapañhā jinabhāsitā , anāgate addhāne tattha viggaho uppajjissati, anāgate ca addhāne dullabhā bhavissanti tumhādisā buddhimanto, tesu me pañhesu cakkhuṃ dehi paravādānaṃ niggahāyā’’ti.
Footnotes: