Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
ஆசரியபரம்பரகதா²வண்ணனா
Ācariyaparamparakathāvaṇṇanā
‘‘கேனாப⁴த’’ந்தி இமங் பஞ்ஹங் விஸஜ்ஜெந்தேன ஜம்பு³தீ³பே தாவ ஆசரியபரம்பரா யாவ ததியஸங்கீ³தி, தாவ த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஸீஹளதீ³பே ஆசரியபரம்பரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ததியஸங்க³ஹதோ பன உத்³த⁴’’ந்திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். இமங் தீ³பந்தி இமங் தம்ப³பண்ணிதீ³பங். கஞ்சி காலந்தி கிஸ்மிஞ்சி காலே. போராணாதி அட்ட²கதா²சரியா. ப⁴த்³த³னாமோதி ப⁴த்³த³ஸாலத்தே²ரோ. நாமஸ்ஸ ஏகதே³ஸேனபி ஹி வோஹாரோ தி³ஸ்ஸதி ‘‘தே³வத³த்தோ த³த்தோ’’தி யதா². ஆகு³ங் ந கரொந்தீதி நாகா³. வினயபிடகங் வாசயிங்ஸூதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தம்ப³பண்ணியாதி பு⁴ம்மவசனங். நிகாயே பஞ்ச வாசேஸுந்தி வினயாபி⁴த⁴ம்மவஜ்ஜே தீ³க⁴னிகாயாதி³கே பஞ்ச நிகாயே ச வாசேஸுங். ஸத்த சேவ பகரணேதி த⁴ம்மஸங்க³ணீவிப⁴ங்கா³தி³கே ஸத்த அபி⁴த⁴ம்மப்பகரணே ச வாசேஸுந்தி அத்தோ². அஸனி விய ஸிலுச்சயே கிலேஸே மேத⁴தி ஹிங்ஸதீதி மேதா⁴, கி²ப்பங் க³ஹணதா⁴ரணட்டே²ன வா மேதா⁴, பஞ்ஞா, ஸா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி மேதா⁴வீ. திபேடகோதி தீணி பிடகானி ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி திபேடகோ, தேபிடகோதி வுத்தங் ஹோதி, திபிடகபரியத்தித⁴ரோதி அத்தோ². தாரகானங் ராஜாதி தாரகராஜா, சந்தி³மா. அதிரோசதா²தி அதிவிய விரோசித்த². புப்ப²னாமோதி மஹாபது³மத்தே²ரோ. ஸத்³த⁴ம்மவங்ஸகோவிதோ³தி ஸத்³த⁴ம்மதந்தியா கோவிதோ³. புப்ப²னாமோதி ஸுமனத்தே²ரோ. ஜம்பு³தீ³பே பதிட்டி²தோதி ஸுமனத்தே²ரோ கிர ஏகஸ்மிங் ஸமயே ஸீஹளதீ³பம்ஹி ஸாஸனே ஓஸக்கமானே ஜம்பு³தீ³பங் க³ந்த்வா உக்³க³ண்ஹித்வா ஸாஸனங் அனுரக்க²ந்தோ தத்தே²வ பதிட்டா²ஸி. மக்³க³கோவிதா³தி ஸக்³க³மக்³க³மொக்க²மக்³கே³ஸு கோவிதா³.
‘‘Kenābhata’’nti imaṃ pañhaṃ visajjentena jambudīpe tāva ācariyaparamparā yāva tatiyasaṅgīti, tāva dassetvā idāni sīhaḷadīpe ācariyaparamparaṃ dassetuṃ ‘‘tatiyasaṅgahato pana uddha’’ntiādi āraddhaṃ. Imaṃ dīpanti imaṃ tambapaṇṇidīpaṃ. Kañci kālanti kismiñci kāle. Porāṇāti aṭṭhakathācariyā. Bhaddanāmoti bhaddasālatthero. Nāmassa ekadesenapi hi vohāro dissati ‘‘devadatto datto’’ti yathā. Āguṃ na karontīti nāgā. Vinayapiṭakaṃ vācayiṃsūti sambandho. Tambapaṇṇiyāti bhummavacanaṃ. Nikāye pañca vācesunti vinayābhidhammavajje dīghanikāyādike pañca nikāye ca vācesuṃ. Satta ceva pakaraṇeti dhammasaṅgaṇīvibhaṅgādike satta abhidhammappakaraṇe ca vācesunti attho. Asani viya siluccaye kilese medhati hiṃsatīti medhā, khippaṃ gahaṇadhāraṇaṭṭhena vā medhā, paññā, sā etassa atthīti medhāvī. Tipeṭakoti tīṇi piṭakāni etassa atthīti tipeṭako, tepiṭakoti vuttaṃ hoti, tipiṭakapariyattidharoti attho. Tārakānaṃ rājāti tārakarājā, candimā. Atirocathāti ativiya virocittha. Pupphanāmoti mahāpadumatthero. Saddhammavaṃsakovidoti saddhammatantiyā kovido. Pupphanāmoti sumanatthero. Jambudīpe patiṭṭhitoti sumanatthero kira ekasmiṃ samaye sīhaḷadīpamhi sāsane osakkamāne jambudīpaṃ gantvā uggaṇhitvā sāsanaṃ anurakkhanto tattheva patiṭṭhāsi. Maggakovidāti saggamaggamokkhamaggesu kovidā.
பா⁴ரங் கத்வாதி தேஸங் தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஸாஸனங் பா⁴ரங் கத்வா, படிப³த்³த⁴ங் கத்வாதி அத்தோ². ‘‘தே தே பி⁴க்கூ² தத்த² தத்த² பேஸேஸீ’’தி ஸங்கே²பதோ வுத்தமேவத்த²ங் வித்தா²ரெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘மஜ்ஜ²ந்திகத்தே²ரங் கஸ்மீரக³ந்தா⁴ரரட்ட²ங் பேஸேஸீ’’திஆதி³. மஹிங்ஸகமண்ட³லந்தி அந்த⁴கரட்ட²ங் வத³ந்தி. வனவாஸிந்தி வனவாஸிரட்ட²ங். அத்தா பஞ்சமோ ஏதேஸந்தி அத்தபஞ்சமா, தங் தங் தி³ஸாபா⁴க³ங் பஞ்ச பஞ்சேவ பி⁴க்கூ² அக³மங்ஸூதி வுத்தங் ஹோதி.
Bhāraṃkatvāti tesaṃ tesaṃ bhikkhūnaṃ sāsanaṃ bhāraṃ katvā, paṭibaddhaṃ katvāti attho. ‘‘Te te bhikkhū tattha tattha pesesī’’ti saṅkhepato vuttamevatthaṃ vitthāretvā dassento āha ‘‘majjhantikattheraṃ kasmīragandhāraraṭṭhaṃ pesesī’’tiādi. Mahiṃsakamaṇḍalanti andhakaraṭṭhaṃ vadanti. Vanavāsinti vanavāsiraṭṭhaṃ. Attā pañcamo etesanti attapañcamā, taṃ taṃ disābhāgaṃ pañca pañceva bhikkhū agamaṃsūti vuttaṃ hoti.
இதா³னி தத்த² தத்த² க³தானங் தே²ரானங் கிச்சானுபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுகாமோ மஜ்ஜ²ந்திகத்தே²ரஸ்ஸ க³தட்டா²னே கிச்சங் தாவ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன கஸ்மீரக³ந்தா⁴ரரட்டே²’’திஆதி³மாஹ. கரகவஸ்ஸந்தி ஹிமபாதனகவஸ்ஸங். ஹராபெத்வாதி உத³கோகே⁴ன ஹராபெத்வா. அரவாளத³ஹபிட்டி²யந்தி அரவாளத³ஹஸ்ஸ உத³கபிட்டி²யங். சி²ன்னபி⁴ன்னபடத⁴ரோதி ஸத்த²கேன சி²ன்னங் ரங்கே³ன பி⁴ன்னங் வண்ணவிகாரமாபன்னங் படங் தா⁴ரேதீதி சி²ன்னபி⁴ன்னபடத⁴ரோ. அத² வா ஸத்த²கேன சி²ன்னானங் கி³ஹிவத்த²விஸபா⁴கா³னங் காஸாவானங் தா⁴ரணதோ சி²ன்னபி⁴ன்னபடத⁴ரோ. ப⁴ண்டூ³தி முண்ட³கோ. காஸாவவஸனோதி காஸாவவத்த²னிவத்தோ². மக்க²ங் அஸஹமானோதி தே²ரங் படிச்ச அத்தனோ ஸந்தானே உப்பன்னங் பரேஸங் கு³ணமக்க²னலக்க²ணங் மக்க²ங் அஸஹமானோ ஸந்தா⁴ரேதுங் அதி⁴ஸஹிதுங் வூபஸமேதுங் அஸக்கொந்தோ. பி⁴ங்ஸனகானீதி பே⁴ரவாரம்மணானி. தானி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ததோ ததோ பு⁴ஸா வாதா வாயந்தீ’’திஆதி³மாஹ. பு⁴ஸா வாதாதி ருக்க²பே⁴த³னபப்³ப³தகூடனிபாதனஸமத்தா² ப³லவவாதா. அஸனியோ ப²லந்தீதி அஸனியோ பி⁴ஜ்ஜந்தி, பதந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. பஹரணவுட்டி²யோதி அனேகப்பகாரா ஆவுத⁴வுட்டி²யோ. நித்³த⁴மதா²தி க³ஹெத்வா அபனேத². பி⁴ங்ஸனகந்தி நாக³ராஜஸ்ஸ காயிகவாசஸிகபயோக³ஜனிதப⁴யனிமித்தங் விப்பகாரங்.
Idāni tattha tattha gatānaṃ therānaṃ kiccānubhāvaṃ dassetukāmo majjhantikattherassa gataṭṭhāne kiccaṃ tāva dassento ‘‘tena kho pana samayena kasmīragandhāraraṭṭhe’’tiādimāha. Karakavassanti himapātanakavassaṃ. Harāpetvāti udakoghena harāpetvā. Aravāḷadahapiṭṭhiyanti aravāḷadahassa udakapiṭṭhiyaṃ. Chinnabhinnapaṭadharoti satthakena chinnaṃ raṅgena bhinnaṃ vaṇṇavikāramāpannaṃ paṭaṃ dhāretīti chinnabhinnapaṭadharo. Atha vā satthakena chinnānaṃ gihivatthavisabhāgānaṃ kāsāvānaṃ dhāraṇato chinnabhinnapaṭadharo. Bhaṇḍūti muṇḍako. Kāsāvavasanoti kāsāvavatthanivattho. Makkhaṃ asahamānoti theraṃ paṭicca attano santāne uppannaṃ paresaṃ guṇamakkhanalakkhaṇaṃ makkhaṃ asahamāno sandhāretuṃ adhisahituṃ vūpasametuṃ asakkonto. Bhiṃsanakānīti bheravārammaṇāni. Tāni dassetuṃ ‘‘tato tato bhusā vātā vāyantī’’tiādimāha. Bhusā vātāti rukkhabhedanapabbatakūṭanipātanasamatthā balavavātā. Asaniyo phalantīti asaniyo bhijjanti, patantīti vuttaṃ hoti. Paharaṇavuṭṭhiyoti anekappakārā āvudhavuṭṭhiyo. Niddhamathāti gahetvā apanetha. Bhiṃsanakanti nāgarājassa kāyikavācasikapayogajanitabhayanimittaṃ vippakāraṃ.
மே ப⁴யபே⁴ரவங் ஜனேதுங் படிப³லோ ந அஸ்ஸ ந ப⁴வெய்யாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்த² ப⁴யபே⁴ரவங் நாம கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கங் ப⁴யங். அத² வா ப⁴யந்தி சித்துத்ராஸப⁴யங், படிக⁴ப⁴யஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். பே⁴ரவந்தி ப⁴யஜனகமாரம்மணங். ஸசேபி த்வங் மஹிங் ஸப்³ப³ந்தி ஸசேபி த்வங் மஹானாக³ ஸப்³ப³ங் மஹிங் ஸமுத்³தே³ன ஸஹ ஸஸமுத்³த³ங் பப்³ப³தேன ஸஹ ஸபப்³ப³தங் உக்கி²பித்வா மமூபரி மய்ஹங் ஸீஸோபரி கி²பெய்யாஸீதி அத்தோ². மே ப⁴யபே⁴ரவங் ஜனேதுங் நேவ ஸக்குணெய்யாஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அஞ்ஞத³த்தூ²தி ஏகங்ஸேன. தவேவஸ்ஸ விகா⁴தோ உரகா³தி⁴பாதி உரகா³னங் நாகா³னங் அதி⁴பதி ராஜ தவ ஏவ விகா⁴தோ து³க்க²ங் விஹிங்ஸா அஸ்ஸ ப⁴வெய்யாதி அத்தோ².
Me bhayabheravaṃ janetuṃ paṭibalo na assa na bhaveyyāti sambandho. Tattha bhayabheravaṃ nāma khuddānukhuddakaṃ bhayaṃ. Atha vā bhayanti cittutrāsabhayaṃ, paṭighabhayassetaṃ adhivacanaṃ. Bheravanti bhayajanakamārammaṇaṃ. Sacepi tvaṃ mahiṃ sabbanti sacepi tvaṃ mahānāga sabbaṃ mahiṃ samuddena saha sasamuddaṃ pabbatena saha sapabbataṃ ukkhipitvā mamūpari mayhaṃ sīsopari khipeyyāsīti attho. Me bhayabheravaṃ janetuṃ neva sakkuṇeyyāsīti sambandho. Aññadatthūti ekaṃsena. Tavevassa vighāto uragādhipāti uragānaṃ nāgānaṃ adhipati rāja tava eva vighāto dukkhaṃ vihiṃsā assa bhaveyyāti attho.
த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வாதிஆதீ³ஸு தங்க²ணானுரூபாய த⁴ம்மதே³ஸனாய தி³ட்ட²த⁴ம்மஸம்பராயிகங் அத்த²ங் ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா குஸலே த⁴ம்மே ஸமாத³பெத்வா க³ண்ஹாபெத்வா தத்த² ச நங் ஸமுத்தேஜெத்வா ஸஉஸ்ஸாஹங் கத்வா தாய ச ஸஉஸ்ஸாஹதாய அஞ்ஞேஹி ச விஜ்ஜமானகு³ணேஹி ஸம்பஹங்ஸெத்வா தோஸெத்வாதி அத்தோ². தே²ரேன கதங் நாகா³னுஸாஸனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அதா²யஸ்மா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² இதோ உத்³த⁴ங் யதா² புரேதி யதா² தும்ஹே இதோ புரே ஸத்³த⁴ம்மஸவனுப்பத்திவிரஹிதகாலே பரஸ்ஸ கோத⁴ங் உப்பாத³யித்த², இதா³னி இதோ பட்டா²ய உத்³த⁴ங் அனாக³தே கோத⁴ஞ்ச மா ஜனயித்த², விஜாதமாதுயாபி புத்தே ஸினேஹச்சே²த³னங் ஸப்³ப³வினாஸமூலகங் ஸஸ்ஸகா⁴தகஞ்ச மா கரித்தா²தி அத்தோ². ஸுக²காமா ஹி பாணினோதி எத்த² ஹி-ஸத்³தோ³ காரணோபதே³ஸே, யஸ்மா ஸப்³பே³ ஸத்தா ஸுக²காமா, தஸ்மா ஹிதஸுக²உபச்சே²த³கரங் ஸஸ்ஸகா⁴தஞ்ச மா கரோதா²தி வுத்தங் ஹோதி.
Dhammiyā kathāya sandassetvātiādīsu taṅkhaṇānurūpāya dhammadesanāya diṭṭhadhammasamparāyikaṃ atthaṃ sandassetvā kusale dhamme samādapetvā gaṇhāpetvā tattha ca naṃ samuttejetvā saussāhaṃ katvā tāya ca saussāhatāya aññehi ca vijjamānaguṇehi sampahaṃsetvā tosetvāti attho. Therena kataṃ nāgānusāsanaṃ dassento ‘‘athāyasmā’’tiādimāha. Tattha ito uddhaṃ yathā pureti yathā tumhe ito pure saddhammasavanuppattivirahitakāle parassa kodhaṃ uppādayittha, idāni ito paṭṭhāya uddhaṃ anāgate kodhañca mā janayittha, vijātamātuyāpi putte sinehacchedanaṃ sabbavināsamūlakaṃ sassaghātakañca mā karitthāti attho. Sukhakāmā hi pāṇinoti ettha hi-saddo kāraṇopadese, yasmā sabbe sattā sukhakāmā, tasmā hitasukhaupacchedakaraṃ sassaghātañca mā karothāti vuttaṃ hoti.
யதா²னுஸிட்ட²ந்தி யங் யங் அனுஸிட்ட²ங் யதா²னுஸிட்ட²ங், அனுஸிட்ட²ங் அனதிக்கம்ம வா யதா²னுஸிட்ட²ங், தே²ரேன தி³ன்னோவாத³ங் அனதிக்கம்மாதி வுத்தங் ஹோதி. த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸீதி பட²மமக்³க³ப²லாதி⁴க³மோ அஹோஸீதி வத³ந்தி. குலஸதஸஹஸ்ஸந்தி இமினா புரிஸானங் ஸதஸஹஸ்ஸங் த³ஸ்ஸேதி. கஸ்மீரக³ந்தா⁴ராதி கஸ்மீரக³ந்தா⁴ரரட்ட²வாஸினோ. காஸாவபஜ்ஜோதாதி பி⁴க்கூ²னங் நிவத்த²பாருதகாஸாவவத்தே²ஹி ஓபா⁴ஸிதா. இஸிவாதபடிவாதாதி பி⁴க்கூ²னங் நிவாஸனபாருபனவாதேன சேவ ஹத்த²பாதா³னங் ஸமிஞ்ஜனபஸாரணாதி³வாதேன ச ஸமந்ததோ பீ³ஜியமானா அஹேஸுங். து³ட்ட²ந்தி குபிதங். ப³ந்த⁴னாதி ஸங்ஸாரப³ந்த⁴னதோ.
Yathānusiṭṭhanti yaṃ yaṃ anusiṭṭhaṃ yathānusiṭṭhaṃ, anusiṭṭhaṃ anatikkamma vā yathānusiṭṭhaṃ, therena dinnovādaṃ anatikkammāti vuttaṃ hoti. Dhammābhisamayo ahosīti paṭhamamaggaphalādhigamo ahosīti vadanti. Kulasatasahassanti iminā purisānaṃ satasahassaṃ dasseti. Kasmīragandhārāti kasmīragandhāraraṭṭhavāsino. Kāsāvapajjotāti bhikkhūnaṃ nivatthapārutakāsāvavatthehi obhāsitā. Isivātapaṭivātāti bhikkhūnaṃ nivāsanapārupanavātena ceva hatthapādānaṃ samiñjanapasāraṇādivātena ca samantato bījiyamānā ahesuṃ. Duṭṭhanti kupitaṃ. Bandhanāti saṃsārabandhanato.
த⁴ம்மசக்கு²ந்தி ஹெட்டா²மக்³க³த்தயே ஞாணங். கேசி பனெத்த² ‘‘பட²மமக்³க³ஞாணமேவ தே படிலபி⁴ங்ஸூ’’தி வத³ந்தி. சோதெ³த்வா தே³வதூ³தேஹீதி (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.263 ஆத³யோ) தே³வதூ³தஸுத்தந்ததே³ஸனாவஸேன (ம॰ நி॰ 3.261 ஆத³யோ) த³ஹரகுமாரோ ஜராஜிண்ணஸத்தோ கி³லானஸத்தோ கம்மகாரணா கம்மகாரணிகா வா மதஸத்தோதி இமேஹி பஞ்சஹி தே³வதூ³தேஹி சோதெ³த்வா ஓவதி³த்வா, ஸங்வேக³ங் உப்பாதெ³த்வாதி அத்தோ². த³ஹரகுமாராத³யோ ஹி தத்த² ‘‘தே³வதூ³தா’’தி வுச்சந்தி. ததா² ஹி த³ஹரகுமாரோ அத்த²தோ ஏவங் வத³தி நாம ‘‘பஸ்ஸத² போ⁴ மய்ஹம்பி தும்ஹாகங் விய ஹத்த²பாதா³ அத்தி², ஸகே பனம்ஹி முத்தகரீஸே பலிபன்னோ, அத்தனோ த⁴ம்மதாய உட்ட²ஹித்வா நஹாயிதுங் ந ஸக்கோமி, ‘அஹங் கிலிட்டோ², நஹாபேத² ம’ந்தி வத்தும்பி ந ஸக்கோமி, ஜாதிதொம்ஹி அபரிமுத்ததாய ஏதி³ஸோ ஜாதோ, ந கோ² பனாஹமேவ, தும்ஹேபி ஜாதிதோ அபரிமுத்தாவ. யதே²வ ஹி மய்ஹங், ஏவங் தும்ஹாகம்பி ஜாதி ஆக³மிஸ்ஸதி, இதி தஸ்ஸா புரே ஆக³மனாவ கல்யாணங் கரோதா²’’தி. தேனேஸ தே³வதூ³தோ நாம ஜாதோ.
Dhammacakkhunti heṭṭhāmaggattaye ñāṇaṃ. Keci panettha ‘‘paṭhamamaggañāṇameva te paṭilabhiṃsū’’ti vadanti. Codetvā devadūtehīti (ma. ni. aṭṭha. 3.263 ādayo) devadūtasuttantadesanāvasena (ma. ni. 3.261 ādayo) daharakumāro jarājiṇṇasatto gilānasatto kammakāraṇā kammakāraṇikā vā matasattoti imehi pañcahi devadūtehi codetvā ovaditvā, saṃvegaṃ uppādetvāti attho. Daharakumārādayo hi tattha ‘‘devadūtā’’ti vuccanti. Tathā hi daharakumāro atthato evaṃ vadati nāma ‘‘passatha bho mayhampi tumhākaṃ viya hatthapādā atthi, sake panamhi muttakarīse palipanno, attano dhammatāya uṭṭhahitvā nahāyituṃ na sakkomi, ‘ahaṃ kiliṭṭho, nahāpetha ma’nti vattumpi na sakkomi, jātitomhi aparimuttatāya ediso jāto, na kho panāhameva, tumhepi jātito aparimuttāva. Yatheva hi mayhaṃ, evaṃ tumhākampi jāti āgamissati, iti tassā pure āgamanāva kalyāṇaṃ karothā’’ti. Tenesa devadūto nāma jāto.
ஜராஜிண்ணஸத்தோபி அத்த²தோ ஏவங் வத³தி நாம ‘‘பஸ்ஸத² போ⁴ அஹம்பி தும்ஹே விய தருணோ அஹோஸிங் ஊருப³லபா³ஹுப³லஜவஸம்பன்னோ, தஸ்ஸ மே தா ப³லஜவஸம்பத்தியோ அந்தரஹிதா, ஹத்த²பாதா³ ஹத்த²பாத³கிச்சஞ்ச ந கரொந்தி, ஜராயம்ஹி அபரிமுத்ததாய ஏதி³ஸோ ஜாதோ, ந கோ² பனாஹமேவ, தும்ஹேபி ஜராய அபரிமுத்தாவ. யதே²வ ஹி மய்ஹங், ஏவங் தும்ஹாகம்பி ஜரா ஆக³மிஸ்ஸதி, இதி தஸ்ஸா புரே ஆக³மனாவ கல்யாணங் கரோதா²’’தி. தேனேஸ தே³வதூ³தோ நாம ஜாதோ.
Jarājiṇṇasattopi atthato evaṃ vadati nāma ‘‘passatha bho ahampi tumhe viya taruṇo ahosiṃ ūrubalabāhubalajavasampanno, tassa me tā balajavasampattiyo antarahitā, hatthapādā hatthapādakiccañca na karonti, jarāyamhi aparimuttatāya ediso jāto, na kho panāhameva, tumhepi jarāya aparimuttāva. Yatheva hi mayhaṃ, evaṃ tumhākampi jarā āgamissati, iti tassā pure āgamanāva kalyāṇaṃ karothā’’ti. Tenesa devadūto nāma jāto.
கி³லானஸத்தோபி அத்த²தோ ஏவங் வத³தி நாம ‘‘பஸ்ஸத² போ⁴ அஹம்பி தும்ஹே விய நிரோகோ³ அஹோஸிங், ஸொம்ஹி ஏதரஹி ப்³யாதி⁴னா அபி⁴ஹதோ ஸகே முத்தகரீஸே பலிபன்னோ, உட்டா²தும்பி ந ஸக்கோமி, விஜ்ஜமானாபி மே ஹத்த²பாதா³ ஹத்த²பாத³கிச்சங் ந கரொந்தி, ப்³யாதி⁴தொம்ஹி அபரிமுத்ததாய ஏதி³ஸோ ஜாதோ, ந கோ² பனாஹமேவ, தும்ஹேபி ப்³யாதி⁴தோ அபரிமுத்தாவ. யதே²வ ஹி மய்ஹங், ஏவங் தும்ஹாகம்பி ப்³யாதி⁴ ஆக³மிஸ்ஸதி, இதி தஸ்ஸ புரே ஆக³மனாவ கல்யாணங் கரோதா²’’தி. தேனேஸ தே³வதூ³தோ நாம ஜாதோ.
Gilānasattopi atthato evaṃ vadati nāma ‘‘passatha bho ahampi tumhe viya nirogo ahosiṃ, somhi etarahi byādhinā abhihato sake muttakarīse palipanno, uṭṭhātumpi na sakkomi, vijjamānāpi me hatthapādā hatthapādakiccaṃ na karonti, byādhitomhi aparimuttatāya ediso jāto, na kho panāhameva, tumhepi byādhito aparimuttāva. Yatheva hi mayhaṃ, evaṃ tumhākampi byādhi āgamissati, iti tassa pure āgamanāva kalyāṇaṃ karothā’’ti. Tenesa devadūto nāma jāto.
கம்மகாரணா கம்மகாரணிகா வா சதுத்தோ² தே³வதூ³தோதி வேதி³தப்³பா³. தத்த² கம்மகாரணபக்கே² த்³வத்திங்ஸ தாவ கம்மகாரணா அத்த²தோ ஏவங் வத³ந்தி நாம ‘‘மயங் நிப்³ப³த்தமானா ந ருக்கே² வா பாஸாணே வா நிப்³ப³த்தாம, தும்ஹாதி³ஸானங் ஸரீரே நிப்³ப³த்தாம, இதி அம்ஹாகங் புரே நிப்³ப³த்திதோவ கல்யாணங் கரோதா²’’தி. தேனேதா தே³வதூ³தா நாம ஜாதா. கம்மகாரணிகாபி அத்த²தோ ஏவங் வத³ந்தி நாம ‘‘மயங் த்³வத்திங்ஸ கம்மகாரணா கரொந்தா ந ருக்கா²தீ³ஸு கரோம, தும்ஹாதி³ஸேஸு ஸத்தேஸுயேவ கரோம, இதி அம்ஹாகங் தும்ஹேஸு புரே கம்மகாரணாகாரணதோவ கல்யாணங் கரோதா²’’தி. தேனேதேபி தே³வதூ³தா நாம ஜாதா.
Kammakāraṇā kammakāraṇikā vā catuttho devadūtoti veditabbā. Tattha kammakāraṇapakkhe dvattiṃsa tāva kammakāraṇā atthato evaṃ vadanti nāma ‘‘mayaṃ nibbattamānā na rukkhe vā pāsāṇe vā nibbattāma, tumhādisānaṃ sarīre nibbattāma, iti amhākaṃ pure nibbattitova kalyāṇaṃ karothā’’ti. Tenetā devadūtā nāma jātā. Kammakāraṇikāpi atthato evaṃ vadanti nāma ‘‘mayaṃ dvattiṃsa kammakāraṇā karontā na rukkhādīsu karoma, tumhādisesu sattesuyeva karoma, iti amhākaṃ tumhesu pure kammakāraṇākāraṇatova kalyāṇaṃ karothā’’ti. Tenetepi devadūtā nāma jātā.
மதகஸத்தோபி அத்த²தோ ஏவங் வத³தி நாம ‘‘பஸ்ஸத² போ⁴ மங் ஆமகஸுஸானே ச²ட்³டி³தங் உத்³து⁴மாதகாதி³பா⁴வங் பத்தங், மரணதொம்ஹி அபரிமுத்ததாய ஏதி³ஸோ ஜாதோ, ந கோ² பனாஹமேவ, தும்ஹேபி மரணதோ அபரிமுத்தாவ. யதே²வ ஹி மய்ஹங், ஏவங் தும்ஹாகம்பி மரணங் ஆக³மிஸ்ஸதி, இதி தஸ்ஸ புரே ஆக³மனாவ கல்யாணங் கரோதா²’’தி. தேனேஸ தே³வதூ³தோ நாம ஜாதோ. தஸ்மா த³ஹரகுமாராத³யோ எத்த² ‘‘தே³வதூ³தா’’தி வேதி³தப்³பா³.
Matakasattopi atthato evaṃ vadati nāma ‘‘passatha bho maṃ āmakasusāne chaḍḍitaṃ uddhumātakādibhāvaṃ pattaṃ, maraṇatomhi aparimuttatāya ediso jāto, na kho panāhameva, tumhepi maraṇato aparimuttāva. Yatheva hi mayhaṃ, evaṃ tumhākampi maraṇaṃ āgamissati, iti tassa pure āgamanāva kalyāṇaṃ karothā’’ti. Tenesa devadūto nāma jāto. Tasmā daharakumārādayo ettha ‘‘devadūtā’’ti veditabbā.
அனமதக்³கி³யந்தி அனமதக்³க³ஸங்யுத்தங் (ஸங்॰ நி॰ 2.124). த⁴ம்மாமதங் பாயேஸீதி லோகுத்தரத⁴ம்மாமதங் பானங் படிலாப⁴கரணவஸேன பாயேஸீதி அத்தோ². ஸமதி⁴கானீதி ஸஹாதி⁴கானி. ஸஹத்தோ² ஹெத்த² ஸங்ஸத்³தோ³. இஸீதி ஸீலக்க²ந்தா⁴த³யோ த⁴ம்மக்க²ந்தே⁴ ஏஸி க³வேஸி பரியேஸீதி இஸீதி வுச்சதி. பஞ்ச ரட்டா²னீதி பஞ்சவித⁴சீனரட்டா²னி. ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனங் பகாஸெந்தோ யக்க²ஸேனங் பஸாத³யீதி யோஜேதப்³ப³ங்.
Anamataggiyanti anamataggasaṃyuttaṃ (saṃ. ni. 2.124). Dhammāmataṃ pāyesīti lokuttaradhammāmataṃ pānaṃ paṭilābhakaraṇavasena pāyesīti attho. Samadhikānīti sahādhikāni. Sahattho hettha saṃsaddo. Isīti sīlakkhandhādayo dhammakkhandhe esi gavesi pariyesīti isīti vuccati. Pañca raṭṭhānīti pañcavidhacīnaraṭṭhāni. Himavantaṃ gantvā dhammacakkappavattanaṃ pakāsento yakkhasenaṃ pasādayīti yojetabbaṃ.
தேன ச ஸமயேனாதி தஸ்மிங் ஸமயே தேஸங் க³மனதோ புப்³ப³பா⁴க³காலே. லத்³த⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதீதி வெஸ்ஸவணஸந்திகா லத்³த⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதி. வேக³ஸாதி வேகே³ன. ஸமந்ததோ ஆரக்க²ங் ட²பேஸீதி ‘‘இதோ பட்டா²ய மா பவிஸந்தூ’’தி அதி⁴ட்டா²னவஸேன ஸமந்தா ஆரக்க²ங் ட²பேஸி. அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி ஸஹஸ்ஸானீதி அட்³டே⁴ன சதுத்தா²னி அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி, அதிரேகபஞ்சஸதானி தீணி ஸஹஸ்ஸானீதி வுத்தங் ஹோதி. தி³யட்³ட⁴ஸஹஸ்ஸந்தி அட்³டே⁴ன து³தியங் தி³யட்³ட⁴ங், அதிரேகபஞ்சஸதங் ஏகங் ஸஹஸ்ஸந்தி அத்தோ². ஸோணுத்தராதி ஸோணோ ச உத்தரோ ச ஸோணுத்தரா. நித்³த⁴மெத்வானாதி பலாபெத்வான. அதே³ஸிஸுந்தி அதே³ஸயுங்.
Tena ca samayenāti tasmiṃ samaye tesaṃ gamanato pubbabhāgakāle. Laddhaṃ bhavissatīti vessavaṇasantikā laddhaṃ bhavissati. Vegasāti vegena. Samantato ārakkhaṃ ṭhapesīti ‘‘ito paṭṭhāya mā pavisantū’’ti adhiṭṭhānavasena samantā ārakkhaṃ ṭhapesi. Aḍḍhuḍḍhāni sahassānīti aḍḍhena catutthāni aḍḍhuḍḍhāni, atirekapañcasatāni tīṇi sahassānīti vuttaṃ hoti. Diyaḍḍhasahassanti aḍḍhena dutiyaṃ diyaḍḍhaṃ, atirekapañcasataṃ ekaṃ sahassanti attho. Soṇuttarāti soṇo ca uttaro ca soṇuttarā. Niddhametvānāti palāpetvāna. Adesisunti adesayuṃ.
அஜ்ஜி²ட்டோ²தி ஆணத்தோ. புன தா³னீதி எத்த² தா³னீதி நிபாதமத்தங், புன ஆக³ச்செ²ய்யாம வா ந வாதி அத்தோ². ராஜக³ஹனக³ரபரிவத்தகேனாதி ராஜக³ஹனக³ரங் பரிவஜ்ஜெத்வா ததோ ப³ஹி தங் பத³க்கி²ணங் கத்வா க³தமக்³கே³ன க³மனேன வா. இதா³னி தே²ரமாதுயா வேடிஸனக³ரே நிவாஸகாரணங் த³ஸ்ஸேதுங் தஸ்ஸ நக³ரஸ்ஸ தஸ்ஸா ஜாதிபூ⁴மிபா⁴வங் தே²ரஸ்ஸ ச அட்டு²ப்பத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அஸோகோ கிர குமாரகாலே’’திஆதி³மாஹ.
Ajjhiṭṭhoti āṇatto. Puna dānīti ettha dānīti nipātamattaṃ, puna āgaccheyyāma vā na vāti attho. Rājagahanagaraparivattakenāti rājagahanagaraṃ parivajjetvā tato bahi taṃ padakkhiṇaṃ katvā gatamaggena gamanena vā. Idāni theramātuyā veṭisanagare nivāsakāraṇaṃ dassetuṃ tassa nagarassa tassā jātibhūmibhāvaṃ therassa ca aṭṭhuppattiṃ dassento ‘‘asoko kira kumārakāle’’tiādimāha.
அயங் பனெத்த² அனுபுப்³பி³கதா² – புப்³பே³ கிர மோரியவங்ஸே ஜாதஸ்ஸ சந்த³கு³த்தஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ புத்தோ பி³ந்து³ஸாரோ நாம குமாரோ பிது அச்சயேன பாடலிபுத்தம்ஹி நக³ரே ராஜா அஹோஸி. தஸ்ஸ த்³வே புத்தா ஸஉத³ரியா அஹேஸுங், தேஸங் ஏகூனஸதமத்தா வேமாதிகபா⁴தரோ அஹேஸுங். ராஜா பன தேஸங் ஸப்³ப³ஜெட்ட²கஸ்ஸ அஸோககுமாரஸ்ஸ உபரஜ்ஜட்டா²னஞ்ச அவந்திரட்ட²ஞ்ச த³த்வா அதே²கதி³வஸங் அத்தனோ உபட்டா²னங் ஆக³தங் தி³ஸ்வா ‘‘தாத, உபராஜ, தவ ரட்ட²ங் க³ந்த்வா தத்த² உஜ்ஜேனீனக³ரே வஸாஹீ’’தி ஆணாபேஸி. ஸோ பிது வசனேன தங் உஜ்ஜேனிங் க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ வேடிஸகி³ரினக³ரே வேடிஸனாமகஸ்ஸ ஸெட்டி²ஸ்ஸ க⁴ரே நிவாஸங் உபக³ந்த்வா தஸ்ஸ ஸெட்டி²ஸ்ஸ தீ⁴தரங் லக்க²ணஸம்பன்னங் யொப்³ப³னப்பத்தங் வேடிஸகி³ரிங் நாம குமாரிங் தி³ஸ்வா தாய படிப³த்³த⁴சித்தோ மாதாபிதூனங் கதா²பெத்வா தங் தேஹி தி³ன்னங் படிலபி⁴த்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் கப்பேஸி. ஸா தேன ஸங்வாஸேன ஸஞ்ஜாதக³ப்³பா⁴ ஹுத்வா ததோ உஜ்ஜேனிங் நீதா மஹிந்த³குமாரங் ஜனயி. ததோ வஸ்ஸத்³வயே அதிக்கந்தே ஸங்க⁴மித்தஞ்ச தீ⁴தரங் உபலபி⁴த்வா உபராஜேன ஸத்³தி⁴ங் தத்த² வஸதி. உபராஜஸ்ஸ பன பிதா பி³ந்து³ஸாரோ மரணமஞ்சே நிபன்னோ புத்தங் அஸோககுமாரங் ஸரித்வா தங் பக்கோஸாபேதுங் உஜ்ஜேனிங் மனுஸ்ஸே பேஸேஸி. தே ததோ உஜ்ஜேனிங் க³ந்த்வா அஸோகஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஆரோசேஸுங். தேஸங் வசனேன ஸோ பிது ஸந்திகங் துரிதக³மனேனாக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ வேடிஸகி³ரினக³ரம்ஹி புத்ததா³ரே ட²பெத்வா பிது ஸந்தகங் பாடலிபுத்தனக³ரங் க³ந்த்வா க³தஸமனந்தரமேவ காலகதஸ்ஸ பிதுனோ ஸரீரகிச்சங் காராபெத்வா ததோ ஏகூனஸதமத்தே வேமாதிகபா⁴தரோ ச கா⁴தாபெத்வா விஹதகண்டகோ ஹுத்வா தத்த² ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா அபி⁴ஸேகங் க³ண்ஹி. ததா³பி தே²ரமாதா தா³ரகே ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் பேஸெத்வா ஸயங் தத்தே²வ வேடிஸகி³ரினக³ரே வஸி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸா தஸ்ஸ மாதா தேன ஸமயேன ஞாதிக⁴ரே வஸீ’’தி.
Ayaṃ panettha anupubbikathā – pubbe kira moriyavaṃse jātassa candaguttassa nāma rañño putto bindusāro nāma kumāro pitu accayena pāṭaliputtamhi nagare rājā ahosi. Tassa dve puttā saudariyā ahesuṃ, tesaṃ ekūnasatamattā vemātikabhātaro ahesuṃ. Rājā pana tesaṃ sabbajeṭṭhakassa asokakumārassa uparajjaṭṭhānañca avantiraṭṭhañca datvā athekadivasaṃ attano upaṭṭhānaṃ āgataṃ disvā ‘‘tāta, uparāja, tava raṭṭhaṃ gantvā tattha ujjenīnagare vasāhī’’ti āṇāpesi. So pitu vacanena taṃ ujjeniṃ gacchanto antarāmagge veṭisagirinagare veṭisanāmakassa seṭṭhissa ghare nivāsaṃ upagantvā tassa seṭṭhissa dhītaraṃ lakkhaṇasampannaṃ yobbanappattaṃ veṭisagiriṃ nāma kumāriṃ disvā tāya paṭibaddhacitto mātāpitūnaṃ kathāpetvā taṃ tehi dinnaṃ paṭilabhitvā tāya saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesi. Sā tena saṃvāsena sañjātagabbhā hutvā tato ujjeniṃ nītā mahindakumāraṃ janayi. Tato vassadvaye atikkante saṅghamittañca dhītaraṃ upalabhitvā uparājena saddhiṃ tattha vasati. Uparājassa pana pitā bindusāro maraṇamañce nipanno puttaṃ asokakumāraṃ saritvā taṃ pakkosāpetuṃ ujjeniṃ manusse pesesi. Te tato ujjeniṃ gantvā asokassa taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Tesaṃ vacanena so pitu santikaṃ turitagamanenāgacchanto antarāmagge veṭisagirinagaramhi puttadāre ṭhapetvā pitu santakaṃ pāṭaliputtanagaraṃ gantvā gatasamanantarameva kālakatassa pituno sarīrakiccaṃ kārāpetvā tato ekūnasatamatte vemātikabhātaro ca ghātāpetvā vihatakaṇṭako hutvā tattha chattaṃ ussāpetvā abhisekaṃ gaṇhi. Tadāpi theramātā dārake rañño santikaṃ pesetvā sayaṃ tattheva veṭisagirinagare vasi. Tena vuttaṃ ‘‘sā tassa mātā tena samayena ñātighare vasī’’ti.
ஆரோபேஸீதி படிபாதே³ஸி. அம்ஹாகங் இத⁴ கத்தப்³ப³கிச்சங் நிட்டி²தந்தி மாது த³ஸ்ஸனஸ்ஸ கதபா⁴வங் ஸந்தா⁴யாஹ. அனுப⁴வது தாவ மே பிதரா பேஸிதங் அபி⁴ஸேகந்திஆதீ³ஸு அபி⁴ஸேகபேஸனாதி³கதா² வித்தா²ரேன உத்தரதோ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ச²ணத்த²ந்தி ச²ணனிமித்தங், ச²ணஹேதூதி அத்தோ², ஸயங் ச²ணகீளங் அகாதுகாமோதி வுத்தங் ஹோதி. ததா³ கிர தே³வானங்பியதிஸ்ஸோ ஜெட்ட²மூலமாஸபுண்ணமியங் நக்க²த்தங் கோ⁴ஸாபெத்வா ‘‘ஸலிலகீளாச²ணங் கரோதா²’’தி அமச்சே ஆணாபெத்வா ஸயங் மிக³வங் கீளிதுகாமோ மிஸ்ஸகபப்³ப³தங் அக³மாஸி. மிஸ்ஸகபப்³ப³தந்தி பங்ஸுபாஸாணமிஸ்ஸகத்தா ஏவங்லத்³த⁴னாமங் பப்³ப³தங். தி³ட்ட²ஸச்சோதி அனாகா³மிமக்³கே³ன படிவித்³த⁴ஸச்சோ, அனாகா³மிப²லங் பத்தோதி வுத்தங் ஹோதி. ஸோ கிர தே²ரேன அத்தனோ மாதுதே³வியா தே³ஸிதங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா அனாகா³மிப²லங் ஸச்சா²காஸி, ஸோ ச தே²ரஸ்ஸ பா⁴கி³னெய்யோதி வேதி³தப்³போ³. ததா² ஹி தே²ரஸ்ஸ மாதுதே³வியா ப⁴கி³னீ தஸ்ஸா தீ⁴தா, தஸ்ஸா அயங் புத்தோ. வுத்தஞ்ஹேதங் மஹாவங்ஸே –
Āropesīti paṭipādesi. Amhākaṃ idha kattabbakiccaṃ niṭṭhitanti mātu dassanassa katabhāvaṃ sandhāyāha. Anubhavatu tāva me pitarā pesitaṃ abhisekantiādīsu abhisekapesanādikathā vitthārena uttarato āvi bhavissati. Chaṇatthanti chaṇanimittaṃ, chaṇahetūti attho, sayaṃ chaṇakīḷaṃ akātukāmoti vuttaṃ hoti. Tadā kira devānaṃpiyatisso jeṭṭhamūlamāsapuṇṇamiyaṃ nakkhattaṃ ghosāpetvā ‘‘salilakīḷāchaṇaṃ karothā’’ti amacce āṇāpetvā sayaṃ migavaṃ kīḷitukāmo missakapabbataṃ agamāsi. Missakapabbatanti paṃsupāsāṇamissakattā evaṃladdhanāmaṃ pabbataṃ. Diṭṭhasaccoti anāgāmimaggena paṭividdhasacco, anāgāmiphalaṃ pattoti vuttaṃ hoti. So kira therena attano mātudeviyā desitaṃ dhammaṃ sutvā anāgāmiphalaṃ sacchākāsi, so ca therassa bhāgineyyoti veditabbo. Tathā hi therassa mātudeviyā bhaginī tassā dhītā, tassā ayaṃ putto. Vuttañhetaṃ mahāvaṃse –
‘‘தே³வியா ப⁴கி³னீ தீ⁴து, புத்தோ ப⁴ண்டு³கனாமகோ;
‘‘Deviyā bhaginī dhītu, putto bhaṇḍukanāmako;
தே²ரேன தே³வியா த⁴ம்மங், ஸுத்வா தே³ஸிதமேவ து;
Therena deviyā dhammaṃ, sutvā desitameva tu;
அனாகா³மிப²லங் பத்வா, வஸி தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே’’தி.
Anāgāmiphalaṃ patvā, vasi therassa santike’’ti.
ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ச தும்ஹே ப்³யாகதாதி போ³தி⁴மூலே ஏவ பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெத்வா தம்ப³பண்ணிதீ³பங் தி³ஸ்வா அனாக³தே தஸ்ஸ தீ³பஸ்ஸ ஸம்பத்திங் தி³ட்டே²ன ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ‘‘அனாக³தே மஹிந்தோ³ நாம பி⁴க்கு² தம்ப³பண்ணிதீ³பங் பஸாதெ³ஸ்ஸதீ’’தி தும்ஹே ப்³யாகதா. தத்த² தம்ப³பண்ணிதீ³பந்தி தீ³பவாஸினோ வுத்தா. இந்த்³ரியபரோபரியத்தஞாணங் ஆஸயானுஸயஞாணஞ்ச ‘‘பு³த்³த⁴சக்கூ²’’தி வுச்சதி. தேன பன இந்த்³ரியபரோபராதி³ங் வினா அஞ்ஞங் ந ஸக்கா த³ட்டு²ந்தி ‘‘வோலோகெந்தோ’’தி அவத்வா ‘‘வோலோகெத்வா’’தி வுத்தங். ஏதமத்த²ந்தி ‘‘அனாக³தே மஹிந்தோ³ நாம பி⁴க்கு² தம்ப³பண்ணிதீ³பங் பஸாதெ³ஸ்ஸதீ’’தி இமமத்த²ங்.
Sammāsambuddhena ca tumhe byākatāti bodhimūle eva buddhacakkhunā lokaṃ voloketvā tambapaṇṇidīpaṃ disvā anāgate tassa dīpassa sampattiṃ diṭṭhena sammāsambuddhena ‘‘anāgate mahindo nāma bhikkhu tambapaṇṇidīpaṃ pasādessatī’’ti tumhe byākatā. Tattha tambapaṇṇidīpanti dīpavāsino vuttā. Indriyaparopariyattañāṇaṃ āsayānusayañāṇañca ‘‘buddhacakkhū’’ti vuccati. Tena pana indriyaparoparādiṃ vinā aññaṃ na sakkā daṭṭhunti ‘‘volokento’’ti avatvā ‘‘voloketvā’’ti vuttaṃ. Etamatthanti ‘‘anāgate mahindo nāma bhikkhu tambapaṇṇidīpaṃ pasādessatī’’ti imamatthaṃ.
வேடிஸகி³ரிம்ஹி ராஜக³ஹேதி தே³வியா கதவிஹாரே. காலோவ க³மனஸ்ஸ, க³ச்சா²ம தீ³பமுத்தமந்தி யோஜேதப்³ப³ங். இத³ஞ்ச தேஸங் பரிவிதக்கனித³ஸ்ஸனங். பளினாதி ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³ங்ஸு. அம்ப³ரேதி ஆகாஸே. ஏவமாகாஸங் பக்க²ந்தி³த்வா கிங் தே அகங்ஸூதி சேதியபப்³ப³தே நிபதிங்ஸூதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஏவமுப்பதிதா தே²ரா, நிபதிங்ஸு நகு³த்தமே’’தி. இதா³னி தஸ்ஸ பப்³ப³தஸ்ஸ பதிட்டி²தட்டா²னங் தே²ரானஞ்ச தத்த² நிபதிதட்டா²னங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘புரதோ புரஸெட்ட²ஸ்ஸா’’திஆதி³கா³த²மாஹ. புரதோதி பாசீனதி³ஸாபா⁴கே³. புரஸெட்ட²ஸ்ஸாதி அனுராத⁴புரஸங்கா²தஸ்ஸ புரவரஸ்ஸ. மேக⁴ஸன்னிபே⁴தி ஸமந்ததோ நீலவண்ணத்தா நீலமஹாமேக⁴ஸதி³ஸே. ஸீலகூடம்ஹீதி ஏவங்னாமகே பப்³ப³தகூடே. ஹங்ஸாவ நக³முத்³த⁴னீதி பப்³ப³தமுத்³த⁴னி ஹங்ஸா விய.
Veṭisagirimhi rājagaheti deviyā katavihāre. Kālova gamanassa, gacchāma dīpamuttamanti yojetabbaṃ. Idañca tesaṃ parivitakkanidassanaṃ. Paḷināti ākāsaṃ pakkhandiṃsu. Ambareti ākāse. Evamākāsaṃ pakkhanditvā kiṃ te akaṃsūti cetiyapabbate nipatiṃsūti dassento āha ‘‘evamuppatitā therā, nipatiṃsu naguttame’’ti. Idāni tassa pabbatassa patiṭṭhitaṭṭhānaṃ therānañca tattha nipatitaṭṭhānaṃ dassetuṃ ‘‘purato puraseṭṭhassā’’tiādigāthamāha. Puratoti pācīnadisābhāge. Puraseṭṭhassāti anurādhapurasaṅkhātassa puravarassa. Meghasannibheti samantato nīlavaṇṇattā nīlamahāmeghasadise. Sīlakūṭamhīti evaṃnāmake pabbatakūṭe. Haṃsāva nagamuddhanīti pabbatamuddhani haṃsā viya.
தத்த² பன பதிட்ட²ஹந்தோ கதா³ பதிட்ட²ஹீதி ஆஹ ‘‘ஏவங் இட்டியாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴’’ந்திஆதி³. பரினிப்³பா³னதோதி பரினிப்³பா³னவஸ்ஸதோ தங் அவதி⁴பூ⁴தங் முஞ்சித்வா ததோ உத்³த⁴ங் த்³வின்னங் வஸ்ஸஸதானங் உபரி ச²த்திங்ஸதிமே வஸ்ஸேதி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. கத²ங் வேதி³தப்³போ³தி ஆஹ ‘‘அஜாதஸத்துஸ்ஸ ஹீ’’திஆதி³. தஸ்மிங்யேவ வஸ்ஸேதி எத்த² யஸ்மிங் ஸங்வச்ச²ரே யஸ்மிஞ்ச தி³வஸே ப⁴க³வா பரினிப்³பு³தோ, தஸ்மிங் ஸங்வச்ச²ரே தஸ்மிங்யேவ ச தி³வஸே விஜயகுமாரோ இமங் தீ³பமாக³தோதி வத³ந்தி. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Tattha pana patiṭṭhahanto kadā patiṭṭhahīti āha ‘‘evaṃ iṭṭiyādīhi saddhi’’ntiādi. Parinibbānatoti parinibbānavassato taṃ avadhibhūtaṃ muñcitvā tato uddhaṃ dvinnaṃ vassasatānaṃ upari chattiṃsatime vasseti attho gahetabbo. Kathaṃ veditabboti āha ‘‘ajātasattussa hī’’tiādi. Tasmiṃyeva vasseti ettha yasmiṃ saṃvacchare yasmiñca divase bhagavā parinibbuto, tasmiṃ saṃvacchare tasmiṃyeva ca divase vijayakumāro imaṃ dīpamāgatoti vadanti. Vuttañhetaṃ –
‘‘லங்காயங் விஜயஸனாமகோ குமாரோ,
‘‘Laṅkāyaṃ vijayasanāmako kumāro,
ஓதிண்ணோ தி²ரமதி தம்ப³பண்ணிதீ³பே;
Otiṇṇo thiramati tambapaṇṇidīpe;
ஸாலானங் யமககு³ணானமந்தரஸ்மிங்,
Sālānaṃ yamakaguṇānamantarasmiṃ,
நிப்³பா³துங் ஸயிததி³னே ததா²க³தஸ்ஸா’’தி.
Nibbātuṃ sayitadine tathāgatassā’’ti.
ஸீஹகுமாரஸ்ஸ புத்தோதி எத்த² காலிங்க³ராஜதீ⁴து குச்சி²ஸ்மிங் ஸீஹஸ்ஸ ஜாதோ குமாரோ ஸீஹகுமாரோதி வேதி³தப்³போ³, புப்³பே³ அமனுஸ்ஸாவாஸத்தா ஆஹ ‘‘மனுஸ்ஸாவாஸங் அகாஸீ’’தி. சுத்³த³ஸமே வஸ்ஸேதி சுத்³த³ஸமே வஸ்ஸே ஸம்பத்தே. இத⁴ விஜயோ காலமகாஸீதி இமஸ்மிங் தம்ப³பண்ணிதீ³பே விஜயராஜகுமாரோ அட்ட²திங்ஸ வஸ்ஸானி ரஜ்ஜங் காரெத்வா காலமகாஸி. ததா² ஹி அஜாதஸத்து ராஜா த்³வத்திங்ஸ வஸ்ஸானி ரஜ்ஜங் காரேஸி, உத³யப⁴த்³தோ³ ஸோளஸ வஸ்ஸானி, தஸ்மா அஜாதஸத்துஸ்ஸ அட்ட²மவஸ்ஸங் இத⁴ விஜயஸ்ஸ பட²மவஸ்ஸந்தி கத்வா ததோ உத்³த⁴ங் அஜாதஸத்துஸ்ஸ சதுவீஸதி வஸ்ஸானி உத³யப⁴த்³த³ஸ்ஸ சுத்³த³ஸ வஸ்ஸானீதி விஜயஸ்ஸ அட்ட²திங்ஸ வஸ்ஸானி பரிபூரிங்ஸு. ததா² ச வுத்தங் –
Sīhakumārassa puttoti ettha kāliṅgarājadhītu kucchismiṃ sīhassa jāto kumāro sīhakumāroti veditabbo, pubbe amanussāvāsattā āha ‘‘manussāvāsaṃ akāsī’’ti. Cuddasame vasseti cuddasame vasse sampatte. Idha vijayo kālamakāsīti imasmiṃ tambapaṇṇidīpe vijayarājakumāro aṭṭhatiṃsa vassāni rajjaṃ kāretvā kālamakāsi. Tathā hi ajātasattu rājā dvattiṃsa vassāni rajjaṃ kāresi, udayabhaddo soḷasa vassāni, tasmā ajātasattussa aṭṭhamavassaṃ idha vijayassa paṭhamavassanti katvā tato uddhaṃ ajātasattussa catuvīsati vassāni udayabhaddassa cuddasa vassānīti vijayassa aṭṭhatiṃsa vassāni paripūriṃsu. Tathā ca vuttaṃ –
‘‘விஜயோ லங்கமாக³ம்ம, ஸத்து² நிப்³பா³னவாஸரே;
‘‘Vijayo laṅkamāgamma, satthu nibbānavāsare;
அட்ட²திங்ஸ ஸமாகாஸி, ரஜ்ஜங் யக்க²விமத்³த³கோ’’தி.
Aṭṭhatiṃsa samākāsi, rajjaṃ yakkhavimaddako’’ti.
‘‘உத³யப⁴த்³த³ஸ்ஸ பஞ்சத³ஸமே வஸ்ஸே பண்டு³வாஸுதே³வோ நாம இமஸ்மிங் தீ³பே ரஜ்ஜங் பாபுணீ’’தி வுத்தத்தா உத³யப⁴த்³த³ஸ்ஸ சுத்³த³ஸமவஸ்ஸஸங்கா²தங் ஏகங் வஸ்ஸங் இமஸ்மிங் தீ³பே விஜயஸ்ஸ பண்டு³வாஸுதே³வஸ்ஸ ச அந்தரே ஸீஹளங் அராஜிகங் ஹுத்வா டி²தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்மிஞ்ஹி வஸ்ஸே விஜயராஜஸ்ஸ அமச்சா உபதிஸ்ஸங் நாம அமச்சங் ஜெட்ட²கங் கத்வா தஸ்ஸ நாமேன கதே உபதிஸ்ஸகா³மே வஸந்தா அராஜிகங் ரஜ்ஜமனுஸாஸிங்ஸு. வுத்தஞ்ஹேதங் –
‘‘Udayabhaddassa pañcadasame vasse paṇḍuvāsudevo nāma imasmiṃ dīpe rajjaṃ pāpuṇī’’ti vuttattā udayabhaddassa cuddasamavassasaṅkhātaṃ ekaṃ vassaṃ imasmiṃ dīpe vijayassa paṇḍuvāsudevassa ca antare sīhaḷaṃ arājikaṃ hutvā ṭhitanti veditabbaṃ. Tasmiñhi vasse vijayarājassa amaccā upatissaṃ nāma amaccaṃ jeṭṭhakaṃ katvā tassa nāmena kate upatissagāme vasantā arājikaṃ rajjamanusāsiṃsu. Vuttañhetaṃ –
‘‘தஸ்மிங் மதே அமச்சா தே, பெக்க²ந்தா க²த்தியாக³மங்;
‘‘Tasmiṃ mate amaccā te, pekkhantā khattiyāgamaṃ;
உபதிஸ்ஸகா³மே ட²த்வான, ரட்ட²ங் ஸமனுஸாஸிஸுங்.
Upatissagāme ṭhatvāna, raṭṭhaṃ samanusāsisuṃ.
‘‘மதே விஜயராஜம்ஹி, க²த்தியாக³மனா புரா;
‘‘Mate vijayarājamhi, khattiyāgamanā purā;
ஏகங் வஸ்ஸங் அயங் லங்கா-தீ³போ ஆஸி அராஜிகோ’’தி.
Ekaṃ vassaṃ ayaṃ laṅkā-dīpo āsi arājiko’’ti.
தத்தா²தி ஜம்பு³தீ³பே. இத⁴ பண்டு³வாஸுதே³வோ காலமகாஸீதி இமஸ்மிங் ஸீஹளதீ³பே பண்டு³வாஸுதே³வோ திங்ஸ வஸ்ஸானி ரஜ்ஜமனுஸாஸித்வா காலமகாஸி. ததா² ஹி உத³யப⁴த்³த³ஸ்ஸ அனந்தரங் அனுருத்³தோ⁴ ச முண்டோ³ ச அட்ட² வஸ்ஸானி ரஜ்ஜமனுஸாஸிங்ஸு, தத³னந்தரங் நாக³தா³ஸகோ சதுவீஸதி வஸ்ஸானி, தஸ்மா உத³யப⁴த்³த³ஸ்ஸ பஞ்சத³ஸமஸோளஸமவஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ ச முண்ட³ஸ்ஸ ச அட்ட² வஸ்ஸானி, நாக³தா³ஸகஸ்ஸ ச சதுவீஸதிவஸ்ஸேஸு வீஸதி வஸ்ஸானீதி பண்டு³வாஸுதே³வஸ்ஸ ரஞ்ஞோ திங்ஸ வஸ்ஸானி பரிபூரிங்ஸு. தேனேவ வுத்தங் –
Tatthāti jambudīpe. Idha paṇḍuvāsudevo kālamakāsīti imasmiṃ sīhaḷadīpe paṇḍuvāsudevo tiṃsa vassāni rajjamanusāsitvā kālamakāsi. Tathā hi udayabhaddassa anantaraṃ anuruddho ca muṇḍo ca aṭṭha vassāni rajjamanusāsiṃsu, tadanantaraṃ nāgadāsako catuvīsati vassāni, tasmā udayabhaddassa pañcadasamasoḷasamavassehi saddhiṃ anuruddhassa ca muṇḍassa ca aṭṭha vassāni, nāgadāsakassa ca catuvīsativassesu vīsati vassānīti paṇḍuvāsudevassa rañño tiṃsa vassāni paripūriṃsu. Teneva vuttaṃ –
‘‘ததோ பண்டு³வாஸுதே³வோ, ரஜ்ஜங் திங்ஸ ஸமா அகா’’தி;
‘‘Tato paṇḍuvāsudevo, rajjaṃ tiṃsa samā akā’’ti;
தத்தா²தி ஜம்பு³தீ³பே. ஸத்தரஸமே வஸ்ஸேதி ஸத்தரஸமே வஸ்ஸே ஸம்பத்தே. ததா² ஹி நாக³தா³ஸகஸ்ஸ அனந்தரா ஸுஸுனாகோ³ அட்டா²ரஸ வஸ்ஸானி ரஜ்ஜங் காரேஸி, தஸ்மா நாக³தா³ஸகஸ்ஸ சதுவீஸதிவஸ்ஸேஸு வீஸதி வஸ்ஸானி ட²பெத்வா ஸேஸேஹி சதூஹி வஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸுஸுனாக³ஸ்ஸ அட்டா²ரஸஸு வஸ்ஸேஸு ஸோளஸ வஸ்ஸானீதி இத⁴ அப⁴யரஞ்ஞோ வீஸதி வஸ்ஸானி பரிபூரிங்ஸு. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Tatthāti jambudīpe. Sattarasame vasseti sattarasame vasse sampatte. Tathā hi nāgadāsakassa anantarā susunāgo aṭṭhārasa vassāni rajjaṃ kāresi, tasmā nāgadāsakassa catuvīsativassesu vīsati vassāni ṭhapetvā sesehi catūhi vassehi saddhiṃ susunāgassa aṭṭhārasasu vassesu soḷasa vassānīti idha abhayarañño vīsati vassāni paripūriṃsu. Vuttañhetaṃ –
‘‘அப⁴யோ வீஸதி வஸ்ஸானி, லங்காரஜ்ஜமகாரயீ’’தி;
‘‘Abhayo vīsati vassāni, laṅkārajjamakārayī’’ti;