Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
4. அச்சயஸுத்தவண்ணனா
4. Accayasuttavaṇṇanā
4. சதுத்தே² அச்சயங் அச்சயதோ ந பஸ்ஸதீதி அத்தனோ அபராத⁴ங் அபராத⁴தோ ந பஸ்ஸதி. அச்சயதோ தி³ஸ்வா யதா²த⁴ம்மங் நப்படிகரோதீதி ‘‘அபரத்³த⁴ங் மயா’’தி ஞத்வாபி யோ த⁴ம்மோ, தங் ந கரோதி, த³ண்ட³கம்மங் ஆஹரித்வா அச்சயங் ந தே³ஸேதி நக்க²மாபேதி. அச்சயங் தே³ஸெந்தஸ்ஸ யதா²த⁴ம்மங் நப்படிக்³க³ண்ஹாதீதி பரஸ்ஸ ‘‘விரத்³த⁴ங் மயா’’தி ஞத்வா த³ண்ட³கம்மங் ஆஹரித்வா க²மாபெந்தஸ்ஸ நக்க²மதி. ஸுக்கபக்கோ² வுத்தபடிபக்க²தோ வேதி³தப்³போ³.
4. Catutthe accayaṃ accayato na passatīti attano aparādhaṃ aparādhato na passati. Accayato disvā yathādhammaṃ nappaṭikarotīti ‘‘aparaddhaṃ mayā’’ti ñatvāpi yo dhammo, taṃ na karoti, daṇḍakammaṃ āharitvā accayaṃ na deseti nakkhamāpeti. Accayaṃ desentassa yathādhammaṃ nappaṭiggaṇhātīti parassa ‘‘viraddhaṃ mayā’’ti ñatvā daṇḍakammaṃ āharitvā khamāpentassa nakkhamati. Sukkapakkho vuttapaṭipakkhato veditabbo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 4. அச்சயஸுத்தங் • 4. Accayasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 3-4. சிந்தீஸுத்தாதி³வண்ணனா • 3-4. Cintīsuttādivaṇṇanā