Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    646-9. தேன ஸமயேனாதி அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³ங். தத்த² த³ஸாஹானாக³தந்தி த³ஸ அஹானி த³ஸாஹங், தேன த³ஸாஹேன அனாக³தா த³ஸாஹானாக³தா, த³ஸாஹேன அஸம்பத்தாதி அத்தோ², தங் த³ஸாஹானாக³தங், அச்சந்தஸங்யோக³வஸேன பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனங், தேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே ‘‘த³ஸாஹானாக³தாயா’’தி வுத்தங். பவாரணாயாதி இத³ங் பன யா ஸா த³ஸாஹானாக³தாதி வுத்தா, தங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் அஸம்மோஹத்த²ங் அனுபயோக³வசனங்.

    646-9.Tena samayenāti accekacīvarasikkhāpadaṃ. Tattha dasāhānāgatanti dasa ahāni dasāhaṃ, tena dasāhena anāgatā dasāhānāgatā, dasāhena asampattāti attho, taṃ dasāhānāgataṃ, accantasaṃyogavasena bhummatthe upayogavacanaṃ, tenevassa padabhājane ‘‘dasāhānāgatāyā’’ti vuttaṃ. Pavāraṇāyāti idaṃ pana yā sā dasāhānāgatāti vuttā, taṃ sarūpato dassetuṃ asammohatthaṃ anupayogavacanaṃ.

    கத்திகதேமாஸிகபுண்ணமந்தி பட²மகத்திகதேமாஸிகபுண்ணமங். இதா⁴பி பட²மபத³ஸ்ஸ அனுபயோக³த்தா புரிமனயேனேவ பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘‘யதோ பட்டா²ய பட²மமஹாபவாரணா த³ஸாஹானாக³தா’தி வுச்சதி, ஸசேபி தானி தி³வஸானி அச்சந்தமேவ பி⁴க்கு²னோ அச்சேகசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்ய, ‘அச்சேகங் இத³’ந்தி ஜானமானேன பி⁴க்கு²னா ஸப்³ப³ம்பி படிக்³க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி. தேன பவாரணாமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²பஞ்சமிதோ படா²ய உப்பன்னஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ நிதா⁴னகாலோ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. காமஞ்சேஸ ‘‘த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³’’ந்தி இமினாவ ஸித்³தோ⁴, அத்து²ப்பத்திவஸேன பன அபுப்³ப³ங் விய அத்த²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸிக்கா²பத³ங் ட²பிதங்.

    Kattikatemāsikapuṇṇamanti paṭhamakattikatemāsikapuṇṇamaṃ. Idhāpi paṭhamapadassa anupayogattā purimanayeneva bhummatthe upayogavacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘‘yato paṭṭhāya paṭhamamahāpavāraṇā dasāhānāgatā’ti vuccati, sacepi tāni divasāni accantameva bhikkhuno accekacīvaraṃ uppajjeyya, ‘accekaṃ ida’nti jānamānena bhikkhunā sabbampi paṭiggahetabba’’nti. Tena pavāraṇāmāsassa juṇhapakkhapañcamito paṭhāya uppannassa cīvarassa nidhānakālo dassito hoti. Kāmañcesa ‘‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’’nti imināva siddho, atthuppattivasena pana apubbaṃ viya atthaṃ dassetvā sikkhāpadaṃ ṭhapitaṃ.

    அச்சேகசீவரந்தி அச்சாயிகசீவரங் வுச்சதி, தஸ்ஸ பன அச்சாயிகபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸேனாய வா க³ந்துகாமோ ஹோதீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸத்³தா⁴தி இமினா ஸத்³தா⁴மத்தகமேவ த³ஸ்ஸிதங். பஸாதோ³தி இமினா ஸுப்பஸன்னா ப³லவஸத்³தா⁴. ஏதங் அச்சேகசீவரங் நாமாதி ஏதங் இமேஹி காரணேஹி தா³துகாமேன தூ³தங் வா பேஸெத்வா ஸயங் வா ஆக³ந்த்வா ‘‘வஸ்ஸாவாஸிகங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ஆரோசிதங் சீவரங் அச்சேகசீவரங் நாம ஹோதீ. ச²ட்டி²தோ பட்டா²ய பன உப்பன்னங் அனச்சேகசீவரம்பி பச்சுத்³த⁴ரித்வா ட²பிதசீவரம்பி ஏதங் பரிஹாரங் லப⁴தியேவ.

    Accekacīvaranti accāyikacīvaraṃ vuccati, tassa pana accāyikabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘senāya vā gantukāmo hotī’’tiādi vuttaṃ. Tattha saddhāti iminā saddhāmattakameva dassitaṃ. Pasādoti iminā suppasannā balavasaddhā. Etaṃ accekacīvaraṃ nāmāti etaṃ imehi kāraṇehi dātukāmena dūtaṃ vā pesetvā sayaṃ vā āgantvā ‘‘vassāvāsikaṃ dassāmī’’ti evaṃ ārocitaṃ cīvaraṃ accekacīvaraṃ nāma hotī. Chaṭṭhito paṭṭhāya pana uppannaṃ anaccekacīvarampi paccuddharitvā ṭhapitacīvarampi etaṃ parihāraṃ labhatiyeva.

    ஸஞ்ஞாணங் கத்வா நிக்கி²பிதப்³ப³ந்தி கிஞ்சி நிமித்தங் கத்வா ட²பேதப்³ப³ங். கஸ்மா ஏதங் வுத்தங்? யதி³ ஹி தங் புரே பவாரணாய விப⁴ஜந்தி. யேன க³ஹிதங், தேன சி²ன்னவஸ்ஸேன ந ப⁴விதப்³ப³ங். ஸசே பன ஹோதி, தங் சீவரங் ஸங்கி⁴கமேவ ஹோதி. ததோ ஸல்லக்கெ²த்வா ஸுக²ங் தா³துங் ப⁴விஸ்ஸதீதி.

    Saññāṇaṃ katvā nikkhipitabbanti kiñci nimittaṃ katvā ṭhapetabbaṃ. Kasmā etaṃ vuttaṃ? Yadi hi taṃ pure pavāraṇāya vibhajanti. Yena gahitaṃ, tena chinnavassena na bhavitabbaṃ. Sace pana hoti, taṃ cīvaraṃ saṅghikameva hoti. Tato sallakkhetvā sukhaṃ dātuṃ bhavissatīti.

    650. அச்சேகசீவரே அச்சேகசீவரஸஞ்ஞீதி ஏவமாதி³ விப⁴ஜித்வா க³ஹிதமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸசே பன அவிப⁴த்தங் ஹோதி, ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா ப⁴ண்டா³கா³ரே, சீவரஸமயாதிக்கமேபி அனாபத்தி. இதி அதிரேகசீவரஸ்ஸ த³ஸாஹங் பரிஹாரோ. அகதஸ்ஸ வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரஸ்ஸ அனத்த²தே கதி²னே பஞ்ச மாஸா, வஸ்ஸே உக்கட்³டி⁴தே ச² மாஸா, அத்த²தே கதி²னே அபரே சத்தாரோ மாஸா. ஹேமந்தஸ்ஸ பச்சி²மே தி³வஸே மூலசீவராதி⁴ட்டா²னவஸேன அபரோபி ஏகோ மாஸோதி ஏகாத³ஸ மாஸா பரிஹாரோ. ஸதியா பச்சாஸாய மூலசீவரஸ்ஸ ஏகோ மாஸோ, அச்சேகசீவரஸ்ஸ அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கா பஞ்ச மாஸா, ததோ பரங் ஏகதி³வஸம்பி பரிஹாரோ நத்தீ²தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    650.Accekacīvare accekacīvarasaññīti evamādi vibhajitvā gahitameva sandhāya vuttaṃ. Sace pana avibhattaṃ hoti, saṅghassa vā bhaṇḍāgāre, cīvarasamayātikkamepi anāpatti. Iti atirekacīvarassa dasāhaṃ parihāro. Akatassa vassikasāṭikacīvarassa anatthate kathine pañca māsā, vasse ukkaḍḍhite cha māsā, atthate kathine apare cattāro māsā. Hemantassa pacchime divase mūlacīvarādhiṭṭhānavasena aparopi eko māsoti ekādasa māsā parihāro. Satiyā paccāsāya mūlacīvarassa eko māso, accekacīvarassa anatthate kathine ekādasadivasādhiko māso, atthate kathine ekādasadivasādhikā pañca māsā, tato paraṃ ekadivasampi parihāro natthīti veditabbaṃ.

    அனச்சேகசீவரேதி அச்சேகசீவரஸதி³ஸே அஞ்ஞஸ்மிங். ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவாதி.

    Anaccekacīvareti accekacīvarasadise aññasmiṃ. Sesamettha uttānatthamevāti.

    கதி²னஸமுட்டா²னங் – அகிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மவசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.

    Kathinasamuṭṭhānaṃ – akiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammavacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³ங் • 8. Accekacīvarasikkhāpadaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact