Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா
8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā
646. ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, அச்சேகசீவரங் படிக்³க³ஹெத்வா நிக்கி²பிது’’ந்தி, ‘‘யாவ பவாரணா பவாரிதா’’தி ச யங் வுத்தங், தே பன பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ வசனஸ்ஸ அத்த²ங் மிச்சா² க³ஹெத்வா அச்சேகசீவரங் நிக்கி²பந்தா சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமேஸுங். கிமித³ங் விப⁴த்தங், உதா³ஹு அவிப⁴த்தந்தி? விப⁴த்தங், புக்³க³லிகங் வா. தேனேவ பரதோ ‘‘அம்ஹாகங், ஆவுஸோ, அச்சேகசீவரானீ’’தி வுத்தங், அவிப⁴த்தங் பன ஸங்கி⁴கத்தா ந கஸ்ஸசி நிஸ்ஸக்³கி³யங் கரோதி.
646. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, accekacīvaraṃ paṭiggahetvā nikkhipitu’’nti, ‘‘yāva pavāraṇā pavāritā’’ti ca yaṃ vuttaṃ, te pana bhikkhū tassa vacanassa atthaṃ micchā gahetvā accekacīvaraṃ nikkhipantā cīvarakālasamayaṃ atikkāmesuṃ. Kimidaṃ vibhattaṃ, udāhu avibhattanti? Vibhattaṃ, puggalikaṃ vā. Teneva parato ‘‘amhākaṃ, āvuso, accekacīvarānī’’ti vuttaṃ, avibhattaṃ pana saṅghikattā na kassaci nissaggiyaṃ karoti.
அபிச ‘‘அச்சேகசீவரங் படிக்³க³ஹெத்வா நிக்கி²பிது’’ந்தி இமினா ஸாமஞ்ஞவசனேன வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸதோ பட்டா²ய, பிட்டி²ஸமயதோ பட்டா²ய வா யாவ பவாரணா நிக்கி²பிதுங் வட்டதி ஏவ ஸங்கி⁴கத்தா, புக்³க³லிகம்பி ‘‘வஸ்ஸங்வுத்த²காலே க³ண்ஹதா²’’தி தி³ன்னத்தா. தாதி³ஸஞ்ஹி யாவ வஸ்ஸங்வுத்தோ² ஹோதி, தாவ ந தஸ்ஸேவ, தா³யகஸ்ஸ ஸந்தகங் ஹோதி, ததா² இதோ ததியவஸ்ஸே, சதுத்த²வஸ்ஸே வா ‘‘பவாரணாய க³ண்ஹதா²’’திஆதி³னா தி³ன்னம்பி நிக்கி²பித்வா யதா²தா³னமேவ க³ஹேதப்³ப³ங். அயமத்தோ² அட்ட²கதா²யங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.646-9 ஆத³யோ) பாகடோ. தானி சீவரகாலஸமயாதிக்கமே ந நிஸ்ஸக்³கி³யானீதி சே? ந, உத்³தி³ஸ்ஸ தி³ன்னத்தா. யஸ்மா அயங் ஸமயோ ‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்ன’’ந்தி எத்த² ‘‘காலோ’’தி ஆக³தோ, க³ணபோ⁴ஜனஸிக்கா²பதா³தீ³ஸு ‘‘ஸமயோ’’த்வேவ ஆக³தோ, தஸ்மா இத⁴ தேஸங் ஏகத்த²தாத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஏகதோ ‘‘சீவரகாலஸமயோ’’தி வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். மாதிகாயங் பனெத்த² தாதி³ஸங் சீவரங் அத்தனோ ஸந்தகபா⁴வங் உபக³தங் புக்³க³லிகங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், தேனேவாஹ ‘‘பி⁴க்கு²னோ பனேவ அச்சேகசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி. அத்தனோ குடியா வஸ்ஸங்வுத்த²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஹி தா³துங் அலப⁴ந்தோ அந்தோவஸ்ஸே ஏவ தா³னகிச்சங் பரினிட்டா²பெத்வா க³ச்ச²தி, ததா² ஸங்க⁴ஸ்ஸ. தஸ்மா இத³ங் அச்சேகசீவரங் அத்தி² உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா ஸந்தகபா⁴வங் உபக³ச்ச²ந்தங், யங் ந வஸ்ஸாவாஸிகபா⁴வேன தி³ன்னங், அத்தி² உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய அனுபக³ந்த்வா வஸ்ஸங்வுத்த²காலேயேவ புக்³க³லஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா உபக³ச்ச²ந்தங், யங் வஸ்ஸாவாஸிகபா⁴வேன உப்பஜ்ஜித்வா ஸமயே தி³ன்னங், அத்தி² ஸமயே தி³ன்னம்பி புக்³க³லஸ்ஸ ஸந்தகபா⁴வங் அனுபக³ச்ச²ந்தங், ஸங்க⁴ஸந்தகபா⁴வங் வா தா³யகஸந்தகபா⁴வங் வா உபக³ச்ச²ந்தங், ஈதி³ஸங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸஞ்ஞாணங் கத்வா நிக்கி²பிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். இத³ங் அதிரேகஸங்வச்ச²ரம்பி நிக்கி²பிதுங் லப⁴தி அத்தனோ ஸந்தகபா⁴வங் அனுபக³தத்தா, தஸ்மா ‘‘த³ஸாஹானாக³த’’ந்தி இதோ அஞ்ஞங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி ஸித்³த⁴மேதந்தி. த³ஸாஹதோ புரேதரங் லபி⁴த்வா யாவ பவாரணா நிக்கி²பிதுங் ந லப⁴தி, தஸ்மா ஸகபா⁴வூபக³தமேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங், தங்யேவ ஸந்தா⁴ய ‘‘த³ஸாஹானாக³த’’ந்தி வுத்தங், யதோ ‘‘அந்தோஸமயே அதி⁴ட்டே²தி, விகப்பேதீ’’தி அனாபத்திவாரே வுத்தங். ஸஞ்ஞாணங் கத்வா நிக்கி²பிதப்³ப³கங் பன பரஸ்ஸ தா³தப்³ப³தாய ஸகபா⁴வங் அனுபக³தங், ந ஹி தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அதி⁴ட்டே²தி, விகப்பேதீ’’தி ஸக்கா வத்துங், ந ச தங் இமஸ்மிங் அத்தே² நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யாபா⁴வதோ, அட்ட²கதா²யம்பி அயமத்தோ² ஸுட்டு² பாகடோவ. கதமங் ஸஞ்ஞாணங் கத்வா நிக்கி²பிதப்³ப³ந்தி சே? பரஸந்தகங் சீவரங் ஸங்கி⁴கமேவ ஹோதி, ததோ ‘‘ஸல்லக்கெ²த்வா ஸுக²ங் தா³துங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி இமினா ஹி பரஸ்ஸ ஸந்தகபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ.
Apica ‘‘accekacīvaraṃ paṭiggahetvā nikkhipitu’’nti iminā sāmaññavacanena vassūpanāyikadivasato paṭṭhāya, piṭṭhisamayato paṭṭhāya vā yāva pavāraṇā nikkhipituṃ vaṭṭati eva saṅghikattā, puggalikampi ‘‘vassaṃvutthakāle gaṇhathā’’ti dinnattā. Tādisañhi yāva vassaṃvuttho hoti, tāva na tasseva, dāyakassa santakaṃ hoti, tathā ito tatiyavasse, catutthavasse vā ‘‘pavāraṇāya gaṇhathā’’tiādinā dinnampi nikkhipitvā yathādānameva gahetabbaṃ. Ayamattho aṭṭhakathāyaṃ (pārā. aṭṭha. 2.646-9 ādayo) pākaṭo. Tāni cīvarakālasamayātikkame na nissaggiyānīti ce? Na, uddissa dinnattā. Yasmā ayaṃ samayo ‘‘kālepi ādissa dinna’’nti ettha ‘‘kālo’’ti āgato, gaṇabhojanasikkhāpadādīsu ‘‘samayo’’tveva āgato, tasmā idha tesaṃ ekatthatādassanatthaṃ ekato ‘‘cīvarakālasamayo’’ti vuttanti veditabbaṃ. Mātikāyaṃ panettha tādisaṃ cīvaraṃ attano santakabhāvaṃ upagataṃ puggalikaṃ sandhāya vuttaṃ, tenevāha ‘‘bhikkhuno paneva accekacīvaraṃ uppajjeyyā’’ti. Attano kuṭiyā vassaṃvutthassa bhikkhuno hi dātuṃ alabhanto antovasse eva dānakiccaṃ pariniṭṭhāpetvā gacchati, tathā saṅghassa. Tasmā idaṃ accekacīvaraṃ atthi uppannakālato paṭṭhāya saṅghassa vā puggalassa vā santakabhāvaṃ upagacchantaṃ, yaṃ na vassāvāsikabhāvena dinnaṃ, atthi uppannakālato paṭṭhāya anupagantvā vassaṃvutthakāleyeva puggalassa vā saṅghassa vā upagacchantaṃ, yaṃ vassāvāsikabhāvena uppajjitvā samaye dinnaṃ, atthi samaye dinnampi puggalassa santakabhāvaṃ anupagacchantaṃ, saṅghasantakabhāvaṃ vā dāyakasantakabhāvaṃ vā upagacchantaṃ, īdisaṃ sandhāya ‘‘saññāṇaṃ katvā nikkhipitabba’’nti vuttaṃ. Idaṃ atirekasaṃvaccharampi nikkhipituṃ labhati attano santakabhāvaṃ anupagatattā, tasmā ‘‘dasāhānāgata’’nti ito aññaṃ sandhāya vuttanti siddhametanti. Dasāhato puretaraṃ labhitvā yāva pavāraṇā nikkhipituṃ na labhati, tasmā sakabhāvūpagatameva adhiṭṭhātabbaṃ, taṃyeva sandhāya ‘‘dasāhānāgata’’nti vuttaṃ, yato ‘‘antosamaye adhiṭṭheti, vikappetī’’ti anāpattivāre vuttaṃ. Saññāṇaṃ katvā nikkhipitabbakaṃ pana parassa dātabbatāya sakabhāvaṃ anupagataṃ, na hi taṃ sandhāya ‘‘adhiṭṭheti, vikappetī’’ti sakkā vattuṃ, na ca taṃ imasmiṃ atthe nissaggiyaṃ hoti saṅghassa nissaggiyābhāvato, aṭṭhakathāyampi ayamattho suṭṭhu pākaṭova. Katamaṃ saññāṇaṃ katvā nikkhipitabbanti ce? Parasantakaṃ cīvaraṃ saṅghikameva hoti, tato ‘‘sallakkhetvā sukhaṃ dātuṃ bhavissatī’’ti iminā hi parassa santakabhāvo dassito.
‘‘ததோ பரங் ஏகதி³வஸம்பி பரிஹாரோ நத்தீ²தி த³ஸாஹபரமதோ உத்³த⁴ங் அனுபக³தத்தா’’தி லிகி²தங், இதோ ஸமயதோ உத்³த⁴மேவ த³ஸாஹஸ்ஸ அனுபக³தத்தா ஸமயதோ பரங் த³ஸாஹங் ந லப⁴தீதி கிரஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘ஏதங் பரிஹாரங் லப⁴தியேவா’’தி எத்த² ‘‘ஏகாத³ஸமங் அருணங் சீவரமாஸே உட்டே²தீ’’தி காரணங் லிகி²தங். அனுக³ண்டி²பதே³ பன ‘‘அனதி⁴ட்ட²ஹித்வா ஏகாத³ஸதி³வஸே நிக்கி²பிதுங் லப⁴தீ’தி வத³ந்தோ ப⁴க³வா இதரம்பி அனச்சேகசீவராதி³ங் அனுஜானாதி, அச்சேகசீவரமுகே²னாதி அபரே’’தி வுத்தங். எத்த² கதரங் ஸுபா⁴ஸிதங்? உப⁴யம்பீதி ஏகே. கத²ங்? பட²மங் ‘‘அச்சேகசீவரஸ்ஸ அனத்த²தே கதி²னே த³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே த³ஸதி³வஸாதி⁴கா பஞ்சமாஸா’’தி இமினா ஸமேதி, அனுக³ண்டி²பத³லத்³தி⁴யா ஹி எத்த² ‘‘ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கோ’’தி வத்தப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜதி, து³தியங் ‘‘த³ஸாஹானாக³தந்தி…பே॰… த³ஸாஹேன அஸம்பத்தாதி அத்தோ²’’தி இமினா ஸமேதி. இமஸ்ஸ நயஸ்ஸ வஸேன ‘‘பஞ்சமிதோ பட்டா²ய உப்பன்னஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ நிதா⁴னகாலோ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதீ’’தி பாடோ² யுஜ்ஜதி. ததா² க³ண்டி²பத³லத்³தி⁴யா ‘‘நவாஹானாக³தங் கத்திகதேமாஸிகபுண்ணம’’ந்தி வத்தப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜதி, தஸ்ஸ வஸேன ‘‘காமஞ்சேஸ த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி இமினாவ ஸித்³தோ⁴, அட்டு²ப்பத்திவஸேன பன அபுப்³ப³ங் விய அத்த²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸிக்கா²பத³ங் ட²பித’’ந்தி அயங் பாடோ² யுஜ்ஜதி. கோ பனெத்த² ஸாரோதி? யோ பச்சா² வுத்தோ, ஸோவ ஸாரோ. தேனேவ அட்ட²கதா²சரியேன ‘‘பஞ்சமிதோ பட்டா²யா’’தி வுத்தங். போராணக³ண்டி²பதே³ஹி அட்ட²கதா²ய ச ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³னதோ, ‘‘த³ஸாஹானாக³த’’ந்தி பாளியா ஸங்ஸந்த³னதோ ச எத்த² க³ண்டி²பத³லத்³தி⁴பி பாளியா ஸமேதி.
‘‘Tato paraṃ ekadivasampi parihāro natthīti dasāhaparamato uddhaṃ anupagatattā’’ti likhitaṃ, ito samayato uddhameva dasāhassa anupagatattā samayato paraṃ dasāhaṃ na labhatīti kirassa adhippāyo. ‘‘Etaṃ parihāraṃ labhatiyevā’’ti ettha ‘‘ekādasamaṃ aruṇaṃ cīvaramāse uṭṭhetī’’ti kāraṇaṃ likhitaṃ. Anugaṇṭhipade pana ‘‘anadhiṭṭhahitvā ekādasadivase nikkhipituṃ labhatī’ti vadanto bhagavā itarampi anaccekacīvarādiṃ anujānāti, accekacīvaramukhenāti apare’’ti vuttaṃ. Ettha kataraṃ subhāsitaṃ? Ubhayampīti eke. Kathaṃ? Paṭhamaṃ ‘‘accekacīvarassa anatthate kathine dasadivasādhiko māso, atthate kathine dasadivasādhikā pañcamāsā’’ti iminā sameti, anugaṇṭhipadaladdhiyā hi ettha ‘‘ekādasadivasādhiko’’ti vattabbataṃ āpajjati, dutiyaṃ ‘‘dasāhānāgatanti…pe… dasāhena asampattāti attho’’ti iminā sameti. Imassa nayassa vasena ‘‘pañcamito paṭṭhāya uppannassa cīvarassa nidhānakālo dassito hotī’’ti pāṭho yujjati. Tathā gaṇṭhipadaladdhiyā ‘‘navāhānāgataṃ kattikatemāsikapuṇṇama’’nti vattabbataṃ āpajjati, tassa vasena ‘‘kāmañcesa dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabbanti imināva siddho, aṭṭhuppattivasena pana apubbaṃ viya atthaṃ dassetvā sikkhāpadaṃ ṭhapita’’nti ayaṃ pāṭho yujjati. Ko panettha sāroti? Yo pacchā vutto, sova sāro. Teneva aṭṭhakathācariyena ‘‘pañcamito paṭṭhāyā’’ti vuttaṃ. Porāṇagaṇṭhipadehi aṭṭhakathāya ca saddhiṃ saṃsandanato, ‘‘dasāhānāgata’’nti pāḷiyā saṃsandanato ca ettha gaṇṭhipadaladdhipi pāḷiyā sameti.
கத²ங்? யஸ்மா பவாரணாதி³வஸே அருணுக்³க³மனே பி⁴க்கு² வஸ்ஸங்வுத்தோ² ஹோதி, தஸ்மா இமினா த³ஸமேன அஹேன ஸத்³தி⁴ங் ச²ட்டி²தோ பட்டா²ய நவதி³வஸா த³ஸ அஹானீதி த³ஸாஹங், தேன த³ஸாஹேன, ஸஹயோக³த்தே² கரணவசனங். கத்திகதேமாஸிகபுண்ணமா சீவரஸமயங் அஸம்பத்தாதி கத்வா ‘‘அனாக³தா’’தி வுச்சதி. யதா² அபரகத்திகபுண்ணமாய வஸ்ஸிகஸாடிகங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பெந்தோ ‘‘சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங் ததோ பரங் விகப்பேது’’ந்தி வுச்சதி , ஏவங்ஸம்பத³மித³ந்தி. எத்த² வுச்சதீதி சே? ந, இமஸ்ஸ நிப்பயோஜனபா⁴வப்பஸங்க³தோ. அச்சேகசீவரபடிக்³க³ஹணகாலங் நியமிதந்தி சே? ந, ‘‘ச²ட்டி²தோ பட்டா²ய உப்பன்னசீவரங் அச்சேகமேவ ந ஹோதி. பட²மகதி²னேன ஸித்³த⁴த்தா’’தி போராணட்ட²கதா²க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தத்தா ததோ உபரி ‘‘அச்சேகசீவர’’ந்தி வுச்சதி, படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஆபத்திஸங்க³ஹோ ச. ந ச ஸா ஆபத்தி பாளியா, அட்ட²கதா²ய, யுத்திதோ வா ஸம்ப⁴வதி. அட்டு²ப்பத்திமத்தவஸேன வுத்தந்தி சே? ந, த³ஸாஹாதி⁴ச்சகாரிகா அட்டு²ப்பத்திபாயங் ந தி³ஸ்ஸதி. ‘‘பி⁴க்கூ² அச்சேகசீவரங் படிக்³க³ஹெத்வா சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமெந்தீ’’தி எத்த² எத்திகா ஏவ ஹி அட்டு²ப்பத்தி. ததா² ஹி பரிவாரே (பரி॰ 47-53) ‘‘கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மி’’ந்தி ஆரபி⁴த்வா எத்தகமேவ வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அச்சேகசீவரங் சீவரகாலங் நாதிக்காமேதப்³ப³ங், இதரங் அதிக்காமேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் இத³ங் பஞ்ஞத்தந்தி சே? ந, அச்சேகசீவரஸ்ஸேவ அபராத⁴த³ஸ்ஸனதோ, விஸேஸகாரணாபா⁴வா , ‘‘காமஞ்சேஸ த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி இமினாவ ஸித்³தோ⁴’’திஆதி³வசனவிரோத⁴தோ ச யதா²வுத்தவசனாஸம்ப⁴வதோ ச.
Kathaṃ? Yasmā pavāraṇādivase aruṇuggamane bhikkhu vassaṃvuttho hoti, tasmā iminā dasamena ahena saddhiṃ chaṭṭhito paṭṭhāya navadivasā dasa ahānīti dasāhaṃ, tena dasāhena, sahayogatthe karaṇavacanaṃ. Kattikatemāsikapuṇṇamā cīvarasamayaṃ asampattāti katvā ‘‘anāgatā’’ti vuccati. Yathā aparakattikapuṇṇamāya vassikasāṭikaṃ paccuddharitvā vikappento ‘‘cātumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetu’’nti vuccati , evaṃsampadamidanti. Ettha vuccatīti ce? Na, imassa nippayojanabhāvappasaṅgato. Accekacīvarapaṭiggahaṇakālaṃ niyamitanti ce? Na, ‘‘chaṭṭhito paṭṭhāya uppannacīvaraṃ accekameva na hoti. Paṭhamakathinena siddhattā’’ti porāṇaṭṭhakathāgaṇṭhipadesu vuttattā tato upari ‘‘accekacīvara’’nti vuccati, paṭiggaṇhantassa āpattisaṅgaho ca. Na ca sā āpatti pāḷiyā, aṭṭhakathāya, yuttito vā sambhavati. Aṭṭhuppattimattavasena vuttanti ce? Na, dasāhādhiccakārikā aṭṭhuppattipāyaṃ na dissati. ‘‘Bhikkhū accekacīvaraṃ paṭiggahetvā cīvarakālasamayaṃ atikkāmentī’’ti ettha ettikā eva hi aṭṭhuppatti. Tathā hi parivāre (pari. 47-53) ‘‘kismiṃ vatthusmi’’nti ārabhitvā ettakameva vuttanti veditabbaṃ. Accekacīvaraṃ cīvarakālaṃ nātikkāmetabbaṃ, itaraṃ atikkāmetabbanti dassanatthaṃ idaṃ paññattanti ce? Na, accekacīvarasseva aparādhadassanato, visesakāraṇābhāvā , ‘‘kāmañcesa dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabbanti imināva siddho’’tiādivacanavirodhato ca yathāvuttavacanāsambhavato ca.
கத²ங்? த³ஸாஹேன ஸஹ கத்திகபுண்ணமா ‘‘அனாக³தா’’தி ஹி வுத்தே த³ஸாஹதோ அஞ்ஞா ஸா புண்ணமாதி ஆபஜ்ஜதி. அனஞ்ஞா சே, ஸஹ-ஸத்³தோ³ ந ஸம்ப⁴வதி, ந ஹி அத்தனாவ அத்தனோ யோகோ³ ஸம்ப⁴வதி, அனாக³த-ஸத்³தோ³ ச ந ஸம்ப⁴வதி. ஆக³தா ஸம்பத்தா ஏவ ஹி ஸா புண்ணமா. சீவரஸமயஸ்ஸ அனந்தரத்தா ஏகீபா⁴வங் அனாக³தத்தா அனாக³தாயேவாதி சே? ந, ததா²பி அனாக³த-ஸத்³த³ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ, ஆக³மனஸம்ப⁴வே ஸதியேவ ஹி அனாக³த-ஸத்³தோ³ ஸம்ப⁴வதி, ந ஹி நிப்³பா³னங், பஞ்ஞத்தி வா ‘‘அனாக³தா’’தி வுச்சதி. நிப்³பா³னங் விய க²ணத்தயங், ஸா ச புண்ணமா ந கதா³சி ஸமயபா⁴வங் பாபுணாதீதி அயுத்தமேவ. ‘‘ததோ பரங் விகப்பேது’’ந்தி பன வசனங் பிட்டி²ஸமயங் க³ஹெத்வா டி²தத்தா ஸம்ப⁴வதி. அபிச பவாரணாயங் அருணே ச உட்டி²தே ஸா புண்ணமா சீவரஸமயங் ஏகாஹானாக³தா ஏவாபஜ்ஜதி புப்³பே³ ஸஹயோக³பத்தத்தா. ஏவங் ஸந்தே ஏகீபா⁴வக³தாபி ஸா சீவரஸமயங் அனாக³தா ஏவ ஜாதாதி ஸப்³ப³தா³ ந ததா²விக்³க³ஹகரணவசனத்த²ங் கோசிதே³வ வசனதோ தீ³பேதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Kathaṃ? Dasāhena saha kattikapuṇṇamā ‘‘anāgatā’’ti hi vutte dasāhato aññā sā puṇṇamāti āpajjati. Anaññā ce, saha-saddo na sambhavati, na hi attanāva attano yogo sambhavati, anāgata-saddo ca na sambhavati. Āgatā sampattā eva hi sā puṇṇamā. Cīvarasamayassa anantarattā ekībhāvaṃ anāgatattā anāgatāyevāti ce? Na, tathāpi anāgata-saddassa sambhavato, āgamanasambhave satiyeva hi anāgata-saddo sambhavati, na hi nibbānaṃ, paññatti vā ‘‘anāgatā’’ti vuccati. Nibbānaṃ viya khaṇattayaṃ, sā ca puṇṇamā na kadāci samayabhāvaṃ pāpuṇātīti ayuttameva. ‘‘Tato paraṃ vikappetu’’nti pana vacanaṃ piṭṭhisamayaṃ gahetvā ṭhitattā sambhavati. Apica pavāraṇāyaṃ aruṇe ca uṭṭhite sā puṇṇamā cīvarasamayaṃ ekāhānāgatā evāpajjati pubbe sahayogapattattā. Evaṃ sante ekībhāvagatāpi sā cīvarasamayaṃ anāgatā eva jātāti sabbadā na tathāviggahakaraṇavacanatthaṃ kocideva vacanato dīpetīti veditabbaṃ.
கிமத்த²ங் பனெத்த² ‘‘த³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ’’திஆதி³ வுத்தந்தி? தங் பாரிபூரிஸம்ப⁴வதோ. பஞ்சமியஞ்ஹி புரே அருணங் உப்பன்னஅச்சேகசீவரஸ்ஸ த³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோயேவ பரிபூரோதி கத்வா ததா² வுத்தங். அபிச தஸ்ஸா பஞ்சமியா தி³வஸபா⁴கோ³பி ஸம்பத்தாய ரத்தியா ‘‘ஹிய்யோ’’தி வுச்சதி, பகே³வ புரே அருணங், தேனேவாஹ ‘‘ஹிய்யோ கோ², ஆவுஸோ, அம்ஹாக’’ந்திஆதி³. ‘‘ஏவங் ஸந்தே ‘ச²ட்டி²தோ பட்டா²யா’தி வுத்தபட²மபாட²ஸ்ஸ வஸேன ‘அனச்சேகசீவரம்பி பச்சுத்³த⁴ரித்வா ட²பிதங் திசீவரம்பி ஏதங் பரிஹாரங் லப⁴தியேவா’’’தி ச ‘‘த³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ’’திஆதி³ ச யங் லிகி²தங். தங் ந, ‘‘பஞ்சமிதோ பட்டா²யா’’தி பாடே² ஸஜ்ஜிதேவ ஏதேன பரியாயேன யதா²வுத்தஅத்த²ஸம்ப⁴வதோ, ந தானி டா²னானி புன ஸஜ்ஜிதானி. யதா²டி²தவஸேனேவ அஜ்ஜு²பெக்கி²தப்³பா³னீதி நோ தக்கோதி ஆசரியோ. இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் புண்ணமாயங் அனிஸ்ஸக்³கி³யத்த²மேவாதி உபதிஸ்ஸத்தே²ரோ. ‘‘பவாரணாமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²பஞ்சமிதோ பட்டா²யா’’தி பாடே² ஸஜ்ஜிதே ஏதேன பரியாயேன யதா²வுத்தோ உப்பன்னஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ நிதா⁴னகாலோ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி, ‘‘அச்சேகசீவரந்தி அச்சாயிகசீவரங் வுச்சதீ’’திஆதி³ பாடோ². ‘‘ச²ட்டி²தோ பட்டா²யா’’தி ச ‘‘காமஞ்சேஸ த³ஸாஹபரம’’ந்திஆதி³ ச யங் லிகி²தங், தங் ந பாடோ², தஸ்மா ஏகாத³ஸதி³வஸங் பரிஹாரங் லப⁴தீதி கத்வா ஆசரியேன ‘‘பஞ்சமிதோ பட்டா²யா’’தி லிகா²பிதோ கிர. ‘‘பவாரணாமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²ச²ட்டி²தோ பட்டா²ய பன உப்பன்னங் அனச்சேகசீவரம்பி பச்சுத்³த⁴ரித்வா ட²பிதங் திசீவரம்பி ஏதங் பரிஹாரங் லப⁴தியேவாதி பாடோ²’’தி ச ‘‘அச்சேகசீவரஸ்ஸ அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கா பஞ்சமாஸாதி பாடோ²’’தி ச எத்த² பபஞ்செந்தி, தஸ்மா ஸுட்டு² ஸல்லக்கெ²த்வா கதே²தப்³ப³ங், துண்ஹீபூ⁴தேன வா ப⁴விதப்³ப³ங்.
Kimatthaṃ panettha ‘‘dasadivasādhiko māso’’tiādi vuttanti? Taṃ pāripūrisambhavato. Pañcamiyañhi pure aruṇaṃ uppannaaccekacīvarassa dasadivasādhiko māsoyeva paripūroti katvā tathā vuttaṃ. Apica tassā pañcamiyā divasabhāgopi sampattāya rattiyā ‘‘hiyyo’’ti vuccati, pageva pure aruṇaṃ, tenevāha ‘‘hiyyo kho, āvuso, amhāka’’ntiādi. ‘‘Evaṃ sante ‘chaṭṭhito paṭṭhāyā’ti vuttapaṭhamapāṭhassa vasena ‘anaccekacīvarampi paccuddharitvā ṭhapitaṃ ticīvarampi etaṃ parihāraṃ labhatiyevā’’’ti ca ‘‘dasadivasādhiko māso’’tiādi ca yaṃ likhitaṃ. Taṃ na, ‘‘pañcamito paṭṭhāyā’’ti pāṭhe sajjiteva etena pariyāyena yathāvuttaatthasambhavato, na tāni ṭhānāni puna sajjitāni. Yathāṭhitavaseneva ajjhupekkhitabbānīti no takkoti ācariyo. Idaṃ sikkhāpadaṃ puṇṇamāyaṃ anissaggiyatthamevāti upatissatthero. ‘‘Pavāraṇāmāsassa juṇhapakkhapañcamito paṭṭhāyā’’ti pāṭhe sajjite etena pariyāyena yathāvutto uppannassa cīvarassa nidhānakālo dassito hoti, ‘‘accekacīvaranti accāyikacīvaraṃ vuccatī’’tiādi pāṭho. ‘‘Chaṭṭhito paṭṭhāyā’’ti ca ‘‘kāmañcesa dasāhaparama’’ntiādi ca yaṃ likhitaṃ, taṃ na pāṭho, tasmā ekādasadivasaṃ parihāraṃ labhatīti katvā ācariyena ‘‘pañcamito paṭṭhāyā’’ti likhāpito kira. ‘‘Pavāraṇāmāsassa juṇhapakkhachaṭṭhito paṭṭhāya pana uppannaṃ anaccekacīvarampi paccuddharitvā ṭhapitaṃ ticīvarampi etaṃ parihāraṃ labhatiyevāti pāṭho’’ti ca ‘‘accekacīvarassa anatthate kathine ekādasadivasādhiko māso, atthate kathine ekādasadivasādhikā pañcamāsāti pāṭho’’ti ca ettha papañcenti, tasmā suṭṭhu sallakkhetvā kathetabbaṃ, tuṇhībhūtena vā bhavitabbaṃ.
அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³ங் • 8. Accekacīvarasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā