Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    646. அட்ட²மே ச²ட்டி²யங் உப்பன்னசீவரஸ்ஸ ஏகாத³ஸமாருணோ சீவரகாலே உட்டா²தீதி ஆஹ ‘‘ச²ட்டி²தோ பட்டா²யா’’திஆதி³, தேன ச ‘‘த³ஸாஹானாக³த’’ந்தி வுத்தத்தா பஞ்சமிதோ பட்டா²ய புண்ணமிதோ புப்³பே³ த³ஸஸு அருணேஸு உட்டி²தேஸுபி சீவரங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ந ஹோதி. புண்ணமியா ஸஹ ஏகாத³ஸ தி³வஸா லப்³ப⁴ந்தீதி எத்தகமேவ இமினா ஸிக்கா²பதே³ன லத்³த⁴ங், ச²ட்டி²தோ பட்டா²ய உப்பன்னங் ஸப்³ப³சீவரங் பட²மகதி²னஸிக்கா²பத³வஸேனேவ யாவ சீவரகாலங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி.

    646. Aṭṭhame chaṭṭhiyaṃ uppannacīvarassa ekādasamāruṇo cīvarakāle uṭṭhātīti āha ‘‘chaṭṭhito paṭṭhāyā’’tiādi, tena ca ‘‘dasāhānāgata’’nti vuttattā pañcamito paṭṭhāya puṇṇamito pubbe dasasu aruṇesu uṭṭhitesupi cīvaraṃ nissaggiyaṃ na hoti. Puṇṇamiyā saha ekādasa divasā labbhantīti ettakameva iminā sikkhāpadena laddhaṃ, chaṭṭhito paṭṭhāya uppannaṃ sabbacīvaraṃ paṭhamakathinasikkhāpadavaseneva yāva cīvarakālaṃ nissaggiyaṃ na hotīti dasseti.

    650. இதா³னி பட²மகதி²னாதி³ஸிக்கா²பதே³ஹி தஸ்ஸ தஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ லப்³ப⁴மானங் பரிஹாரங் இதே⁴வ ஏகதோ ஸம்பிண்டெ³த்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அதிரேகசீவரஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. ‘‘அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கா பஞ்ச மாஸா’’தி அயமேவ பாடோ² பாளியா ஸமேதி. கேசி பன ‘‘த³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ, த³ஸதி³வஸாதி⁴கா பஞ்ச மாஸாதி பாடே²ன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங், அஞ்ஞதா² ‘‘நவாஹானாக³த’’ந்தி வத்தப்³ப³தோ. யங் பனெத்த² மாதிகாட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘காமஞ்சேஸ ‘த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³’ந்தி இமினாவ ஸித்³தோ⁴, அட்டு²ப்பத்திவஸேன பன அபுப்³ப³ங் விய அத்த²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸிக்கா²பத³ங் ட²பித’’ந்தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா) லிக²ந்தி, தங் பமாத³லிகி²தங் ‘‘பவாரணமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²பஞ்சமிதோ பட்டா²ய உப்பன்னஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ நிதா⁴னகாலோ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதீ’’தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தத்தா. இமமேவ ச பமாத³லிகி²தங் க³ஹெத்வா ப⁴த³ந்தபு³த்³த⁴த³த்தாசரியேன ச ‘‘பரிஹாரேகமாஸோவ, த³ஸாஹபரமோ மதோ’’திஆதி³ வுத்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ங்.

    650. Idāni paṭhamakathinādisikkhāpadehi tassa tassa cīvarassa labbhamānaṃ parihāraṃ idheva ekato sampiṇḍetvā dassento ‘‘atirekacīvarassā’’tiādimāha. ‘‘Anatthate kathine ekādasadivasādhiko māso, atthate kathine ekādasadivasādhikā pañca māsā’’ti ayameva pāṭho pāḷiyā sameti. Keci pana ‘‘dasadivasādhiko māso, dasadivasādhikā pañca māsāti pāṭhena bhavitabba’’nti vadanti, taṃ na yuttaṃ, aññathā ‘‘navāhānāgata’’nti vattabbato. Yaṃ panettha mātikāṭṭhakathāyañca ‘‘kāmañcesa ‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’nti imināva siddho, aṭṭhuppattivasena pana apubbaṃ viya atthaṃ dassetvā sikkhāpadaṃ ṭhapita’’nti (kaṅkhā. aṭṭha. accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā) likhanti, taṃ pamādalikhitaṃ ‘‘pavāraṇamāsassa juṇhapakkhapañcamito paṭṭhāya uppannassa cīvarassa nidhānakālo dassito hotī’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā) vuttattā. Imameva ca pamādalikhitaṃ gahetvā bhadantabuddhadattācariyena ca ‘‘parihārekamāsova, dasāhaparamo mato’’tiādi vuttanti gahetabbaṃ.

    அச்சேகசீவரஸதி³ஸே அஞ்ஞஸ்மிந்தி புப்³பே³ அதி⁴ட்டி²தே உப்பன்னகாலாகாராதி³ ஸாதி³ஸேன அச்சேகசீவரஸதி³ஸே அஞ்ஞஸ்மிங் சீவரே அச்சேகசீவரஸஞ்ஞாய சீவரகாலங் அதிக்கமேதீதி அத்தோ². தேனேவெத்த² து³க்கடங், அனாபத்தி ச வுத்தா, இதரதா² தீஸுபி பதே³ஸு பாசித்தியஸ்ஸேவ வத்தப்³ப³தோ. அனச்சேகசீவரம்பி ஹி சீவரகாலங் அதிக்கமயதோ பாசித்தியமேவ அச்சேகசீவரத்திகே வியாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். விகப்பனுபக³பச்சி²மப்பமாணஸ்ஸ அச்சேகசீவரஸ்ஸ அத்தனோ ஸந்தகதா , த³ஸாஹானாக³தாய கத்திகதேமாஸிபுண்ணமாய உப்பன்னபா⁴வோ, அனதி⁴ட்டி²தஅவிகப்பிததா, சீவரகாலாதிக்கமோதி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி.

    Accekacīvarasadise aññasminti pubbe adhiṭṭhite uppannakālākārādi sādisena accekacīvarasadise aññasmiṃ cīvare accekacīvarasaññāya cīvarakālaṃ atikkametīti attho. Tenevettha dukkaṭaṃ, anāpatti ca vuttā, itarathā tīsupi padesu pācittiyasseva vattabbato. Anaccekacīvarampi hi cīvarakālaṃ atikkamayato pācittiyameva accekacīvarattike viyāti daṭṭhabbaṃ. Vikappanupagapacchimappamāṇassa accekacīvarassa attano santakatā , dasāhānāgatāya kattikatemāsipuṇṇamāya uppannabhāvo, anadhiṭṭhitaavikappitatā, cīvarakālātikkamoti imānettha cattāri aṅgāni.

    அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³ங் • 8. Accekacīvarasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact