Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    9. அசேலகஸ்ஸபஸுத்தங்

    9. Acelakassapasuttaṃ

    351. தேன கோ² பன ஸமயேன அசேலோ கஸ்ஸபோ மச்சி²காஸண்ட³ங் அனுப்பத்தோ ஹோதி சித்தஸ்ஸ க³ஹபதினோ புராணகி³ஹிஸஹாயோ. அஸ்ஸோஸி கோ² சித்தோ க³ஹபதி – ‘‘அசேலோ கிர கஸ்ஸபோ மச்சி²காஸண்ட³ங் அனுப்பத்தோ அம்ஹாகங் புராணகி³ஹிஸஹாயோ’’தி. அத² கோ² சித்தோ க³ஹபதி யேன அசேலோ கஸ்ஸபோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா அசேலேன கஸ்ஸபேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² சித்தோ க³ஹபதி அசேலங் கஸ்ஸபங் ஏதத³வோச – ‘‘கீவசிரங் பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, கஸ்ஸபா’’தி? ‘‘திங்ஸமத்தானி கோ² மே, க³ஹபதி, வஸ்ஸானி பப்³ப³ஜிதஸ்ஸா’’தி. ‘‘இமேஹி பன தே, ப⁴ந்தே, திங்ஸமத்தேஹி வஸ்ஸேஹி அத்தி² கோசி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மா 1 அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ அதி⁴க³தோ பா²ஸுவிஹாரோ’’தி? ‘‘இமேஹி கோ² மே, க³ஹபதி, திங்ஸமத்தேஹி வஸ்ஸேஹி பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ நத்தி² கோசி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மா அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ அதி⁴க³தோ பா²ஸுவிஹாரோ, அஞ்ஞத்ர நக்³கெ³ய்யா ச முண்டெ³ய்யா ச பாவளனிப்போ²டனாய சா’’தி. ஏவங் வுத்தே, சித்தோ க³ஹபதி அசேலங் கஸ்ஸபங் ஏதத³வோச – ‘‘அச்ச²ரியங் வத, போ⁴, அப்³பு⁴தங் வத, போ⁴! த⁴ம்மஸ்ஸ ஸ்வாக்கா²ததா 2 யத்ர ஹி நாம திங்ஸமத்தேஹி வஸ்ஸேஹி ந கோசி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மா அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ அதி⁴க³தோ அப⁴விஸ்ஸ பா²ஸுவிஹாரோ, அஞ்ஞத்ர நக்³கெ³ய்யா ச முண்டெ³ய்யா ச பாவளனிப்போ²டனாய சா’’தி!

    351. Tena kho pana samayena acelo kassapo macchikāsaṇḍaṃ anuppatto hoti cittassa gahapatino purāṇagihisahāyo. Assosi kho citto gahapati – ‘‘acelo kira kassapo macchikāsaṇḍaṃ anuppatto amhākaṃ purāṇagihisahāyo’’ti. Atha kho citto gahapati yena acelo kassapo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā acelena kassapena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho citto gahapati acelaṃ kassapaṃ etadavoca – ‘‘kīvaciraṃ pabbajitassa, bhante, kassapā’’ti? ‘‘Tiṃsamattāni kho me, gahapati, vassāni pabbajitassā’’ti. ‘‘Imehi pana te, bhante, tiṃsamattehi vassehi atthi koci uttarimanussadhammā 3 alamariyañāṇadassanaviseso adhigato phāsuvihāro’’ti? ‘‘Imehi kho me, gahapati, tiṃsamattehi vassehi pabbajitassa natthi koci uttarimanussadhammā alamariyañāṇadassanaviseso adhigato phāsuvihāro, aññatra naggeyyā ca muṇḍeyyā ca pāvaḷanipphoṭanāya cā’’ti. Evaṃ vutte, citto gahapati acelaṃ kassapaṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho! Dhammassa svākkhātatā 4 yatra hi nāma tiṃsamattehi vassehi na koci uttarimanussadhammā alamariyañāṇadassanaviseso adhigato abhavissa phāsuvihāro, aññatra naggeyyā ca muṇḍeyyā ca pāvaḷanipphoṭanāya cā’’ti!

    ‘‘துய்ஹங் பன, க³ஹபதி, கீவசிரங் உபாஸகத்தங் உபக³தஸ்ஸா’’தி? ‘‘மய்ஹம்பி கோ² பன, ப⁴ந்தே, திங்ஸமத்தானி வஸ்ஸானி உபாஸகத்தங் உபக³தஸ்ஸா’’தி. ‘‘இமேஹி பன தே, க³ஹபதி, திங்ஸமத்தேஹி வஸ்ஸேஹி அத்தி² கோசி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மா அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ அதி⁴க³தோ பா²ஸுவிஹாரோ’’தி? ‘‘கி³ஹினோபி ஸியா, ப⁴ந்தே. அஹஞ்ஹி, ப⁴ந்தே, யாவதே³வ ஆகங்கா²மி, விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. அஹஞ்ஹி, ப⁴ந்தே, யாவதே³வ ஆகங்கா²மி, விதக்கவிசாரானங் வூபஸமா …பே॰… து³தியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. அஹஞ்ஹி, ப⁴ந்தே, யாவதே³வ ஆகங்கா²மி, பீதியா ச விராகா³…பே॰… ததியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. அஹஞ்ஹி, ப⁴ந்தே, யாவதே³வ ஆகங்கா²மி, ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா…பே॰… சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. ஸசே கோ² பனாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ 5 பட²மதரங் காலங் கரெய்யங், அனச்ச²ரியங் கோ² பனேதங் யங் மங் ப⁴க³வா ஏவங் ப்³யாகரெய்ய – ‘நத்தி² தங் ஸங்யோஜனங் யேன ஸங்யோஜனேன ஸங்யுத்தோ சித்தோ க³ஹபதி புன இமங் லோகங் ஆக³ச்செ²ய்யா’’’தி. ஏவங் வுத்தே, அசேலோ கஸ்ஸபோ சித்தங் க³ஹபதிங் ஏதத³வோச – ‘‘அச்ச²ரியங் வத போ⁴, அப்³பு⁴தங் வத போ⁴! த⁴ம்மஸ்ஸ ஸ்வாக்கா²ததா, யத்ர ஹி நாம கி³ஹீ ஓதா³தவஸனோ 6 ஏவரூபங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மா அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸங் அதி⁴க³மிஸ்ஸதி 7 பா²ஸுவிஹாரங். லபெ⁴ய்யாஹங், க³ஹபதி , இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே பப்³ப³ஜ்ஜங், லபெ⁴ய்யங் உபஸம்பத³’’ந்தி.

    ‘‘Tuyhaṃ pana, gahapati, kīvaciraṃ upāsakattaṃ upagatassā’’ti? ‘‘Mayhampi kho pana, bhante, tiṃsamattāni vassāni upāsakattaṃ upagatassā’’ti. ‘‘Imehi pana te, gahapati, tiṃsamattehi vassehi atthi koci uttarimanussadhammā alamariyañāṇadassanaviseso adhigato phāsuvihāro’’ti? ‘‘Gihinopi siyā, bhante. Ahañhi, bhante, yāvadeva ākaṅkhāmi, vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Ahañhi, bhante, yāvadeva ākaṅkhāmi, vitakkavicārānaṃ vūpasamā …pe… dutiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Ahañhi, bhante, yāvadeva ākaṅkhāmi, pītiyā ca virāgā…pe… tatiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Ahañhi, bhante, yāvadeva ākaṅkhāmi, sukhassa ca pahānā…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Sace kho panāhaṃ, bhante, bhagavato 8 paṭhamataraṃ kālaṃ kareyyaṃ, anacchariyaṃ kho panetaṃ yaṃ maṃ bhagavā evaṃ byākareyya – ‘natthi taṃ saṃyojanaṃ yena saṃyojanena saṃyutto citto gahapati puna imaṃ lokaṃ āgaccheyyā’’’ti. Evaṃ vutte, acelo kassapo cittaṃ gahapatiṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ vata bho, abbhutaṃ vata bho! Dhammassa svākkhātatā, yatra hi nāma gihī odātavasano 9 evarūpaṃ uttarimanussadhammā alamariyañāṇadassanavisesaṃ adhigamissati 10 phāsuvihāraṃ. Labheyyāhaṃ, gahapati , imasmiṃ dhammavinaye pabbajjaṃ, labheyyaṃ upasampada’’nti.

    அத² கோ² சித்தோ க³ஹபதி அசேலங் கஸ்ஸபங் ஆதா³ய யேன தே²ரா பி⁴க்கூ² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தே²ரே பி⁴க்கூ² ஏதத³வோச – ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, அசேலோ கஸ்ஸபோ அம்ஹாகங் புராணகி³ஹிஸஹாயோ. இமங் தே²ரா பப்³பா³ஜெந்து உபஸம்பாதெ³ந்து. அஹமஸ்ஸ உஸ்ஸுக்கங் கரிஸ்ஸாமி சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரான’’ந்தி. அலத்த² கோ² அசேலோ கஸ்ஸபோ இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே பப்³ப³ஜ்ஜங், அலத்த² உபஸம்பத³ங். அசிரூபஸம்பன்னோ ச பனாயஸ்மா கஸ்ஸபோ ஏகோ வூபகட்டோ² அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ நசிரஸ்ஸேவ – யஸ்ஸத்தா²ய குலபுத்தா ஸம்மதே³வ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜந்தி, தத³னுத்தரங் ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸி. ‘‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’’தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி. அஞ்ஞதரோ ச பனாயஸ்மா கஸ்ஸபோ அரஹதங் அஹோஸீதி. நவமங்.

    Atha kho citto gahapati acelaṃ kassapaṃ ādāya yena therā bhikkhū tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā there bhikkhū etadavoca – ‘‘ayaṃ, bhante, acelo kassapo amhākaṃ purāṇagihisahāyo. Imaṃ therā pabbājentu upasampādentu. Ahamassa ussukkaṃ karissāmi cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti. Alattha kho acelo kassapo imasmiṃ dhammavinaye pabbajjaṃ, alattha upasampadaṃ. Acirūpasampanno ca panāyasmā kassapo eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto viharanto nacirasseva – yassatthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti, tadanuttaraṃ brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsi. ‘‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’’ti abbhaññāsi. Aññataro ca panāyasmā kassapo arahataṃ ahosīti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. ஸப்³ப³த்த²பி ஏவமேவ தி³ஸ்ஸதி
    3. uttarimanussadhammo (syā. kaṃ.)
    4. sabbatthapi evameva dissati
    5. ப⁴க³வதா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. கி³ஹீ ஓதா³தவஸனா (ஸீ॰ பீ॰)
    7. அதி⁴க³மிஸ்ஸந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    8. bhagavatā (syā. kaṃ.)
    9. gihī odātavasanā (sī. pī.)
    10. adhigamissanti (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. அசேலகஸ்ஸபஸுத்தவண்ணனா • 9. Acelakassapasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. அசேலகஸ்ஸபஸுத்தவண்ணனா • 9. Acelakassapasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact