Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    (16) 6. அசேலகவக்³க³வண்ணனா

    (16) 6. Acelakavaggavaṇṇanā

    157-163. இதோ பரேஸு ஆகா³ள்ஹா படிபதா³தி கா³ள்ஹா கக்க²ளா லோப⁴வஸேன தி²ரக்³க³ஹணா. நிஜ்ஜா²மாதி அத்தகிலமதா²னுயோக³வஸேன ஸுட்டு² ஜா²மா ஸந்தத்தா பரிதத்தா. மஜ்ஜி²மாதி நேவ கக்க²ளா ந ஜா²மா மஜ்ஜே² ப⁴வா. அசேலகோதி நிச்சேலோ நக்³கோ³. முத்தாசாரோதி விஸ்ஸட்டா²சாரோ, உச்சாரகம்மாதீ³ஸு லோகியகுலபுத்தாசாரேன விரஹிதோ டி²தகோவ உச்சாரங் கரோதி, பஸ்ஸாவங் கரோதி, கா²த³தி பு⁴ஞ்ஜதி. ஹத்தா²பலேக²னோதி ஹத்தே² பிண்ட³ம்ஹி நிட்டி²தே ஜிவ்ஹாய ஹத்த²ங் அபலேக²தி, உச்சாரம்பி கத்வா ஹத்த²ஸ்மிங்யேவ த³ண்ட³கஸஞ்ஞீ ஹுத்வா ஹத்தே²ன அபலேக²தி. பி⁴க்கா²ய க³ஹணத்த²ங் ‘‘ஏஹி, ப⁴த³ந்தே’’தி வுத்தோ ந ஏதீதி ந ஏஹிப⁴த³ந்திகோ. ‘‘தேன ஹி திட்ட², ப⁴ந்தே’’தி வுத்தோபி ந திட்ட²தீதி ந திட்ட²ப⁴த³ந்திகோ. தது³ப⁴யம்பி கிர ஸோ ‘‘ஏதஸ்ஸ வசனங் கதங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ந கரோதி. அபி⁴ஹடந்தி புரேதரங் க³ஹெத்வா ஆஹடபி⁴க்க²ங். உத்³தி³ஸ்ஸகதந்தி இத³ங் தும்ஹே உத்³தி³ஸ்ஸ கதந்தி ஏவமாரோசிதபி⁴க்க²ங். நிமந்தனந்தி ‘‘அஸுகங் நாம குலங் வா வீதி²ங் வா கா³மங் வா பவிஸெய்யாதா²’’தி ஏவங் நிமந்திதபி⁴க்க²ம்பி ந ஸாதி³யதி ந க³ண்ஹாதி. ந கும்பி⁴முகா²தி கும்பி⁴தோ உத்³த⁴ரித்வா தீ³யமானங் பி⁴க்க²ம்பி ந க³ண்ஹாதி. ந களோபிமுகா²தி களோபீதி உக்க²லி வா பச்சி² வா, ததோபி ந க³ண்ஹாதி. கஸ்மா? ‘‘கும்பி⁴களோபியோ மங் நிஸ்ஸாய கடச்சு²னா பஹாரங் லப⁴ந்தீ’’தி. ந ஏளகமந்தரந்தி உம்மாரங் அந்தரங் கத்வா தீ³யமானங் ந க³ண்ஹாதி. கஸ்மா? ‘‘அயங் மங் நிஸ்ஸாய அந்தரகரணங் லப⁴தீ’’தி. த³ண்ட³முஸலேஸுபி ஏஸேவ நயோ. த்³வின்னந்தி த்³வீஸு பு⁴ஞ்ஜமானேஸு ஏகஸ்மிங் உட்டா²ய தெ³ந்தே ந க³ண்ஹாதி. கஸ்மா? கப³ளந்தராயோ ஹோதீதி.

    157-163. Ito paresu āgāḷhā paṭipadāti gāḷhā kakkhaḷā lobhavasena thiraggahaṇā. Nijjhāmāti attakilamathānuyogavasena suṭṭhu jhāmā santattā paritattā. Majjhimāti neva kakkhaḷā na jhāmā majjhe bhavā. Acelakoti niccelo naggo. Muttācāroti vissaṭṭhācāro, uccārakammādīsu lokiyakulaputtācārena virahito ṭhitakova uccāraṃ karoti, passāvaṃ karoti, khādati bhuñjati. Hatthāpalekhanoti hatthe piṇḍamhi niṭṭhite jivhāya hatthaṃ apalekhati, uccārampi katvā hatthasmiṃyeva daṇḍakasaññī hutvā hatthena apalekhati. Bhikkhāya gahaṇatthaṃ ‘‘ehi, bhadante’’ti vutto na etīti na ehibhadantiko. ‘‘Tena hi tiṭṭha, bhante’’ti vuttopi na tiṭṭhatīti na tiṭṭhabhadantiko. Tadubhayampi kira so ‘‘etassa vacanaṃ kataṃ bhavissatī’’ti na karoti. Abhihaṭanti puretaraṃ gahetvā āhaṭabhikkhaṃ. Uddissakatanti idaṃ tumhe uddissa katanti evamārocitabhikkhaṃ. Nimantananti ‘‘asukaṃ nāma kulaṃ vā vīthiṃ vā gāmaṃ vā paviseyyāthā’’ti evaṃ nimantitabhikkhampi na sādiyati na gaṇhāti. Na kumbhimukhāti kumbhito uddharitvā dīyamānaṃ bhikkhampi na gaṇhāti. Na kaḷopimukhāti kaḷopīti ukkhali vā pacchi vā, tatopi na gaṇhāti. Kasmā? ‘‘Kumbhikaḷopiyo maṃ nissāya kaṭacchunā pahāraṃ labhantī’’ti. Na eḷakamantaranti ummāraṃ antaraṃ katvā dīyamānaṃ na gaṇhāti. Kasmā? ‘‘Ayaṃ maṃ nissāya antarakaraṇaṃ labhatī’’ti. Daṇḍamusalesupi eseva nayo. Dvinnanti dvīsu bhuñjamānesu ekasmiṃ uṭṭhāya dente na gaṇhāti. Kasmā? Kabaḷantarāyo hotīti.

    ந க³ப்³பி⁴னியாதிஆதீ³ஸு பன க³ப்³பி⁴னியா குச்சி²யங் தா³ரகோ கிலமதி, பாயந்தியா தா³ரகஸ்ஸ கீ²ரந்தராயோ ஹோதி, புரிஸந்தரக³தாய ரதிஅந்தராயோ ஹோதீதி ந க³ண்ஹாதி. ந ஸங்கித்தீஸூதி ஸங்கித்தெத்வா கதப⁴த்தேஸு. து³ப்³பி⁴க்க²ஸமயே கிர அசேலகஸாவகா அசேலகானங் அத்தா²ய ததோ ததோ தண்டு³லாதீ³னி ஸமாத³பெத்வா ப⁴த்தங் பசந்தி, உக்கட்டா²சேலகோ ததோ ந படிக்³க³ண்ஹாதி. ந யத்த² ஸாதி யத்த² ஸுனகோ² ‘‘பிண்ட³ங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி உபட்டி²தோ ஹோதி, தத்த² தஸ்ஸ அத³த்வா ஆஹடங் ந க³ண்ஹாதி. கஸ்மா? ஏதஸ்ஸ பிண்ட³ந்தராயோ ஹோதீதி. ஸண்ட³ஸண்ட³சாரினீதி ஸமூஹஸமூஹசாரினீ . ஸசே ஹி அசேலகங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்ஸ பி⁴க்க²ங் த³ஸ்ஸாமா’’தி மனுஸ்ஸா ப⁴த்தகே³ஹங் பவிஸந்தி, தேஸு ச பவிஸந்தேஸு களோபிமுகா²தீ³ஸு நிலீனா மக்கி²கா உப்பதித்வா ஸண்ட³ஸண்டா³ சரந்தி, ததோ ஆஹடங் பி⁴க்க²ங் ந க³ண்ஹாதி. கஸ்மா? ‘‘மங் நிஸ்ஸாய மக்கி²கானங் கோ³சரந்தராயோ ஜாதோ’’தி.

    Na gabbhiniyātiādīsu pana gabbhiniyā kucchiyaṃ dārako kilamati, pāyantiyā dārakassa khīrantarāyo hoti, purisantaragatāya ratiantarāyo hotīti na gaṇhāti. Na saṅkittīsūti saṅkittetvā katabhattesu. Dubbhikkhasamaye kira acelakasāvakā acelakānaṃ atthāya tato tato taṇḍulādīni samādapetvā bhattaṃ pacanti, ukkaṭṭhācelako tato na paṭiggaṇhāti. Na yattha sāti yattha sunakho ‘‘piṇḍaṃ labhissāmī’’ti upaṭṭhito hoti, tattha tassa adatvā āhaṭaṃ na gaṇhāti. Kasmā? Etassa piṇḍantarāyo hotīti. Saṇḍasaṇḍacārinīti samūhasamūhacārinī . Sace hi acelakaṃ disvā ‘‘imassa bhikkhaṃ dassāmā’’ti manussā bhattagehaṃ pavisanti, tesu ca pavisantesu kaḷopimukhādīsu nilīnā makkhikā uppatitvā saṇḍasaṇḍā caranti, tato āhaṭaṃ bhikkhaṃ na gaṇhāti. Kasmā? ‘‘Maṃ nissāya makkhikānaṃ gocarantarāyo jāto’’ti.

    து²ஸோத³கந்தி ஸப்³ப³ஸஸ்ஸஸம்பா⁴ரேஹி கதஸோவீரகங். எத்த² ச ஸுராபானமேவ ஸாவஜ்ஜங், அயங் பன ஸப்³பே³ஸு ஸாவஜ்ஜஸஞ்ஞீ. ஏகாகா³ரிகோதி யோ ஏகஸ்மிங்யேவ கே³ஹே பி⁴க்க²ங் லபி⁴த்வா நிவத்ததி. ஏகாலோபிகோதி ஏகேனேவ ஆலோபேன யாபேதி. த்³வாகா³ரிகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஏகிஸ்ஸாபி த³த்தியாதி ஏகாய த³த்தியா. த³த்தி நாம ஏகா கு²த்³த³கபாதி ஹோதி, யத்த² அக்³க³பி⁴க்க²ங் பக்கி²பித்வா ட²பெந்தி. ஏகாஹிகந்தி ஏகதி³வஸந்தரிகங். அத்³த⁴மாஸிகந்தி அத்³த⁴மாஸந்தரிகங். பரியாயப⁴த்தபோ⁴ஜனந்தி வாரப⁴த்தபோ⁴ஜனங், ஏகாஹவாரேன த்³வீஹவாரேன ஸத்தாஹவாரேன அத்³த⁴மாஸவாரேனாதி ஏவங் தி³வஸவாரேன ஆப⁴தப⁴த்தபோ⁴ஜனங். ஸாகப⁴க்கோ²திஆதீ³னி வுத்தத்தா²னேவ.

    Thusodakanti sabbasassasambhārehi katasovīrakaṃ. Ettha ca surāpānameva sāvajjaṃ, ayaṃ pana sabbesu sāvajjasaññī. Ekāgārikoti yo ekasmiṃyeva gehe bhikkhaṃ labhitvā nivattati. Ekālopikoti ekeneva ālopena yāpeti. Dvāgārikādīsupi eseva nayo. Ekissāpi dattiyāti ekāya dattiyā. Datti nāma ekā khuddakapāti hoti, yattha aggabhikkhaṃ pakkhipitvā ṭhapenti. Ekāhikanti ekadivasantarikaṃ. Addhamāsikanti addhamāsantarikaṃ. Pariyāyabhattabhojananti vārabhattabhojanaṃ, ekāhavārena dvīhavārena sattāhavārena addhamāsavārenāti evaṃ divasavārena ābhatabhattabhojanaṃ. Sākabhakkhotiādīni vuttatthāneva.

    உப்³ப⁴ட்ட²கோதி உத்³த⁴ங் டி²தகோ. உக்குடிகப்பதா⁴னமனுயுத்தோதி உக்குடிகவீரியமனுயுத்தோ, க³ச்ச²ந்தோபி உக்குடிகோவ ஹுத்வா உப்பதித்வா உப்பதித்வா க³ச்ச²தி. கண்டகாபஸ்ஸயிகோதி அயகண்டகே வா பகதிகண்டகே வா பூ⁴மியங் கொட்டெத்வா தத்த² சம்மங் அத்த²ரித்வா டா²னசங்கமாதீ³னி கரோதி. ஸெய்யந்தி ஸயந்தோபி தத்தே²வ ஸெய்யங் கப்பேதி. ஸாயங் ததியமஸ்ஸாதி ஸாயததியகங். பாதோ மஜ்ஜ²ன்ஹிகே ஸாயந்தி தி³வஸஸ்ஸ திக்க²த்துங் ‘‘பாபங் பவாஹெஸ்ஸாமீ’’தி உத³கோரோஹனானுயோக³ங் அனுயுத்தோ விஹரதி.

    Ubbhaṭṭhakoti uddhaṃ ṭhitako. Ukkuṭikappadhānamanuyuttoti ukkuṭikavīriyamanuyutto, gacchantopi ukkuṭikova hutvā uppatitvā uppatitvā gacchati. Kaṇṭakāpassayikoti ayakaṇṭake vā pakatikaṇṭake vā bhūmiyaṃ koṭṭetvā tattha cammaṃ attharitvā ṭhānacaṅkamādīni karoti. Seyyanti sayantopi tattheva seyyaṃ kappeti. Sāyaṃ tatiyamassāti sāyatatiyakaṃ. Pāto majjhanhike sāyanti divasassa tikkhattuṃ ‘‘pāpaṃ pavāhessāmī’’ti udakorohanānuyogaṃ anuyutto viharati.

    காயே காயானுபஸ்ஸீதிஆதீ³னி ஹெட்டா² ஏககனிபாதவண்ணனாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, மஜ்ஜி²மா படிபதா³தி, பி⁴க்க²வே, அயங் காமஸுக²ல்லிகானுயோக³ஞ்ச அத்தகிலமதா²னுயோக³ஞ்சாதி த்³வே அந்தே அனுபக³தா, ஸஸ்ஸதுச்சே²த³ந்தேஹி வா விமுத்தா மஜ்ஜி²மா படிபதா³தி வேதி³தப்³பா³.

    Kāye kāyānupassītiādīni heṭṭhā ekakanipātavaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva veditabbāni. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, majjhimā paṭipadāti, bhikkhave, ayaṃ kāmasukhallikānuyogañca attakilamathānuyogañcāti dve ante anupagatā, sassatucchedantehi vā vimuttā majjhimā paṭipadāti veditabbā.

    அசேலகவக்³கோ³ ச²ட்டோ².

    Acelakavaggo chaṭṭho.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / (16) 6. அசேலகவக்³கோ³ • (16) 6. Acelakavaggo

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / (16) 6. அசேலகவக்³க³வண்ணனா • (16) 6. Acelakavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact