News / Sănătate |
Acizii graşi saturaţi nu sunt toţi la fel
Cercetători de la Universitatea din Cambridge au examinat relaţia între nivelurile sanguine de acizi graşi saturaţi diferiţi şi riscul de diabet zaharat de tip 2 ce poate fi dezvoltat mai târziu în viaţă şi au constatat că acizi graşi saturaţi pot fi asociaţi atât cu creşterea cât şi cu scăderea riscului de dezvoltare a bolii, în funcţie de tipul de acizi graşi prezenţi în sânge.
Unii acizi graşi saturaţi prezintă un risc mai mare de diabet zaharat decât alţii. Relaţia între grăsimile saturate şi diabetul de tip 2 poate fi mai complexă decât s-a crezut.
Grăsimile saturate se găsesc în mod normal în alimente cu un procent ridicat de grăsimi animale, cum ar fi untul, brânza şi carnea roşie şi în alimentele prăjite. Ele sunt formate din lanţuri de molecule de grăsime individuale (acizi graşi) ce variază în lungime, în funcţie de cât de mulţi atomi de carbon au.
Acizii graşi saturaţi au fost mult timp consideraţi dăunători pentru sănătate şi recomandările actuale sugerează ca ei să nu dea mai mult de 10 la sută din caloriile pe care le mâncăm. Cu toate acestea, rolul grăsimilor saturate în creşterea riscului de diabet zaharat de tip 2 este neclară.
Cercetătorii au studiat 12403 de persoane care au dezvoltat diabet de tip 2, dintr-un grup de 340234 adulţi din opt ţări europene. Folosind o metodă sofisticată de analize de sânge de mare viteză, au determinat proporţia fiecăruia dintre cei nouă acizii graşi în probele de sânge de la participanţii la studiu şi au făcut legatura cu incidenţa mai târzie a diabetului de tip 2.
Ei au descoperit că acizi graşi saturaţi cu număr par de atomi de carbon în lanţul lor (14, 16 şi 18 atomi de carbon) au fost asociaţi cu un risc mai mare de diabet de tip 2, în timp ce acizi graşi saturaţi cu un număr impar (15 şi 17) au fost asociaţi cu un risc mai scăzut.
Acesti acizi graşi saturaţi cu numar impar se găsesc în grăsimi lactate, care, în concordanţă cu mai multe studii recente, au un efect de protecţie împotriva diabetului de tip 2, cum este cazul consumului de iaurt şi alte produse lactate.
În contrast, situaţia acizilor graşi saturaţi cu catenă pară este mai complexă. Aşa cum pot fi consumaţi în dietele grase, pot fi sintetizaţi în organism printr-un proces care este stimulat de aportul de carbohidraţi şi alcool.
GH. MĂNOIU | 7 AUGUST 2014