News / Sănătate |
Acțiune antitumorală a propolisului
Propolisul, folosit multă vreme în medicina populară, a atras atenția comunității științifice după ce a demonstrat diverse beneficii pentru sănătate, printre care acțiuni antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, imunomodulatoare și antitumorale.
Compoziția substanței variază în funcție de originea, localizarea geografică și specia de albine care o produce.
O echipă de cercetători de la Universidade Estadual Paulista (Unesp) din Brazilia, și de la Universitatea din Danemarca de Sud (Danemarca) a ales pentru examinare propolisul verde produs de specia de albine Apis mellifera.
Această varietate de propolis are drept compus principal un acid fenolic numit Artepillin C, care este derivat din planta Baccharis dracunculifolia, numită popular rozmarin de câmp și cunoscută pentru acțiunea sa antitumorală.
Cercetările anterioare arătaseră deja că Artepillin C este capabil să modifice membranele biologice, pelicule subțiri care înconjoară celulele vii, mai ales când variază pH-ul mediului în care sunt introduse.
Aceste descoperiri i-au motivat oamenii de știință să studieze principiile biochimice ale celulelor tumorale în comparație cu celulele sănătoase în contact cu substanța activă.
Pentru a face acest lucru, au folosit fibroblaste, celule implicate în vindecarea și întreținerea țesutului conjunctiv, și celulele glioblastomului, un tip de tumoare cerebrală malignă foarte agresivă, pentru a reprezenta celulele sănătoase și, respectiv, bolnave.
De asemenea, a fost efectuată o variație a pH-ului mediului de cultură pentru a evalua dacă un micromediu mai acid ar duce la efecte diferite ale Artepillinei C.
Acest lucru era relevant pentru că țesuturile tumorale transformă glucoza în acid lactic, ceea ce face ca micromediul extracelular să fie mai acid.
În continuare, efectul propolisului asupra membranelor celulare a fost analizat folosind tehnici de microscopie optică, verificând integritatea, fluiditatea și modificările morfologice ale acestor structuri.
S-a dovedit că Artepillin C este capabil să interacționeze cu celulele bolnave, modificându-le fluiditatea și potențialul de reorganizare și declanșând autofagia, proces care provoacă degradarea componentelor celulare.
Acest studiu contribuie la înțelegerea mecanismelor de acțiune a substanței și oferă perspective pentru investigații viitoare privind terapiile inovatoare în tratarea cancerului.