Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Acțiune antitumorală a propolisului

    Propolisul, folosit multă vreme în medicina populară, a atras atenția comunității științifice după ce a demonstrat diverse beneficii pentru sănătate, printre care acțiuni antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, imunomodulatoare și antitumorale.



    Propolisul are o acțiune antioxidantă, antiinflamatorie, antimicrobiană, imunomodulatoare și antitumorală. Foto: Alberto L. Marsaro Júnior


    Compoziția substanței variază în funcție de originea, localizarea geografică și specia de albine care o produce.

    O echipă de cercetători de la Universidade Estadual Paulista (Unesp) din Brazilia, și de la Universitatea din Danemarca de Sud (Danemarca) a ales pentru examinare propolisul verde produs de specia de albine Apis mellifera.

    Această varietate de propolis are drept compus principal un acid fenolic numit Artepillin C, care este derivat din planta Baccharis dracunculifolia, numită popular rozmarin de câmp și cunoscută pentru acțiunea sa antitumorală.

    Cercetările anterioare arătaseră deja că Artepillin C este capabil să modifice membranele biologice, pelicule subțiri care înconjoară celulele vii, mai ales când variază pH-ul mediului în care sunt introduse.

    Aceste descoperiri i-au motivat oamenii de știință să studieze principiile biochimice ale celulelor tumorale în comparație cu celulele sănătoase în contact cu substanța activă.

    Pentru a face acest lucru, au folosit fibroblaste, celule implicate în vindecarea și întreținerea țesutului conjunctiv, și celulele glioblastomului, un tip de tumoare cerebrală malignă foarte agresivă, pentru a reprezenta celulele sănătoase și, respectiv, bolnave.

    De asemenea, a fost efectuată o variație a pH-ului mediului de cultură pentru a evalua dacă un micromediu mai acid ar duce la efecte diferite ale Artepillinei C.

    Acest lucru era relevant pentru că țesuturile tumorale transformă glucoza în acid lactic, ceea ce face ca micromediul extracelular să fie mai acid.

    În continuare, efectul propolisului asupra membranelor celulare a fost analizat folosind tehnici de microscopie optică, verificând integritatea, fluiditatea și modificările morfologice ale acestor structuri.

    S-a dovedit că Artepillin C este capabil să interacționeze cu celulele bolnave, modificându-le fluiditatea și potențialul de reorganizare și declanșând autofagia, proces care provoacă degradarea componentelor celulare.

    Acest studiu contribuie la înțelegerea mecanismelor de acțiune a substanței și oferă perspective pentru investigații viitoare privind terapiile inovatoare în tratarea cancerului.

    13 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    S-a demonstrat că o nanoemulsie care conține particule de curcumină – o substanță cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă și antiinflamatoare – este capabilă să moduleze microbiota intestinală la animalele de laborator care sufereau de inflamație în acest organ.
    Oamenii de știință de la Serviciul de Cercetare Agricolă al USDA, Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană Grand Forks și Universitatea din Massachusetts, din Statele Unite, au examinat modul în care butiratul, unul dintre acizii grași cu lanț scurt găsiți în intestin, suprimă creșterea celulelor canceroase de colon.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    Cercetătorii de National Institutes of Health, din Statele Unite, au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica rapid și ieftin sarcoidoza, o boală inflamatorie cronică marcată de creșterea unor granuloame în plămâni și în alte organe din corpul uman.
    Conform cu două studii majore ale bolilor oculare, o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline - duce la o funcţie cognitivă mai bună.
    O echipa de cercetatori de la Universitatea din California, Los Angeles, a ajuns la concluzia ca vitamina D3 si acidul gras Omega 3 pot ajuta sistemul imunitar in a lupta cu boala Alzheimer. Ei au identificat genele de baza si mecanismul prin care vitamina D3 si acidul gras Omega-3, in forma activa, neoxidata, contribuie la controlul inflamatiei si ajuta organismul sa curete placile cerebrale, ce apar in aceasta boala. Studiul arata un posibil rol pe care unele substante nutritive il pot juca in cresterea imunitatii, organismul luptand astfel mai bine cu boala.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact