Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
ஆதா³யஸத்தககதா²
Ādāyasattakakathā
311. ந பச்செஸ்ஸந்தி ந புன ஆக³மிஸ்ஸங். ஏதஸ்மிங் பன பக்கமனந்திகே கதி²னுத்³தா⁴ரே பட²மங் சீவரபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதி, பச்சா² ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴. ஏவங் பக்கமதோ ஹி சீவரபலிபோ³தோ⁴ அந்தோஸீமாயமேவ சி²ஜ்ஜதி, ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ ஸீமாதிக்கமே. வுத்தம்பி சேதங் பரிவாரே –
311.Na paccessanti na puna āgamissaṃ. Etasmiṃ pana pakkamanantike kathinuddhāre paṭhamaṃ cīvarapalibodho chijjati, pacchā āvāsapalibodho. Evaṃ pakkamato hi cīvarapalibodho antosīmāyameva chijjati, āvāsapalibodho sīmātikkame. Vuttampi cetaṃ parivāre –
‘‘பக்கமனந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ, வுத்தோ ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னா;
‘‘Pakkamanantiko kathinuddhāro, vutto ādiccabandhunā;
ஏதஞ்ச தாஹங் விஸ்ஸஜ்ஜிஸ்ஸங், சீவரபலிபோ³தோ⁴ பட²மங் சி²ஜ்ஜதி;
Etañca tāhaṃ vissajjissaṃ, cīvarapalibodho paṭhamaṃ chijjati;
பச்சா² ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதீ’’தி. (பரி॰ 415);
Pacchā āvāsapalibodho chijjatī’’ti. (pari. 415);
சீவரங் ஆதா³யாதி அகதசீவரங் ஆதா³ய. ப³ஹிஸீமக³தஸ்ஸாதி அஞ்ஞங் ஸாமந்தவிஹாரங் க³தஸ்ஸ. ஏவங் ஹோதீதி தஸ்மிங் விஹாரே ஸேனாஸனபா²ஸுகங் வா ஸஹாயஸம்பத்திங் வா தி³ஸ்வா ஏவங் ஹோதி . ஏதஸ்மிங் பன நிட்டா²னந்திகே கதி²னுத்³தா⁴ரே ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ பட²மங் சி²ஜ்ஜதி, ஸோ ஹி ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி சித்தே உப்பன்னமத்தேயேவ சி²ஜ்ஜதி. வுத்தம்பி சேதங் –
Cīvaraṃ ādāyāti akatacīvaraṃ ādāya. Bahisīmagatassāti aññaṃ sāmantavihāraṃ gatassa. Evaṃ hotīti tasmiṃ vihāre senāsanaphāsukaṃ vā sahāyasampattiṃ vā disvā evaṃ hoti . Etasmiṃ pana niṭṭhānantike kathinuddhāre āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati, so hi ‘‘na paccessa’’nti citte uppannamatteyeva chijjati. Vuttampi cetaṃ –
‘‘நிட்டா²னந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ, வுத்தோ ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னா;
‘‘Niṭṭhānantiko kathinuddhāro, vutto ādiccabandhunā;
ஏதஞ்ச தாஹங் விஸ்ஸஜ்ஜிஸ்ஸங், ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ பட²மங் சி²ஜ்ஜதி;
Etañca tāhaṃ vissajjissaṃ, āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati;
சீவரே நிட்டி²தே சீவரபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதீ’’தி.
Cīvare niṭṭhite cīvarapalibodho chijjatī’’ti.
ஏதேன நயேன ஸேஸமாதிகாவிப⁴ஜனேபி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அயங் பன விஸேஸோ – ‘‘ஸன்னிட்டா²னந்திகே த்³வேபி பலிபோ³தா⁴ நேவிமங் சீவரங் காரெஸ்ஸங், ந பச்செஸ்ஸந்தி சித்தே உப்பன்னமத்தேயேவ ஏகதோ சி²ஜ்ஜந்தீதி. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Etena nayena sesamātikāvibhajanepi attho veditabbo. Ayaṃ pana viseso – ‘‘sanniṭṭhānantike dvepi palibodhā nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessanti citte uppannamatteyeva ekato chijjantīti. Vuttañhetaṃ –
‘‘ஸன்னிட்டா²னந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ, வுத்தோ ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னா;
‘‘Sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro, vutto ādiccabandhunā;
ஏதஞ்ச தாஹங் விஸ்ஸஜ்ஜிஸ்ஸங், த்³வே பலிபோ³தா⁴ அபுப்³ப³ங் அசரிமங் சி²ஜ்ஜந்தீ’’தி.
Etañca tāhaṃ vissajjissaṃ, dve palibodhā apubbaṃ acarimaṃ chijjantī’’ti.
ஏவங் ஸப்³ப³கதி²னுத்³தா⁴ரேஸு பலிபோ³து⁴பச்சே²தோ³ வேதி³தப்³போ³. ஸோ பன யஸ்மா இமினா ச வுத்தனயேன பரிவாரே ச ஆக³தபா⁴வேன ஸக்கா ஜானிதுங், தஸ்மா வித்தா²ரதோ ந வுத்தோ. அயங் பனெத்த² ஸங்கே²போ – நாஸனந்திகே ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ பட²மங் சி²ஜ்ஜதி, சீவரே நட்டே² சீவரபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதி. யஸ்மா சீவரே நட்டே² சீவரபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதி, தஸ்மா ‘‘நாஸனந்திகோ’’தி வுத்தங்.
Evaṃ sabbakathinuddhāresu palibodhupacchedo veditabbo. So pana yasmā iminā ca vuttanayena parivāre ca āgatabhāvena sakkā jānituṃ, tasmā vitthārato na vutto. Ayaṃ panettha saṅkhepo – nāsanantike āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati, cīvare naṭṭhe cīvarapalibodho chijjati. Yasmā cīvare naṭṭhe cīvarapalibodho chijjati, tasmā ‘‘nāsanantiko’’ti vuttaṃ.
ஸவனந்திகே சீவரபலிபோ³தோ⁴ பட²மங் சி²ஜ்ஜதி, தஸ்மா தஸ்ஸ ஸஹ ஸவனேன ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதி.
Savanantike cīvarapalibodho paṭhamaṃ chijjati, tasmā tassa saha savanena āvāsapalibodho chijjati.
ஆஸாவச்சே²தி³கே ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ பட²மங் சி²ஜ்ஜதி. சீவராஸாய உபச்சி²ன்னாய சீவரபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதி. அயங் பன யஸ்மா ‘‘அனாஸாய லப⁴தி; ஆஸாய ந லப⁴தி; தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி ‘இதே⁴விமங் சீவரங் காரெஸ்ஸங், ந பச்செஸ்ஸ’’’ந்திஆதி³னா நயேன இதரேஹி உத்³தா⁴ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் வோமிஸ்ஸகதே³ஸனோ அனேகப்பபே⁴தோ³ ஹோதி, தஸ்மா பரதோ விஸுங் வித்தா²ரெத்வா வுத்தோ, இத⁴ ந வுத்தோ. இத⁴ பன ஸவனந்திகஸ்ஸ அனந்தரங் ஸீமாதிக்கந்திகோ வுத்தோ. தத்த² சீவரபலிபோ³தோ⁴ பட²மங் சி²ஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ப³ஹிஸீமே ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதி. ஸஹுப்³பா⁴ரே த்³வே பலிபோ³தா⁴ அபுப்³ப³ங் அசரிமங் சி²ஜ்ஜந்தீதி.
Āsāvacchedike āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati. Cīvarāsāya upacchinnāya cīvarapalibodho chijjati. Ayaṃ pana yasmā ‘‘anāsāya labhati; āsāya na labhati; tassa evaṃ hoti ‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’’ntiādinā nayena itarehi uddhārehi saddhiṃ vomissakadesano anekappabhedo hoti, tasmā parato visuṃ vitthāretvā vutto, idha na vutto. Idha pana savanantikassa anantaraṃ sīmātikkantiko vutto. Tattha cīvarapalibodho paṭhamaṃ chijjati, tassa bahisīme āvāsapalibodho chijjati. Sahubbhāre dve palibodhā apubbaṃ acarimaṃ chijjantīti.
316-325. ஏவங் ஆதா³யவாரே ஸத்தகதி²னுத்³தா⁴ரே த³ஸ்ஸெத்வா புன ஸமாதா³யவாரேபி விப்பகதசீவரஸ்ஸ ஆதா³யஸமாதா³யவாரேஸுபி யதா²ஸம்ப⁴வங் தேயேவ த³ஸ்ஸிதா. ததோ பரங் அந்தோஸீமாயங் ‘‘பச்செஸ்ஸங் ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி இமங் விதி⁴ங் அனாமஸித்வாவ ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி இமமேவ ஆமஸித்வா அனதி⁴ட்டி²தேனா’’திஆதி³னா நயேன ச யே யே யுஜ்ஜந்தி, தே தே த³ஸ்ஸிதா. ததோ பரங் ‘‘சீவராஸாய பக்கமதீ’’திஆதி³னா நயேன இதரேஹி ஸத்³தி⁴ங் வோமிஸ்ஸகனயேன அனேகக்க²த்துங் ஆஸாவச்சே²தி³கங் த³ஸ்ஸெத்வா புன தி³ஸங்க³மியவஸேன ச பா²ஸுவிஹாரிகவஸேன ச நிட்டா²னந்திகேஸு யுஜ்ஜமானா கதி²னுத்³தா⁴ரா த³ஸ்ஸிதா. ஏவங் பபே⁴த³தோ கதி²னுத்³தா⁴ரங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி யே தேன தேன கதி²னுத்³தா⁴ரேன பலிபோ³தா⁴ சி²ஜ்ஜந்தீதி வுத்தா, தேஸங் படிபக்கே² த³ஸ்ஸெந்தோ த்³வேமே பி⁴க்க²வே கதி²னஸ்ஸ பலிபோ³தா⁴திஆதி³மாஹ. தத்த² சத்தேனாதி யேன சித்தேன ஸோ ஆவாஸோ சத்தோ ஹோதி, தங் சத்தங் நாம, தேன சத்தேன. வந்தமுத்தேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
316-325. Evaṃ ādāyavāre sattakathinuddhāre dassetvā puna samādāyavārepi vippakatacīvarassa ādāyasamādāyavāresupi yathāsambhavaṃ teyeva dassitā. Tato paraṃ antosīmāyaṃ ‘‘paccessaṃ na paccessa’’nti imaṃ vidhiṃ anāmasitvāva ‘‘na paccessa’’nti imameva āmasitvā anadhiṭṭhitenā’’tiādinā nayena ca ye ye yujjanti, te te dassitā. Tato paraṃ ‘‘cīvarāsāya pakkamatī’’tiādinā nayena itarehi saddhiṃ vomissakanayena anekakkhattuṃ āsāvacchedikaṃ dassetvā puna disaṃgamiyavasena ca phāsuvihārikavasena ca niṭṭhānantikesu yujjamānā kathinuddhārā dassitā. Evaṃ pabhedato kathinuddhāraṃ dassetvā idāni ye tena tena kathinuddhārena palibodhā chijjantīti vuttā, tesaṃ paṭipakkhe dassento dveme bhikkhave kathinassa palibodhātiādimāha. Tattha cattenāti yena cittena so āvāso catto hoti, taṃ cattaṃ nāma, tena cattena. Vantamuttesupi eseva nayo. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
கதி²னக்க²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.
Kathinakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
188. ஆதா³யஸத்தகங் • 188. Ādāyasattakaṃ
193. ஸமாதா³யபன்னரஸகாதி³ • 193. Samādāyapannarasakādi
194. விப்பகதஸமாதா³யபன்னரஸகங் • 194. Vippakatasamādāyapannarasakaṃ
195. அனாஸாதோ³ளஸகங் • 195. Anāsādoḷasakaṃ
196. ஆஸாதோ³ளஸகங் • 196. Āsādoḷasakaṃ
197. கரணீயதோ³ளஸகங் • 197. Karaṇīyadoḷasakaṃ
198. அபவிலாயனநவகங் • 198. Apavilāyananavakaṃ
199. பா²ஸுவிஹாரபஞ்சகங் • 199. Phāsuvihārapañcakaṃ
200. பலிபோ³தா⁴பலிபோ³த⁴கதா² • 200. Palibodhāpalibodhakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஆதா³யஸத்தகாதி³கதா²வண்ணனா • Ādāyasattakādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஆதா³யஸத்தககதா²வண்ணனா • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஆதா³யஸத்தககதா²வண்ணனா • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 188. ஆதா³யஸத்தககதா² • 188. Ādāyasattakakathā