Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
188. ஆதா³யஸத்தககதா²
188. Ādāyasattakakathā
311. ந பச்செஸ்ஸந்தி எத்த² பதீத்யூபஸக்³க³ஸ்ஸ புனத்த²ங், இதா⁴துயா ச க³த்யத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ந புன ஆக³மிஸ்ஸ’’ந்தி. ஏவங் பக்கமதோ சி²ஜ்ஜதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
311.Na paccessanti ettha patītyūpasaggassa punatthaṃ, idhātuyā ca gatyatthaṃ dassento āha ‘‘na puna āgamissa’’nti. Evaṃ pakkamato chijjatīti sambandho.
ஏதஞ்சாதி பக்கமனந்திகங், கதி²னுத்³தா⁴ரஞ்ச. தாஹந்தி தே அஹங். தேதி துய்ஹங்.
Etañcāti pakkamanantikaṃ, kathinuddhārañca. Tāhanti te ahaṃ. Teti tuyhaṃ.
அஞ்ஞந்தி அத்தனோ விஹாரதோ அஞ்ஞங். ஏவங் ஹோதீதி ஏஸோ பரிவிதக்கோ ஹோதி. ஸோதி ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴. ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னா வுத்தோதி யோஜனா.
Aññanti attano vihārato aññaṃ. Evaṃ hotīti eso parivitakko hoti. Soti āvāsapalibodho. Ādiccabandhunā vuttoti yojanā.
த்³வே பலிபோ³தா⁴ ஏகதோ சி²ஜ்ஜந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அபுப்³ப³ங் அசரிமந்தி ஏகபஹாரேனேவ. ஸோ பலிபோ³தூ⁴பச்சே²தோ³ கஸ்மா வித்தா²ரதோ ந வுத்தோதி ஆஹ ‘‘ஸோ பனா’’திஆதி³. ஸோ பனாதி பலிபோ³தூ⁴பச்சே²தோ³ பன. ந வுத்தோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. எத்தா²தி இமஸ்மிங் கதி²னுப்³பா⁴ரே. கஸ்மா அயங் கதி²னுத்³தா⁴ரோ ‘‘நாஸனந்திகோ’’தி வுத்தோதி ஆஹ ‘‘யஸ்மா’’திஆதி³. தஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²னோ.
Dve palibodhā ekato chijjantīti sambandho. Apubbaṃ acarimanti ekapahāreneva. So palibodhūpacchedo kasmā vitthārato na vuttoti āha ‘‘so panā’’tiādi. So panāti palibodhūpacchedo pana. Na vuttoti sambandho. Etthāti imasmiṃ kathinubbhāre. Kasmā ayaṃ kathinuddhāro ‘‘nāsanantiko’’ti vuttoti āha ‘‘yasmā’’tiādi. Tassāti bhikkhuno.
ஆஸாவச்சே²தி³கே சி²ஜ்ஜதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அயங் பனாதி ஆஸாவச்சே²தி³கோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ பன. அனேகபபே⁴தோ³ ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ. வுத்தோதி அயங் ஆஸாவச்சே²தி³கோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ வுத்தோதி யோஜனா. எத்த² பனாதி இமஸ்மிங் பன டா²னே. தத்தா²தி ஸீமாதிக்கந்திகே.
Āsāvacchedike chijjatīti sambandho. Ayaṃ panāti āsāvacchediko kathinuddhāro pana. Anekapabhedo hotīti sambandho. Tassāti bhikkhussa. Vuttoti ayaṃ āsāvacchediko kathinuddhāro vuttoti yojanā. Ettha panāti imasmiṃ pana ṭhāne. Tatthāti sīmātikkantike.
312-325. ஏவந்திஆதி³ நிக³மனங். ஸத்தகேதி அட்ட²ஸு மாதிகாஸு ஆஸாவச்சே²த³தோ ஸேஸே ஸத்தபமாணே, ஸத்தஸமூஹே வா. தேயேவாதி ஸத்தகே ஏவ. ததோதி வாரதோ. யே யேதி கதி²னுத்³தா⁴ரா. இதரேஹீதி ஆஸாவச்சே²த³தோ அஞ்ஞேஹி. யே பலிபோ³தா⁴ வுத்தாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஆவாஸோ சஜீயதி அனேனாதி சத்தந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யேன சித்தேனா’’திஆதி³. தந்தி சித்தங். ‘‘ஏஸேவ நயோ’’தி இமினா ஆவாஸோ வமீயதி அனேனாதி வந்தங். ஆவாஸதோ முச்சதி அனேனாதி முத்தந்தி வசனத்த²ங் அதிதி³ஸதி. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸப்³ப³ஸ்மிங் கதி²னக்க²ந்த⁴கே.
312-325.Evantiādi nigamanaṃ. Sattaketi aṭṭhasu mātikāsu āsāvacchedato sese sattapamāṇe, sattasamūhe vā. Teyevāti sattake eva. Tatoti vārato. Ye yeti kathinuddhārā. Itarehīti āsāvacchedato aññehi. Ye palibodhā vuttāti sambandho. Āvāso cajīyati anenāti cattanti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘yena cittenā’’tiādi. Tanti cittaṃ. ‘‘Eseva nayo’’ti iminā āvāso vamīyati anenāti vantaṃ. Āvāsato muccati anenāti muttanti vacanatthaṃ atidisati. Sabbatthāti sabbasmiṃ kathinakkhandhake.
இதி கதி²னக்க²ந்த⁴கவண்ணனாய யோஜனா ஸமத்தா.
Iti kathinakkhandhakavaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
188. ஆதா³யஸத்தகங் • 188. Ādāyasattakaṃ
189. ஸமாதா³யஸத்தகங் • 189. Samādāyasattakaṃ
190. ஆதா³யச²க்கங் • 190. Ādāyachakkaṃ
191. ஸமாதா³யச²க்கங் • 191. Samādāyachakkaṃ
192. ஆதா³யபன்னரஸகங் • 192. Ādāyapannarasakaṃ
193. ஸமாதா³யபன்னரஸகாதி³ • 193. Samādāyapannarasakādi
194. விப்பகதஸமாதா³யபன்னரஸகங் • 194. Vippakatasamādāyapannarasakaṃ
195. அனாஸாதோ³ளஸகங் • 195. Anāsādoḷasakaṃ
196. ஆஸாதோ³ளஸகங் • 196. Āsādoḷasakaṃ
197. கரணீயதோ³ளஸகங் • 197. Karaṇīyadoḷasakaṃ
198. அபவிலாயனநவகங் • 198. Apavilāyananavakaṃ
199. பா²ஸுவிஹாரபஞ்சகங் • 199. Phāsuvihārapañcakaṃ
200. பலிபோ³தா⁴பலிபோ³த⁴கதா² • 200. Palibodhāpalibodhakathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஆதா³யஸத்தககதா² • Ādāyasattakakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஆதா³யஸத்தகாதி³கதா²வண்ணனா • Ādāyasattakādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஆதா³யஸத்தககதா²வண்ணனா • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஆதா³யஸத்தககதா²வண்ணனா • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā