Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
ஆதா³யஸத்தககதா²வண்ணனா
Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
311. ‘‘ந புன ஆக³மிஸ்ஸ’’ந்தி இத³ங் ஆவாஸபலிபோ³து⁴பச்சே²த³காரணத³ஸ்ஸனங். பஞ்சஸு ஹி சீவரமாஸேஸு யதா³ கதா³சி ந பச்செஸ்ஸந்தி சித்தேன உபசாரஸீமாதிக்கமேன ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதி. பச்செஸ்ஸந்தி ப³ஹிஉபசாரக³தஸ்ஸ பன யத்த² கத்த²சி ந பச்செஸ்ஸந்தி சித்தே உப்பன்னமத்தே சி²ஜ்ஜதி. பட²மங் சீவரபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதீதி ந பச்செஸ்ஸந்தி பக்கமனதோ புரேதரமேவ சீவரஸ்ஸ நிட்டி²தத்தா வுத்தங். ‘‘கதசீவரமாதா³யா’’தி ஹி வுத்தங். அத்த²தகதி²னஸ்ஸ ஹி பி⁴க்கு²னோ யாவ ‘‘ஸங்க⁴தோ வா தா³யககுலாதி³தோ வா சீவரங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி சீவராஸா வா லத்³த⁴வத்தா²னங் ஸஹாயஸம்பதா³தி³யோக³ங் லபி⁴த்வா ஸங்கா⁴டிஆதி³பா⁴வேன ‘‘சி²ந்தி³த்வா கரிஸ்ஸாமீ’’தி கரணிச்சா² வா பவத்ததி, தாவ சீவரபலிபோ³தோ⁴ அனுபச்சி²ன்னோ ஏவ. யதா³ பன யதா²பத்தி²தட்டா²னதோ சீவராதீ³னங் ஸப்³ப³தா² அலாபே⁴ன வா சீவராஸா சேவ லத்³தா⁴னங் கத்வா நிட்டா²னேன வா நட்ட²வினட்டா²தி³பா⁴வேன வா சீவரே நிரபெக்க²தாய வா கரணிச்சா² ச விக³ச்ச²தி, ததா³ சீவரபலிபோ³தோ⁴ உபச்சி²ன்னோ ஹோதி.
311.‘‘Na puna āgamissa’’nti idaṃ āvāsapalibodhupacchedakāraṇadassanaṃ. Pañcasu hi cīvaramāsesu yadā kadāci na paccessanti cittena upacārasīmātikkamena āvāsapalibodho chijjati. Paccessanti bahiupacāragatassa pana yattha katthaci na paccessanti citte uppannamatte chijjati. Paṭhamaṃ cīvarapalibodho chijjatīti na paccessanti pakkamanato puretarameva cīvarassa niṭṭhitattā vuttaṃ. ‘‘Katacīvaramādāyā’’ti hi vuttaṃ. Atthatakathinassa hi bhikkhuno yāva ‘‘saṅghato vā dāyakakulādito vā cīvaraṃ labhissāmī’’ti cīvarāsā vā laddhavatthānaṃ sahāyasampadādiyogaṃ labhitvā saṅghāṭiādibhāvena ‘‘chinditvā karissāmī’’ti karaṇicchā vā pavattati, tāva cīvarapalibodho anupacchinno eva. Yadā pana yathāpatthitaṭṭhānato cīvarādīnaṃ sabbathā alābhena vā cīvarāsā ceva laddhānaṃ katvā niṭṭhānena vā naṭṭhavinaṭṭhādibhāvena vā cīvare nirapekkhatāya vā karaṇicchā ca vigacchati, tadā cīvarapalibodho upacchinno hoti.
ஸோ ச இத⁴ ‘‘கதசீவரங் ஆதா³யா’’தி வசனேன பகாஸிதோ. ஏவங் உபரி ஸப்³ப³த்த² பாளிவசனக்கமங் நிஸ்ஸாய நேஸங் பட²மங், பச்சா² ச உபச்சி²ஜ்ஜனங் வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸப்³ப³தா²பி ச இமேஸங் உபி⁴ன்னங் பலிபோ³தா⁴னங் உபச்சே²தே³னேவ கதி²னுப்³பா⁴ரோ, ந ஏகஸ்ஸ. தேஸஞ்ச புப்³பா³பரியேன, ஏகக்க²ணே ச உபச்சி²ஜ்ஜனங் த³ஸ்ஸேதுங் இமா அட்ட² மாதிகா ட²பிதாதி வேதி³தப்³பா³. அந்தோஸீமாயந்தி சீவரனிட்டா²னக்க²ணேயேவ சி²ன்னத்தா வுத்தங். நேவிமங் சீவரங் காரெஸ்ஸந்தி சீவரே அபெக்கா²ய விக³தத்தா கரணபலிபோ³த⁴ஸ்ஸாபி உபச்சி²ன்னதங் த³ஸ்ஸேதி. யோ பன அப்பிச்ச²தாய வா அனத்தி²கதாய வா ஸப்³ப³தா² சீவரங் ந ஸம்படிச்ச²தி, தஸ்ஸ ப³ஹிஸீமாக³தஸ்ஸ ஸப்³ப³தா²பி சீவரபலிபோ³தா⁴பா⁴வேன ந பச்செஸ்ஸந்தி ஸன்னிட்டா²னமத்தேன ஸன்னிட்டா²னந்திகோ கதி²னுப்³பா⁴ரோ வேதி³தப்³போ³. ஸோ பனாதி பலிபோ³து⁴பச்சே²தோ³. அயங் பனாதி ஆஸாவச்சே²த³கோ கதி²னுப்³பா⁴ரோ விஸுங் வித்தா²ரெத்வா வுத்தோ, இத⁴ ந வுத்தோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
So ca idha ‘‘katacīvaraṃ ādāyā’’ti vacanena pakāsito. Evaṃ upari sabbattha pāḷivacanakkamaṃ nissāya nesaṃ paṭhamaṃ, pacchā ca upacchijjanaṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ. Sabbathāpi ca imesaṃ ubhinnaṃ palibodhānaṃ upacchedeneva kathinubbhāro, na ekassa. Tesañca pubbāpariyena, ekakkhaṇe ca upacchijjanaṃ dassetuṃ imā aṭṭha mātikā ṭhapitāti veditabbā. Antosīmāyanti cīvaraniṭṭhānakkhaṇeyeva chinnattā vuttaṃ. Nevimaṃ cīvaraṃ kāressanti cīvare apekkhāya vigatattā karaṇapalibodhassāpi upacchinnataṃ dasseti. Yo pana appicchatāya vā anatthikatāya vā sabbathā cīvaraṃ na sampaṭicchati, tassa bahisīmāgatassa sabbathāpi cīvarapalibodhābhāvena na paccessanti sanniṭṭhānamattena sanniṭṭhānantiko kathinubbhāro veditabbo. So panāti palibodhupacchedo. Ayaṃ panāti āsāvacchedako kathinubbhāro visuṃ vitthāretvā vutto, idha na vuttoti sambandho.
அனாஸாய லப⁴தீதி ‘‘யஸ்மிங் குலே சீவரங் லபி⁴ஸ்ஸாமா’’தி ஆஸா அனுப்பன்னபுப்³பா³, தத்த² சீவராஸாய அனுப்பன்னட்டா²னே யத்த² கத்த²சி லப⁴தீதி அத்தோ². ஆஸாய ந லப⁴தீதி ஆஸீஸிதட்டா²னே ந லப⁴தீதி அத்தோ². இத⁴ ந வுத்தோதி இத⁴ ஸவனந்திகானந்தரே ந வுத்தோ. தத்தா²தி தஸ்மிங் ஸீமாதிக்கந்திகே. ஸீமாதிக்கந்திகோ நாம சீவரமாஸானங் பரியந்ததி³வஸஸங்கா²தாய ஸீமாய அதிக்கமனதோ ஸஞ்ஜாதோ. கேசி ‘‘ப³ஹிஸீமாய காலாதிக்கமோ ஸீமாதிக்கமோ’’தி மஞ்ஞந்தி, தேஸங் அந்தோஉபசாரே சீவரகாலாதிக்கமேபி கதி²னுப்³பா⁴ரோ அஸம்மதோ நாம ஸியாதி ந சேதங் யுத்தங். தஸ்மா யத்த² கத்த²சி காலாதிக்கமோ ஸீமாதிக்கமோதி வேதி³தப்³போ³. எத்த² ச பாளியங் ‘‘கதசீவரோ’’தி இத³ங் உபலக்க²ணமத்தங், அகதசீவரஸ்ஸபி காலாதிக்கமேன ஸீமாதிக்கந்திகோ ஹோதி, த்³வே ச பலிபோ³தா⁴ ஏகதோ சி²ஜ்ஜந்தி. ஏவங் அஞ்ஞத்தா²பி யதா²ஸம்ப⁴வங் தங்தங் விஸேஸனாபா⁴வேபி கதி²னுப்³பா⁴ரதா, பலிபோ³து⁴பச்சே²த³ப்பகாரோ ச வேதி³தப்³போ³. ‘‘ஸஹுப்³பா⁴ரே த்³வேபி பலிபோ³தா⁴ அபுப்³ப³ங் அசரிமங் சி²ஜ்ஜந்தீ’’தி இத³ங் அகதசீவரஸ்ஸ பச்செஸ்ஸந்தி அதி⁴ட்டா²னஸம்ப⁴வபக்க²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், தேஸு அஞ்ஞதராபா⁴வேபி ஸஹுப்³பா⁴ரோவ ஹோதி.
Anāsāya labhatīti ‘‘yasmiṃ kule cīvaraṃ labhissāmā’’ti āsā anuppannapubbā, tattha cīvarāsāya anuppannaṭṭhāne yattha katthaci labhatīti attho. Āsāya na labhatīti āsīsitaṭṭhāne na labhatīti attho. Idha na vuttoti idha savanantikānantare na vutto. Tatthāti tasmiṃ sīmātikkantike. Sīmātikkantiko nāma cīvaramāsānaṃ pariyantadivasasaṅkhātāya sīmāya atikkamanato sañjāto. Keci ‘‘bahisīmāya kālātikkamo sīmātikkamo’’ti maññanti, tesaṃ antoupacāre cīvarakālātikkamepi kathinubbhāro asammato nāma siyāti na cetaṃ yuttaṃ. Tasmā yattha katthaci kālātikkamo sīmātikkamoti veditabbo. Ettha ca pāḷiyaṃ ‘‘katacīvaro’’ti idaṃ upalakkhaṇamattaṃ, akatacīvarassapi kālātikkamena sīmātikkantiko hoti, dve ca palibodhā ekato chijjanti. Evaṃ aññatthāpi yathāsambhavaṃ taṃtaṃ visesanābhāvepi kathinubbhāratā, palibodhupacchedappakāro ca veditabbo. ‘‘Sahubbhāre dvepi palibodhā apubbaṃ acarimaṃ chijjantī’’ti idaṃ akatacīvarassa paccessanti adhiṭṭhānasambhavapakkhaṃ sandhāya vuttaṃ, tesu aññatarābhāvepi sahubbhārova hoti.
312-325. ஸமாதா³யவாரோ ஆதா³யவாரஸதி³ஸோவ. உபஸக்³க³மேவெத்த² விஸேஸோ. தேனாஹ ‘‘புன ஸமாதா³யவாரேபி…பே॰… தேயேவ த³ஸ்ஸிதா’’தி . விப்பகதசீவரே பக்கமனந்திகஸ்ஸ அபா⁴வதோ ‘‘யதா²ஸம்ப⁴வ’’ந்தி வுத்தங். தேனேவ விப்பகதசீவரவாரே ச²ளேவ உப்³பா⁴ரா வுத்தா, சீவரே ஹத்த²க³தே ச ஆஸாவச்சே²தி³கஸ்ஸ அஸம்ப⁴வா, ஸோ ஏதேஸு வாரேஸு யத்த² கத்த²சி ந வுத்தோ, விஸுஞ்ஞேவ வுத்தோ. விப்பகதவாரே செத்த² ஆதா³யவாரஸமாதா³யவாரவஸேன த்³வே ச²க்கவாரா வுத்தா.
312-325. Samādāyavāro ādāyavārasadisova. Upasaggamevettha viseso. Tenāha ‘‘puna samādāyavārepi…pe… teyeva dassitā’’ti . Vippakatacīvare pakkamanantikassa abhāvato ‘‘yathāsambhava’’nti vuttaṃ. Teneva vippakatacīvaravāre chaḷeva ubbhārā vuttā, cīvare hatthagate ca āsāvacchedikassa asambhavā, so etesu vāresu yattha katthaci na vutto, visuññeva vutto. Vippakatavāre cettha ādāyavārasamādāyavāravasena dve chakkavārā vuttā.
ததோ பரங் நிட்டா²னஸன்னிட்டா²னநாஸனந்திகானங் வஸேன தீணி திகானி த³ஸ்ஸிதானி. தத்த² ததியத்திகே அனதி⁴ட்டி²தேனாதி ‘‘பச்செஸ்ஸங், ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி ஏவங் அனதி⁴ட்டி²தேன, ந ஏவங் மனஸிகத்வாதி அத்தோ². ததியத்திகதோ பன பரங் ஏகங் ச²க்கங் த³ஸ்ஸிதங். ஏவங் தீணி திகானி, ஏகங் ச²க்கஞ்சாதி பட²மங் பன்னரஸகங் வுத்தங், இமினா நயேன து³தியபன்னரஸகாதீ³னி வேதி³தப்³பா³னி.
Tato paraṃ niṭṭhānasanniṭṭhānanāsanantikānaṃ vasena tīṇi tikāni dassitāni. Tattha tatiyattike anadhiṭṭhitenāti ‘‘paccessaṃ, na paccessa’’nti evaṃ anadhiṭṭhitena, na evaṃ manasikatvāti attho. Tatiyattikato pana paraṃ ekaṃ chakkaṃ dassitaṃ. Evaṃ tīṇi tikāni, ekaṃ chakkañcāti paṭhamaṃ pannarasakaṃ vuttaṃ, iminā nayena dutiyapannarasakādīni veditabbāni.
பாளியங் ஆஸாத்³வாத³ஸகே ப³ஹிஸீமாக³தஸ்ஸ கதி²னுத்³தா⁴ரேஸு தேஸம்பி சீவராஸாதி³வஸேன சீவரபலிபோ³தோ⁴ யாவ சீவரனிட்டா²னா திட்ட²தீதி ஆஹ ‘‘ஸோ ப³ஹிஸீமாக³தோ ஸுணாதி ‘உப்³ப⁴தங் கிர தஸ்மிங் ஆவாஸே கதி²னந்தி…பே॰… ஸவனந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ’’’தி. எத்த² ச ஸவனக்க²ணே ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ பட²மங் சி²ஜ்ஜதி, நிட்டி²தே சீவரபலிபோ³தோ⁴தி வேதி³தப்³போ³.
Pāḷiyaṃ āsādvādasake bahisīmāgatassa kathinuddhāresu tesampi cīvarāsādivasena cīvarapalibodho yāva cīvaraniṭṭhānā tiṭṭhatīti āha ‘‘so bahisīmāgato suṇāti ‘ubbhataṃ kira tasmiṃ āvāse kathinanti…pe… savanantiko kathinuddhāro’’’ti. Ettha ca savanakkhaṇe āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati, niṭṭhite cīvarapalibodhoti veditabbo.
தி³ஸங்க³மிகனவகே தி³ஸங்க³மிகோ பக்கமதீதி ந பச்செஸ்ஸந்தி பக்கமதி, இமினா ஆவாஸபலிபோ³தா⁴பா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. தேனேவ வஸ்ஸங்வுத்தா²வாஸே புன க³ந்த்வா சீவரனிட்டா²பிதமத்தே நிட்டா²னந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ வுத்தோ. ‘‘சீவரபடிவிஸங் அபவிலாயமானோ’’தி இமினா சீவரபலிபோ³த⁴ஸமங்கி³கத்தமஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதி, அபவிலாயமானோதி ஆகங்க²மானோ. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Disaṃgamikanavake disaṃgamiko pakkamatīti na paccessanti pakkamati, iminā āvāsapalibodhābhāvo dassito hoti. Teneva vassaṃvutthāvāse puna gantvā cīvaraniṭṭhāpitamatte niṭṭhānantiko kathinuddhāro vutto. ‘‘Cīvarapaṭivisaṃ apavilāyamāno’’ti iminā cīvarapalibodhasamaṅgikattamassa dasseti, apavilāyamānoti ākaṅkhamāno. Sesaṃ suviññeyyameva.
ஆதா³யஸத்தககதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Ādāyasattakakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
கதி²னக்க²ந்த⁴கவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.
Kathinakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
188. ஆதா³யஸத்தகங் • 188. Ādāyasattakaṃ
189. ஸமாதா³யஸத்தகங் • 189. Samādāyasattakaṃ
190. ஆதா³யச²க்கங் • 190. Ādāyachakkaṃ
191. ஸமாதா³யச²க்கங் • 191. Samādāyachakkaṃ
192. ஆதா³யபன்னரஸகங் • 192. Ādāyapannarasakaṃ
193. ஸமாதா³யபன்னரஸகாதி³ • 193. Samādāyapannarasakādi
194. விப்பகதஸமாதா³யபன்னரஸகங் • 194. Vippakatasamādāyapannarasakaṃ
195. அனாஸாதோ³ளஸகங் • 195. Anāsādoḷasakaṃ
196. ஆஸாதோ³ளஸகங் • 196. Āsādoḷasakaṃ
197. கரணீயதோ³ளஸகங் • 197. Karaṇīyadoḷasakaṃ
198. அபவிலாயனநவகங் • 198. Apavilāyananavakaṃ
199. பா²ஸுவிஹாரபஞ்சகங் • 199. Phāsuvihārapañcakaṃ
200. பலிபோ³தா⁴பலிபோ³த⁴கதா² • 200. Palibodhāpalibodhakathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஆதா³யஸத்தககதா² • Ādāyasattakakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஆதா³யஸத்தகாதி³கதா²வண்ணனா • Ādāyasattakādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஆதா³யஸத்தககதா²வண்ணனா • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 188. ஆதா³யஸத்தககதா² • 188. Ādāyasattakakathā