Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
7. அட்³ட³கரணஸுத்தவண்ணனா
7. Aḍḍakaraṇasuttavaṇṇanā
118. ஸத்தமே காமஹேதூதி காமமூலகங். காமனிதா³னந்தி காமபச்சயா. காமாதி⁴கரணந்தி காமகாரணா. ஸப்³பா³னி ஹேதானி அஞ்ஞமஞ்ஞவேவசனானேவ. ப⁴த்³ரமுகோ²தி ஸுந்த³ரமுகோ². ஏகதி³வஸங் கிர ராஜா அட்³ட³கரணே நிஸீதி³. தத்த² பட²மதரங் லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா நிஸின்னா அமச்சா அஸ்ஸாமிகேபி ஸாமிகே கரிங்ஸு. ராஜா தங் ஞத்வா – ‘‘மய்ஹங் தாவ பத²விஸ்ஸரஸ்ஸ ஸம்முகா²பேதே ஏவங் கரொந்தி, பரம்முகா² கிங் நாம ந கரிஸ்ஸந்தி? பஞ்ஞாயிஸ்ஸதி தா³னி விடடூபோ⁴ ஸேனாபதி ஸகேன ரஜ்ஜேன, கிங் மய்ஹங் ஏவரூபேஹி லஞ்ஜகா²த³கேஹி முஸாவாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகட்டா²னே நிஸஜ்ஜாயா’’தி சிந்தேஸி. தஸ்மா ஏவமாஹ. கி²ப்பங்வ ஒட்³டி³தந்தி குமினங் விய ஒட்³டி³தங். யதா² மச்சா² ஒட்³டி³தங் குமினங் பவிஸந்தா ந ஜானந்தி, ஏவங் ஸத்தா கிலேஸகாமேன வத்து²காமங் வீதிக்கமந்தா ந ஜானந்தீதி அத்தோ². ஸத்தமங்.
118. Sattame kāmahetūti kāmamūlakaṃ. Kāmanidānanti kāmapaccayā. Kāmādhikaraṇanti kāmakāraṇā. Sabbāni hetāni aññamaññavevacanāneva. Bhadramukhoti sundaramukho. Ekadivasaṃ kira rājā aḍḍakaraṇe nisīdi. Tattha paṭhamataraṃ lañjaṃ gahetvā nisinnā amaccā assāmikepi sāmike kariṃsu. Rājā taṃ ñatvā – ‘‘mayhaṃ tāva pathavissarassa sammukhāpete evaṃ karonti, parammukhā kiṃ nāma na karissanti? Paññāyissati dāni viṭaṭūbho senāpati sakena rajjena, kiṃ mayhaṃ evarūpehi lañjakhādakehi musāvādīhi saddhiṃ ekaṭṭhāne nisajjāyā’’ti cintesi. Tasmā evamāha. Khippaṃva oḍḍitanti kuminaṃ viya oḍḍitaṃ. Yathā macchā oḍḍitaṃ kuminaṃ pavisantā na jānanti, evaṃ sattā kilesakāmena vatthukāmaṃ vītikkamantā na jānantīti attho. Sattamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 7. அட்³ட³கரணஸுத்தங் • 7. Aḍḍakaraṇasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. அட்³ட³கரணஸுத்தவண்ணனா • 7. Aḍḍakaraṇasuttavaṇṇanā