Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    3. விசாரவக்³கோ³

    3. Vicāravaggo

    1. அத்³தா⁴னமூலபஞ்ஹோ

    1. Addhānamūlapañho

    1. ராஜா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, அதீதஸ்ஸ அத்³தா⁴னஸ்ஸ கிங் மூலங், அனாக³தஸ்ஸ அத்³தா⁴னஸ்ஸ கிங் மூலங், பச்சுப்பன்னஸ்ஸ அத்³தா⁴னஸ்ஸ கிங் மூல’’ந்தி? ‘‘அதீதஸ்ஸ ச, மஹாராஜ, அத்³தா⁴னஸ்ஸ அனாக³தஸ்ஸ ச அத்³தா⁴னஸ்ஸ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ ச அத்³தா⁴னஸ்ஸ அவிஜ்ஜா மூலங். அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா, ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாணங், விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூபங், நாமரூபபச்சயா ஸளாயதனங், ஸளாயதனபச்சயா ப²ஸ்ஸோ, ப²ஸ்ஸபச்சயா வேத³னா, வேத³னாபச்சயா தண்ஹா, தண்ஹாபச்சயா உபாதா³னங், உபாதா³னபச்சயா ப⁴வோ, ப⁴வபச்சயா ஜாதி, ஜாதிபச்சயா ஜராமரணங் ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா ஸம்ப⁴வந்தி. ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ அத்³தா⁴னஸ்ஸ 1 புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதீ’’தி.

    1. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, atītassa addhānassa kiṃ mūlaṃ, anāgatassa addhānassa kiṃ mūlaṃ, paccuppannassa addhānassa kiṃ mūla’’nti? ‘‘Atītassa ca, mahārāja, addhānassa anāgatassa ca addhānassa paccuppannassa ca addhānassa avijjā mūlaṃ. Avijjāpaccayā saṅkhārā, saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ, viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ, nāmarūpapaccayā saḷāyatanaṃ, saḷāyatanapaccayā phasso, phassapaccayā vedanā, vedanāpaccayā taṇhā, taṇhāpaccayā upādānaṃ, upādānapaccayā bhavo, bhavapaccayā jāti, jātipaccayā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā sambhavanti. Evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa addhānassa 2 purimā koṭi na paññāyatī’’ti.

    ‘‘கல்லோஸி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    அத்³தா⁴னமூலபஞ்ஹோ பட²மோ.

    Addhānamūlapañho paṭhamo.







    Footnotes:
    1. து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ அத்³தா⁴னஸ்ஸ (ஸீ॰)
    2. dukkhakkhandhassa addhānassa (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact