Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    9. அத்³தா⁴னபஞ்ஹோ

    9. Addhānapañho

    9. ராஜா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, யங் பனேதங் ப்³ரூஸி ‘தீ³க⁴மத்³தா⁴ன’ந்தி, கிமேதங் அத்³தா⁴னங் நாமா’’தி ? ‘‘அதீதோ, மஹாராஜ, அத்³தா⁴, அனாக³தோ அத்³தா⁴, பச்சுப்பன்னோ அத்³தா⁴’’தி. ‘‘கிங் பன, ப⁴ந்தே, ஸப்³பே³ அத்³தா⁴ அத்தீ²’’தி? ‘‘கோசி, மஹாராஜ , அத்³தா⁴ அத்தி², கோசி நத்தீ²’’தி. ‘‘கதமோ பன, ப⁴ந்தே, அத்தி², கதமோ நத்தீ²’’தி? ‘‘யே தே, மஹாராஜ, ஸங்கா²ரா அதீதா விக³தா நிருத்³தா⁴ விபரிணதா, ஸோ அத்³தா⁴ நத்தி², யே த⁴ம்மா விபாகா, யே ச விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா, யே ச அஞ்ஞத்ர படிஸந்தி⁴ங் தெ³ந்தி, ஸோ அத்³தா⁴ அத்தி². யே ஸத்தா காலங்கதா அஞ்ஞத்ர உப்பன்னா, ஸோ ச அத்³தா⁴ அத்தி². யே ஸத்தா காலங்கதா அஞ்ஞத்ர அனுப்பன்னா, ஸோ அத்³தா⁴ நத்தி². யே ச ஸத்தா பரினிப்³பு³தா, ஸோ ச அத்³தா⁴ நத்தி² பரினிப்³பு³தத்தா’’தி.

    9. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, yaṃ panetaṃ brūsi ‘dīghamaddhāna’nti, kimetaṃ addhānaṃ nāmā’’ti ? ‘‘Atīto, mahārāja, addhā, anāgato addhā, paccuppanno addhā’’ti. ‘‘Kiṃ pana, bhante, sabbe addhā atthī’’ti? ‘‘Koci, mahārāja , addhā atthi, koci natthī’’ti. ‘‘Katamo pana, bhante, atthi, katamo natthī’’ti? ‘‘Ye te, mahārāja, saṅkhārā atītā vigatā niruddhā vipariṇatā, so addhā natthi, ye dhammā vipākā, ye ca vipākadhammadhammā, ye ca aññatra paṭisandhiṃ denti, so addhā atthi. Ye sattā kālaṅkatā aññatra uppannā, so ca addhā atthi. Ye sattā kālaṅkatā aññatra anuppannā, so addhā natthi. Ye ca sattā parinibbutā, so ca addhā natthi parinibbutattā’’ti.

    ‘‘கல்லோஸி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    அத்³தா⁴னபஞ்ஹோ நவமோ.

    Addhānapañho navamo.

    அத்³தா⁴னவக்³கோ³ து³தியோ.

    Addhānavaggo dutiyo.

    இமஸ்மிங் வக்³கே³ நவ பஞ்ஹா.

    Imasmiṃ vagge nava pañhā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact