Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா²தி³வண்ணனா
Adhammakammadvādasakakathādivaṇṇanā
4. அப்படிஞ்ஞாய கதந்தி வத்து²ங் வா ஆபத்திங் வா அஸம்படிச்சா²பெத்வா கதங். யோ பன ஸப்³பே³ஸங் பஸ்ஸந்தானங் ஏவ வத்து²வீதிக்கமங் கத்வா பச்சா² கம்மகரணப⁴யேன ‘‘ந கரோமீ’’தி முஸா வத³தி, தஸ்ஸ பி⁴க்கூ²னங் ஸம்முகே² வீதிக்கமகரணமேவ படிஞ்ஞா. தத²தோ ஜானநத்த²மேவ படிஞ்ஞாய கரணங் அனுஞ்ஞாதங். யத்த² பன ஸந்தே³ஹோ ஹோதி, தத்த² ஸம்படிச்சா²பெத்வாவ கத்தப்³ப³ந்தி க³ஹேதப்³ப³ங்.
4.Appaṭiññāya katanti vatthuṃ vā āpattiṃ vā asampaṭicchāpetvā kataṃ. Yo pana sabbesaṃ passantānaṃ eva vatthuvītikkamaṃ katvā pacchā kammakaraṇabhayena ‘‘na karomī’’ti musā vadati, tassa bhikkhūnaṃ sammukhe vītikkamakaraṇameva paṭiññā. Tathato jānanatthameva paṭiññāya karaṇaṃ anuññātaṃ. Yattha pana sandeho hoti, tattha sampaṭicchāpetvāva kattabbanti gahetabbaṃ.
‘‘பாராஜிகாபத்தியா வா’’தி இத³ங் லிங்க³னாஸனநிமித்ததாய பாராஜிகஸ்ஸ கம்மேன அதிகிச்ச²னீயதோ வுத்தங். ‘‘ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தியா வா’’தி இத³ங் பன பரிவாஸாதி³னிஸ்ஸாரணகம்மஸ்ஸ ஆவேணிகஸ்ஸ விஜ்ஜமானத்தா வுத்தங். யங் பன பரதோ ‘‘அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோ ஹோதி…பே॰… தஜ்ஜனீயகம்மங் கரெய்யா’’தி (சூளவ॰ 6) வுத்தங், தங் ‘‘ஆயதிங் ஸங்வரே ட²த்வா வுட்டா²னங் கரோஹீ’’தி ஓவதி³யமானஸ்ஸ அனாத³ரியாதி³பச்சயலஹுகாபத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸீலவிபத்திமூலகஞ்ஹி லஹுகாபத்திங் ஆபன்னோ இத⁴ அபே⁴தூ³பசாரேன ‘‘அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோ’’தி வுத்தோ ‘‘அதிதி³ட்டி²யா தி³ட்டி²விபன்னோ’’தி எத்த² விய.
‘‘Pārājikāpattiyā vā’’ti idaṃ liṅganāsananimittatāya pārājikassa kammena atikicchanīyato vuttaṃ. ‘‘Saṅghādisesāpattiyā vā’’ti idaṃ pana parivāsādinissāraṇakammassa āveṇikassa vijjamānattā vuttaṃ. Yaṃ pana parato ‘‘adhisīle sīlavipanno hoti…pe… tajjanīyakammaṃ kareyyā’’ti (cūḷava. 6) vuttaṃ, taṃ ‘‘āyatiṃ saṃvare ṭhatvā vuṭṭhānaṃ karohī’’ti ovadiyamānassa anādariyādipaccayalahukāpattiṃ sandhāya vuttaṃ. Sīlavipattimūlakañhi lahukāpattiṃ āpanno idha abhedūpacārena ‘‘adhisīle sīlavipanno’’ti vutto ‘‘atidiṭṭhiyā diṭṭhivipanno’’ti ettha viya.
யதா² ச தி³ட்டி²ங் க³ஹெத்வா வோஹரந்தஸ்ஸ ‘‘இதோ தி³ட்டி²தோ ஓரமாஹீ’’தி அவத்வா கதகம்மங் கேவலாய தி³ட்டி²விபத்தியா கதத்தா அனாபத்தியா கதங் நாம அத⁴ம்மகம்மங் ஹோதி, ஏவங் ஸீலவிபத்திங் ஆபஜ்ஜித்வா லஜ்ஜித⁴ம்மே ஓக்கந்தே யதா²த⁴ம்மங் வுட்டா²ய ஸங்வரே டா²துகாமஸ்ஸ கதங் தஜ்ஜனீயாதி³கம்மங் கேவலாய ஸீலவிபத்தியா கதத்தா அதே³ஸனாகா³மினியா கதங் நாம அத⁴ம்மகம்மங் ஹோதி. தேனேவ நியஸ்ஸகம்மேபி ‘‘அபிஸ்ஸு பி⁴க்கூ² பகதா பரிவாஸங் தெ³ந்தா’’திஆதி³னா ஸங்வரே அட்டா²னமேவ கம்மனிமித்தபா⁴வேன வுத்தங். அத³ந்தங் த³மனத்த²மேவ ஹி தஜ்ஜனீயாதி³கம்மானி அனுஞ்ஞாதானீதி. கேசி பன ‘‘அதே³ஸனாகா³மினியாதி இத³ங் பாராஜிகாபத்திங்யேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந ஸங்கா⁴தி³ஸேஸ’’ந்தி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ சூளவக்³க³ 3.4) வத³ந்தி, தங் ஸுக்கபக்கே² ‘‘தே³ஸனாகா³மினியா ஆபத்தியா கதங் ஹோதீ’’தி இமினா வசனேன விருஜ்ஜ²தி. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸாபி ச பரியாயதோ தே³ஸனாகா³மினிவோஹாரே க³ய்ஹமானே ‘‘ஆபத்தியா கதங் ஹோதீ’’தி வுத்தவாரதோ இமஸ்ஸ வாரஸ்ஸ விஸேஸோ ந ஸியா, அட்ட²கதா²யம்பெத்த² விஸேஸபா⁴வோ ந த³ஸ்ஸிதோ. தஸ்மா வுத்தனயேனேவெத்த² அதி⁴ப்பாயோ க³ஹேதப்³போ³.
Yathā ca diṭṭhiṃ gahetvā voharantassa ‘‘ito diṭṭhito oramāhī’’ti avatvā katakammaṃ kevalāya diṭṭhivipattiyā katattā anāpattiyā kataṃ nāma adhammakammaṃ hoti, evaṃ sīlavipattiṃ āpajjitvā lajjidhamme okkante yathādhammaṃ vuṭṭhāya saṃvare ṭhātukāmassa kataṃ tajjanīyādikammaṃ kevalāya sīlavipattiyā katattā adesanāgāminiyā kataṃ nāma adhammakammaṃ hoti. Teneva niyassakammepi ‘‘apissu bhikkhū pakatā parivāsaṃ dentā’’tiādinā saṃvare aṭṭhānameva kammanimittabhāvena vuttaṃ. Adantaṃ damanatthameva hi tajjanīyādikammāni anuññātānīti. Keci pana ‘‘adesanāgāminiyāti idaṃ pārājikāpattiṃyeva sandhāya vuttaṃ, na saṅghādisesa’’nti (sārattha. ṭī. cūḷavagga 3.4) vadanti, taṃ sukkapakkhe ‘‘desanāgāminiyā āpattiyā kataṃ hotī’’ti iminā vacanena virujjhati. Saṅghādisesassāpi ca pariyāyato desanāgāminivohāre gayhamāne ‘‘āpattiyā kataṃ hotī’’ti vuttavārato imassa vārassa viseso na siyā, aṭṭhakathāyampettha visesabhāvo na dassito. Tasmā vuttanayenevettha adhippāyo gahetabbo.
6. ஸப்³பா³னிபீதி தஜ்ஜனீயனியஸ்ஸபப்³பா³ஜனீயகம்மானி தீணிபி. அஞ்ஞகம்மஸ்ஸ வத்து²னாதி தஜ்ஜனீயதோ அஞ்ஞஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வத்து²னா அஞ்ஞகம்மகரணங் நாம கோசி தோ³ஸோபி ந ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. காரணமாஹ ‘‘கஸ்மா’’திஆதி³னா.
6.Sabbānipīti tajjanīyaniyassapabbājanīyakammāni tīṇipi. Aññakammassa vatthunāti tajjanīyato aññassa kammassa vatthunā aññakammakaraṇaṃ nāma koci dosopi na hotīti adhippāyo. Kāraṇamāha ‘‘kasmā’’tiādinā.
8. பன்னலோமாதி பதிதமானலோமா.
8.Pannalomāti patitamānalomā.
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா²தி³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Adhammakammadvādasakakathādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸகங் • Adhammakammadvādasakaṃ
ஆகங்க²மானச²க்கங் • Ākaṅkhamānachakkaṃ
நப்படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³ப³அட்டா²ரஸகங் • Nappaṭippassambhetabbaaṭṭhārasakaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா² • Adhammakammadvādasakakathā
நப்படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³ப³அட்டா²ரஸகாதி³கதா² • Nappaṭippassambhetabbaaṭṭhārasakādikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா²வண்ணனா • Adhammakammadvādasakakathāvaṇṇanā
நப்படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³ப³அட்டா²ரஸககதா²வண்ணனா • Nappaṭippassambhetabbaaṭṭhārasakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா²வண்ணனா • Adhammakammadvādasakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா² • Adhammakammadvādasakakathā
நப்படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³ப³அட்டா²ரஸகாதி³கதா² • Nappaṭippassambhetabbaaṭṭhārasakādikathā