Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
சூளவக்³க³வண்ணனா
Cūḷavaggavaṇṇanā
1. கம்மக்க²ந்த⁴கவண்ணனா
1. Kammakkhandhakavaṇṇanā
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா²வண்ணனா
Adhammakammadvādasakakathāvaṇṇanā
4. அஸம்முகா² கதங் ஹோதீதிஆத³யோ திகா கேவலங் தே³ஸனாமத்தமேவ. ந ஹி தீஹி ஏவ அங்கே³ஹி ஸமோதா⁴னேஹி அத⁴ம்மகம்மங் ஹோதி, ஏகேனபி ஹோதி ஏவ, அயமத்தோ² ‘‘திண்ணங், பி⁴க்க²வே’’திஆதி³பாளியா (சூளவ॰ 6) ஸாதே⁴தப்³போ³. ‘‘அப்படிஞ்ஞாய கதங் ஹோதீ’’தி லஜ்ஜிங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கண்ஹபக்கே² ‘‘அதே³ஸனாகா³மினியா ஆபத்தியா கதங் ஹோதீ’’தி ஸுக்கபக்கே² ‘‘தே³ஸனாகா³மினியா ஆபத்தியா கதங் ஹோதீ’’தி இத³ங் த்³வயங் பரதோ ‘‘தீஹி, பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஆகங்க²மானோ ஸங்கோ⁴ தஜ்ஜனீயகம்மங் கரெய்ய. அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோ ஹோதீ’’தி இமினா விருஜ்ஜ²தி, அதே³ஸனாகா³மினிங் ஆபன்னோ ஹி ‘‘அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோ’’தி வுச்சதீதி. யுத்தமேதங், கத்து அதி⁴ப்பாயோ எத்த² சிந்தேதப்³போ³. எத்தா²ஹ உபதிஸ்ஸத்தே²ரோ ‘‘தஜ்ஜனீயகம்மஸ்ஸ ஹி விஸேஸேன ப⁴ண்ட³னகாரகத்தங் அங்க³’ந்தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தங், தங் பாளியா ஆக³தனிதா³னேன யுஜ்ஜதி, தஸ்மா ஸப்³ப³த்திகேஸுபி ப⁴ண்ட³னங் ஆரோபெத்வா ப⁴ண்ட³னபச்சயா ஆபன்னாபத்திவஸேன இத³ங் கம்மங் காதப்³ப³ங், தஸ்மா ‘அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோ’தி எத்தா²பி புப்³ப³பா⁴கே³ வா அபரபா⁴கே³ வா சோத³னாஸாரணாதி³காலே ப⁴ண்ட³னபச்சயா ஆபன்னாபத்திவஸேனேவ காரேதப்³ப³ங், ந கேவலங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸபச்சயா காதப்³ப³’’ந்தி. ‘‘அதே³ஸனாகா³மினியா ஆபத்தியாதி பாராஜிகாபத்தியா’தி எத்தகமத்தங் வத்வா பரதோ ‘அதி⁴ஸீலே பாராஜிகஸங்கா⁴தி³ஸேஸே அஜ்ஜா²சாரா’தி போராணக³ண்டி²பதே³ வுத்த’’ந்தி லிகி²தங். ‘‘அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோ’தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஸந்தா⁴யா’’தி க³ண்டி²பதே³ லிகி²தங். இத³ங் போராணக³ண்டி²பதே³ புரிமவசனேன ஸமேதி, தஸ்மா தத்த² பச்சி²மங் பாராஜிகபத³ங் அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தங் ஸியா , அட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘அதே³ஸனாகா³மினியாதி பாராஜிகாபத்தியா வா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தியா வா’’தி வுத்தங், தத்த² பாராஜிகாபத்தி அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தா ஸியா. யதோ க³ண்டி²பதே³ ‘‘அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோ’தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஸந்தா⁴யா’’தி எத்தகமேவ லிகி²தங், தஸ்மா ஸப்³ப³த்த² க³ண்டி²பதே³ ஸகலேன நயேன பாராஜிகாபத்திபச்சயா உப்பன்னப⁴ண்ட³னஹேது ந தஜ்ஜனீயகம்மங் காதப்³ப³ங் பயோஜனாபா⁴வா, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸபச்சயா காதப்³ப³ந்தி அயமத்தோ² ஸித்³தோ⁴ ஹோதி. ந, ஸுக்கபக்கே² ‘‘தே³ஸனாகா³மினியா ஆபத்தியா கதங் ஹோதீ’’தி (சூளவ॰ 5) வசனதோதி சே? ந, ஏகேன பரியாயேன ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸபி தே³ஸனாகா³மினிவோஹாரஸம்ப⁴வதோ,
4.Asammukhākataṃ hotītiādayo tikā kevalaṃ desanāmattameva. Na hi tīhi eva aṅgehi samodhānehi adhammakammaṃ hoti, ekenapi hoti eva, ayamattho ‘‘tiṇṇaṃ, bhikkhave’’tiādipāḷiyā (cūḷava. 6) sādhetabbo. ‘‘Appaṭiññāya kataṃ hotī’’ti lajjiṃ sandhāya vuttaṃ. Kaṇhapakkhe ‘‘adesanāgāminiyā āpattiyā kataṃ hotī’’ti sukkapakkhe ‘‘desanāgāminiyā āpattiyā kataṃ hotī’’ti idaṃ dvayaṃ parato ‘‘tīhi, bhikkhave, aṅgehi samannāgatassa bhikkhuno ākaṅkhamāno saṅgho tajjanīyakammaṃ kareyya. Adhisīle sīlavipanno hotī’’ti iminā virujjhati, adesanāgāminiṃ āpanno hi ‘‘adhisīle sīlavipanno’’ti vuccatīti. Yuttametaṃ, kattu adhippāyo ettha cintetabbo. Etthāha upatissatthero ‘‘tajjanīyakammassa hi visesena bhaṇḍanakārakattaṃ aṅga’nti aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, taṃ pāḷiyā āgatanidānena yujjati, tasmā sabbattikesupi bhaṇḍanaṃ āropetvā bhaṇḍanapaccayā āpannāpattivasena idaṃ kammaṃ kātabbaṃ, tasmā ‘adhisīle sīlavipanno’ti etthāpi pubbabhāge vā aparabhāge vā codanāsāraṇādikāle bhaṇḍanapaccayā āpannāpattivaseneva kāretabbaṃ, na kevalaṃ saṅghādisesapaccayā kātabba’’nti. ‘‘Adesanāgāminiyā āpattiyāti pārājikāpattiyā’ti ettakamattaṃ vatvā parato ‘adhisīle pārājikasaṅghādisese ajjhācārā’ti porāṇagaṇṭhipade vutta’’nti likhitaṃ. ‘‘Adhisīle sīlavipanno’ti saṅghādisesaṃ sandhāyā’’ti gaṇṭhipade likhitaṃ. Idaṃ porāṇagaṇṭhipade purimavacanena sameti, tasmā tattha pacchimaṃ pārājikapadaṃ atthuddhāravasena vuttaṃ siyā , aṭṭhakathāyañca ‘‘adesanāgāminiyāti pārājikāpattiyā vā saṅghādisesāpattiyā vā’’ti vuttaṃ, tattha pārājikāpatti atthuddhāravasena vuttā siyā. Yato gaṇṭhipade ‘‘adhisīle sīlavipanno’ti saṅghādisesaṃ sandhāyā’’ti ettakameva likhitaṃ, tasmā sabbattha gaṇṭhipade sakalena nayena pārājikāpattipaccayā uppannabhaṇḍanahetu na tajjanīyakammaṃ kātabbaṃ payojanābhāvā, saṅghādisesapaccayā kātabbanti ayamattho siddho hoti. Na, sukkapakkhe ‘‘desanāgāminiyā āpattiyā kataṃ hotī’’ti (cūḷava. 5) vacanatoti ce? Na, ekena pariyāyena saṅghādisesassapi desanāgāminivohārasambhavato,
யேன கம்மேன ஸந்தஜ்ஜனங் கரீயதி, தங் தஜ்ஜனீயகம்மங் நாம. யேன கம்மேன நிஸ்ஸாய தே வத்த²ப்³ப³ந்தி நிஸ்ஸியதி ப⁴ஜாபியதி நியஸ்ஸோ, தங் நியஸகம்மங் நாம. யேன ததோ ஆவாஸதோ, கா³மதோ ச பப்³பா³ஜெந்தி குலதூ³ஸகங், தங் பப்³பா³ஜனீயகம்மங் நாம. யேன கம்மேன அக்குட்ட²க³ஹட்ட²ஸமஈபமேவ படிஸாரியதி ஸோ அக்கோஸகோ பச்சா² பேஸியதி, தங் படிஸாரணீயகம்மங் நாம. யேன ஸமானஸங்வாஸகபூ⁴மிதோ உக்கி²பியதி. ச²ட்³டீ³யதி ஸாதிஸாரோ பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன, தங் கம்மங் உக்கே²பனீயகம்மங் நாமாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Yena kammena santajjanaṃ karīyati, taṃ tajjanīyakammaṃ nāma. Yena kammena nissāya te vatthabbanti nissiyati bhajāpiyati niyasso, taṃ niyasakammaṃ nāma. Yena tato āvāsato, gāmato ca pabbājenti kuladūsakaṃ, taṃ pabbājanīyakammaṃ nāma. Yena kammena akkuṭṭhagahaṭṭhasamaīpameva paṭisāriyati so akkosako pacchā pesiyati, taṃ paṭisāraṇīyakammaṃ nāma. Yena samānasaṃvāsakabhūmito ukkhipiyati. Chaḍḍīyati sātisāro bhikkhusaṅghena, taṃ kammaṃ ukkhepanīyakammaṃ nāmāti veditabbaṃ.
11. ‘‘நிஸ்ஸாய தே வத்த²ப்³ப³’’ந்தி க³ருனிஸ்ஸயங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந இதரந்தி.
11.‘‘Nissāya te vatthabba’’nti garunissayaṃ sandhāya vuttaṃ, na itaranti.
21. அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகவத்து²ஸ்மிங் ‘‘தேஸு விப்³ப⁴ந்தேஸுபி கம்மங் படிப்பஸ்ஸம்பே⁴துங் அனுஞ்ஞாதம்பி ஸம்மாவத்தந்தானங்யேவா’’தி லிகி²தங். ஸம்முகா² வுத்தமேவ கி³ஹிபடிஸங்யுத்தங் நாம. பரம்முகா² வுத்தங் தே³ஸனங் க³ச்ச²தி.
21.Assajipunabbasukavatthusmiṃ ‘‘tesu vibbhantesupi kammaṃ paṭippassambhetuṃ anuññātampi sammāvattantānaṃyevā’’ti likhitaṃ. Sammukhā vuttameva gihipaṭisaṃyuttaṃ nāma. Parammukhā vuttaṃ desanaṃ gacchati.
41. க²மாபெந்தேன ‘‘க²மாஹீ’’தி வத்தப்³ப³மத்தமேவ, ந உக்குடிகாதி³ஸாமீசினா பயோஜனந்தி. அனுதூ³தந்தி ஸஹாயந்தி அத்தோ².
41. Khamāpentena ‘‘khamāhī’’ti vattabbamattameva, na ukkuṭikādisāmīcinā payojananti. Anudūtanti sahāyanti attho.
50. அத³ஸ்ஸனேயேவ உக்கே²பனீயங் காதப்³ப³ங், ந அஞ்ஞதா². ‘‘தஜ்ஜனீயாதி³கரணகாலே ஆபத்திங் ரோபெத்வா தஸ்ஸா அத³ஸ்ஸனே, அப்படிகம்மே வா ப⁴ண்ட³னகாரகாதி³அங்கே³ஹி காதப்³ப³’’ந்தி லிகி²தங்.
50.Adassaneyeva ukkhepanīyaṃ kātabbaṃ, na aññathā. ‘‘Tajjanīyādikaraṇakāle āpattiṃ ropetvā tassā adassane, appaṭikamme vā bhaṇḍanakārakādiaṅgehi kātabba’’nti likhitaṃ.
தஜ்ஜனீயகம்மாதீ³ஸு அயங் பகிண்ணகவினிச்ச²யோதி வேதி³தப்³போ³. கிங் தஜ்ஜனீயகம்மங், தஜ்ஜனீயகம்மஸ்ஸ கிங் மூலங், கிங் வத்து², கிங் பரியோஸானங், கஸ்மா ‘‘தஜ்ஜனீயகம்ம’’ந்தி வுச்சதீதி? கிங் தஜ்ஜனீயகம்மந்தி வத்து²ஸ்மிங் ஸதி கரணஸம்பத்தி. தஜ்ஜனீயகம்மஸ்ஸ கிங் மூலந்தி ஸங்கோ⁴ மூலங். தஜ்ஜனீயகம்மஸ்ஸ கிங் வத்தூ²தி கலஹஜாதாபத்திவத்து². கிங் பரியோஸானந்தி பா⁴வனாபரியோஸானங். கஸ்மா தஜ்ஜனீயகம்மந்தி வுச்சதீதி ஸங்கோ⁴ கலஹகாரகபுக்³க³லங் கலஹே ச பே⁴தே³ ச ப⁴யங் த³ஸ்ஸெத்வா க²ந்தியா ஜனேதி, உபஸமே ஜனேதி, தஸ்மா ‘‘தஜ்ஜனீயகம்ம’’ந்தி வுச்சதி. கத²ங் தஜ்ஜனீயகம்மங் கதங் ஹோதி, கத²ங் அகதங். கிந்தி ச தஜ்ஜனீயகம்மங் கதங் ஹோதி, கிந்தி ச அகதங். கேன ச தஜ்ஜனீயகம்மங் கதங் ஹோதி, கேன ச அகதங். கத்த² ச தஜ்ஜனீயகம்மங் கதங் ஹோதி, கத்த² ச அகதங். காய வேலாய தஜ்ஜனீயகம்மங் கதங் ஹோதி, காய வேலாய அகதங் ஹோதி? கத²ங் தஜ்ஜனீயகம்மங் கதங் ஹோதீதி ஸமக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன ஞத்திசதுத்தே²ன கம்மேன. கத²ங் அகதங் ஹோதீதி வக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன ஞத்திசதுத்தே²ன கம்மேன. கிந்தி ச கதங் ஹோதீதி கரணஸம்பத்தியா. கிந்தி ச அகதங் ஹோதீதி கரணவிபத்தியா. கேன ச கதங் ஹோதீதி ஸங்கே⁴ன. கேன ச அகதங் ஹோதீதி க³ணேன புக்³க³லேன. கத்த² ச கதங் ஹோதீதி யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸங்கோ⁴ தஜ்ஜனீயகம்மங் கரோதி, தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸம்முகீ²பூ⁴தே. கத்த² ச அகதங் ஹோதீதி யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸங்கோ⁴ தஜ்ஜனீயகம்மங் கரோதி, தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அஸம்முகீ²பூ⁴தே. காய வேலாய கதங் ஹோதீதி யதா³ கலஹஜாதாபத்தி ஸங்விஜ்ஜதி. காய வேலாய அகதங் ஹோதீதி யதா³ கலஹஜாதாபத்தி ந ஸங்விஜ்ஜதி. கதிஹாகாரேஹி தஜ்ஜனீயகம்மஸ்ஸ பத்தகல்லங் ஹோதி, கதிஹாகாரேஹி அபத்தகல்லங்? ஸத்தஹாகாரேஹி தஜ்ஜனீயகம்மஸ்ஸ பத்தகல்லங் ஹோதி, ஸத்தஹாகாரேஹி அபத்தகல்லங். கதமேஹி ஸத்தஹாகாரேஹி பத்தகல்லங், கதமேஹி ஸத்தஹாகாரேஹி அபத்தகல்லங் ஹோதி? கலஹஜாதாபத்தி ந ஸங்விஜ்ஜதி, ஸோ வா புக்³க³லோ அஸம்முகீ²பூ⁴தோ ஹோதி, ஸங்கோ⁴ வா வக்³கோ³ ஹோதி, அஸங்வாஸிகோ வா புக்³க³லோ தஸ்ஸங் பரிஸாயங் ஸங்விஜ்ஜதி, அசோதி³தோ வா ஹோதி அஸாரிதோ வா, ஆபத்திங் வா அனாரோபிதோ. இமேஹி ஸத்தஹாகாரேஹி தஜ்ஜனீயகம்மஸ்ஸ அபத்தகல்லங் ஹோதி, இதரேஹி ஸத்தஹாகாரேஹி பத்தகல்லங் ஹோதி. ஏவங் ஸேஸகம்மேஸூதி.
Tajjanīyakammādīsu ayaṃ pakiṇṇakavinicchayoti veditabbo. Kiṃ tajjanīyakammaṃ, tajjanīyakammassa kiṃ mūlaṃ, kiṃ vatthu, kiṃ pariyosānaṃ, kasmā ‘‘tajjanīyakamma’’nti vuccatīti? Kiṃ tajjanīyakammanti vatthusmiṃ sati karaṇasampatti. Tajjanīyakammassa kiṃ mūlanti saṅgho mūlaṃ. Tajjanīyakammassa kiṃ vatthūti kalahajātāpattivatthu. Kiṃ pariyosānanti bhāvanāpariyosānaṃ. Kasmā tajjanīyakammanti vuccatīti saṅgho kalahakārakapuggalaṃ kalahe ca bhede ca bhayaṃ dassetvā khantiyā janeti, upasame janeti, tasmā ‘‘tajjanīyakamma’’nti vuccati. Kathaṃ tajjanīyakammaṃ kataṃ hoti, kathaṃ akataṃ. Kinti ca tajjanīyakammaṃ kataṃ hoti, kinti ca akataṃ. Kena ca tajjanīyakammaṃ kataṃ hoti, kena ca akataṃ. Kattha ca tajjanīyakammaṃ kataṃ hoti, kattha ca akataṃ. Kāya velāya tajjanīyakammaṃ kataṃ hoti, kāya velāya akataṃ hoti? Kathaṃ tajjanīyakammaṃ kataṃ hotīti samaggena saṅghena ñatticatutthena kammena. Kathaṃ akataṃ hotīti vaggena saṅghena ñatticatutthena kammena. Kinti ca kataṃ hotīti karaṇasampattiyā. Kinti ca akataṃ hotīti karaṇavipattiyā. Kena ca kataṃ hotīti saṅghena. Kena ca akataṃ hotīti gaṇena puggalena. Kattha ca kataṃ hotīti yassa puggalassa saṅgho tajjanīyakammaṃ karoti, tassa puggalassa sammukhībhūte. Kattha ca akataṃ hotīti yassa puggalassa saṅgho tajjanīyakammaṃ karoti, tassa puggalassa asammukhībhūte. Kāya velāya kataṃ hotīti yadā kalahajātāpatti saṃvijjati. Kāya velāya akataṃ hotīti yadā kalahajātāpatti na saṃvijjati. Katihākārehi tajjanīyakammassa pattakallaṃ hoti, katihākārehi apattakallaṃ? Sattahākārehi tajjanīyakammassa pattakallaṃ hoti, sattahākārehi apattakallaṃ. Katamehi sattahākārehi pattakallaṃ, katamehi sattahākārehi apattakallaṃ hoti? Kalahajātāpatti na saṃvijjati, so vā puggalo asammukhībhūto hoti, saṅgho vā vaggo hoti, asaṃvāsiko vā puggalo tassaṃ parisāyaṃ saṃvijjati, acodito vā hoti asārito vā, āpattiṃ vā anāropito. Imehi sattahākārehi tajjanīyakammassa apattakallaṃ hoti, itarehi sattahākārehi pattakallaṃ hoti. Evaṃ sesakammesūti.
கம்மக்க²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.
Kammakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸகங் • Adhammakammadvādasakaṃ
2. நியஸ்ஸகம்மங் • 2. Niyassakammaṃ
3. பப்³பா³ஜனீயகம்மங் • 3. Pabbājanīyakammaṃ
அட்டா²ரஸவத்தங் • Aṭṭhārasavattaṃ
ஆகங்க²மானச²க்கங் • Ākaṅkhamānachakkaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா² • Adhammakammadvādasakakathā
நியஸ்ஸகம்மகதா² • Niyassakammakathā
பப்³பா³ஜனீயகம்மகதா² • Pabbājanīyakammakathā
ஆபத்தியா அத³ஸ்ஸனே உக்கே²பனீயகம்மகதா² • Āpattiyā adassane ukkhepanīyakammakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா²வண்ணனா • Adhammakammadvādasakakathāvaṇṇanā
நியஸ்ஸகம்மகதா²வண்ணனா • Niyassakammakathāvaṇṇanā
படிஸாரணீயகம்மகதா²வண்ணனா • Paṭisāraṇīyakammakathāvaṇṇanā
ஆபத்தியா அத³ஸ்ஸனே உக்கே²பனீயகம்மகதா²வண்ணனா • Āpattiyā adassane ukkhepanīyakammakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா²தி³வண்ணனா • Adhammakammadvādasakakathādivaṇṇanā
நியஸ்ஸகம்மகதா²தி³வண்ணனா • Niyassakammakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா² • Adhammakammadvādasakakathā
2. நியஸ்ஸகம்மகதா² • 2. Niyassakammakathā
5. ஆபத்தியா அத³ஸ்ஸனே உக்கே²பனீயகம்மகதா² • 5. Āpattiyā adassane ukkhepanīyakammakathā