Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
அத⁴ம்மகம்மபடிக்கோஸனாதி³கதா²
Adhammakammapaṭikkosanādikathā
154. அத⁴ம்மகம்மங் வுத்தனயமேவ. படிக்கோஸிதுந்தி வாரேதுங். தி³ட்டி²ம்பி ஆவிகாதுந்தி ‘‘அத⁴ம்மகம்மங் இத³ங் ந மே க²மதீ’’தி ஏவங் அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே அத்தனோ தி³ட்டி²ங் பகாஸேதுங். சதூஹி பஞ்சஹீதிஆதி³ தேஸங் அனுபத்³த³வத்தா²ய வுத்தங். ஸஞ்சிச்ச ந ஸாவெந்தீதி யதா² ந ஸுணந்தி ஏவங் ப⁴ணிஸ்ஸாமாதி ஸஞ்சிச்ச ஸணிகங் உத்³தி³ஸந்தி.
154.Adhammakammaṃ vuttanayameva. Paṭikkositunti vāretuṃ. Diṭṭhimpi āvikātunti ‘‘adhammakammaṃ idaṃ na me khamatī’’ti evaṃ aññassa santike attano diṭṭhiṃ pakāsetuṃ. Catūhi pañcahītiādi tesaṃ anupaddavatthāya vuttaṃ. Sañcicca na sāventīti yathā na suṇanti evaṃ bhaṇissāmāti sañcicca saṇikaṃ uddisanti.
155. தே²ராதி⁴கந்தி தே²ராதீ⁴னங்; தே²ராயத்தங் ப⁴விதுந்தி அத்தோ². ‘‘தே²ராதெ⁴ய்ய’’ந்திபி பாடோ², தஸ்மா தே²ரேன ஸயங் வா உத்³தி³ஸிதப்³ப³ங், அஞ்ஞோ வா அஜ்ஜே²ஸிதப்³போ³. அஜ்ஜே²ஸனவிதா⁴னஞ்செத்த² த⁴ம்மஜ்ஜே²ஸனே வுத்தனயமேவ. ஸோ ந ஜானாதி உபோஸத²ங் வாதிஆதீ³ஸு சாதுத்³த³ஸிகபன்னரஸிகபே⁴தே³ன து³வித⁴ங், ஸங்க⁴உபோஸதா²தி³பே⁴தே³ன நவவித⁴ஞ்ச உபோஸத²ங் ந ஜானாதி, சதுப்³பி³த⁴ங் உபோஸத²கம்மங் ந ஜானாதி, து³வித⁴ங் பாதிமொக்க²ங் ந ஜானாதி, நவவித⁴ங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் ந ஜானாதி. யோ தத்த² பி⁴க்கு² ப்³யத்தோ படிப³லோதி எத்த² கிஞ்சாபி த³ஹரஸ்ஸாபி ப்³யத்தஸ்ஸ பாதிமொக்கோ² அனுஞ்ஞாதோ. அத² கோ² எத்த² அயமதி⁴ப்பாயோ. ஸசே தே²ரஸ்ஸ பஞ்ச வா சத்தாரோ வா தயோ வா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸா நாக³ச்ச²ந்தி; த்³வே பன அக²ண்டா³ ஸுவிஸதா³ வாசுக்³க³தா ஹொந்தி, தே²ராயத்தோவ பாதிமொக்கா². ஸசே பன எத்தகம்பி விஸத³ங் காதுங் ந ஸக்கோதி, ப்³யத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஆயத்தோ ஹோதி.
155.Therādhikanti therādhīnaṃ; therāyattaṃ bhavitunti attho. ‘‘Therādheyya’’ntipi pāṭho, tasmā therena sayaṃ vā uddisitabbaṃ, añño vā ajjhesitabbo. Ajjhesanavidhānañcettha dhammajjhesane vuttanayameva. So najānāti uposathaṃ vātiādīsu cātuddasikapannarasikabhedena duvidhaṃ, saṅghauposathādibhedena navavidhañca uposathaṃ na jānāti, catubbidhaṃ uposathakammaṃ na jānāti, duvidhaṃ pātimokkhaṃ na jānāti, navavidhaṃ pātimokkhuddesaṃ na jānāti. Yo tattha bhikkhu byatto paṭibaloti ettha kiñcāpi daharassāpi byattassa pātimokkho anuññāto. Atha kho ettha ayamadhippāyo. Sace therassa pañca vā cattāro vā tayo vā pātimokkhuddesā nāgacchanti; dve pana akhaṇḍā suvisadā vācuggatā honti, therāyattova pātimokkhā. Sace pana ettakampi visadaṃ kātuṃ na sakkoti, byattassa bhikkhuno āyatto hoti.
ஸாமந்தா ஆவாஸாதி ஸாமந்தங் ஆவாஸங். ஸஜ்ஜுகந்தி தத³ஹேவ ஆக³மனத்தா²ய. நவங் பி⁴க்கு²ங் ஆணாபேதுந்தி எத்த² யோ ஸக்கோதி உக்³க³ஹேதுங், ஏவரூபோ ஆணாபேதப்³போ³, ந பா³லோ.
Sāmantā āvāsāti sāmantaṃ āvāsaṃ. Sajjukanti tadaheva āgamanatthāya. Navaṃ bhikkhuṃ āṇāpetunti ettha yo sakkoti uggahetuṃ, evarūpo āṇāpetabbo, na bālo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
82. அத⁴ம்மகம்மபடிக்கோஸனாதி³ • 82. Adhammakammapaṭikkosanādi
83. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகஅஜ்ஜே²ஸனாதி³ • 83. Pātimokkhuddesakaajjhesanādi
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகஅஜ்ஜே²ஸனாதி³கதா²வண்ணனா • Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā
அத⁴ம்மகம்மபடிக்கோஸனாதி³கதா²வண்ணனா • Adhammakammapaṭikkosanādikathāvaṇṇanā
பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகஅஜ்ஜே²ஸனாதி³கதா²வண்ணனா • Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அத⁴ம்மகம்மபடிக்கோஸனாதி³கதா²வண்ணனா • Adhammakammapaṭikkosanādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
82. அத⁴ம்மகம்மபடிக்கோஸனாதி³கதா² • 82. Adhammakammapaṭikkosanādikathā
83. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகஅஜ்ஜே²ஸனாதி³கதா² • 83. Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathā