Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    அத⁴ம்மிககதிகாதி³கதா²

    Adhammikakatikādikathā

    205. ஏவரூபா கதிகாதி எத்த² அஞ்ஞாபி யா ஈதி³ஸீ அத⁴ம்மிகா கதிகா ஹோதி, ஸா ந காதப்³பா³தி அத்தோ². தஸ்ஸா லக்க²ணங் மஹாவிப⁴ங்கே³ வுத்தங்.

    205.Evarūpā katikāti ettha aññāpi yā īdisī adhammikā katikā hoti, sā na kātabbāti attho. Tassā lakkhaṇaṃ mahāvibhaṅge vuttaṃ.

    207-8. படிஸ்ஸவே ச ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி எத்த² ந கேவலங் ‘‘இமங் தேமாஸங் இத⁴ வஸ்ஸங் வஸதா²’’தி ஏதஸ்ஸேவ படிஸ்ஸவே ஆபத்தி, ‘‘இமங் தேமாஸங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹத², உபோ⁴பி மயங் இத⁴ வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாம, ஏகதோ உத்³தி³ஸாபெஸ்ஸாமா’’தி ஏவமாதி³னாபி தஸ்ஸ தஸ்ஸ படிஸ்ஸவே து³க்கடங். தஞ்ச கோ² பட²மங் ஸுத்³த⁴சித்தஸ்ஸ பச்சா² விஸங்வாத³னபச்சயா, பட²மம்பி அஸுத்³த⁴சித்தஸ்ஸ பன படிஸ்ஸவே பாசித்தியங், விஸங்வாத³னே து³க்கடந்தி பாசித்தியேன ஸத்³தி⁴ங் து³க்கடங் யுஜ்ஜதி.

    207-8.Paṭissave ca āpatti dukkaṭassāti ettha na kevalaṃ ‘‘imaṃ temāsaṃ idha vassaṃ vasathā’’ti etasseva paṭissave āpatti, ‘‘imaṃ temāsaṃ bhikkhaṃ gaṇhatha, ubhopi mayaṃ idha vassaṃ vasissāma, ekato uddisāpessāmā’’ti evamādināpi tassa tassa paṭissave dukkaṭaṃ. Tañca kho paṭhamaṃ suddhacittassa pacchā visaṃvādanapaccayā, paṭhamampi asuddhacittassa pana paṭissave pācittiyaṃ, visaṃvādane dukkaṭanti pācittiyena saddhiṃ dukkaṭaṃ yujjati.

    ஸோ தத³ஹேவ அகரணீயோதிஆதீ³ஸு ஸசே வஸ்ஸங் அனுபக³ந்த்வா வா பக்கமதி, உபக³ந்த்வா வா ஸத்தாஹங் ப³ஹித்³தா⁴ வீதினாமேதி, புரிமிகா ச ந பஞ்ஞாயதி, படிஸ்ஸவே ச ஆபத்தி. வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா பன அருணங் அனுட்டா²பெத்வா தத³ஹேவ ஸத்தாஹகரணீயேன பக்கமந்தஸ்ஸாபி அந்தோஸத்தாஹே நிவத்தந்தஸ்ஸ அனாபத்தி, கோ பன வாதோ³ த்³வீஹதீஹங் வஸித்வா அந்தோஸத்தாஹே நிவத்தந்தஸ்ஸ. த்³வீஹதீஹங் வஸித்வாதி எத்தா²பி நிரபெக்கே²னேவ உபசாராதிக்கமே வஸ்ஸச்சே²தோ³ வேதி³தப்³போ³. ஸசே இத⁴ வஸிஸ்ஸாமீதி ஆலயோ அத்தி², அஸதியா பன வஸ்ஸங் ந உபேதி, க³ஹிதஸேனாஸனங் ஸுக்³க³ஹிதங், சி²ன்னவஸ்ஸோ ந ஹோதி, பவாரேதுங் லப⁴தியேவ.

    Sotadaheva akaraṇīyotiādīsu sace vassaṃ anupagantvā vā pakkamati, upagantvā vā sattāhaṃ bahiddhā vītināmeti, purimikā ca na paññāyati, paṭissave ca āpatti. Vassaṃ upagantvā pana aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā tadaheva sattāhakaraṇīyena pakkamantassāpi antosattāhe nivattantassa anāpatti, ko pana vādo dvīhatīhaṃ vasitvā antosattāhe nivattantassa. Dvīhatīhaṃ vasitvāti etthāpi nirapekkheneva upacārātikkame vassacchedo veditabbo. Sace idha vasissāmīti ālayo atthi, asatiyā pana vassaṃ na upeti, gahitasenāsanaṃ suggahitaṃ, chinnavasso na hoti, pavāretuṃ labhatiyeva.

    ஸத்தாஹங் அனாக³தாய பவாரணாயாதி எத்த² நவமிதோ பட்டா²ய க³ந்துங் வட்டதி, ஆக³ச்ச²து வா மா வா, அனாபத்தி. ஸேஸங் உத்தானமேவாதி.

    Sattāhaṃ anāgatāya pavāraṇāyāti ettha navamito paṭṭhāya gantuṃ vaṭṭati, āgacchatu vā mā vā, anāpatti. Sesaṃ uttānamevāti.

    வஸ்ஸூபனாயிகக்க²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vassūpanāyikakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
    117. அத⁴ம்மிககதிகா • 117. Adhammikakatikā
    118. படிஸ்ஸவது³க்கடாபத்தி • 118. Paṭissavadukkaṭāpatti

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    அத⁴ம்மிககதிககதா²வண்ணனா • Adhammikakatikakathāvaṇṇanā
    படிஸ்ஸவது³க்கடாபத்திகதா²வண்ணனா • Paṭissavadukkaṭāpattikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அத⁴ம்மிககதிகாதி³கதா²வண்ணனா • Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அத⁴ம்மிககதிகாதி³கதா²வண்ணனா • Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
    117. அத⁴ம்மிககதிகாகதா² • 117. Adhammikakatikākathā
    118. படிஸ்ஸவது³க்கடாபத்திகதா² • 118. Paṭissavadukkaṭāpattikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact