Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    அத⁴ம்மிககதிகாதி³கதா²வண்ணனா

    Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā

    205. மஹாவிப⁴ங்கே³தி சதுத்த²பாராஜிகவண்ணனாயங். பரதோ ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கேபி அத⁴ம்மிகங் கதிகவத்தங் ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி ஏவ.

    205.Mahāvibhaṅgeti catutthapārājikavaṇṇanāyaṃ. Parato senāsanakkhandhakepi adhammikaṃ katikavattaṃ āvi bhavissati eva.

    207. யஸ்மா நானாஸீமாயங் த்³வீஸு ஆவாஸேஸு வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ‘‘து³தியே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி உபசாரதோ நிக்க²ந்தமத்தே பட²மோ ஸேனாஸனக்³கா³ஹோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. தஸ்மா பாளியங் ‘‘தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ புரிமிகா ச ந பஞ்ஞாயதீ’’தி பட²மங் ஸேனாஸனக்³கா³ஹங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். து³தியே ஸேனாஸனக்³கா³ஹே பன புரிமிகா பஞ்ஞாயதேவ, தத்தே²வ தேமாஸங் வஸந்தோ புரிமவஸ்ஸங்வுத்தோ² ஏவ ஹோதி, ததோ வா பன து³தியதி³வஸாதீ³ஸு ‘‘பட²மஸேனாஸனே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி உபசாராதிக்கமே புரிமிகாபி ந பஞ்ஞாயதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    207. Yasmā nānāsīmāyaṃ dvīsu āvāsesu vassaṃ upagacchantassa ‘‘dutiye vasissāmī’’ti upacārato nikkhantamatte paṭhamo senāsanaggāho paṭippassambhati. Tasmā pāḷiyaṃ ‘‘tassa, bhikkhave, bhikkhuno purimikā ca na paññāyatī’’ti paṭhamaṃ senāsanaggāhaṃ sandhāya vuttaṃ. Dutiye senāsanaggāhe pana purimikā paññāyateva, tattheva temāsaṃ vasanto purimavassaṃvuttho eva hoti, tato vā pana dutiyadivasādīsu ‘‘paṭhamasenāsane vasissāmī’’ti upacārātikkame purimikāpi na paññāyatīti daṭṭhabbaṃ.

    208. பாளியங் ‘‘ஸோ ஸத்தாஹங் அனாக³தாய பவாரணாய ஸகரணீயோ பக்கமதீ’’தி வுத்தத்தா பவாரணாதி³வஸேபி ஸத்தாஹகரணீயங் வினா க³ந்துங் ந வட்டதீதி வேதி³தப்³ப³ங். கோமுதி³யா சாதுமாஸினியாதி பச்சி²ம-கத்திகபுண்ணமாய. ஸா ஹி தஸ்மிங் காலே குமுதா³னங் அத்தி²தாய கோமுதீ³, சதுன்னங் வஸ்ஸிகமாஸானங் பரியோஸானத்தா சாதுமாஸினீதி ச வுச்சதி.

    208. Pāḷiyaṃ ‘‘so sattāhaṃ anāgatāya pavāraṇāya sakaraṇīyo pakkamatī’’ti vuttattā pavāraṇādivasepi sattāhakaraṇīyaṃ vinā gantuṃ na vaṭṭatīti veditabbaṃ. Komudiyā cātumāsiniyāti pacchima-kattikapuṇṇamāya. Sā hi tasmiṃ kāle kumudānaṃ atthitāya komudī, catunnaṃ vassikamāsānaṃ pariyosānattā cātumāsinīti ca vuccati.

    அத⁴ம்மிககதிகாதி³கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    வஸ்ஸூபனாயிகக்க²ந்த⁴கவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.

    Vassūpanāyikakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
    117. அத⁴ம்மிககதிகா • 117. Adhammikakatikā
    118. படிஸ்ஸவது³க்கடாபத்தி • 118. Paṭissavadukkaṭāpatti

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / அத⁴ம்மிககதிகாதி³கதா² • Adhammikakatikādikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    அத⁴ம்மிககதிககதா²வண்ணனா • Adhammikakatikakathāvaṇṇanā
    படிஸ்ஸவது³க்கடாபத்திகதா²வண்ணனா • Paṭissavadukkaṭāpattikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அத⁴ம்மிககதிகாதி³கதா²வண்ணனா • Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
    117. அத⁴ம்மிககதிகாகதா² • 117. Adhammikakatikākathā
    118. படிஸ்ஸவது³க்கடாபத்திகதா² • 118. Paṭissavadukkaṭāpattikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact