Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
5. அதி⁴க³மஸுத்தவண்ணனா
5. Adhigamasuttavaṇṇanā
79. பஞ்சமே ஆக³ச்ச²ந்தி ஏதேன குஸலா வா அகுஸலா வாதி ஆக³மனங், குஸலாகுஸலானங் உப்பத்திகாரணங். தத்த² குஸலோதி ஆக³மனகுஸலோ. ஏவங் த⁴ம்மே மனஸிகரோதோ குஸலா வா அகுஸலா வா த⁴ம்மா அபி⁴வட்³ட⁴ந்தீதி ஏவங் ஜானந்தோ. அபக³ச்ச²ந்தி குஸலா வா அகுஸலா வா ஏதேனாதி அபக³மனங். தேஸங் ஏவ அனுப்பத்திகாரணங், தத்த² குஸலோதி அபக³மனகுஸலோ. ஏவங் த⁴ம்மே மனஸிகரோதோ குஸலா வா அகுஸலா வா த⁴ம்மா நாபி⁴வட்³ட⁴ந்தீதி ஏவங் ஜானந்தோ. உபாயகுஸலோதி டா²னுப்பத்திகபஞ்ஞாஸமன்னாக³தோ. இத³ஞ்ச அச்சாயிககிச்சே வா ப⁴யே வா உப்பன்னே தஸ்ஸ திகிச்ச²னத்த²ங் டா²னுப்பத்தியா காரணஜானநவஸேன வேதி³தப்³ப³ங்.
79. Pañcame āgacchanti etena kusalā vā akusalā vāti āgamanaṃ, kusalākusalānaṃ uppattikāraṇaṃ. Tattha kusaloti āgamanakusalo. Evaṃ dhamme manasikaroto kusalā vā akusalā vā dhammā abhivaḍḍhantīti evaṃ jānanto. Apagacchanti kusalā vā akusalā vā etenāti apagamanaṃ. Tesaṃ eva anuppattikāraṇaṃ, tattha kusaloti apagamanakusalo. Evaṃ dhamme manasikaroto kusalā vā akusalā vā dhammā nābhivaḍḍhantīti evaṃ jānanto. Upāyakusaloti ṭhānuppattikapaññāsamannāgato. Idañca accāyikakicce vā bhaye vā uppanne tassa tikicchanatthaṃ ṭhānuppattiyā kāraṇajānanavasena veditabbaṃ.
அதி⁴க³மஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Adhigamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 5. அதி⁴க³மஸுத்தங் • 5. Adhigamasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. அதி⁴க³மஸுத்தவண்ணனா • 5. Adhigamasuttavaṇṇanā