Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā

    அதி⁴கரணகதா²

    Adhikaraṇakathā

    215. பி⁴க்கு²னீனங் அனுபக²ஜ்ஜாதி பி⁴க்கு²னீனங் அந்தோ பவிஸித்வா. விவாதா³தி⁴கரணாதீ³னங் வசனத்தோ² து³ட்ட²தோ³ஸவண்ணனாயங் வுத்தோயேவ. விபச்சதாய வோஹாரோதி சித்தது³க்க²த்த²ங் வோஹாரோ; ப²ருஸவசனந்தி அத்தோ². யோ தத்த² அனுவாதோ³தி யோ தேஸு அனுவத³ந்தேஸு உபவாதோ³. அனுவத³னாதி ஆகாரனித³ஸ்ஸனமேதங்; உபவத³னாதி அத்தோ². அனுல்லபனா அனுப⁴ணனாதி உப⁴யங் அனுவத³னவேவசனமத்தமேவ. அனுஸம்பவங்கதாதி புனப்புனங் காயசித்தவாசாஹி தத்தே²வ ஸம்பவங்கதா; அனுவத³னபா⁴வோதி அத்தோ². அப்³பு⁴ஸ்ஸஹனதாதி ‘‘கஸ்மா ஏவங் ந உபவதி³ஸ்ஸாமி, உபவதி³ஸ்ஸாமியேவா’’தி உஸ்ஸாஹங் கத்வா அனுவத³னா. அனுப³லப்பதா³னந்தி புரிமவசனஸ்ஸ காரணங் த³ஸ்ஸெத்வா பச்சி²மவசனேன ப³லப்பதா³னங்.

    215.Bhikkhunīnaṃ anupakhajjāti bhikkhunīnaṃ anto pavisitvā. Vivādādhikaraṇādīnaṃ vacanattho duṭṭhadosavaṇṇanāyaṃ vuttoyeva. Vipaccatāya vohāroti cittadukkhatthaṃ vohāro; pharusavacananti attho. Yo tattha anuvādoti yo tesu anuvadantesu upavādo. Anuvadanāti ākāranidassanametaṃ; upavadanāti attho. Anullapanā anubhaṇanāti ubhayaṃ anuvadanavevacanamattameva. Anusampavaṅkatāti punappunaṃ kāyacittavācāhi tattheva sampavaṅkatā; anuvadanabhāvoti attho. Abbhussahanatāti ‘‘kasmā evaṃ na upavadissāmi, upavadissāmiyevā’’ti ussāhaṃ katvā anuvadanā. Anubalappadānanti purimavacanassa kāraṇaṃ dassetvā pacchimavacanena balappadānaṃ.

    கிச்சயதா கரணீயதாதி எத்த² கிச்சமேவ கிச்சயங், கிச்சயஸ்ஸ பா⁴வோ கிச்சயதா, கரணீயஸ்ஸ பா⁴வோ கரணீயதா; உப⁴யம்பேதங் ஸங்க⁴கம்மஸ்ஸேவ அதி⁴வசனங். அபலோகனகம்மந்திஆதி³ பன தஸ்ஸேவ பபே⁴த³வசனங். தத்த² அபலோகனகம்மங் நாம ஸீமட்ட²கஸங்க⁴ங் ஸோதெ⁴த்வா ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வா ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா திக்க²த்துங் ஸாவெத்வா கத்தப்³ப³கம்மங். ஞத்திகம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா கத்தப்³ப³கம்மங். ஞத்திது³தியகம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா ஏகாய ச அனுஸ்ஸாவனாயாதி ஏவங் ஞத்திது³தியாய அனுஸ்ஸாவனாய கத்தப்³ப³கம்மங். ஞத்திசதுத்த²கம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா தீஹி ச அனுஸ்ஸாவனாஹீதி ஏவங் ஞத்திசதுத்தா²ஹி தீஹி அனுஸ்ஸாவனாஹி கத்தப்³ப³கம்மங்.

    Kiccayatākaraṇīyatāti ettha kiccameva kiccayaṃ, kiccayassa bhāvo kiccayatā, karaṇīyassa bhāvo karaṇīyatā; ubhayampetaṃ saṅghakammasseva adhivacanaṃ. Apalokanakammantiādi pana tasseva pabhedavacanaṃ. Tattha apalokanakammaṃ nāma sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā chandārahānaṃ chandaṃ āharitvā samaggassa saṅghassa anumatiyā tikkhattuṃ sāvetvā kattabbakammaṃ. Ñattikammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā kattabbakammaṃ. Ñattidutiyakammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā ekāya ca anussāvanāyāti evaṃ ñattidutiyāya anussāvanāya kattabbakammaṃ. Ñatticatutthakammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā tīhi ca anussāvanāhīti evaṃ ñatticatutthāhi tīhi anussāvanāhi kattabbakammaṃ.

    தத்த² அபலோகனகம்மங் அபலோகெத்வாவ காதப்³ப³ங், ஞத்திகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ங். ஞத்திகம்மம்பி ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வாவ காதப்³ப³ங், அபலோகனகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ங். ஞத்திது³தியகம்மங் பன அபலோகெத்வா கத்தப்³ப³ம்பி அத்தி², அகத்தப்³ப³ம்பி அத்தி². தத்த² ஸீமாஸம்முதி ஸீமாஸமூஹனநங் கதி²னதா³னங் கதி²னுப்³பா⁴ரோ குடிவத்து²தே³ஸனா விஹாரவத்து²தே³ஸனாதி இமானி ச² கம்மானி க³ருகானி, அபலோகெத்வா காதுங் ந வட்டந்தி. ஞத்திது³தியகம்மவாசங் ஸாவெத்வாவ காதப்³பா³னி. அவஸேஸா தேரஸ ஸம்முதியோ ஸேனாஸனக்³கா³ஹகமதகசீவரதா³னாதி³ஸம்முதியோ சாதி ஏவரூபானி லஹுககம்மானி அபலோகெத்வாபி காதுங் வட்டந்தி. ஞத்திகம்மஞத்திசதுத்த²கம்மவஸேன பன ந காதப்³ப³மேவ. ஞத்திசதுத்த²கம்மங் ஞத்திஞ்ச திஸ்ஸோ ச கம்மவாசாயோ ஸாவெத்வாவ காதப்³ப³ங், அபலோகனகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ந்தி அயமெத்த² ஸங்கே²போ.

    Tattha apalokanakammaṃ apaloketvāva kātabbaṃ, ñattikammādivasena na kātabbaṃ. Ñattikammampi ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvāva kātabbaṃ, apalokanakammādivasena na kātabbaṃ. Ñattidutiyakammaṃ pana apaloketvā kattabbampi atthi, akattabbampi atthi. Tattha sīmāsammuti sīmāsamūhananaṃ kathinadānaṃ kathinubbhāro kuṭivatthudesanā vihāravatthudesanāti imāni cha kammāni garukāni, apaloketvā kātuṃ na vaṭṭanti. Ñattidutiyakammavācaṃ sāvetvāva kātabbāni. Avasesā terasa sammutiyo senāsanaggāhakamatakacīvaradānādisammutiyo cāti evarūpāni lahukakammāni apaloketvāpi kātuṃ vaṭṭanti. Ñattikammañatticatutthakammavasena pana na kātabbameva. Ñatticatutthakammaṃ ñattiñca tisso ca kammavācāyo sāvetvāva kātabbaṃ, apalokanakammādivasena na kātabbanti ayamettha saṅkhepo.

    வித்தா²ரதோ பன இமானி சத்தாரி கம்மானி ‘‘கதிஹாகாரேஹி விபஜ்ஜந்தீ’’திஆதி³னா நயேன பரிவாராவஸானே கம்மவக்³கே³ ஏதேஸங் வினிச்ச²யோ ஆக³தோயேவ. யங் பன தத்த² அனுத்தானங், தங் கம்மவக்³கே³யேவ வண்ணயிஸ்ஸாம. ஏவஞ்ஹி ஸதி ந அட்டா²னே வண்ணனா ப⁴விஸ்ஸதி, ஆதி³தோ பட்டா²ய ச தஸ்ஸ தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விஞ்ஞாதத்தா ஸுவிஞ்ஞெய்யோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Vitthārato pana imāni cattāri kammāni ‘‘katihākārehi vipajjantī’’tiādinā nayena parivārāvasāne kammavagge etesaṃ vinicchayo āgatoyeva. Yaṃ pana tattha anuttānaṃ, taṃ kammavaggeyeva vaṇṇayissāma. Evañhi sati na aṭṭhāne vaṇṇanā bhavissati, ādito paṭṭhāya ca tassa tassa kammassa viññātattā suviññeyyo bhavissati.

    216. விவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ கிங் மூலந்திஆதீ³னி பாளிவஸேனேவ வேதி³தப்³பா³னி.

    216.Vivādādhikaraṇassa kiṃ mūlantiādīni pāḷivaseneva veditabbāni.

    220. ‘‘விவாதா³தி⁴கரணங் ஸியா குஸல’’ந்திஆதீ³ஸு யேன விவத³ந்தி, ஸோ சித்துப்பாதோ³ விவாதோ³, ஸமதே²ஹி ச அதி⁴கரணீயதாய அதி⁴கரணந்தி ஏவமாதி³னா நயேன அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    220.‘‘Vivādādhikaraṇaṃsiyā kusala’’ntiādīsu yena vivadanti, so cittuppādo vivādo, samathehi ca adhikaraṇīyatāya adhikaraṇanti evamādinā nayena attho daṭṭhabbo.

    222. ஆபத்தாதி⁴கரணங் ஸியா அகுஸலங் ஸியா அப்³யாகதங், நத்தி² ஆபத்தாதி⁴கரணங் குஸலந்தி எத்த² ஸந்தா⁴ய பா⁴ஸிதவஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. யஸ்மிஞ்ஹி பத²விக²ணனாதி³கே ஆபத்தாதி⁴கரணே குஸலசித்தங் அங்க³ங் ஹோதி, தஸ்மிங் ஸதி ந ஸக்கா வத்துங் ‘‘நத்தி² ஆபத்தாதி⁴கரணங் குஸல’’ந்தி, தஸ்மா நயித³ங் அங்க³ப்பஹோனகசித்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். இத³ங் பன ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யங் தாவ ஆபத்தாதி⁴கரணங் லோகவஜ்ஜங், தங் ஏகந்ததோ அகுஸலமேவ, தத்த² ‘‘ஸியா அகுஸல’’ந்தி விகப்போ நத்தி². யங் பன பண்ணத்திவஜ்ஜங், தங் யஸ்மா ஸஞ்சிச்ச ‘‘இமங் ஆபத்திங் வீதிக்கமாமீ’’தி வீதிக்கமந்தஸ்ஸேவ அகுஸலங் ஹோதி, அஸஞ்சிச்ச பன கிஞ்சி அஜானந்தஸ்ஸ ஸஹஸெய்யாதி³வஸேன ஆபஜ்ஜதோ அப்³யாகதங் ஹோதி, தஸ்மா தத்த² ஸஞ்சிச்சாஸஞ்சிச்சவஸேன இமங் விகப்பபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய இத³ங் வுத்தங் – ‘‘ஆபத்தாதி⁴கரணங் ஸியா அகுஸலங், ஸியா அப்³யாகதங், நத்தி² ஆபத்தாதி⁴கரணங் குஸல’’ந்தி.

    222.Āpattādhikaraṇaṃ siyā akusalaṃ siyā abyākataṃ, natthi āpattādhikaraṇaṃ kusalanti ettha sandhāya bhāsitavasena attho veditabbo. Yasmiñhi pathavikhaṇanādike āpattādhikaraṇe kusalacittaṃ aṅgaṃ hoti, tasmiṃ sati na sakkā vattuṃ ‘‘natthi āpattādhikaraṇaṃ kusala’’nti, tasmā nayidaṃ aṅgappahonakacittaṃ sandhāya vuttaṃ. Idaṃ pana sandhāya vuttaṃ. Yaṃ tāva āpattādhikaraṇaṃ lokavajjaṃ, taṃ ekantato akusalameva, tattha ‘‘siyā akusala’’nti vikappo natthi. Yaṃ pana paṇṇattivajjaṃ, taṃ yasmā sañcicca ‘‘imaṃ āpattiṃ vītikkamāmī’’ti vītikkamantasseva akusalaṃ hoti, asañcicca pana kiñci ajānantassa sahaseyyādivasena āpajjato abyākataṃ hoti, tasmā tattha sañciccāsañciccavasena imaṃ vikappabhāvaṃ sandhāya idaṃ vuttaṃ – ‘‘āpattādhikaraṇaṃ siyā akusalaṃ, siyā abyākataṃ, natthi āpattādhikaraṇaṃ kusala’’nti.

    ஸசே பன ‘‘யங் குஸலசித்தோ ஆபஜ்ஜதி, இத³ங் வுச்சதி ஆபத்தாதி⁴கரணங் குஸல’’ந்தி வதெ³ய்ய, அசித்தகானங் பன ஏளகலோமபத³ஸோத⁴ம்மாதி³ஸமுட்டா²னானம்பி குஸலசித்தங் ஆபஜ்ஜெய்ய, ந ச தத்த² விஜ்ஜமானம்பி குஸலசித்தங் ஆபத்தியா அங்க³ங். காயவசீவிஞ்ஞத்திவஸேன பன சலிதப்பவத்தானங் காயவாசானங் அஞ்ஞதரமேவ அங்க³ங், தஞ்ச ரூபக்க²ந்த⁴பரியாபன்னத்தா அப்³யாகதந்தி.

    Sace pana ‘‘yaṃ kusalacitto āpajjati, idaṃ vuccati āpattādhikaraṇaṃ kusala’’nti vadeyya, acittakānaṃ pana eḷakalomapadasodhammādisamuṭṭhānānampi kusalacittaṃ āpajjeyya, na ca tattha vijjamānampi kusalacittaṃ āpattiyā aṅgaṃ. Kāyavacīviññattivasena pana calitappavattānaṃ kāyavācānaṃ aññatarameva aṅgaṃ, tañca rūpakkhandhapariyāpannattā abyākatanti.

    யங் ஜானந்தோதிஆதி³ம்ஹி பன அயமத்தோ² – யங் சித்தங் ஆபத்தியா அங்க³ங் ஹோதி, தேன வத்து²ங் ஜானந்தோ ‘‘இத³ங் வீதிக்கமாமீ’’தி ச வீதிக்கமாகாரேன ஸத்³தி⁴ங் ஜானந்தோ ஸஞ்ஜானந்தோ வீதிக்கமசேதனாவஸேன சேதெத்வா பகப்பெத்வா உபக்கமவஸேன மத்³த³ந்தோ அபி⁴விதரித்வா நிராஸங்கசித்தங் பேஸெத்வா யங் ஆபத்தாதி⁴கரணங் வீதிக்கமங் ஆபஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ஏவங் வீதிக்கமதோ யோ வீதிக்கமோ, இத³ங் வுச்சதி ‘‘ஆபத்தாதி⁴கரணங் அகுஸல’’ந்தி.

    Yaṃ jānantotiādimhi pana ayamattho – yaṃ cittaṃ āpattiyā aṅgaṃ hoti, tena vatthuṃ jānanto ‘‘idaṃ vītikkamāmī’’ti ca vītikkamākārena saddhiṃ jānanto sañjānanto vītikkamacetanāvasena cetetvā pakappetvā upakkamavasena maddanto abhivitaritvā nirāsaṅkacittaṃ pesetvā yaṃ āpattādhikaraṇaṃ vītikkamaṃ āpajjati, tassa evaṃ vītikkamato yo vītikkamo, idaṃ vuccati ‘‘āpattādhikaraṇaṃ akusala’’nti.

    அப்³யாகதவாரேபி யங் சித்தங் ஆபத்தியா அங்க³ங் ஹோதி, தஸ்ஸ அபா⁴வேன அஜானந்தோ வீதிக்கமாகாரேன ச ஸத்³தி⁴ங் அஜானந்தோ அஸஞ்ஜானந்தோ ஆபத்திஅங்க³பூ⁴தாய வீதிக்கமசேதனாய அபா⁴வேன அசேதெத்வா ஸஞ்சிச்ச மத்³த³னஸ்ஸ அபா⁴வேன அனபி⁴விதரித்வா நிராஸங்கசித்தங் அபேஸெத்வா யங் ஆபத்தாதி⁴கரணங் வீதிக்கமங் ஆபஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ஏவங் வீதிக்கமதோ யோ வீதிக்கமோ, இத³ங் வுச்சதி ‘‘ஆபத்தாதி⁴கரணங் அப்³யாகத’’ந்தி.

    Abyākatavārepi yaṃ cittaṃ āpattiyā aṅgaṃ hoti, tassa abhāvena ajānanto vītikkamākārena ca saddhiṃ ajānanto asañjānanto āpattiaṅgabhūtāya vītikkamacetanāya abhāvena acetetvā sañcicca maddanassa abhāvena anabhivitaritvā nirāsaṅkacittaṃ apesetvā yaṃ āpattādhikaraṇaṃ vītikkamaṃ āpajjati, tassa evaṃ vītikkamato yo vītikkamo, idaṃ vuccati ‘‘āpattādhikaraṇaṃ abyākata’’nti.

    224. அயங் விவாதோ³ நோ அதி⁴கரணந்திஆதீ³ஸு ஸமதே²ஹி அதி⁴கரணீயதாய அபா⁴வதோ நோஅதி⁴கரணந்தி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    224.Ayaṃ vivādo no adhikaraṇantiādīsu samathehi adhikaraṇīyatāya abhāvato noadhikaraṇanti evamattho veditabbo.

    அதி⁴கரணகதா² நிட்டி²தா.

    Adhikaraṇakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 8. அதி⁴கரணங் • 8. Adhikaraṇaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அதி⁴கரணகதா²வண்ணனா • Adhikaraṇakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அதி⁴கரணகதா²வண்ணனா • Adhikaraṇakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அதி⁴கரணகதா²வண்ணனா • Adhikaraṇakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 8. அதி⁴கரணகதா² • 8. Adhikaraṇakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact