Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    ஸமத²பே⁴தோ³

    Samathabhedo

    6. அதி⁴கரணபரியாயவாரோ

    6. Adhikaraṇapariyāyavāro

    292. விவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ – கிங் புப்³ப³ங்க³மங்? கதி டா²னானி? கதி வத்தூ²னி? கதி பூ⁴மியோ? கதி ஹேதூ? கதி மூலானி? கதிஹாகாரேஹி விவத³தி? விவாதா³தி⁴கரணங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி?

    292. Vivādādhikaraṇassa – kiṃ pubbaṅgamaṃ? Kati ṭhānāni? Kati vatthūni? Kati bhūmiyo? Kati hetū? Kati mūlāni? Katihākārehi vivadati? Vivādādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammati?

    அனுவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ – கிங் புப்³ப³ங்க³மங்? கதி டா²னானி? கதி வத்தூ²னி? கதி பூ⁴மியோ? கதி ஹேதூ? கதி மூலானி? கதிஹாகாரேஹி அனுவத³தி? அனுவாதா³தி⁴கரணங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி?

    Anuvādādhikaraṇassa – kiṃ pubbaṅgamaṃ? Kati ṭhānāni? Kati vatthūni? Kati bhūmiyo? Kati hetū? Kati mūlāni? Katihākārehi anuvadati? Anuvādādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammati?

    ஆபத்தாதி⁴கரணஸ்ஸ – கிங் புப்³ப³ங்க³மங்? கதி டா²னானி? கதி வத்தூ²னி? கதி பூ⁴மியோ? கதி ஹேதூ? கதி மூலானி? கதிஹாகாரேஹி ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி? ஆபத்தாதி⁴கரணங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி?

    Āpattādhikaraṇassa – kiṃ pubbaṅgamaṃ? Kati ṭhānāni? Kati vatthūni? Kati bhūmiyo? Kati hetū? Kati mūlāni? Katihākārehi āpattiṃ āpajjati? Āpattādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammati?

    கிச்சாதி⁴கரணஸ்ஸ – கிங் புப்³ப³ங்க³மங்? கதி டா²னானி? கதி வத்தூ²னி? கதி பூ⁴மியோ? கதி ஹேதூ? கதி மூலானி? கதிஹாகாரேஹி கிச்சங் ஜாயதி? கிச்சாதி⁴கரணங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி?

    Kiccādhikaraṇassa – kiṃ pubbaṅgamaṃ? Kati ṭhānāni? Kati vatthūni? Kati bhūmiyo? Kati hetū? Kati mūlāni? Katihākārehi kiccaṃ jāyati? Kiccādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammati?

    293. விவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ கிங் புப்³ப³ங்க³மந்தி? லோபோ⁴ புப்³ப³ங்க³மோ, தோ³ஸோ புப்³ப³ங்க³மோ, மோஹோ புப்³ப³ங்க³மோ, அலோபோ⁴ புப்³ப³ங்க³மோ, அதோ³ஸோ புப்³ப³ங்க³மோ, அமோஹோ புப்³ப³ங்க³மோ. கதி டா²னானீதி? அட்டா²ரஸ பே⁴த³கரவத்தூ²னி டா²னானி. கதி வத்தூ²னீதி? அட்டா²ரஸ பே⁴த³கரவத்தூ²னி. கதி பூ⁴மியோதி? அட்டா²ரஸ பே⁴த³கரவத்தூ²னி பூ⁴மியோ. கதி ஹேதூதி? நவ ஹேதூ – தயோ குஸலஹேதூ , தயோ அகுஸலஹேதூ, தயோ அப்³யாகதஹேதூ. கதி மூலானீதி? த்³வாத³ஸ மூலானி. கதிஹாகாரேஹி விவத³தீதி? த்³வீஹாகாரேஹி விவத³தி – த⁴ம்மதி³ட்டி² வா அத⁴ம்மதி³ட்டி² வா. 1 விவாதா³தி⁴கரணங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதீதி? விவாதா³தி⁴கரணங் த்³வீஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி – ஸம்முகா²வினயேன ச யேபு⁴ய்யஸிகாய ச.

    293. Vivādādhikaraṇassa kiṃ pubbaṅgamanti? Lobho pubbaṅgamo, doso pubbaṅgamo, moho pubbaṅgamo, alobho pubbaṅgamo, adoso pubbaṅgamo, amoho pubbaṅgamo. Kati ṭhānānīti? Aṭṭhārasa bhedakaravatthūni ṭhānāni. Kati vatthūnīti? Aṭṭhārasa bhedakaravatthūni. Kati bhūmiyoti? Aṭṭhārasa bhedakaravatthūni bhūmiyo. Kati hetūti? Nava hetū – tayo kusalahetū , tayo akusalahetū, tayo abyākatahetū. Kati mūlānīti? Dvādasa mūlāni. Katihākārehi vivadatīti? Dvīhākārehi vivadati – dhammadiṭṭhi vā adhammadiṭṭhi vā. 2 Vivādādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammatīti? Vivādādhikaraṇaṃ dvīhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca yebhuyyasikāya ca.

    294. அனுவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ கிங் புப்³ப³ங்க³மந்தி? லோபோ⁴ புப்³ப³ங்க³மோ, தோ³ஸோ புப்³ப³ங்க³மோ, மோஹோ புப்³ப³ங்க³மோ, அலோபோ⁴ புப்³ப³ங்க³மோ, அதோ³ஸோ புப்³ப³ங்க³மோ, அமோஹோ புப்³ப³ங்க³மோ. கதி டா²னானீதி? சதஸ்ஸோ விபத்தியோ டா²னானி. கதி வத்தூ²னீதி? சதஸ்ஸோ விபத்தியோ வத்தூ²னி. கதி பூ⁴மியோதி? சதஸ்ஸோ விபத்தியோ பூ⁴மியோ. கதி ஹேதூதி? நவ ஹேதூ – தயோ குஸலஹேதூ, தயோ அகுஸலஹேதூ, தயோ அப்³யாகதஹேதூ. கதி மூலானீதி? சுத்³த³ஸ மூலானி. கதிஹாகாரேஹி அனுவத³தீதி? த்³வீஹாகாரேஹி அனுவத³தி – வத்து²தோ வா ஆபத்திதோ வா. 3 அனுவாதா³தி⁴கரணங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதீதி? அனுவாதா³தி⁴கரணங் சதூஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி – ஸம்முகா²வினயேன ச ஸதிவினயேன ச அமூள்ஹவினயேன ச தஸ்ஸபாபியஸிகாய ச.

    294. Anuvādādhikaraṇassa kiṃ pubbaṅgamanti? Lobho pubbaṅgamo, doso pubbaṅgamo, moho pubbaṅgamo, alobho pubbaṅgamo, adoso pubbaṅgamo, amoho pubbaṅgamo. Kati ṭhānānīti? Catasso vipattiyo ṭhānāni. Kati vatthūnīti? Catasso vipattiyo vatthūni. Kati bhūmiyoti? Catasso vipattiyo bhūmiyo. Kati hetūti? Nava hetū – tayo kusalahetū, tayo akusalahetū, tayo abyākatahetū. Kati mūlānīti? Cuddasa mūlāni. Katihākārehi anuvadatīti? Dvīhākārehi anuvadati – vatthuto vā āpattito vā. 4 Anuvādādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammatīti? Anuvādādhikaraṇaṃ catūhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca sativinayena ca amūḷhavinayena ca tassapāpiyasikāya ca.

    295. ஆபத்தாதி⁴கரணஸ்ஸ கிங் புப்³ப³ங்க³மந்தி? லோபோ⁴ புப்³ப³ங்க³மோ, தோ³ஸோ புப்³ப³ங்க³மோ, மோஹோ புப்³ப³ங்க³மோ, அலோபோ⁴ புப்³ப³ங்க³மோ, அதோ³ஸோ புப்³ப³ங்க³மோ, அமோஹோ புப்³ப³ங்க³மோ. கதி டா²னானீதி? ஸத்த ஆபத்திக்க²ந்தா⁴ டா²னானி. கதி வத்தூ²னீதி? ஸத்த ஆபத்திக்க²ந்தா⁴ வத்தூ²னி. கதி பூ⁴மியோதி? ஸத்த ஆபத்திக்க²ந்தா⁴ பூ⁴மியோ. கதி ஹேதூதி? ச² ஹேதூ 5 – தயோ அகுஸலஹேதூ, தயோ அப்³யாகதஹேதூ. கதி மூலானீதி? ச² ஆபத்திஸமுட்டா²னானி மூலானி . கதிஹாகாரேஹி ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதீதி? ச²ஹாகாரேஹி ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி – அலஜ்ஜிதா, அஞ்ஞாணதா, குக்குச்சபகததா, அகப்பியே கப்பியஸஞ்ஞிதா, கப்பியே அகப்பியஸஞ்ஞிதா, ஸதிஸம்மோஸா. 6 ஆபத்தாதி⁴கரணங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதீதி? ஆபத்தாதி⁴கரணங் தீஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி – ஸம்முகா²வினயேன ச படிஞ்ஞாதகரணேன ச, ஸம்முகா²வினயேன ச திணவத்தா²ரகேன ச.

    295. Āpattādhikaraṇassa kiṃ pubbaṅgamanti? Lobho pubbaṅgamo, doso pubbaṅgamo, moho pubbaṅgamo, alobho pubbaṅgamo, adoso pubbaṅgamo, amoho pubbaṅgamo. Kati ṭhānānīti? Satta āpattikkhandhā ṭhānāni. Kati vatthūnīti? Satta āpattikkhandhā vatthūni. Kati bhūmiyoti? Satta āpattikkhandhā bhūmiyo. Kati hetūti? Cha hetū 7 – tayo akusalahetū, tayo abyākatahetū. Kati mūlānīti? Cha āpattisamuṭṭhānāni mūlāni . Katihākārehi āpattiṃ āpajjatīti? Chahākārehi āpattiṃ āpajjati – alajjitā, aññāṇatā, kukkuccapakatatā, akappiye kappiyasaññitā, kappiye akappiyasaññitā, satisammosā. 8 Āpattādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammatīti? Āpattādhikaraṇaṃ tīhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca paṭiññātakaraṇena ca, sammukhāvinayena ca tiṇavatthārakena ca.

    296. கிச்சாதி⁴கரணஸ்ஸ கிங் புப்³ப³ங்க³மந்தி? லோபோ⁴ புப்³ப³ங்க³மோ, தோ³ஸோ புப்³ப³ங்க³மோ, மோஹோ புப்³ப³ங்க³மோ, அலோபோ⁴ புப்³ப³ங்க³மோ, அதோ³ஸோ புப்³ப³ங்க³மோ, அமோஹோ புப்³ப³ங்க³மோ. கதி டா²னானீதி? சத்தாரி கம்மானி டா²னானி. கதி வத்தூ²னீதி? சத்தாரி கம்மானி வத்தூ²னி. கதி பூ⁴மியோதி? சத்தாரி கம்மானி பூ⁴மியோ. கதி ஹேதூதி? நவ ஹேதூ – தயோ குஸலஹேதூ, தயோ அகுஸலஹேதூ, தயோ அப்³யாகதஹேதூ. கதி மூலானீதி? ஏகங் மூலங் – ஸங்கோ⁴. கதிஹாகாரேஹி கிச்சங் ஜாயதீதி ? த்³வீஹாகாரேஹி கிச்சங் ஜாயதி – ஞத்திதோ வா அபலோகனதோ வா. 9 கிச்சாதி⁴கரணங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதீதி? கிச்சாதி⁴கரணங் ஏகேன ஸமதே²ன ஸம்மதி – ஸம்முகா²வினயேன.

    296. Kiccādhikaraṇassa kiṃ pubbaṅgamanti? Lobho pubbaṅgamo, doso pubbaṅgamo, moho pubbaṅgamo, alobho pubbaṅgamo, adoso pubbaṅgamo, amoho pubbaṅgamo. Kati ṭhānānīti? Cattāri kammāni ṭhānāni. Kati vatthūnīti? Cattāri kammāni vatthūni. Kati bhūmiyoti? Cattāri kammāni bhūmiyo. Kati hetūti? Nava hetū – tayo kusalahetū, tayo akusalahetū, tayo abyākatahetū. Kati mūlānīti? Ekaṃ mūlaṃ – saṅgho. Katihākārehi kiccaṃ jāyatīti ? Dvīhākārehi kiccaṃ jāyati – ñattito vā apalokanato vā. 10 Kiccādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammatīti? Kiccādhikaraṇaṃ ekena samathena sammati – sammukhāvinayena.

    கதி ஸமதா²? ஸத்த ஸமதா². ஸம்முகா²வினயோ, ஸதிவினயோ, அமூள்ஹவினயோ, படிஞ்ஞாதகரணங், யேபு⁴ய்யஸிகா, தஸ்ஸபாபியஸிகா, திணவத்தா²ரகோ – இமே ஸத்த ஸமதா².

    Kati samathā? Satta samathā. Sammukhāvinayo, sativinayo, amūḷhavinayo, paṭiññātakaraṇaṃ, yebhuyyasikā, tassapāpiyasikā, tiṇavatthārako – ime satta samathā.

    ஸியா இமே ஸத்த ஸமதா² த³ஸ ஸமதா² ஹொந்தி, த³ஸ ஸமதா² ஸத்த ஸமதா² ஹொந்தி வத்து²வஸேன பரியாயேன ஸியாதி.

    Siyā ime satta samathā dasa samathā honti, dasa samathā satta samathā honti vatthuvasena pariyāyena siyāti.

    கத²ஞ்ச ஸியா? விவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ த்³வே ஸமதா² , அனுவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ சத்தாரோ ஸமதா², ஆபத்தாதி⁴கரணஸ்ஸ தயோ ஸமதா², கிச்சாதி⁴கரணஸ்ஸ ஏகோ ஸமதோ². ஏவங் இமே ஸத்த ஸமதா² த³ஸ ஸமதா² ஹொந்தி, த³ஸ ஸமதா² ஸத்த ஸமதா² ஹொந்தி வத்து²வஸேன பரியாயேன.

    Kathañca siyā? Vivādādhikaraṇassa dve samathā , anuvādādhikaraṇassa cattāro samathā, āpattādhikaraṇassa tayo samathā, kiccādhikaraṇassa eko samatho. Evaṃ ime satta samathā dasa samathā honti, dasa samathā satta samathā honti vatthuvasena pariyāyena.

    பரியாயவாரோ நிட்டி²தோ ச²ட்டோ².

    Pariyāyavāro niṭṭhito chaṭṭho.







    Footnotes:
    1. சூளவ॰ 228
    2. cūḷava. 228
    3. சூளவ॰ 236
    4. cūḷava. 236
    5. கதி ஹேதூதி நவ ஹேதூ, தயோ குஸலஹேதூ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. சூளவ॰ 239
    7. kati hetūti nava hetū, tayo kusalahetū (sī. syā.)
    8. cūḷava. 239
    9. சூளவ॰ 242
    10. cūḷava. 242



    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அதி⁴கரணபரியாயவாரகதா²வண்ணனா • Adhikaraṇapariyāyavārakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அதி⁴கரணபரியாயவாராதி³வண்ணனா • Adhikaraṇapariyāyavārādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அதி⁴கரணபரியாயவாரவண்ணனா • Adhikaraṇapariyāyavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact