Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    2. அதி⁴கரணவக்³க³வண்ணனா

    2. Adhikaraṇavaggavaṇṇanā

    11. து³தியஸ்ஸ பட²மே ப³லானீதி கேனட்டே²ன ப³லானி. அகம்பியட்டே²ன ப³லானி நாம, ததா² து³ரபி⁴ப⁴வனட்டே²ன அனஜ்ஜோ²மத்³த³னட்டே²ன ச. படிஸங்கா²னப³லந்தி பச்சவெக்க²ணப³லங். பா⁴வனாப³லந்தி ப்³ரூஹனப³லங் வட்³ட⁴னப³லங். ஸுத்³த⁴ங் அத்தானந்தி இத³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். தத்ராதி தேஸு த்³வீஸு ப³லேஸு. யமித³ந்தி யங் இத³ங். ஸேகா²னமேதங் ப³லந்தி ஸத்தன்னங் ஸேகா²னங் ஞாணப³லமேதங். ஸேக²ஞ்ஹி ஸோ, பி⁴க்க²வே, ப³லங் ஆக³ம்மாதி ஸத்தன்னங் ஸேகா²னங் ஞாணப³லங் ஆரப்³ப⁴ ஸந்தா⁴ய படிச்ச. பஜஹதீதி மக்³கே³ன பஜஹதி. பஹாயாதி இமினா பன ப²லங் கதி²தங். யங் பாபந்தி யங் பாபகங் லாமகங். யஸ்மா பனேதானி த்³வேபி வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி, தஸ்மா எத்த² ஏதத³க்³க³ங் நாக³தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    11. Dutiyassa paṭhame balānīti kenaṭṭhena balāni. Akampiyaṭṭhena balāni nāma, tathā durabhibhavanaṭṭhena anajjhomaddanaṭṭhena ca. Paṭisaṅkhānabalanti paccavekkhaṇabalaṃ. Bhāvanābalanti brūhanabalaṃ vaḍḍhanabalaṃ. Suddhaṃ attānanti idaṃ heṭṭhā vuttanayeneva veditabbaṃ. Tatrāti tesu dvīsu balesu. Yamidanti yaṃ idaṃ. Sekhānametaṃ balanti sattannaṃ sekhānaṃ ñāṇabalametaṃ. Sekhañhi so, bhikkhave, balaṃ āgammāti sattannaṃ sekhānaṃ ñāṇabalaṃ ārabbha sandhāya paṭicca. Pajahatīti maggena pajahati. Pahāyāti iminā pana phalaṃ kathitaṃ. Yaṃ pāpanti yaṃ pāpakaṃ lāmakaṃ. Yasmā panetāni dvepi vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇāti, tasmā ettha etadaggaṃ nāgatanti veditabbaṃ.

    12. து³தியே ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் பா⁴வேதீதிஆதீ³ஸு அயங் ஹெட்டா² அனாக³தானங் பதா³னங் வஸேன அத்த²வண்ணனா – விவேகனிஸ்ஸிதந்தி விவேகங் நிஸ்ஸிதங். விவேகோதி விவித்ததா. ஸ்வாயங் தத³ங்க³விவேகோ விக்க²ம்ப⁴ன-ஸமுச்சே²த³-படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴-நிஸ்ஸரணவிவேகோதி பஞ்சவிதோ⁴. தஸ்மிங் பஞ்சவிதே⁴ விவேகே. விவேகனிஸ்ஸிதந்தி தத³ங்க³விவேகனிஸ்ஸிதங், ஸமுச்சே²த³விவேகனிஸ்ஸிதங், நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதஞ்ச ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் பா⁴வேதீதி அயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ததா² ஹி ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³பா⁴வனானுயுத்தோ யோகீ³ விபஸ்ஸனாக்க²ணே கிச்சதோ தத³ங்க³விவேகனிஸ்ஸிதங், அஜ்ஜா²ஸயதோ நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதங், மக்³க³காலே பன கிச்சதோ ஸமுச்சே²த³விவேகனிஸ்ஸிதங், ஆரம்மணதோ நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதங் ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் பா⁴வேதி. பஞ்சவித⁴விவேகனிஸ்ஸிதம்பீதி ஏகே. தே ஹி ந கேவலங் ப³லவவிபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லக்க²ணேஸுயேவ பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ உத்³த⁴ரந்தி, விபஸ்ஸனாபாத³ககஸிணஜ்ஜா²னஆனாபானாஸுப⁴ப்³ரஹ்மவிஹாரஜ்ஜா²னேஸுபி உத்³த⁴ரந்தி, ந ச படிஸித்³தா⁴ அட்ட²கதா²சரியேஹி. தஸ்மா தேஸங் மதேன ஏதேஸங் ஜா²னானங் பவத்திக்க²ணே கிச்சதோ ஏவ விக்க²ம்ப⁴னவிவேகனிஸ்ஸிதங். யதா² ச ‘‘விபஸ்ஸனாக்க²ணே அஜ்ஜா²ஸயதோ நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸித’’ந்தி வுத்தங், ஏவங் ‘‘படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴விவேகனிஸ்ஸிதம்பி பா⁴வேதீ’’தி வத்துங் வட்டதி. ஏஸ நயோ விராக³னிஸ்ஸிதந்திஆதீ³ஸு. விவேகத்தா² ஏவ ஹி விராகா³த³யோ.

    12. Dutiye satisambojjhaṅgaṃ bhāvetītiādīsu ayaṃ heṭṭhā anāgatānaṃ padānaṃ vasena atthavaṇṇanā – vivekanissitanti vivekaṃ nissitaṃ. Vivekoti vivittatā. Svāyaṃ tadaṅgaviveko vikkhambhana-samuccheda-paṭippassaddhi-nissaraṇavivekoti pañcavidho. Tasmiṃ pañcavidhe viveke. Vivekanissitanti tadaṅgavivekanissitaṃ, samucchedavivekanissitaṃ, nissaraṇavivekanissitañca satisambojjhaṅgaṃ bhāvetīti ayamattho veditabbo. Tathā hi satisambojjhaṅgabhāvanānuyutto yogī vipassanākkhaṇe kiccato tadaṅgavivekanissitaṃ, ajjhāsayato nissaraṇavivekanissitaṃ, maggakāle pana kiccato samucchedavivekanissitaṃ, ārammaṇato nissaraṇavivekanissitaṃ satisambojjhaṅgaṃ bhāveti. Pañcavidhavivekanissitampīti eke. Te hi na kevalaṃ balavavipassanāmaggaphalakkhaṇesuyeva bojjhaṅge uddharanti, vipassanāpādakakasiṇajjhānaānāpānāsubhabrahmavihārajjhānesupi uddharanti, na ca paṭisiddhā aṭṭhakathācariyehi. Tasmā tesaṃ matena etesaṃ jhānānaṃ pavattikkhaṇe kiccato eva vikkhambhanavivekanissitaṃ. Yathā ca ‘‘vipassanākkhaṇe ajjhāsayato nissaraṇavivekanissita’’nti vuttaṃ, evaṃ ‘‘paṭippassaddhivivekanissitampi bhāvetī’’ti vattuṃ vaṭṭati. Esa nayo virāganissitantiādīsu. Vivekatthā eva hi virāgādayo.

    கேவலங் ஹெத்த² வொஸ்ஸக்³கோ³ து³விதோ⁴ பரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³கோ³ ச பக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³கோ³ சாதி. தத்த² பரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³கோ³தி விபஸ்ஸனாக்க²ணே ச தத³ங்க³வஸேன, மக்³க³க்க²ணே ச ஸமுச்சே²த³வஸேன கிலேஸப்பஹானங். பக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³கோ³தி விபஸ்ஸனாக்க²ணே தன்னின்னபா⁴வேன, மக்³க³க்க²ணே பன ஆரம்மணகரணேன நிப்³பா³னபக்க²ந்த³னங். தது³ப⁴யம்பி இமஸ்மிங் லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகே அத்த²வண்ணனானயே வட்டதி. ததா² ஹி அயங் ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ யதா²வுத்தேன பகாரேன கிலேஸே பரிச்சஜதி, நிப்³பா³னஞ்ச பக்க²ந்த³தி. வொஸ்ஸக்³க³பரிணாமிந்தி இமினா பன ஸகலேன வசனேன வொஸ்ஸக்³க³த்த²ங் பரிணமந்தங் பரிணதஞ்ச, பரிபச்சந்தங் பரிபக்கஞ்சாதி இத³ங் வுத்தங் ஹோதி. அயஞ்ஹி பொ³ஜ்ஜ²ங்க³பா⁴வனானுயுத்தோ பி⁴க்கு² யதா² ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ கிலேஸபரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³க³த்த²ங் நிப்³பா³னபக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³க³த்த²ஞ்ச பரிபச்சதி, யதா² ச பரிபக்கோ ஹோதி, ததா² நங் பா⁴வேதீதி. ஏஸ நயோ ஸேஸபொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ஸு.

    Kevalaṃ hettha vossaggo duvidho pariccāgavossaggo ca pakkhandanavossaggo cāti. Tattha pariccāgavossaggoti vipassanākkhaṇe ca tadaṅgavasena, maggakkhaṇe ca samucchedavasena kilesappahānaṃ. Pakkhandanavossaggoti vipassanākkhaṇe tanninnabhāvena, maggakkhaṇe pana ārammaṇakaraṇena nibbānapakkhandanaṃ. Tadubhayampi imasmiṃ lokiyalokuttaramissake atthavaṇṇanānaye vaṭṭati. Tathā hi ayaṃ satisambojjhaṅgo yathāvuttena pakārena kilese pariccajati, nibbānañca pakkhandati. Vossaggapariṇāminti iminā pana sakalena vacanena vossaggatthaṃ pariṇamantaṃ pariṇatañca, paripaccantaṃ paripakkañcāti idaṃ vuttaṃ hoti. Ayañhi bojjhaṅgabhāvanānuyutto bhikkhu yathā satisambojjhaṅgo kilesapariccāgavossaggatthaṃ nibbānapakkhandanavossaggatthañca paripaccati, yathā ca paripakko hoti, tathā naṃ bhāvetīti. Esa nayo sesabojjhaṅgesu.

    இத⁴ பன நிப்³பா³னங்யேவ ஸப்³ப³ஸங்க²தேஹி விவித்தத்தா விவேகோ, ஸப்³பே³ஸங் விராக³பா⁴வதோ விராகோ³, நிரோத⁴பா⁴வதோ நிரோதோ⁴தி வுத்தங். மக்³கோ³ ஏவ ச வொஸ்ஸக்³க³பரிணாமீ, தஸ்மா ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் பா⁴வேதி விவேகங் ஆரம்மணங் கத்வா பவத்தியா விவேகனிஸ்ஸிதங், ததா² விராக³னிஸ்ஸிதங் நிரோத⁴னிஸ்ஸிதங். தஞ்ச கோ² அரியமக்³க³க்க²ணுப்பத்தியா கிலேஸானங் ஸமுச்சே²த³தோ பரிச்சாக³பா⁴வேன ச நிப்³பா³னபக்க²ந்த³னபா⁴வேன ச பரிணதங் பரிபக்கந்தி அயமேவ அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஏஸ நயோ ஸேஸபொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ஸு. இதி இமே ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகா கதி²தா. இமேஸுபி த்³வீஸு ப³லேஸு ஏதத³க்³க³பா⁴வோ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.

    Idha pana nibbānaṃyeva sabbasaṅkhatehi vivittattā viveko, sabbesaṃ virāgabhāvato virāgo, nirodhabhāvato nirodhoti vuttaṃ. Maggo eva ca vossaggapariṇāmī, tasmā satisambojjhaṅgaṃ bhāveti vivekaṃ ārammaṇaṃ katvā pavattiyā vivekanissitaṃ, tathā virāganissitaṃ nirodhanissitaṃ. Tañca kho ariyamaggakkhaṇuppattiyā kilesānaṃ samucchedato pariccāgabhāvena ca nibbānapakkhandanabhāvena ca pariṇataṃ paripakkanti ayameva attho daṭṭhabbo. Esa nayo sesabojjhaṅgesu. Iti ime satta bojjhaṅgā lokiyalokuttaramissakā kathitā. Imesupi dvīsu balesu etadaggabhāvo vuttanayeneva veditabbo.

    13. ததியே விவிச்சேவ காமேஹீதிஆதீ³னங் சதுன்னங் ஜா²னானங் பாளிஅத்தோ² ச பா⁴வனானயோ ச ஸப்³போ³ ஸப்³பா³காரேன விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.69-70) வித்தா²ரிதோயேவ. இமானி பன சத்தாரி ஜா²னானி ஏகோ பி⁴க்கு² சித்தேகக்³க³த்தா²ய பா⁴வேதி, ஏகோ விபஸ்ஸனாபாத³கத்தா²ய, ஏகோ அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கத்தா²ய, ஏகோ நிரோத⁴பாத³கத்தா²ய, ஏகோ ப⁴வவிஸேஸத்தா²ய. இத⁴ பன தானிபி விபஸ்ஸனாபாத³கானி அதி⁴ப்பேதானி. அயங் ஹி பி⁴க்கு² இமானி ஜா²னானி ஸமாபஜ்ஜித்வா ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய ஸங்கா²ரே ஸம்மஸித்வா ஹேதுபச்சயபரிக்³க³ஹங் கத்வா ஸப்பச்சயங் நாமரூபஞ்ச வவத்த²பெத்வா இந்த்³ரியப³லபொ³ஜ்ஜ²ங்கா³னி ஸமோதா⁴னெத்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி. ஏவமேதானி ஜா²னானி லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகானேவ கதி²தானி. இமஸ்மிம்பி ப³லத்³வயே ஏதத³க்³க³பா⁴வோ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.

    13. Tatiye vivicceva kāmehītiādīnaṃ catunnaṃ jhānānaṃ pāḷiattho ca bhāvanānayo ca sabbo sabbākārena visuddhimagge (visuddhi. 1.69-70) vitthāritoyeva. Imāni pana cattāri jhānāni eko bhikkhu cittekaggatthāya bhāveti, eko vipassanāpādakatthāya, eko abhiññāpādakatthāya, eko nirodhapādakatthāya, eko bhavavisesatthāya. Idha pana tānipi vipassanāpādakāni adhippetāni. Ayaṃ hi bhikkhu imāni jhānāni samāpajjitvā samāpattito vuṭṭhāya saṅkhāre sammasitvā hetupaccayapariggahaṃ katvā sappaccayaṃ nāmarūpañca vavatthapetvā indriyabalabojjhaṅgāni samodhānetvā arahattaṃ pāpuṇāti. Evametāni jhānāni lokiyalokuttaramissakāneva kathitāni. Imasmimpi baladvaye etadaggabhāvo vuttanayeneva veditabbo.

    14. சதுத்தே² ஸங்கி²த்தேன ச வித்தா²ரேன சாதி ஸங்கி²த்தத⁴ம்மதே³ஸனா வித்தா²ரத⁴ம்மதே³ஸனா சாதி த்³வேயேவ த⁴ம்மதே³ஸனாதி த³ஸ்ஸேதி. தத்த² மாதிகங் உத்³தி³ஸித்வா கதி²தா தே³ஸனா ஸங்கி²த்ததே³ஸனா நாம. தமேவ மாதிகங் வித்தா²ரதோ விப⁴ஜித்வா கதி²தா வித்தா²ரதே³ஸனா நாம. மாதிகங் வா ட²பெத்வாபி அட்ட²பெத்வாபி வித்தா²ரதோ விப⁴ஜித்வா கதி²தா வித்தா²ரதே³ஸனா நாம . தாஸு ஸங்கி²த்ததே³ஸனா நாம மஹாபஞ்ஞஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ வஸேன கதி²தா, வித்தா²ரதே³ஸனா நாம மந்த³பஞ்ஞஸ்ஸ. மஹாபஞ்ஞஸ்ஸ ஹி வித்தா²ரதே³ஸனா அதிபபஞ்சோ விய ஹோதி. மந்த³பஞ்ஞஸ்ஸ ஸங்கே²பதே³ஸனா ஸஸகஸ்ஸ உப்பதனங் விய ஹோதி, நேவ அந்தங் ந கோடிங் பாபுணிதுங் ஸக்கோதி. ஸங்கே²பதே³ஸனா ச உக்³க⁴டிதஞ்ஞுஸ்ஸ வஸேன கதி²தா, வித்தா²ரதே³ஸனா இதரேஸங் திண்ணங் வஸேன. ஸகலம்பி ஹி தேபிடகங் ஸங்கே²பதே³ஸனா வித்தா²ரதே³ஸனாதி எத்தே²வ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி.

    14. Catutthe saṃkhittena ca vitthārena cāti saṃkhittadhammadesanā vitthāradhammadesanā cāti dveyeva dhammadesanāti dasseti. Tattha mātikaṃ uddisitvā kathitā desanā saṃkhittadesanā nāma. Tameva mātikaṃ vitthārato vibhajitvā kathitā vitthāradesanā nāma. Mātikaṃ vā ṭhapetvāpi aṭṭhapetvāpi vitthārato vibhajitvā kathitā vitthāradesanā nāma . Tāsu saṃkhittadesanā nāma mahāpaññassa puggalassa vasena kathitā, vitthāradesanā nāma mandapaññassa. Mahāpaññassa hi vitthāradesanā atipapañco viya hoti. Mandapaññassa saṅkhepadesanā sasakassa uppatanaṃ viya hoti, neva antaṃ na koṭiṃ pāpuṇituṃ sakkoti. Saṅkhepadesanā ca ugghaṭitaññussa vasena kathitā, vitthāradesanā itaresaṃ tiṇṇaṃ vasena. Sakalampi hi tepiṭakaṃ saṅkhepadesanā vitthāradesanāti ettheva saṅkhaṃ gacchati.

    15. பஞ்சமே யஸ்மிங், பி⁴க்க²வே, அதி⁴கரணேதி விவாதா³தி⁴கரணங், அனுவாதா³தி⁴கரணங், ஆபத்தாதி⁴கரணங், கிச்சாதி⁴கரணந்தி இமேஸங் சதுன்னங் அதி⁴கரணானங் யஸ்மிங் அதி⁴கரணே. ஆபன்னோ ச பி⁴க்கூ²தி ஆபத்திங் ஆபன்னோ பி⁴க்கு² ச. தஸ்மேதந்தி தஸ்மிங் ஏதங். தீ³க⁴த்தாயாதி தீ³க⁴ங் அத்³தா⁴னங் திட்ட²னத்தா²ய. க²ரத்தாயாதி தா³ஸ-கொண்ட³-சண்டா³ல-வேனாதி ஏவங் க²ரவாசாபவத்தனத்தா²ய. வாளத்தாயாதி பாணி லெட்³டு³த³ண்டா³தீ³ஹி பஹரணவஸேன கக்க²ளபா⁴வத்தா²ய. பி⁴க்கூ² ச ந பா²ஸுங் விஹரிஸ்ஸந்தீதி அஞ்ஞமஞ்ஞங் விவாதா³பன்னே பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ யேபி உத்³தே³ஸங் வா பரிபுச்ச²ங் வா க³ஹேதுகாமா பதா⁴னங் வா அனுயுஞ்ஜிதுகாமா, தே பா²ஸுங் ந விஹரிஸ்ஸந்தி. பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்மிங் ஹி உபோஸத²பவாரணாய டி²தாய உத்³தே³ஸாதீ³ஹி அத்தி²கா உத்³தே³ஸாதீ³னி க³ஹேதுங் ந ஸக்கொந்தி, விபஸ்ஸகானங் சித்துப்பாதோ³ ந ஏகக்³கோ³ ஹோதி, ததோ விஸேஸங் நிப்³ப³த்தேதுங் ந ஸக்கொந்தி. ஏவங் பி⁴க்கூ² ச ந பா²ஸுங் விஹரிஸ்ஸந்தி. ந தீ³க⁴த்தாயாதிஆதீ³ஸு வுத்தபடிபக்க²னயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    15. Pañcame yasmiṃ, bhikkhave, adhikaraṇeti vivādādhikaraṇaṃ, anuvādādhikaraṇaṃ, āpattādhikaraṇaṃ, kiccādhikaraṇanti imesaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ yasmiṃ adhikaraṇe. Āpanno ca bhikkhūti āpattiṃ āpanno bhikkhu ca. Tasmetanti tasmiṃ etaṃ. Dīghattāyāti dīghaṃ addhānaṃ tiṭṭhanatthāya. Kharattāyāti dāsa-koṇḍa-caṇḍāla-venāti evaṃ kharavācāpavattanatthāya. Vāḷattāyāti pāṇi leḍḍudaṇḍādīhi paharaṇavasena kakkhaḷabhāvatthāya. Bhikkhū ca na phāsuṃ viharissantīti aññamaññaṃ vivādāpanne bhikkhusaṅghe yepi uddesaṃ vā paripucchaṃ vā gahetukāmā padhānaṃ vā anuyuñjitukāmā, te phāsuṃ na viharissanti. Bhikkhusaṅghasmiṃ hi uposathapavāraṇāya ṭhitāya uddesādīhi atthikā uddesādīni gahetuṃ na sakkonti, vipassakānaṃ cittuppādo na ekaggo hoti, tato visesaṃ nibbattetuṃ na sakkonti. Evaṃ bhikkhū ca na phāsuṃ viharissanti. Na dīghattāyātiādīsu vuttapaṭipakkhanayena attho veditabbo.

    இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸாஸனே. இதி படிஸஞ்சிக்க²தீதி ஏவங் பச்சவெக்க²தி. அகுஸலங் ஆபன்னோதி எத்த² அகுஸலந்தி ஆபத்தி அதி⁴ப்பேதா, ஆபத்திங் ஆபன்னோதி அத்தோ². கஞ்சிதே³வ தே³ஸந்தி ந ஸப்³ப³மேவ ஆபத்திங், ஆபத்தியா பன கஞ்சிதே³வ தே³ஸங் அஞ்ஞதரங் ஆபத்திந்தி அத்தோ². காயேனாதி கரஜகாயேன. அனத்தமனோதி அதுட்ட²சித்தோ. அனத்தமனவாசந்தி அதுட்ட²வாசங். மமேவாதி மங்யேவ. தத்தா²தி தஸ்மிங் அதி⁴கரணே. அச்சயோ அச்சக³மாதி அபராதோ⁴ அதிக்கமித்வா மத்³தி³த்வா க³தோ, அஹமேவெத்த² அபராதி⁴கோ. ஸுங்கதா³யகங்வ ப⁴ண்ட³ஸ்மிந்தி யதா² ஸுங்கட்டா²னங் பரிஹரித்வா நீதே ப⁴ண்ட³ஸ்மிங் ஸுங்கதா³யகங் அபராதோ⁴ அபி⁴ப⁴வதி, ஸோ ச தத்த² அபராதி⁴கோ ஹோதி, ந ராஜானோ ந ராஜபுரிஸாதி அத்தோ².

    Idhāti imasmiṃ sāsane. Iti paṭisañcikkhatīti evaṃ paccavekkhati. Akusalaṃ āpannoti ettha akusalanti āpatti adhippetā, āpattiṃ āpannoti attho. Kañcideva desanti na sabbameva āpattiṃ, āpattiyā pana kañcideva desaṃ aññataraṃ āpattinti attho. Kāyenāti karajakāyena. Anattamanoti atuṭṭhacitto. Anattamanavācanti atuṭṭhavācaṃ. Mamevāti maṃyeva. Tatthāti tasmiṃ adhikaraṇe. Accayo accagamāti aparādho atikkamitvā madditvā gato, ahamevettha aparādhiko. Suṅkadāyakaṃva bhaṇḍasminti yathā suṅkaṭṭhānaṃ pariharitvā nīte bhaṇḍasmiṃ suṅkadāyakaṃ aparādho abhibhavati, so ca tattha aparādhiko hoti, na rājāno na rājapurisāti attho.

    இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யோ ஹி ரஞ்ஞா ட²பிதங் ஸுங்கட்டா²னங் பரிஹரித்வா ப⁴ண்ட³ங் ஹரதி, தங் ஸஹ ப⁴ண்ட³ஸகடேன ஆனெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸெந்தி. தத்த² நேவ ஸுங்கட்டா²னஸ்ஸ தோ³ஸோ அத்தி², ந ரஞ்ஞோ ந ராஜபுரிஸானங், பரிஹரித்வா க³தஸ்ஸேவ பன தோ³ஸோ, ஏவமேவங் யங் ஸோ பி⁴க்கு² ஆபத்திங் ஆபன்னோ, தத்த² நேவ ஆபத்தியா தோ³ஸோ, ந சோத³கஸ்ஸ. தீஹி பன காரணேஹி தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ தோ³ஸோ. தஸ்ஸ ஹி ஆபத்திங் ஆபன்னபா⁴வேனபி தோ³ஸோ, சோத³கே அனத்தமனதாயபி தோ³ஸோ, அனத்தமனஸ்ஸ ஸதோ பரேஸங் ஆரோசனேனபி தோ³ஸோ. சோத³கஸ்ஸ பன யங் ஸோ தங் ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜந்தங் அத்³த³ஸ, தத்த² தோ³ஸோ நத்தி². அனத்தமனதாய சோத³னாய பன தோ³ஸோ. தம்பி அமனஸிகரித்வா அயங் பி⁴க்கு² அத்தனோவ தோ³ஸங் பச்சவெக்க²ந்தோ ‘‘இதி மமேவ தத்த² அச்சயோ அச்சக³மா ஸுங்கதா³யகங்வ ப⁴ண்ட³ஸ்மி’’ந்தி ஏவங் படிஸஞ்சிக்க²தீதி அத்தோ². து³தியவாரே சோத³கஸ்ஸ அனத்தமனதா ச அனத்தமனதாய சோதி³தபா⁴வோ சாதி த்³வே தோ³ஸா, தேஸங் வஸேன ‘‘அச்சயோ அச்சக³மா’’தி எத்த² யோஜனா காதப்³பா³. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவாதி.

    Idaṃ vuttaṃ hoti – yo hi raññā ṭhapitaṃ suṅkaṭṭhānaṃ pariharitvā bhaṇḍaṃ harati, taṃ saha bhaṇḍasakaṭena ānetvā rañño dassenti. Tattha neva suṅkaṭṭhānassa doso atthi, na rañño na rājapurisānaṃ, pariharitvā gatasseva pana doso, evamevaṃ yaṃ so bhikkhu āpattiṃ āpanno, tattha neva āpattiyā doso, na codakassa. Tīhi pana kāraṇehi tasseva bhikkhuno doso. Tassa hi āpattiṃ āpannabhāvenapi doso, codake anattamanatāyapi doso, anattamanassa sato paresaṃ ārocanenapi doso. Codakassa pana yaṃ so taṃ āpattiṃ āpajjantaṃ addasa, tattha doso natthi. Anattamanatāya codanāya pana doso. Tampi amanasikaritvā ayaṃ bhikkhu attanova dosaṃ paccavekkhanto ‘‘iti mameva tattha accayo accagamā suṅkadāyakaṃva bhaṇḍasmi’’nti evaṃ paṭisañcikkhatīti attho. Dutiyavāre codakassa anattamanatā ca anattamanatāya coditabhāvo cāti dve dosā, tesaṃ vasena ‘‘accayo accagamā’’ti ettha yojanā kātabbā. Sesamettha uttānamevāti.

    16. ச²ட்டே² அஞ்ஞதரோதி ஏகோ அபாகடனாமோ ப்³ராஹ்மணோ. யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி யேனாதி பு⁴ம்மத்தே² கரணவசனங். தஸ்மா யத்த² ப⁴க³வா, தத்த² உபஸங்கமீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. யேன வா காரணேன ப⁴க³வா தே³வமனுஸ்ஸேஹி உபஸங்கமிதப்³போ³, தேன காரணேன உபஸங்கமீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. கேன ச காரணேன ப⁴க³வா உபஸங்கமிதப்³போ³ ? நானப்பகாரகு³ணவிஸேஸாதி⁴க³மாதி⁴ப்பாயேன, ஸாது³ப²லூபபோ⁴கா³தி⁴ப்பாயேன தி³ஜக³ணேஹி நிச்சப²லிதமஹாருக்கோ² விய. உபஸங்கமீதி க³தோதி வுத்தங் ஹோதி. உபஸங்கமித்வாதி உபஸங்கமனபரியோஸானதீ³பனங். அத² வா ஏவங் க³தோ ததோ ஆஸன்னதரங் டா²னங் ப⁴க³வதோ ஸமீபஸங்கா²தங் க³ந்த்வாதிபி வுத்தங் ஹோதி.

    16. Chaṭṭhe aññataroti eko apākaṭanāmo brāhmaṇo. Yena bhagavā tenupasaṅkamīti yenāti bhummatthe karaṇavacanaṃ. Tasmā yattha bhagavā, tattha upasaṅkamīti evamettha attho veditabbo. Yena vā kāraṇena bhagavā devamanussehi upasaṅkamitabbo, tena kāraṇena upasaṅkamīti evamettha attho daṭṭhabbo. Kena ca kāraṇena bhagavā upasaṅkamitabbo ? Nānappakāraguṇavisesādhigamādhippāyena, sāduphalūpabhogādhippāyena dijagaṇehi niccaphalitamahārukkho viya. Upasaṅkamīti gatoti vuttaṃ hoti. Upasaṅkamitvāti upasaṅkamanapariyosānadīpanaṃ. Atha vā evaṃ gato tato āsannataraṃ ṭhānaṃ bhagavato samīpasaṅkhātaṃ gantvātipi vuttaṃ hoti.

    ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதீ³தி யதா² ச க²மனீயாதீ³னி புச்ச²ந்தோ ப⁴க³வா தேன, ஏவங் ஸோபி ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸமப்பவத்தமோதோ³ அஹோஸி, ஸீதோத³கங் விய உண்ஹோத³கேன ஸம்மோதி³தங் ஏகீபா⁴வங் அக³மாஸி. யாய ச ‘‘கச்சி, போ⁴ கோ³தம, க²மனீயங், கச்சி யாபனீயங், கச்சி போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ ச ஸாவகானஞ்ச அப்பாபா³த⁴ங் அப்பாதங்கங் லஹுட்டா²னங் ப³லங் பா²ஸுவிஹாரோ’’திஆதி³காய கதா²ய ஸம்மோதி³, தங் பீதிபாமோஜ்ஜஸங்கா²தஸ்ஸ ஸம்மோத³ஸ்ஸ ஜனநதோ ஸம்மோதி³துங் யுத்தபா⁴வதோ ச ஸம்மோத³னீயங், அத்த²ப்³யஞ்ஜனமது⁴ரதாய ஸுசிரம்பி காலங் ஸாரேதுங் நிரந்தரங் பவத்தேதுங் அரஹரூபதோ ஸரிதப்³ப³பா⁴வதோ ச ஸாரணீயங். ஸுய்யமானஸுக²தோ வா ஸம்மோத³னீயங், அனுஸ்ஸரியமானஸுக²தோ ஸாரணீயங், ததா² ப்³யஞ்ஜனபரிஸுத்³த⁴தாய ஸம்மோத³னீயங், அத்த²பரிஸுத்³த⁴தாய ஸாரணீயந்தி ஏவங் அனேகேஹி பரியாயேஹி ஸம்மோத³னீயங் ஸாரணீயங் கத²ங் வீதிஸாரெத்வா பரியோஸாபெத்வா நிட்ட²பெத்வா யேனத்தே²ன ஆக³தோ, தங் புச்சி²துகாமோ ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Bhagavatā saddhiṃ sammodīti yathā ca khamanīyādīni pucchanto bhagavā tena, evaṃ sopi bhagavatā saddhiṃ samappavattamodo ahosi, sītodakaṃ viya uṇhodakena sammoditaṃ ekībhāvaṃ agamāsi. Yāya ca ‘‘kacci, bho gotama, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, kacci bhoto gotamassa ca sāvakānañca appābādhaṃ appātaṅkaṃ lahuṭṭhānaṃ balaṃ phāsuvihāro’’tiādikāya kathāya sammodi, taṃ pītipāmojjasaṅkhātassa sammodassa jananato sammodituṃ yuttabhāvato ca sammodanīyaṃ, atthabyañjanamadhuratāya sucirampi kālaṃ sāretuṃ nirantaraṃ pavattetuṃ araharūpato saritabbabhāvato ca sāraṇīyaṃ. Suyyamānasukhato vā sammodanīyaṃ, anussariyamānasukhato sāraṇīyaṃ, tathā byañjanaparisuddhatāya sammodanīyaṃ, atthaparisuddhatāya sāraṇīyanti evaṃ anekehi pariyāyehi sammodanīyaṃ sāraṇīyaṃ kathaṃ vītisāretvā pariyosāpetvā niṭṭhapetvā yenatthena āgato, taṃ pucchitukāmo ekamantaṃ nisīdi.

    ஏகமந்தந்தி பா⁴வனபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ ‘‘விஸமங் சந்தி³மஸூரியா பரிவத்தந்தீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.70) விய. தஸ்மா யதா² நிஸின்னோ ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஹோதி, ததா² நிஸீதீ³தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. பு⁴ம்மத்தே² வா ஏதங் உபயோக³வசனங். நிஸீதீ³தி உபாவிஸி. பண்டி³தா ஹி புரிஸா க³ருட்டா²னீயங் உபஸங்கமித்வா ஆஸனகுஸலதாய ஏகமந்தங் நிஸீத³ந்தி. அயஞ்ச நேஸங் அஞ்ஞதரோ, தஸ்மா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Ekamantanti bhāvanapuṃsakaniddeso ‘‘visamaṃ candimasūriyā parivattantī’’tiādīsu (a. ni. 4.70) viya. Tasmā yathā nisinno ekamantaṃ nisinno hoti, tathā nisīdīti evamettha attho daṭṭhabbo. Bhummatthe vā etaṃ upayogavacanaṃ. Nisīdīti upāvisi. Paṇḍitā hi purisā garuṭṭhānīyaṃ upasaṅkamitvā āsanakusalatāya ekamantaṃ nisīdanti. Ayañca nesaṃ aññataro, tasmā ekamantaṃ nisīdi.

    கத²ங் நிஸின்னோ பன ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஹோதீதி? ச² நிஸஜ்ஜதோ³ஸே வஜ்ஜெத்வா. ஸெய்யதி²த³ங் – அதிதூ³ரங், அச்சாஸன்னங், உபரிவாதங், உன்னதப்பதே³ஸங், அதிஸம்முக²ங் அதிபச்சா²தி. அதிதூ³ரே நிஸின்னோ ஹி ஸசே கதே²துகாமோ ஹோதி, உச்சாஸத்³தே³ன கதே²தப்³ப³ங் ஹோதி. அச்சாஸன்னே நிஸின்னோ ஸங்க⁴ட்டனங் கரோதி . உபரிவாதே நிஸின்னோ ஸரீரக³ந்தே⁴ன பா³த⁴தி. உன்னதப்பதே³ஸே நிஸின்னோ அகா³ரவங் பகாஸேதி. அதிஸம்முகா² நிஸின்னோ ஸசே த³ட்டு²காமோ ஹோதி, சக்கு²னா சக்கு²ங் ஆஹச்ச த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஹோதி. அதிபச்சா² நிஸின்னோ ஸசே த³ட்டு²காமோ ஹோதி, கீ³வங் பஸாரெத்வா த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஹோதி. தஸ்மா அயம்பி ஏதே ச² நிஸஜ்ஜதோ³ஸே வஜ்ஜெத்வா நிஸீதி³. தேன வுத்தங் ‘‘ஏகமந்தங் நிஸீதீ³’’தி.

    Kathaṃ nisinno pana ekamantaṃ nisinno hotīti? Cha nisajjadose vajjetvā. Seyyathidaṃ – atidūraṃ, accāsannaṃ, uparivātaṃ, unnatappadesaṃ, atisammukhaṃ atipacchāti. Atidūre nisinno hi sace kathetukāmo hoti, uccāsaddena kathetabbaṃ hoti. Accāsanne nisinno saṅghaṭṭanaṃ karoti . Uparivāte nisinno sarīragandhena bādhati. Unnatappadese nisinno agāravaṃ pakāseti. Atisammukhā nisinno sace daṭṭhukāmo hoti, cakkhunā cakkhuṃ āhacca daṭṭhabbaṃ hoti. Atipacchā nisinno sace daṭṭhukāmo hoti, gīvaṃ pasāretvā daṭṭhabbaṃ hoti. Tasmā ayampi ete cha nisajjadose vajjetvā nisīdi. Tena vuttaṃ ‘‘ekamantaṃ nisīdī’’ti.

    ஏதத³வோசாதி து³விதா⁴ ஹி புச்சா² – அகா³ரிகபுச்சா², அனகா³ரிகபுச்சா² ச. தத்த² ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, குஸலங், கிங் அகுஸல’’ந்தி (ம॰ நி॰ 3.296) இமினா நயேன அகா³ரிகபுச்சா² ஆக³தா. ‘‘இமே நு கோ², ப⁴ந்தே, பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴’’தி (ம॰ நி॰ 3.86) இமினா நயேன அனகா³ரிகபுச்சா². அயங் பன அத்தனோ அனுரூபங் அகா³ரிகபுச்ச²ங் புச்ச²ந்தோ ஏதங் ‘‘கோ நு கோ², போ⁴ கோ³தம, ஹேது கோ பச்சயோ’’திஆதி³வசனங் அவோச. தத்த² ஹேது பச்சயோதி உப⁴யம்பேதங் காரணவேவசனமேவ. அத⁴ம்மசரியாவிஸமசரியாஹேதூதி அத⁴ம்மசரியாஸங்கா²தாய விஸமசரியாய ஹேது, தங்காரணா தப்பச்சயாதி அத்தோ² . தத்ராயங் பத³த்தோ² – அத⁴ம்மஸ்ஸ சரியா அத⁴ம்மசரியா, அத⁴ம்மகாரணந்தி அத்தோ². விஸமங் சரியா, விஸமஸ்ஸ வா கம்மஸ்ஸ சரியாதி விஸமசரியா. அத⁴ம்மசரியா ச ஸா விஸமசரியா சாதி அத⁴ம்மசரியாவிஸமசரியா. ஏதேனுபாயேன ஸுக்கபக்கே²பி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அத்த²தோ பனெத்த² அத⁴ம்மசரியாவிஸமசரியா நாம த³ஸ அகுஸலகம்மபதா², த⁴ம்மசரியாஸமசரியா நாம த³ஸ குஸலகம்மபதா²தி வேதி³தப்³பா³.

    Etadavocāti duvidhā hi pucchā – agārikapucchā, anagārikapucchā ca. Tattha ‘‘kiṃ, bhante, kusalaṃ, kiṃ akusala’’nti (ma. ni. 3.296) iminā nayena agārikapucchā āgatā. ‘‘Ime nu kho, bhante, pañcupādānakkhandhā’’ti (ma. ni. 3.86) iminā nayena anagārikapucchā. Ayaṃ pana attano anurūpaṃ agārikapucchaṃ pucchanto etaṃ ‘‘ko nu kho, bho gotama, hetu ko paccayo’’tiādivacanaṃ avoca. Tattha hetu paccayoti ubhayampetaṃ kāraṇavevacanameva. Adhammacariyāvisamacariyāhetūti adhammacariyāsaṅkhātāya visamacariyāya hetu, taṃkāraṇā tappaccayāti attho . Tatrāyaṃ padattho – adhammassa cariyā adhammacariyā, adhammakāraṇanti attho. Visamaṃ cariyā, visamassa vā kammassa cariyāti visamacariyā. Adhammacariyā ca sā visamacariyā cāti adhammacariyāvisamacariyā. Etenupāyena sukkapakkhepi attho veditabbo. Atthato panettha adhammacariyāvisamacariyā nāma dasa akusalakammapathā, dhammacariyāsamacariyā nāma dasa kusalakammapathāti veditabbā.

    அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தமாதி எத்த² அயங் அபி⁴க்கந்தஸத்³தோ³ க²யஸுந்த³ராபி⁴ரூபஅப்³ப⁴னுமோத³னேஸு தி³ஸ்ஸதி. ‘‘அபி⁴க்கந்தா, ப⁴ந்தே, ரத்தி, நிக்க²ந்தோ பட²மோ யாமோ, சிரனிஸின்னோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴’’திஆதீ³ஸு (உதா³॰ 45; சூளவ॰ 383; அ॰ நி॰ 8.20) ஹி க²யே தி³ஸ்ஸதி. ‘‘அயங் இமேஸங் சதுன்னங் புக்³க³லானங் அபி⁴க்கந்ததரோ ச பணீததரோ சா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.100) ஸுந்த³ரே.

    Abhikkantaṃ, bho gotamāti ettha ayaṃ abhikkantasaddo khayasundarābhirūpaabbhanumodanesu dissati. ‘‘Abhikkantā, bhante, ratti, nikkhanto paṭhamo yāmo, ciranisinno bhikkhusaṅgho’’tiādīsu (udā. 45; cūḷava. 383; a. ni. 8.20) hi khaye dissati. ‘‘Ayaṃ imesaṃ catunnaṃ puggalānaṃ abhikkantataro ca paṇītataro cā’’tiādīsu (a. ni. 4.100) sundare.

    ‘‘கோ மே வந்த³தி பாதா³னி, இத்³தி⁴யா யஸஸா ஜலங்;

    ‘‘Ko me vandati pādāni, iddhiyā yasasā jalaṃ;

    அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, ஸப்³பா³ ஓபா⁴ஸயங் தி³ஸா’’தி. –

    Abhikkantena vaṇṇena, sabbā obhāsayaṃ disā’’ti. –

    ஆதீ³ஸு (வி॰ வ॰ 857) அபி⁴ரூபே. ‘‘அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.250; பாரா॰ 15) அப்³ப⁴னுமோத³னே. இதா⁴பி அப்³ப⁴னுமோத³னேயேவ. யஸ்மா ச அப்³ப⁴னுமோத³னே, தஸ்மா ஸாது⁴ ஸாது⁴, போ⁴ கோ³தமாதி வுத்தங் ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Ādīsu (vi. va. 857) abhirūpe. ‘‘Abhikkantaṃ, bhante’’tiādīsu (dī. ni. 1.250; pārā. 15) abbhanumodane. Idhāpi abbhanumodaneyeva. Yasmā ca abbhanumodane, tasmā sādhu sādhu, bho gotamāti vuttaṃ hotīti veditabbaṃ.

    ‘‘ப⁴யே கோதே⁴ பஸங்ஸாயங், துரிதே கோதூஹலச்ச²ரே;

    ‘‘Bhaye kodhe pasaṃsāyaṃ, turite kotūhalacchare;

    ஹாஸே ஸோகே பஸாதே³ ச, கரே ஆமேடி³தங் பு³தோ⁴’’தி. –

    Hāse soke pasāde ca, kare āmeḍitaṃ budho’’ti. –

    இமினா ச லக்க²ணேன இத⁴ பஸாத³வஸேன பஸங்ஸாவஸேன சாயங் த்³விக்க²த்துங் வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³. அத² வா அபி⁴க்கந்தந்தி அபி⁴க்கந்தங் அதிஇட்ட²ங் அதிமனாபங், அதிஸுந்த³ரந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    Iminā ca lakkhaṇena idha pasādavasena pasaṃsāvasena cāyaṃ dvikkhattuṃ vuttoti veditabbo. Atha vā abhikkantanti abhikkantaṃ atiiṭṭhaṃ atimanāpaṃ, atisundaranti vuttaṃ hoti.

    தத்த² ஏகேன அபி⁴க்கந்தஸத்³தே³ன தே³ஸனங் தோ²மேதி, ஏகேன அத்தனோ பஸாத³ங். அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம, யதி³த³ங் போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனா, அபி⁴க்கந்தங் யதி³த³ங் போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆக³ம்ம மம பஸாதோ³தி. ப⁴க³வதோயேவ வா வசனங் த்³வே த்³வே அத்தே² ஸந்தா⁴ய தோ²மேதி – போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ வசனங் அபி⁴க்கந்தங் தோ³ஸனாஸனதோ, அபி⁴க்கந்தங் கு³ணாதி⁴க³மனதோ , ததா² ஸத்³தா⁴ஜனநதோ, பஞ்ஞாஜனநதோ, ஸாத்த²தோ, ஸப்³யஞ்ஜனதோ, உத்தானபத³தோ, க³ம்பீ⁴ரத்த²தோ, கண்ணஸுக²தோ, ஹத³யங்க³மதோ, அனத்துக்கங்ஸனதோ, அபரவம்ப⁴னதோ, கருணாஸீதலதோ, பஞ்ஞாவதா³ததோ, ஆபாத²ரமணீயதோ, விமத்³த³க்க²மதோ, ஸுய்யமானஸுக²தோ, வீமங்ஸியமானஹிததோதி ஏவமாதீ³ஹி யோஜேதப்³ப³ங்.

    Tattha ekena abhikkantasaddena desanaṃ thometi, ekena attano pasādaṃ. Ayañhettha adhippāyo – abhikkantaṃ, bho gotama, yadidaṃ bhoto gotamassa dhammadesanā, abhikkantaṃ yadidaṃ bhoto gotamassa dhammadesanaṃ āgamma mama pasādoti. Bhagavatoyeva vā vacanaṃ dve dve atthe sandhāya thometi – bhoto gotamassa vacanaṃ abhikkantaṃ dosanāsanato, abhikkantaṃ guṇādhigamanato , tathā saddhājananato, paññājananato, sātthato, sabyañjanato, uttānapadato, gambhīratthato, kaṇṇasukhato, hadayaṅgamato, anattukkaṃsanato, aparavambhanato, karuṇāsītalato, paññāvadātato, āpātharamaṇīyato, vimaddakkhamato, suyyamānasukhato, vīmaṃsiyamānahitatoti evamādīhi yojetabbaṃ.

    ததோ பரம்பி சதூஹி உபமாஹி தே³ஸனங்யேவ தோ²மேதி. தத்த² நிக்குஜ்ஜிதந்தி அதோ⁴முக²ட²பிதங், ஹெட்டா²முக²ஜாதங் வா. உக்குஜ்ஜெய்யாதி உபரிமுக²ங் கரெய்ய. படிச்ச²ன்னந்தி திணபண்ணாதி³சா²தி³தங். விவரெய்யாதி உக்³கா⁴டெய்ய. மூள்ஹஸ்ஸாதி தி³ஸாமூள்ஹஸ்ஸ. மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்யாதி ஹத்தே² க³ஹெத்வா ‘‘ஏஸ மக்³கோ³’’தி வதெ³ய்ய. அந்த⁴காரேதி காளபக்க²சாதுத்³த³ஸீஅட்³ட⁴ரத்தக⁴னவனஸண்ட³மேக⁴படலேஹி சதுரங்கே³ தமே. அயங் தாவ அனுத்தானபத³த்தோ².

    Tato parampi catūhi upamāhi desanaṃyeva thometi. Tattha nikkujjitanti adhomukhaṭhapitaṃ, heṭṭhāmukhajātaṃ vā. Ukkujjeyyāti uparimukhaṃ kareyya. Paṭicchannanti tiṇapaṇṇādichāditaṃ. Vivareyyāti ugghāṭeyya. Mūḷhassāti disāmūḷhassa. Maggaṃ ācikkheyyāti hatthe gahetvā ‘‘esa maggo’’ti vadeyya. Andhakāreti kāḷapakkhacātuddasīaḍḍharattaghanavanasaṇḍameghapaṭalehi caturaṅge tame. Ayaṃ tāva anuttānapadattho.

    அயங் பன அதி⁴ப்பாயயோஜனா – யதா² கோசி நிக்குஜ்ஜிதங் உக்குஜ்ஜெய்ய, ஏவங் ஸத்³த⁴ம்மவிமுக²ங் அஸத்³த⁴ம்மே பதிதங் மங் அஸத்³த⁴ம்மா வுட்டா²பெந்தேன, யதா² படிச்ச²ன்னங் விவரெய்ய, ஏவங் கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனந்தரதா⁴னதோ பபு⁴தி மிச்சா²தி³ட்டி²க³ஹனபடிச்ச²ன்னங் ஸாஸனங் விவரந்தேன, யதா² மூள்ஹஸ்ஸ மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, ஏவங் கும்மக்³க³மிச்சா²மக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸ மே ஸக்³க³மொக்க²மக்³க³ங் ஆவிகரொந்தேன, யதா² அந்த⁴காரே தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய, ஏவங் மோஹந்த⁴காரே நிமுக்³க³ஸ்ஸ மே பு³த்³தா⁴தி³ரதனரூபானி அபஸ்ஸதோ தப்படிச்சா²த³கமோஹந்த⁴காரவித்³த⁴ங்ஸகதே³ஸனாபஜ்ஜோததா⁴ரணேன மய்ஹங் போ⁴தா கோ³தமேன ஏதேஹி பரியாயேஹி பகாஸிதத்தா அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோதி.

    Ayaṃ pana adhippāyayojanā – yathā koci nikkujjitaṃ ukkujjeyya, evaṃ saddhammavimukhaṃ asaddhamme patitaṃ maṃ asaddhammā vuṭṭhāpentena, yathā paṭicchannaṃ vivareyya, evaṃ kassapassa bhagavato sāsanantaradhānato pabhuti micchādiṭṭhigahanapaṭicchannaṃ sāsanaṃ vivarantena, yathā mūḷhassa maggaṃ ācikkheyya, evaṃ kummaggamicchāmaggappaṭipannassa me saggamokkhamaggaṃ āvikarontena, yathā andhakāre telapajjotaṃ dhāreyya, evaṃ mohandhakāre nimuggassa me buddhādiratanarūpāni apassato tappaṭicchādakamohandhakāraviddhaṃsakadesanāpajjotadhāraṇena mayhaṃ bhotā gotamena etehi pariyāyehi pakāsitattā anekapariyāyena dhammo pakāsitoti.

    ஏவங் தே³ஸனங் தோ²மெத்வா இமாய தே³ஸனாய ரதனத்தயே பஸன்னசித்தோ பஸன்னாகாரங் கரொந்தோ ஏஸாஹந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏஸாஹந்தி ஏஸோ அஹங். ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஸரணங் க³ச்சா²மீதி ப⁴வங் மே கோ³தமோ ஸரணங் பராயணங் அக⁴ஸ்ஸ தாதா ஹிதஸ்ஸ ச விதா⁴தாதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ப⁴வந்தங் கோ³தமங் க³ச்சா²மி ப⁴ஜாமி ஸேவாமி பயிருபாஸாமி, ஏவங் வா ஜானாமி பு³ஜ்ஜா²மீதி. யேஸஞ்ஹி தா⁴தூனங் க³தி அத்தோ², பு³த்³தி⁴பி தேஸங் அத்தோ². தஸ்மா க³ச்சா²மீதி இமஸ்ஸ ஜானாமி பு³ஜ்ஜா²மீதி அயமத்தோ² வுத்தோ. த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்சாதி எத்த² பன அதி⁴க³தமக்³கே³ ஸச்சி²கதனிரோதே⁴ யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபஜ்ஜமானே ச சதூஸு அபாயேஸு அபதமானே தா⁴ரேதீதி த⁴ம்மோ. ஸோ அத்த²தோ அரியமக்³கோ³ சேவ நிப்³பா³னஞ்ச. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸங்க²தா, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.34) வித்தா²ரோ. ந கேவலஞ்ச அரியமக்³கோ³ சேவ நிப்³பா³னஞ்ச , அபிச கோ² அரியப²லேஹி ஸத்³தி⁴ங் பரியத்தித⁴ம்மோபி. வுத்தஞ்ஹேதங் ச²த்தமாணவகவிமானே –

    Evaṃ desanaṃ thometvā imāya desanāya ratanattaye pasannacitto pasannākāraṃ karonto esāhantiādimāha. Tattha esāhanti eso ahaṃ. Bhavantaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gacchāmīti bhavaṃ me gotamo saraṇaṃ parāyaṇaṃ aghassa tātā hitassa ca vidhātāti iminā adhippāyena bhavantaṃ gotamaṃ gacchāmi bhajāmi sevāmi payirupāsāmi, evaṃ vā jānāmi bujjhāmīti. Yesañhi dhātūnaṃ gati attho, buddhipi tesaṃ attho. Tasmā gacchāmīti imassa jānāmi bujjhāmīti ayamattho vutto. Dhammañca bhikkhusaṅghañcāti ettha pana adhigatamagge sacchikatanirodhe yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjamāne ca catūsu apāyesu apatamāne dhāretīti dhammo. So atthato ariyamaggo ceva nibbānañca. Vuttañhetaṃ – ‘‘yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (a. ni. 4.34) vitthāro. Na kevalañca ariyamaggo ceva nibbānañca , apica kho ariyaphalehi saddhiṃ pariyattidhammopi. Vuttañhetaṃ chattamāṇavakavimāne –

    ‘‘ராக³விராக³மனேஜமஸோகங், த⁴ம்மமஸங்க²தமப்படிகூலங்;

    ‘‘Rāgavirāgamanejamasokaṃ, dhammamasaṅkhatamappaṭikūlaṃ;

    மது⁴ரமிமங் பகு³ணங் ஸுவிப⁴த்தங், த⁴ம்மமிமங் ஸரணத்த²முபேஹீ’’தி. (வி॰ வ॰ 887);

    Madhuramimaṃ paguṇaṃ suvibhattaṃ, dhammamimaṃ saraṇatthamupehī’’ti. (vi. va. 887);

    எத்த² ராக³விரோகோ³தி மக்³கோ³ கதி²தோ. அனோஜமஸோகந்தி ப²லங். த⁴ம்மமஸங்க²தந்தி நிப்³பா³னங். அப்படிகூலங் மது⁴ரமிமங் பகு³ணங் ஸுவிப⁴த்தந்தி பிடகத்தயேன விப⁴த்தா ஸப்³ப³த⁴ம்மக்க²ந்தா⁴தி. தி³ட்டி²ஸீலஸங்கா⁴தேன ஸங்ஹதோதி ஸங்கோ⁴. ஸோ அத்த²தோ அட்ட²அரியபுக்³க³லஸமூஹோ. வுத்தஞ்ஹேதங் தஸ்மியேவ விமானே –

    Ettha rāgavirogoti maggo kathito. Anojamasokanti phalaṃ. Dhammamasaṅkhatanti nibbānaṃ. Appaṭikūlaṃ madhuramimaṃpaguṇaṃ suvibhattanti piṭakattayena vibhattā sabbadhammakkhandhāti. Diṭṭhisīlasaṅghātena saṃhatoti saṅgho. So atthato aṭṭhaariyapuggalasamūho. Vuttañhetaṃ tasmiyeva vimāne –

    ‘‘யத்த² ச தி³ன்னமஹப்ப²லமாஹு, சதூஸு ஸுசீஸு புரிஸயுகே³ஸு;

    ‘‘Yattha ca dinnamahapphalamāhu, catūsu sucīsu purisayugesu;

    அட்ட² ச புக்³க³லத⁴ம்மத³ஸா தே, ஸங்க⁴மிமங் ஸரணத்த²முபேஹீ’’தி. (வி॰ வ॰ 888);

    Aṭṭha ca puggaladhammadasā te, saṅghamimaṃ saraṇatthamupehī’’ti. (vi. va. 888);

    பி⁴க்கூ²னங் ஸங்கோ⁴ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴. எத்தாவதா ப்³ராஹ்மணோ தீணி ஸரணக³மனானி படிவேதே³ஸி.

    Bhikkhūnaṃ saṅgho bhikkhusaṅgho. Ettāvatā brāhmaṇo tīṇi saraṇagamanāni paṭivedesi.

    இதா³னி தேஸு ஸரணக³மனேஸு கோஸல்லத்த²ங் ஸரணங், ஸரணக³மனங், யோ ச ஸரணங் க³ச்ச²தி, ஸரணக³மனப்பபே⁴தோ³, ஸரணக³மனப²லங், ஸங்கிலேஸோ, பே⁴தோ³தி அயங் விதி⁴ வேதி³தப்³போ³.

    Idāni tesu saraṇagamanesu kosallatthaṃ saraṇaṃ, saraṇagamanaṃ, yo ca saraṇaṃ gacchati, saraṇagamanappabhedo, saraṇagamanaphalaṃ, saṃkileso, bhedoti ayaṃ vidhi veditabbo.
