Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
அதி⁴கரணவூபஸமனஸமத²கதா²வண்ணனா
Adhikaraṇavūpasamanasamathakathāvaṇṇanā
228. விவாத³ஸங்கா²தே அத்தே² பச்சத்தி²கா அத்த²பச்சத்தி²கா.
228. Vivādasaṅkhāte atthe paccatthikā atthapaccatthikā.
229. ஸம்முகா²வினயஸ்மிந்தி ஸம்முகா²வினயபா⁴வே.
229.Sammukhāvinayasminti sammukhāvinayabhāve.
230. அந்தரேனாதி காரணேன.
230.Antarenāti kāraṇena.
231. உப்³பா³ஹிகாய கீ²யனகே பாசித்தி ந வுத்தா தத்த² ச²ந்த³தா³னஸ்ஸ நத்தி²தாய.
231. Ubbāhikāya khīyanake pācitti na vuttā tattha chandadānassa natthitāya.
236. தஸ்ஸ கோ² தந்தி எத்த² கோ² தந்தி நிபாதமத்தங்.
236.Tassa kho tanti ettha kho tanti nipātamattaṃ.
238. ‘‘கா ச தத்த² தஸ்ஸபாபியஸிகாயா’’தி பொத்த²கேஸு லிக²ந்தி. ‘‘கா ச தஸ்ஸபாபியஸிகா’’தி ஏவங் பனெத்த² பாடோ² வேதி³தப்³போ³.
238. ‘‘Kā ca tattha tassapāpiyasikāyā’’ti potthakesu likhanti. ‘‘Kā ca tassapāpiyasikā’’ti evaṃ panettha pāṭho veditabbo.
242. கிச்சாதி⁴கரணங் ஏகேன ஸமதே²ன ஸம்மதீதி எத்த² ‘‘கிச்சமேவ கிச்சாதி⁴கரண’’ந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.385-86) வசனதோ அபலோகனகம்மாதீ³னமேதங் அதி⁴வசனங். தங் விவாதா³தி⁴கரணாதீ³னி விய ஸமதே²ஹி ஸமேதப்³ப³ங் ந ஹோதி, கிந்து ஸம்முகா²வினயேன ஸம்பஜ்ஜதி, தஸ்மா ஸம்மதீதி எத்த² ஸம்பஜ்ஜதீதி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ஸேஸமெத்த² ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
242.Kiccādhikaraṇaṃ ekena samathena sammatīti ettha ‘‘kiccameva kiccādhikaraṇa’’nti (pārā. aṭṭha. 2.385-86) vacanato apalokanakammādīnametaṃ adhivacanaṃ. Taṃ vivādādhikaraṇādīni viya samathehi sametabbaṃ na hoti, kintu sammukhāvinayena sampajjati, tasmā sammatīti ettha sampajjatīti attho gahetabbo. Sesamettha suviññeyyameva.
ஸமத²க்க²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.
Samathakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
ஸம்முகா²வினயோ • Sammukhāvinayo
உப்³பா³ஹிகாயவூபஸமனங் • Ubbāhikāyavūpasamanaṃ
ஸதிவினயோ • Sativinayo
தஸ்ஸபாபியஸிகாவினயோ • Tassapāpiyasikāvinayo
திணவத்தா²ரகங் • Tiṇavatthārakaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā
அதி⁴கரணவூபஸமனஸமத²கதா² • Adhikaraṇavūpasamanasamathakathā
தஸ்ஸபாபியஸிகாவினயகதா² • Tassapāpiyasikāvinayakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அதி⁴கரணகதா²வண்ணனா • Adhikaraṇakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அதி⁴கரணவூபஸமனஸமத²கதா²தி³வண்ணனா • Adhikaraṇavūpasamanasamathakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
9. அதி⁴கரணவூபஸமனஸமத²கதா² • 9. Adhikaraṇavūpasamanasamathakathā
தஸ்ஸபாபியஸிகாவினயகதா² • Tassapāpiyasikāvinayakathā