Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī

    14. அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா

    14. Adhiṭṭhānahāravibhaṅgavibhāvanā

    46. யேன யேன ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தேன விப⁴ங்கே³ன பஞ்ஹாத³யோ ஸோதி⁴தா, ஸோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தோ பரிபுண்ணோ, ‘‘கதமோ அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்கோ³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமோ அதி⁴ட்டா²னோ ஹாரோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தத்தா²தி தேஸு நித்³தி³ட்டே²ஸு ஸோளஸஸு தே³ஸனாஹாராதீ³ஸு கதமோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ படினித்³தே³ஸதோ அதி⁴ட்டா²னோ ஹாரோ அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாமாதி புச்ச²தி. ‘‘ஏகத்ததாய த⁴ம்மா, யேபி ச வேமத்ததாய நித்³தி³ட்டா²’’திஆதி³னித்³தே³ஸஸ்ஸ இதா³னி மயா வுச்சமானோ ‘‘யே தத்த² நித்³தி³ட்டா², ததா² தே தா⁴ரயிதப்³பா³’’திஆதி³கோ வித்தா²ரஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாமாதி க³ஹேதப்³போ³.

    46. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena vibhaṅgena pañhādayo sodhitā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto paripuṇṇo, ‘‘katamo adhiṭṭhānahāravibhaṅgo’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo adhiṭṭhāno hāro’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu niddiṭṭhesu soḷasasu desanāhārādīsu katamo saṃvaṇṇanāviseso paṭiniddesato adhiṭṭhāno hāro adhiṭṭhānahāravibhaṅgo nāmāti pucchati. ‘‘Ekattatāya dhammā, yepi ca vemattatāya niddiṭṭhā’’tiādiniddesassa idāni mayā vuccamāno ‘‘ye tattha niddiṭṭhā, tathā te dhārayitabbā’’tiādiko vitthārasaṃvaṇṇanāviseso adhiṭṭhānahāravibhaṅgo nāmāti gahetabbo.

    ‘‘யே த⁴ம்மா ஸுத்தேஸு ஏகத்ததாய ச வேமத்ததாய ச நித்³தி³ட்டா², தே த⁴ம்மா கிங் பன ததே²வ தா⁴ரயிதப்³பா³ , உதா³ஹு அஞ்ஞதா²பி விகப்பயிதப்³பா³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘யே தத்தா²’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தேஸு ஸுத்தந்தேஸு யே து³க்க²ஸச்சாத³யோ த⁴ம்மா ஏகத்ததாய ச வேமத்ததாய ச நித்³தி³ட்டா², தே து³க்க²ஸச்சாத³யோ த⁴ம்மா ததா² ஏகத்ததாய ச வேமத்ததாய ச தா⁴ரயிதப்³பா³ உபலக்கி²தப்³பா³, ந அஞ்ஞதா² விகப்பயிதப்³பா³.

    ‘‘Ye dhammā suttesu ekattatāya ca vemattatāya ca niddiṭṭhā, te dhammā kiṃ pana tatheva dhārayitabbā , udāhu aññathāpi vikappayitabbā’’ti pucchitabbattā ‘‘ye tatthā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tesu suttantesu ye dukkhasaccādayo dhammā ekattatāya ca vemattatāya ca niddiṭṭhā, te dukkhasaccādayo dhammā tathā ekattatāya ca vemattatāya ca dhārayitabbā upalakkhitabbā, na aññathā vikappayitabbā.

    ‘‘ஸாமஞ்ஞகப்பனாய வோஹாரபா⁴வேன அனவட்டா²னதோ கதமா ஏகத்ததா, கதமா வேமத்ததா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘து³க்க²ந்தி ஏகத்ததா’’திஆதி³ வுத்தங். து³க்க²ந்தி ஜாதிஆதி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா து³க்க²ஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா அயங் து³க்க²ஸாமஞ்ஞதா து³க்க²ஸ்ஸ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமங் து³க்க²’’ந்தி புச்சி²தா ‘‘ஜாதி து³க்கா², ஜரா து³க்கா²…பே॰.. விஞ்ஞாணங் து³க்க²’’ந்தி ஜாதிஆதி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா து³க்க²விஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் து³க்க²விஸேஸதா து³க்க²ஸ்ஸ வேமத்ததா நாம. தத்தா²தி யே து³க்கா²த³யோ த⁴ம்மா ஸுத்தே வுத்தா, தத்த² தேஸு து³க்கா²தீ³ஸு அத்தே²ஸு.

    ‘‘Sāmaññakappanāya vohārabhāvena anavaṭṭhānato katamā ekattatā, katamā vemattatā’’ti pucchitabbattā ‘‘dukkhanti ekattatā’’tiādi vuttaṃ. Dukkhanti jātiādivisesamanapekkhitvā yā dukkhasāmaññatā vuttā, sā ayaṃ dukkhasāmaññatā dukkhassa ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamaṃ dukkha’’nti pucchitā ‘‘jāti dukkhā, jarā dukkhā…pe... viññāṇaṃ dukkha’’nti jātiādivisesamapekkhitvā yā dukkhavisesatā vuttā, sā ayaṃ dukkhavisesatā dukkhassa vemattatā nāma. Tatthāti ye dukkhādayo dhammā sutte vuttā, tattha tesu dukkhādīsu atthesu.

    து³க்க²ஸமுத³யோதி ‘‘தண்ஹா போனோப⁴விகா’’தி விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா ஸமுத³யஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா அயங் ஸமுத³யஸாமஞ்ஞதா ஸமுத³யஸ்ஸ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமோ ஸமுத³யோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘யாயங் தண்ஹா…பே॰… விப⁴வதண்ஹா’’தி விஸேஸங் அபெக்கி²த்வா யா ஸமுத³யவிஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் ஸமுத³யவிஸேஸதா ஸமுத³யஸ்ஸ வேமத்ததா நாம.

    Dukkhasamudayoti ‘‘taṇhā ponobhavikā’’ti visesamanapekkhitvā yā samudayasāmaññatā vuttā, sā ayaṃ samudayasāmaññatā samudayassa ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamo samudayo’’ti pucchitvā ‘‘yāyaṃ taṇhā…pe… vibhavataṇhā’’ti visesaṃ apekkhitvā yā samudayavisesatā vuttā, sā ayaṃ samudayavisesatā samudayassa vemattatā nāma.

    து³க்க²னிரோதோ⁴தி ‘‘தஸ்ஸாயேவ தண்ஹாய அஸேஸவிராக³னிரோதோ⁴’’தி விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா நிரோத⁴ஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா அயங் நிரோத⁴ஸாமஞ்ஞதா நிரோத⁴ஸ்ஸ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமோ து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி புச்சி²த்வா ‘‘யோ தஸ்ஸாயேவ தண்ஹாய அஸேஸவிராக³னிரோதோ⁴ சாகோ³ படினிஸ்ஸக்³கோ³ முத்தி அனாலயோ’’தி விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா நிரோத⁴விஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் நிரோத⁴விஸேஸதா நிரோத⁴ஸ்ஸ வேமத்ததா நாம.

    Dukkhanirodhoti ‘‘tassāyeva taṇhāya asesavirāganirodho’’ti visesamanapekkhitvā yā nirodhasāmaññatā vuttā, sā ayaṃ nirodhasāmaññatā nirodhassa ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamo dukkhanirodho’’ti pucchitvā ‘‘yo tassāyeva taṇhāya asesavirāganirodho cāgo paṭinissaggo mutti anālayo’’ti visesamapekkhitvā yā nirodhavisesatā vuttā, sā ayaṃ nirodhavisesatā nirodhassa vemattatā nāma.

    து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³தி? படிபதா³தி ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா நிரோத⁴கா³மினிபடிபதா³ஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா அயங் நிரோத⁴கா³மினிபடிபதா³ஸாமஞ்ஞதா மக்³க³ஸ்ஸ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமா து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அயமேவ அரியோ…பே॰… ஸம்மாஸமாதீ⁴’’தி ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா விஸேஸது³க்க²னிரோத⁴கா³மினிபடிபத³தா வுத்தா, ஸா அயங் விஸேஸது³க்க²னிரோத⁴கா³மினிபடிபத³தா மக்³க³ஸ்ஸ வேமத்ததா நாம.

    Dukkhanirodhagāminī paṭipadāti? Paṭipadāti sammādiṭṭhiādivisesamanapekkhitvā yā nirodhagāminipaṭipadāsāmaññatā vuttā, sā ayaṃ nirodhagāminipaṭipadāsāmaññatā maggassa ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamā dukkhanirodhagāminī paṭipadā’’ti pucchitvā ‘‘ayameva ariyo…pe… sammāsamādhī’’ti sammādiṭṭhiādivisesamapekkhitvā yā visesadukkhanirodhagāminipaṭipadatā vuttā, sā ayaṃ visesadukkhanirodhagāminipaṭipadatā maggassa vemattatā nāma.

    மக்³கோ³தி நிரயகா³மிமக்³கா³தி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா ஸாமஞ்ஞமக்³க³தா வுத்தா, ஸா அயங் ஸாமஞ்ஞமக்³க³தா மக்³க³ஸ்ஸ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமோ மக்³கோ³’’தி புச்சி²த்வா ‘‘நிரயகா³மீ மக்³கோ³…பே॰… நிப்³பா³னகா³மீ மக்³கோ³’’தி நிரயகா³மிமக்³கா³தி³விஸேஸங் அபெக்கி²த்வா யா விஸேஸமக்³க³தா வுத்தா, ஸா அயங் விஸேஸமக்³க³தா மக்³க³ஸ்ஸ வேமத்ததா நாம.

    Maggoti nirayagāmimaggādivisesamanapekkhitvā yā sāmaññamaggatā vuttā, sā ayaṃ sāmaññamaggatā maggassa ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamo maggo’’ti pucchitvā ‘‘nirayagāmī maggo…pe… nibbānagāmī maggo’’ti nirayagāmimaggādivisesaṃ apekkhitvā yā visesamaggatā vuttā, sā ayaṃ visesamaggatā maggassa vemattatā nāma.

    நிரோதோ⁴தி படிஸங்கா²னிரோதா⁴தி³விஸேஸங் அனபெக்கி²த்வா யா ஸாமஞ்ஞனிரோத⁴தா வுத்தா, ஸா அயங் ஸாமஞ்ஞனிரோத⁴தா நிரோத⁴ஸ்ஸ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமோ நிரோதோ⁴’’தி புச்சி²த்வா ‘‘படிஸங்கா²னிரோதோ⁴…பே॰… ஸப்³ப³கிலேஸனிரோதோ⁴’’தி படிஸங்கா²னிரோதா⁴தி³விஸேஸங் அபெக்கி²த்வா யா விஸேஸனிரோத⁴தா வுத்தா, ஸா அயங் விஸேஸனிரோத⁴தா நிரோத⁴ஸ்ஸ வேமத்ததா நாம.

    Nirodhoti paṭisaṅkhānirodhādivisesaṃ anapekkhitvā yā sāmaññanirodhatā vuttā, sā ayaṃ sāmaññanirodhatā nirodhassa ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamo nirodho’’ti pucchitvā ‘‘paṭisaṅkhānirodho…pe… sabbakilesanirodho’’ti paṭisaṅkhānirodhādivisesaṃ apekkhitvā yā visesanirodhatā vuttā, sā ayaṃ visesanirodhatā nirodhassa vemattatā nāma.

    ரூபந்தி சாதுமஹாபூ⁴திகாதி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா ஸாமஞ்ஞரூபதா வுத்தா, ஸா அயங் ஸாமஞ்ஞரூபதா ரூபஸ்ஸ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமங் ரூப’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘சாதுமஹாபூ⁴திகங்…பே॰… வாயோதா⁴துயா சித்தங் விராஜேதீ’’தி சாதுமஹாபூ⁴திகாதி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா விஸேஸரூபதா வுத்தா, ஸா அயங் விஸேஸரூபதா ரூபஸ்ஸ வேமத்ததா நாம.

    Rūpanti cātumahābhūtikādivisesamanapekkhitvā yā sāmaññarūpatā vuttā, sā ayaṃ sāmaññarūpatā rūpassa ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamaṃ rūpa’’nti pucchitvā ‘‘cātumahābhūtikaṃ…pe… vāyodhātuyā cittaṃ virājetī’’ti cātumahābhūtikādivisesamapekkhitvā yā visesarūpatā vuttā, sā ayaṃ visesarūpatā rūpassa vemattatā nāma.

    48. அவிஜ்ஜாதி து³க்கே²அஞ்ஞாணாதி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா அவிஜ்ஜாஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா அயங் அவிஜ்ஜாஸாமஞ்ஞதா அவிஜ்ஜாய ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமா அவிஜ்ஜா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘து³க்கே² அஞ்ஞாணங், து³க்க²ஸமுத³யே அஞ்ஞாணங்…பே॰… அவிஜ்ஜாலங்கீ⁴ மோஹோ அகுஸலமூல’’ந்தி து³க்கே²அஞ்ஞாணாதி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா அவிஜ்ஜாவிஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் அவிஜ்ஜாவிஸேஸதா அவிஜ்ஜாய வேமத்ததா நாம.

    48.Avijjāti dukkheaññāṇādivisesamanapekkhitvā yā avijjāsāmaññatā vuttā, sā ayaṃ avijjāsāmaññatā avijjāya ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamā avijjā’’ti pucchitvā ‘‘dukkhe aññāṇaṃ, dukkhasamudaye aññāṇaṃ…pe… avijjālaṅghī moho akusalamūla’’nti dukkheaññāṇādivisesamapekkhitvā yā avijjāvisesatā vuttā, sā ayaṃ avijjāvisesatā avijjāya vemattatā nāma.

    விஜ்ஜாதி து³க்கே²ஞாணாதி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா விஜ்ஜாஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா அயங் விஜ்ஜாஸாமஞ்ஞதா விஜ்ஜாய ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமா விஜ்ஜா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘து³க்கே² ஞாணங், து³க்க²ஸமுத³யே ஞாணங்…பே॰… த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ மக்³க³ங்க³ங் மக்³க³பரியாபன்ன’’ந்தி து³க்கே²ஞாணாதி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா விஜ்ஜாவிஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் விஜ்ஜாவிஸேஸதா விஜ்ஜாய வேமத்ததா நாம.

    Vijjāti dukkheñāṇādivisesamanapekkhitvā yā vijjāsāmaññatā vuttā, sā ayaṃ vijjāsāmaññatā vijjāya ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamā vijjā’’ti pucchitvā ‘‘dukkhe ñāṇaṃ, dukkhasamudaye ñāṇaṃ…pe… dhammavicayasambojjhaṅgo maggaṅgaṃ maggapariyāpanna’’nti dukkheñāṇādivisesamapekkhitvā yā vijjāvisesatā vuttā, sā ayaṃ vijjāvisesatā vijjāya vemattatā nāma.

    ஸமாபத்தீதி ஸஞ்ஞாஸமாபத்யாதி³விஸேஸங் அனபெக்கி²த்வா யா ஸாமஞ்ஞஸமாபத்திதா வுத்தா, ஸா ஸாமஞ்ஞஸமாபத்திதா ஸமாபத்தியா ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமா ஸமாபத்தீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸஞ்ஞாஸமாபத்தி அஸஞ்ஞாஸமாபத்தி…பே॰… நிரோத⁴ஸமாபத்தீ’’தி ஸஞ்ஞாஸமாபத்யாதி³விஸேஸங் அபெக்கி²த்வா யா விஸேஸஸமாபத்திதா வுத்தா, ஸா அயங் விஸேஸஸமாபத்திதா ஸமாபத்தியா வேமத்ததா நாம.

    Samāpattīti saññāsamāpatyādivisesaṃ anapekkhitvā yā sāmaññasamāpattitā vuttā, sā sāmaññasamāpattitā samāpattiyā ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamā samāpattī’’ti pucchitvā ‘‘saññāsamāpatti asaññāsamāpatti…pe… nirodhasamāpattī’’ti saññāsamāpatyādivisesaṃ apekkhitvā yā visesasamāpattitā vuttā, sā ayaṃ visesasamāpattitā samāpattiyā vemattatā nāma.

    ஜா²யீதி ஸெக்க²ஜா²யீஆதி³விஸேஸங் அனபெக்கி²த்வா யா ஜா²யீஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா ஜா²யீஸாமஞ்ஞதா ஜா²யினோ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமோ ஜா²யீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அத்தி² ஸெக்கோ² ஜா²யீ, அத்தி² அஸெக்கோ² ஜா²யீ…பே॰… பஞ்ஞுத்தரோ ஜா²யீ’’தி ஸெக்க²ஜா²யீஅஸெக்க²ஜா²யீஆதி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா ஜா²யீவிஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் ஜா²யீவிஸேஸதா ஜா²யினோ வேமத்ததா நாம.

    Jhāyīti sekkhajhāyīādivisesaṃ anapekkhitvā yā jhāyīsāmaññatā vuttā, sā jhāyīsāmaññatā jhāyino ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamo jhāyī’’ti pucchitvā ‘‘atthi sekkho jhāyī, atthi asekkho jhāyī…pe… paññuttaro jhāyī’’ti sekkhajhāyīasekkhajhāyīādivisesamapekkhitvā yā jhāyīvisesatā vuttā, sā ayaṃ jhāyīvisesatā jhāyino vemattatā nāma.

    ஸமாதீ⁴தி ஸரணஸமாத்⁴யாதி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா ஸமாதி⁴ஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா அயங் ஸமாதி⁴ஸாமஞ்ஞதா ஸமாதி⁴னோ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமோ ஸமாதீ⁴’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸரணோ ஸமாதி⁴, அரணோ ஸமாதி⁴…பே॰… மிச்சா²ஸமாதி⁴, ஸம்மாஸமாதீ⁴’’தி ஸரணஸமாத்⁴யாதி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா ஸமாதி⁴விஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் ஸமாதி⁴விஸேஸதா ஸமாதி⁴னோ வேமத்ததா நாம.

    Samādhīti saraṇasamādhyādivisesamanapekkhitvā yā samādhisāmaññatā vuttā, sā ayaṃ samādhisāmaññatā samādhino ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamo samādhī’’ti pucchitvā ‘‘saraṇo samādhi, araṇo samādhi…pe… micchāsamādhi, sammāsamādhī’’ti saraṇasamādhyādivisesamapekkhitvā yā samādhivisesatā vuttā, sā ayaṃ samādhivisesatā samādhino vemattatā nāma.

    படிபதா³தி ஆகா³ள்ஹபடிபதா³தி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா படிபதா³ஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, அயங் படிபதா³ஸாமஞ்ஞதா படிபதா³ய ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமா படிபதா³’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆகா³ள்ஹபடிபதா³, நிஜ்ஜா²மபடிபதா³…பே॰… ஸுகா² படிபதா³ கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞா’’தி ஆகா³ள்ஹபடிபதா³தி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா படிபதா³விஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் படிபதா³விஸேஸதா படிபதா³ய வேமத்ததா நாம.

    Paṭipadāti āgāḷhapaṭipadādivisesamanapekkhitvā yā paṭipadāsāmaññatā vuttā, ayaṃ paṭipadāsāmaññatā paṭipadāya ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamā paṭipadā’’ti pucchitvā ‘‘āgāḷhapaṭipadā, nijjhāmapaṭipadā…pe… sukhā paṭipadā khippābhiññā’’ti āgāḷhapaṭipadādivisesamapekkhitvā yā paṭipadāvisesatā vuttā, sā ayaṃ paṭipadāvisesatā paṭipadāya vemattatā nāma.

    காயோதி நாமகாயாதி³விஸேஸமனபெக்கி²த்வா யா காயஸாமஞ்ஞதா வுத்தா, ஸா அயங் காயஸாமஞ்ஞதா காயஸ்ஸ ஏகத்ததா நாம. ‘‘தத்த² கதமோ காயோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘நாமகாயோ ரூபகாயோ…பே॰… அயங் நாமகாயோ’’தி நாமகாயாதி³விஸேஸமபெக்கி²த்வா யா காயவிஸேஸதா வுத்தா, ஸா அயங் காயவிஸேஸதா காயஸ்ஸ வேமத்ததா நாமாதி யோஜனா காதப்³பா³. பத³த்தா²தி³கோ விஸேஸோ அட்ட²கதா²யங் (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 47) வித்தா²ரதோ வுத்தோ.

    Kāyoti nāmakāyādivisesamanapekkhitvā yā kāyasāmaññatā vuttā, sā ayaṃ kāyasāmaññatā kāyassa ekattatā nāma. ‘‘Tattha katamo kāyo’’ti pucchitvā ‘‘nāmakāyo rūpakāyo…pe… ayaṃ nāmakāyo’’ti nāmakāyādivisesamapekkhitvā yā kāyavisesatā vuttā, sā ayaṃ kāyavisesatā kāyassa vemattatā nāmāti yojanā kātabbā. Padatthādiko viseso aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 47) vitthārato vutto.

    வுத்தப்பகாரஸ்ஸ து³க்க²ஸமுத³யாதி³கஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஏகத்ததாதி³லக்க²ணங் நிக³மனவஸேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏவங் யோ த⁴ம்மோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஏவந்தி இமினா மயா வுத்தேன ‘‘து³க்க²ந்தி ஏகத்ததா. தத்த² கதமங் து³க்க²ங்? ஜாதி து³க்கா², ஜரா து³க்கா²’’திஆதி³வசனேன. யோ த⁴ம்மோதி யோ கோசி ஜாதிஜராப்³யாத்⁴யாதி³விஸேஸத⁴ம்மோ. யஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸாதி ததோ ஜாதிஆதி³விஸேஸத⁴ம்மதோ அஞ்ஞஸ்ஸ ஜராதி³விஸேஸத⁴ம்மஸ்ஸ. ஸமானபா⁴வோதி ஜாதிஆதி³விஸேஸத⁴ம்மேன ஜராதி³விஸேஸத⁴ம்மஸ்ஸ து³க்க²பா⁴வேன ஸமானபா⁴வோ. தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸாதி ஜராதி³விஸேஸத⁴ம்மஸ்ஸ. ஏகத்ததாயாதி து³க்க²ஸமுத³யதாதி³ஸமானதாய து³க்க²ஸமுத³யாதி³பா⁴வானங் ஏகீபா⁴வேன. ஏகீப⁴வதீதி ஜாதிஆதி³விஸேஸபே⁴தே³ன அனேகோபி ‘‘து³க்க²ஸமுத³யோ’’திஆதி³னா ஏகஸத்³தா³பி⁴தெ⁴ய்யதாய ஏகீப⁴வதி. யேன யேன வா பன விலக்க²ணோ, தேன தேன வேமத்தங் க³ச்ச²தி. யஸ்ஸ ஜாதிஆதி³த⁴ம்மஸ்ஸ யேன யேன அபி⁴னிப்³ப³த்தனபரிபாசனாதி³ஸபா⁴வேன யோ ஜாதிஆதி³த⁴ம்மோ ஜராதி³த⁴ம்மேன விலக்க²ணோ விஸதி³ஸோ ஹோதி, தஸ்ஸ ஜாதிஆதி³த⁴ம்மஸ்ஸ தேன தேன அபி⁴னிப்³ப³த்தனபரிபாசனாதி³ஸபா⁴வேன ஸோ ஜாதிஆதி³த⁴ம்மோ ஜராதி³த⁴ம்மேன வேமத்ததங் விஸதி³ஸத்தங் க³ச்ச²தி, து³க்க²ஸமுத³யாதி³பா⁴வேன ஸமானோபி ஜாதிஆதி³த⁴ம்மோ ஜராதி³த⁴ம்மஸ்ஸ விஸிட்ட²தங் க³ச்ச²தீதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    Vuttappakārassa dukkhasamudayādikassa dhammassa ekattatādilakkhaṇaṃ nigamanavasena dassetuṃ ‘‘evaṃ yo dhammo’’tiādi vuttaṃ. Tattha evanti iminā mayā vuttena ‘‘dukkhanti ekattatā. Tattha katamaṃ dukkhaṃ? Jāti dukkhā, jarā dukkhā’’tiādivacanena. Yo dhammoti yo koci jātijarābyādhyādivisesadhammo. Yassa dhammassāti tato jātiādivisesadhammato aññassa jarādivisesadhammassa. Samānabhāvoti jātiādivisesadhammena jarādivisesadhammassa dukkhabhāvena samānabhāvo. Tassa dhammassāti jarādivisesadhammassa. Ekattatāyāti dukkhasamudayatādisamānatāya dukkhasamudayādibhāvānaṃ ekībhāvena. Ekībhavatīti jātiādivisesabhedena anekopi ‘‘dukkhasamudayo’’tiādinā ekasaddābhidheyyatāya ekībhavati. Yena yena vā pana vilakkhaṇo, tena tena vemattaṃ gacchati. Yassa jātiādidhammassa yena yena abhinibbattanaparipācanādisabhāvena yo jātiādidhammo jarādidhammena vilakkhaṇo visadiso hoti, tassa jātiādidhammassa tena tena abhinibbattanaparipācanādisabhāvena so jātiādidhammo jarādidhammena vemattataṃ visadisattaṃ gacchati, dukkhasamudayādibhāvena samānopi jātiādidhammo jarādidhammassa visiṭṭhataṃ gacchatīti attho daṭṭhabbo.

    து³க்க²ஸமுத³யாதி³த⁴ம்மஸ்ஸ ஏகத்தவேமத்ததா ஆசரியேன விப⁴த்தா, அம்ஹேஹி ச ஞாதா, ‘‘தாய ஏகத்தவேமத்ததாய கத்த² புச்சி²தே ஸதி அதி⁴ட்டா²னங் வீமங்ஸிதப்³ப³’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ஸுத்தாதி³கே புச்சி²தே ஸதி வீமங்ஸிதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏவங் ஸுத்தே வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஏவங் இமினா வுத்தப்பகாரேன ஸுத்தே வா புச்சி²தே, வெய்யாகரணே வா புச்சி²தே, கா³தா²யங் வா புச்சி²தாயங் ஸதி அதி⁴ட்டா²னங் வீமங்ஸிதப்³ப³ங். ‘‘கிங் வீமங்ஸிதப்³ப³’’ந்தி புச்செ²ய்ய ‘‘ஏகத்ததாய புச்ச²தி கிங், உதா³ஹு வேமத்ததாய புச்ச²தி கி’’ந்தி வீமங்ஸிதப்³ப³ந்தி யோஜனா. அட்ட²கதா²யங் பன – ‘‘இதா³னி தாவ ஏகத்தவேமத்ததாவிஸயே நியோஜெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘ஸுத்தே வா வெய்யாகரணே வா’திஆதி³ வுத்த’’ந்தி (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 48) வுத்தங். ‘‘கத²ங் புச்சி²தங், கத²ங் விஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘யதி³ ஏகத்ததாயா’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘தேனாஹா’’திஆத்³யானுஸந்த்⁴யாதி³கோ ச ‘‘நியுத்தோ அதி⁴ட்டா²னோ ஹாரோ’’தி இமஸ்ஸ அனுஸந்த்⁴யாதி³கோ ச வுத்தனயானுஸாரேன வேதி³தப்³போ³.

    Dukkhasamudayādidhammassa ekattavemattatā ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā, ‘‘tāya ekattavemattatāya kattha pucchite sati adhiṭṭhānaṃ vīmaṃsitabba’’nti pucchitabbattā suttādike pucchite sati vīmaṃsitabbanti dassetuṃ ‘‘evaṃ sutte vā’’tiādi vuttaṃ. Tattha evaṃ iminā vuttappakārena sutte vā pucchite, veyyākaraṇe vā pucchite, gāthāyaṃ vā pucchitāyaṃ sati adhiṭṭhānaṃ vīmaṃsitabbaṃ. ‘‘Kiṃ vīmaṃsitabba’’nti puccheyya ‘‘ekattatāya pucchati kiṃ, udāhu vemattatāya pucchati ki’’nti vīmaṃsitabbanti yojanā. Aṭṭhakathāyaṃ pana – ‘‘idāni tāva ekattavemattatāvisaye niyojetvā dassetuṃ ‘sutte vā veyyākaraṇe vā’tiādi vutta’’nti (netti. aṭṭha. 48) vuttaṃ. ‘‘Kathaṃ pucchitaṃ, kathaṃ vissajjitabba’’nti vattabbattā ‘‘yadi ekattatāyā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Tenāhā’’tiādyānusandhyādiko ca ‘‘niyutto adhiṭṭhāno hāro’’ti imassa anusandhyādiko ca vuttanayānusārena veditabbo.

    இதி அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்கே³ ஸத்திப³லானுரூபா ரசிதா

    Iti adhiṭṭhānahāravibhaṅge sattibalānurūpā racitā

    விபா⁴வனா நிட்டி²தா.

    Vibhāvanā niṭṭhitā.

    பண்டி³தேஹி பன அட்ட²கதா²டீகானுஸாரேன க³ம்பீ⁴ரத்தோ² வித்தா²ரதோ விப⁴ஜித்வா க³ஹேதப்³போ³தி.

    Paṇḍitehi pana aṭṭhakathāṭīkānusārena gambhīrattho vitthārato vibhajitvā gahetabboti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi / 14. அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்கோ³ • 14. Adhiṭṭhānahāravibhaṅgo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 14. அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 14. Adhiṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 14. அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 14. Adhiṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact