Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    8. அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனவினிச்ச²யகதா²

    8. Adhiṭṭhānavikappanavinicchayakathā

    44. அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனேஸு பன – அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங், வஸ்ஸிகஸாடிகங் வஸ்ஸானங் சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங் ததோ பரங் விகப்பேதுங், நிஸீத³னங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங், பச்சத்த²ரணங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங், கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ங் யாவ ஆபா³தா⁴ அதி⁴ட்டா²துங் ததோ பரங் விகப்பேதுங், முக²புஞ்ச²னசோளங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங், பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358) வசனதோ திசீவராதி³னியாமேனேவ அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகஆமேன ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’திஆதி³னா நாமங் வத்வா அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். விகப்பெந்தேன பன நாமங் அக்³க³ஹெத்வாவ ‘‘இமங் சீவரங் துய்ஹங் விகப்பேமீ’’தி வத்வா விகப்பேதப்³ப³ங். தத்த² (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.469) திசீவரங் அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன ரஜித்வா கப்பபி³ந்து³ங் த³த்வா பமாணயுத்தமேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். அஸ்ஸ பமாணங் உக்கட்ட²பரிச்சே²தே³ன ஸுக³தசீவரதோ ஊனகங் வட்டதி, லாமகபரிச்சே²தே³ன ஸங்கா⁴டியா உத்தராஸங்க³ஸ்ஸ ச தீ³க⁴தோ முட்டி²பஞ்சகங், திரியங் முட்டி²த்திகங் பமாணங் வட்டதி. அந்தரவாஸகோ தீ³க⁴ஸோ முட்டி²பஞ்சகோ, திரியங் த்³விஹத்தோ²பி வட்டதி. பாருபனேனபி ஹி ஸக்கா நாபி⁴ங் படிச்சா²தே³துந்தி. வுத்தப்பமாணதோ பன அதிரேகஞ்ச ஊனகஞ்ச ‘‘பரிக்கா²ரசோளக’’ந்தி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங்.

    44.Adhiṭṭhānavikappanesu pana – anujānāmi, bhikkhave, ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ, vassikasāṭikaṃ vassānaṃ cātumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetuṃ, nisīdanaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ, paccattharaṇaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ, kaṇḍuppaṭicchādiṃ yāva ābādhā adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetuṃ, mukhapuñchanacoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ, parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetu’’nti (mahāva. 358) vacanato ticīvarādiniyāmeneva adhiṭṭhahitvā paribhuñjitukaāmena ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’tiādinā nāmaṃ vatvā adhiṭṭhātabbaṃ. Vikappentena pana nāmaṃ aggahetvāva ‘‘imaṃ cīvaraṃ tuyhaṃ vikappemī’’ti vatvā vikappetabbaṃ. Tattha (pārā. aṭṭha. 2.469) ticīvaraṃ adhiṭṭhahantena rajitvā kappabinduṃ datvā pamāṇayuttameva adhiṭṭhātabbaṃ. Assa pamāṇaṃ ukkaṭṭhaparicchedena sugatacīvarato ūnakaṃ vaṭṭati, lāmakaparicchedena saṅghāṭiyā uttarāsaṅgassa ca dīghato muṭṭhipañcakaṃ, tiriyaṃ muṭṭhittikaṃ pamāṇaṃ vaṭṭati. Antaravāsako dīghaso muṭṭhipañcako, tiriyaṃ dvihatthopi vaṭṭati. Pārupanenapi hi sakkā nābhiṃ paṭicchādetunti. Vuttappamāṇato pana atirekañca ūnakañca ‘‘parikkhāracoḷaka’’nti adhiṭṭhātabbaṃ.

    தத்த² யஸ்மா ‘‘த்³வே சீவரஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னா காயேன வா அதி⁴ட்டே²தி, வாசாய வா அதி⁴ட்டே²தீ’’தி (பரி॰ 322) வுத்தங், தஸ்மா புராணஸங்கா⁴டிங் ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி பச்சுத்³த⁴ரித்வா நவங் ஸங்கா⁴டிங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி சித்தேன ஆபோ⁴க³ங் கத்வா காயவிகாரங் கரொந்தேன காயேன அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. இத³ங் காயேன அதி⁴ட்டா²னங், தங் யேன கேனசி ஸரீராவயவேன அபு²ஸந்தஸ்ஸ ந வட்டதி. வாசாய அதி⁴ட்டா²னே பன வசீபே⁴த³ங் கத்வா வாசாய அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. தத்ர து³வித⁴ங் அதி⁴ட்டா²னங் – ஸசே ஹத்த²பாஸே ஹோதி, ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³. அத² அந்தோக³ப்³பே⁴ வா உபரிபாஸாதே³ வா ஸாமந்தவிஹாரே வா ஹோதி, ட²பிதட்டா²னங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ஏதங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³. ஏஸ நயோ உத்தராஸங்கே³ அந்தரவாஸகே ச. நாமமத்தமேவ ஹி விஸேஸோ, தஸ்மா ஸப்³பா³னி ஸங்கா⁴டிங் உத்தராஸங்க³ங் அந்தரவாஸகந்தி ஏவங் அத்தனோ நாமேனேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னி. ஸசே அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பிதவத்தே²ஹி ஸங்கா⁴டிஆதீ³னி கரோதி, நிட்டி²தே ரஜனே ச கப்பே ச ‘‘இமங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி பச்சுத்³த⁴ரித்வா புன அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னி. அதி⁴ட்டி²தேன பன ஸத்³தி⁴ங் மஹந்ததரமேவ து³தியபட்டங் வா க²ண்ட³ங் வா ஸிப்³ப³ந்தேன புன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். ஸமே வா கு²த்³த³கே வா அதி⁴ட்டா²னகிச்சங் நத்தி².

    Tattha yasmā ‘‘dve cīvarassa adhiṭṭhānā kāyena vā adhiṭṭheti, vācāya vā adhiṭṭhetī’’ti (pari. 322) vuttaṃ, tasmā purāṇasaṅghāṭiṃ ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ paccuddharāmī’’ti paccuddharitvā navaṃ saṅghāṭiṃ hatthena gahetvā ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti cittena ābhogaṃ katvā kāyavikāraṃ karontena kāyena adhiṭṭhātabbā. Idaṃ kāyena adhiṭṭhānaṃ, taṃ yena kenaci sarīrāvayavena aphusantassa na vaṭṭati. Vācāya adhiṭṭhāne pana vacībhedaṃ katvā vācāya adhiṭṭhātabbā. Tatra duvidhaṃ adhiṭṭhānaṃ – sace hatthapāse hoti, ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti vācā bhinditabbā. Atha antogabbhe vā uparipāsāde vā sāmantavihāre vā hoti, ṭhapitaṭṭhānaṃ sallakkhetvā ‘‘etaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti vācā bhinditabbā. Esa nayo uttarāsaṅge antaravāsake ca. Nāmamattameva hi viseso, tasmā sabbāni saṅghāṭiṃ uttarāsaṅgaṃ antaravāsakanti evaṃ attano nāmeneva adhiṭṭhātabbāni. Sace adhiṭṭhahitvā ṭhapitavatthehi saṅghāṭiādīni karoti, niṭṭhite rajane ca kappe ca ‘‘imaṃ paccuddharāmī’’ti paccuddharitvā puna adhiṭṭhātabbāni. Adhiṭṭhitena pana saddhiṃ mahantatarameva dutiyapaṭṭaṃ vā khaṇḍaṃ vā sibbantena puna adhiṭṭhātabbaṃ. Same vā khuddake vā adhiṭṭhānakiccaṃ natthi.

    திசீவரங் பன பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதி, ந வட்டதீதி? மஹாபது³மத்தே²ரோ கிராஹ ‘‘திசீவரங் திசீவரமேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங், ஸசே பரிக்கா²ரசோளாதி⁴ட்டா²னங் லபெ⁴ய்ய, உதோ³ஸிதஸிக்கா²பதே³ பரிஹாரோ நிரத்த²கோ ப⁴வெய்யா’’தி. ஏவங் வுத்தே கிர அவஸேஸா பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு ‘‘பரிக்கா²ரசோளம்பி ப⁴க³வதாவ ‘அதி⁴ட்டா²தப்³ப³’ந்தி வுத்தங், தஸ்மா வட்டதீ’’தி. மஹாபச்சரியம்பி வுத்தங் ‘‘பரிக்கா²ரசோளங் நாம பாடேக்கங் நிதா⁴னமுக²மேதங். திசீவரங் ‘பரிக்கா²ரசோள’ந்தி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி, உதோ³ஸிதஸிக்கா²பதே³ (பாரா॰ 471 ஆத³யோ) பன திசீவரங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிஹரந்தஸ்ஸ பரிஹாரோ வுத்தோ’’தி. உப⁴தோவிப⁴ங்க³பா⁴ணகோ புண்ணவாலிகவாஸீ மஹாதிஸ்ஸத்தே²ரோபி கிராஹ ‘‘மயங் புப்³பே³ மஹாதே²ரானங் அஸ்ஸும்ஹா ‘அரஞ்ஞவாஸினோ பி⁴க்கூ² ருக்க²ஸுஸிராதீ³ஸு சீவரங் ட²பெத்வா பதா⁴னங் பத³ஹனத்தா²ய க³ச்ச²ந்தி, ஸாமந்தவிஹாரே த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய க³தானஞ்ச தேஸங் ஸூரியே உட்டி²தே ஸாமணேரா வா த³ஹரபி⁴க்கூ² வா பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தி, தஸ்மா ஸுக²பரிபோ⁴க³த்த²ங் திசீவரங் பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதீ’’’தி. மஹாபச்சரியம்பி வுத்தங் ‘‘புப்³பே³ ஆரஞ்ஞிகா பி⁴க்கூ² அப³த்³த⁴ஸீமாய து³ப்பரிஹாரந்தி திசீவரங் பரிக்கா²ரசோளமேவ அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸூ’’தி.

    Ticīvaraṃ pana parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ vaṭṭati, na vaṭṭatīti? Mahāpadumatthero kirāha ‘‘ticīvaraṃ ticīvarameva adhiṭṭhātabbaṃ, sace parikkhāracoḷādhiṭṭhānaṃ labheyya, udositasikkhāpade parihāro niratthako bhaveyyā’’ti. Evaṃ vutte kira avasesā bhikkhū āhaṃsu ‘‘parikkhāracoḷampi bhagavatāva ‘adhiṭṭhātabba’nti vuttaṃ, tasmā vaṭṭatī’’ti. Mahāpaccariyampi vuttaṃ ‘‘parikkhāracoḷaṃ nāma pāṭekkaṃ nidhānamukhametaṃ. Ticīvaraṃ ‘parikkhāracoḷa’nti adhiṭṭhahitvā paribhuñjituṃ vaṭṭati, udositasikkhāpade (pārā. 471 ādayo) pana ticīvaraṃ adhiṭṭhahitvā pariharantassa parihāro vutto’’ti. Ubhatovibhaṅgabhāṇako puṇṇavālikavāsī mahātissattheropi kirāha ‘‘mayaṃ pubbe mahātherānaṃ assumhā ‘araññavāsino bhikkhū rukkhasusirādīsu cīvaraṃ ṭhapetvā padhānaṃ padahanatthāya gacchanti, sāmantavihāre dhammassavanatthāya gatānañca tesaṃ sūriye uṭṭhite sāmaṇerā vā daharabhikkhū vā pattacīvaraṃ gahetvā gacchanti, tasmā sukhaparibhogatthaṃ ticīvaraṃ parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ vaṭṭatī’’’ti. Mahāpaccariyampi vuttaṃ ‘‘pubbe āraññikā bhikkhū abaddhasīmāya dupparihāranti ticīvaraṃ parikkhāracoḷameva adhiṭṭhahitvā paribhuñjiṃsū’’ti.

    45. வஸ்ஸிகஸாடிகா அனதிரித்தப்பமாணா நாமங் க³ஹெத்வா வுத்தனயேனேவ சத்தாரோ வஸ்ஸிகே மாஸே அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, ததோ பரங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³. வண்ணபே⁴த³மத்தரத்தாபி சேஸா வட்டதி, த்³வே பன ந வட்டந்தி. நிஸீத³னங் வுத்தனயேன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ, தஞ்ச கோ² பமாணயுத்தங் ஏகமேவ, த்³வே ந வட்டந்தி. பச்சத்த²ரணம்பி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ, தங் பன மஹந்தம்பி வட்டதி, ஏகம்பி வட்டதி, ப³ஹூனிபி வட்டந்தி, நீலம்பி பீதகம்பி ஸத³ஸம்பி புப்ப²த³ஸம்பீதி ஸப்³ப³ப்பகாரங் வட்டதி. கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ யாவ ஆபா³தோ⁴ அத்தி², தாவ பமாணிகா அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. ஆபா³தே⁴ வூபஸந்தே பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³, ஏகாவ வட்டதி. முக²புஞ்ச²னசோளங் அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ, யாவ ஏகங் தோ⁴வீயதி, தாவ அஞ்ஞங் பரிபோ⁴க³த்தா²ய இச்சி²தப்³ப³ந்தி த்³வேபி வட்டந்தி. அபரே பன தே²ரா ‘‘நிதா⁴னமுக²மேதங், ப³ஹூனிபி வட்டந்தீ’’தி வத³ந்தி. பரிக்கா²ரசோளே க³ணனா நத்தி², யத்தகங் இச்ச²தி, தத்தகங் அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ. த²விகாபி பரிஸ்ஸாவனம்பி விகப்பனூபக³பச்சி²மசீவரப்பமாணங் ‘‘பரிக்கா²ரசோள’’ந்தி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ. தஸ்ஸ பமாணங் தீ³க⁴தோ த்³வே வித³த்தி²யோ திரியங் வித³த்தி², தங் பன தீ³க⁴தோ வட்³ட⁴கீஹத்த²ப்பமாணங், வித்தா²ரதோ ததோ உபட்³ட⁴ப்பமாணங் ஹோதி. தத்ராயங் பாளி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆயாமேன அட்ட²ங்கு³லங் ஸுக³தங்கு³லேன சதுரங்கு³லவித்த²தங் பச்சி²மங் சீவரங் விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358). ப³ஹூனிபி ஏகதோ கத்வா ‘‘இமானி சீவரானி பரிக்கா²ரசோளானி அதி⁴ட்டா²மீ’’தி அதி⁴ட்டா²தும்பி வட்டதியேவ. பே⁴ஸஜ்ஜனவகம்மமாதாபிதுஆதீ³னங் அத்தா²ய ட²பெந்தேன அனதி⁴ட்டி²தேபி நத்தி² ஆபத்தி. மஞ்சபி⁴ஸி பீட²பி⁴ஸி பி³ம்போ³ஹனங் பாவாரோ கோஜவோதி ஏதேஸு பன ஸேனாஸனபரிக்கா²ரத்தா²ய தி³ன்னபச்சத்த²ரணே ச அதி⁴ட்டா²னகிச்சங் நத்தி²யேவ.

    45.Vassikasāṭikā anatirittappamāṇā nāmaṃ gahetvā vuttanayeneva cattāro vassike māse adhiṭṭhātabbā, tato paraṃ paccuddharitvā vikappetabbā. Vaṇṇabhedamattarattāpi cesā vaṭṭati, dve pana na vaṭṭanti. Nisīdanaṃ vuttanayena adhiṭṭhātabbameva, tañca kho pamāṇayuttaṃ ekameva, dve na vaṭṭanti. Paccattharaṇampi adhiṭṭhātabbameva, taṃ pana mahantampi vaṭṭati, ekampi vaṭṭati, bahūnipi vaṭṭanti, nīlampi pītakampi sadasampi pupphadasampīti sabbappakāraṃ vaṭṭati. Kaṇḍuppaṭicchādi yāva ābādho atthi, tāva pamāṇikā adhiṭṭhātabbā. Ābādhe vūpasante paccuddharitvā vikappetabbā, ekāva vaṭṭati. Mukhapuñchanacoḷaṃ adhiṭṭhātabbameva, yāva ekaṃ dhovīyati, tāva aññaṃ paribhogatthāya icchitabbanti dvepi vaṭṭanti. Apare pana therā ‘‘nidhānamukhametaṃ, bahūnipi vaṭṭantī’’ti vadanti. Parikkhāracoḷe gaṇanā natthi, yattakaṃ icchati, tattakaṃ adhiṭṭhātabbameva. Thavikāpi parissāvanampi vikappanūpagapacchimacīvarappamāṇaṃ ‘‘parikkhāracoḷa’’nti adhiṭṭhātabbameva. Tassa pamāṇaṃ dīghato dve vidatthiyo tiriyaṃ vidatthi, taṃ pana dīghato vaḍḍhakīhatthappamāṇaṃ, vitthārato tato upaḍḍhappamāṇaṃ hoti. Tatrāyaṃ pāḷi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, āyāmena aṭṭhaṅgulaṃ sugataṅgulena caturaṅgulavitthataṃ pacchimaṃ cīvaraṃ vikappetu’’nti (mahāva. 358). Bahūnipi ekato katvā ‘‘imāni cīvarāni parikkhāracoḷāni adhiṭṭhāmī’’ti adhiṭṭhātumpi vaṭṭatiyeva. Bhesajjanavakammamātāpituādīnaṃ atthāya ṭhapentena anadhiṭṭhitepi natthi āpatti. Mañcabhisi pīṭhabhisi bimbohanaṃ pāvāro kojavoti etesu pana senāsanaparikkhāratthāya dinnapaccattharaṇe ca adhiṭṭhānakiccaṃ natthiyeva.

    ஸசே பன (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.636-38) ஞாதகபவாரிதட்டா²னதோ ஸுத்தங் லபி⁴த்வா ஞாதகபவாரிதேனேவ தந்தவாயேன அஞ்ஞேன வா மூலங் த³த்வா சீவரங் வாயாபேதி, வாயாபனபச்சயா அனாபத்தி. த³ஸாஹாதிக்கமனபச்சயா பன ஆபத்திங் ரக்க²ந்தேன விகப்பனுபக³ப்பமாணமத்தே வீதே தந்தே டி²தங்யேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். த³ஸாஹாதிக்கமேன நிட்டா²பியமானஞ்ஹி நிஸ்ஸக்³கி³யங் ப⁴வெய்யாதி. ஞாதகாதீ³ஹி தந்தங் ஆரோபாபெத்வா ‘‘தும்ஹாகங், ப⁴ந்தே, இத³ங் சீவரங் க³ண்ஹெய்யாதா²’’தி நிய்யாதிதேபி ஏஸேவ நயோ.

    Sace pana (pārā. aṭṭha. 2.636-38) ñātakapavāritaṭṭhānato suttaṃ labhitvā ñātakapavāriteneva tantavāyena aññena vā mūlaṃ datvā cīvaraṃ vāyāpeti, vāyāpanapaccayā anāpatti. Dasāhātikkamanapaccayā pana āpattiṃ rakkhantena vikappanupagappamāṇamatte vīte tante ṭhitaṃyeva adhiṭṭhātabbaṃ. Dasāhātikkamena niṭṭhāpiyamānañhi nissaggiyaṃ bhaveyyāti. Ñātakādīhi tantaṃ āropāpetvā ‘‘tumhākaṃ, bhante, idaṃ cīvaraṃ gaṇheyyāthā’’ti niyyātitepi eseva nayo.

    ஸசே தந்தவாயோ ஏவங் பயோஜிதோ வா ஸயங் தா³துகாமோ வா ஹுத்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் சீவரங் அஸுகதி³வஸே நாம வாயித்வா ட²பெஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, பி⁴க்கு² ச தேன பரிச்சி²ன்னதி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அதிக்காமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். ஸசே பன தந்தவாயோ ‘‘அஹங் தும்ஹாகங் சீவரங் வாயித்வா ஸாஸனங் பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ததே²வ கரோதி, தேன பேஸிதபி⁴க்கு² பன தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ந ஆரோசேதி, அஞ்ஞோ தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா ‘‘தும்ஹாகங், ப⁴ந்தே, சீவரங் நிட்டி²த’’ந்தி ஆரோசேதி, ஏதஸ்ஸ ஆரோசனங் ந பமாணங். யதா³ பன தேன பேஸிதோயேவ ஆரோசேதி, தஸ்ஸ வசனங் ஸுததி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.

    Sace tantavāyo evaṃ payojito vā sayaṃ dātukāmo vā hutvā ‘‘ahaṃ, bhante, tumhākaṃ cīvaraṃ asukadivase nāma vāyitvā ṭhapessāmī’’ti vadati, bhikkhu ca tena paricchinnadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ atikkāmeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Sace pana tantavāyo ‘‘ahaṃ tumhākaṃ cīvaraṃ vāyitvā sāsanaṃ pesessāmī’’ti vatvā tatheva karoti, tena pesitabhikkhu pana tassa bhikkhuno na āroceti, añño disvā vā sutvā vā ‘‘tumhākaṃ, bhante, cīvaraṃ niṭṭhita’’nti āroceti, etassa ārocanaṃ na pamāṇaṃ. Yadā pana tena pesitoyeva āroceti, tassa vacanaṃ sutadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.

    ஸசே தந்தவாயோ ‘‘அஹங் தும்ஹாகங் சீவரங் வாயித்வா கஸ்ஸசி ஹத்தே² பஹிணிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ததே²வ கரோதி, சீவரங் க³ஹெத்வா க³தபி⁴க்கு² பன அத்தனோ பரிவேணே ட²பெத்வா தஸ்ஸ ந ஆரோசேதி, அஞ்ஞோ கோசி ப⁴ணதி ‘‘அபி, ப⁴ந்தே, அது⁴னா ஆப⁴தங் சீவரங் ஸுந்த³ர’’ந்தி. குஹிங், ஆவுஸோ, சீவரந்தி. இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஹத்தே² பேஸிதந்தி. ஏதஸ்ஸபி வசனங் ந பமாணங். யதா³ பன ஸோ பி⁴க்கு² சீவரங் தே³தி, லத்³த⁴தி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். ஸசே பன வாயாபனமூலங் அதி³ன்னங் ஹோதி, யாவ காகணிகமத்தம்பி அவஸிட்ட²ங், தாவ ரக்க²தி.

    Sace tantavāyo ‘‘ahaṃ tumhākaṃ cīvaraṃ vāyitvā kassaci hatthe pahiṇissāmī’’ti vatvā tatheva karoti, cīvaraṃ gahetvā gatabhikkhu pana attano pariveṇe ṭhapetvā tassa na āroceti, añño koci bhaṇati ‘‘api, bhante, adhunā ābhataṃ cīvaraṃ sundara’’nti. Kuhiṃ, āvuso, cīvaranti. Itthannāmassa hatthe pesitanti. Etassapi vacanaṃ na pamāṇaṃ. Yadā pana so bhikkhu cīvaraṃ deti, laddhadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Sace pana vāyāpanamūlaṃ adinnaṃ hoti, yāva kākaṇikamattampi avasiṭṭhaṃ, tāva rakkhati.

    46. அதி⁴ட்டி²தசீவரங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.469) பன பரிபு⁴ஞ்ஜதோ கத²ங் அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதீதி ? அஞ்ஞஸ்ஸ தா³னேன அச்சி²ந்தி³த்வா க³ஹணேன விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹேன ஹீனாயாவத்தனேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னேன காலகிரியாய லிங்க³பரிவத்தனேன பச்சுத்³த⁴ரணேன சி²த்³த³பா⁴வேனாதி இமேஹி நவஹி காரணேஹி விஜஹதி. தத்த² புரிமேஹி அட்ட²ஹி ஸப்³ப³சீவரானி அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹந்தி, சி²த்³த³பா⁴வேன பன திசீவரஸ்ஸேவ ஸப்³ப³ட்ட²கதா²ஸு அதி⁴ட்டா²னவிஜஹனங் வுத்தங், தஞ்ச நக²பிட்டி²ப்பமாணேன சி²த்³தே³ன. தத்த² நக²பிட்டி²ப்பமாணங் கனிட்ட²ங்கு³லினக²வஸேன வேதி³தப்³ப³ங், சி²த்³த³ஞ்ச வினிவித்³த⁴சி²த்³த³மேவ. சி²த்³த³ஸ்ஸ ஹி அப்³ப⁴ந்தரே ஏகதந்து சேபி அச்சி²ன்னோ ஹோதி, ரக்க²தி. தத்த² ஸங்கா⁴டியா ச உத்தராஸங்க³ஸ்ஸ ச தீ³க⁴ந்ததோ வித³த்தி²ப்பமாணஸ்ஸ, திரியந்ததோ அட்ட²ங்கு³லப்பமாணஸ்ஸ பதே³ஸஸ்ஸ ஓரதோ சி²த்³த³ங் அதி⁴ட்டா²னங் பி⁴ந்த³தி, அந்தரவாஸகஸ்ஸ பன தீ³க⁴ந்ததோ வித³த்தி²ப்பமாணஸ்ஸேவ, திரியந்ததோ சதுரங்கு³லப்பமாணஸ்ஸ பதே³ஸஸ்ஸ ஓரதோ சி²த்³த³ங் அதி⁴ட்டா²னங் பி⁴ந்த³தி, பரதோ ந பி⁴ந்த³தி, தஸ்மா ஜாதே சி²த்³தே³ திசீவரங் அதிரேகசீவரட்டா²னே திட்ட²தி, ஸூசிகம்மங் கத்வா புன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். யோ பன து³ப்³ப³லட்டா²னே பட²மங் அக்³க³ளங் த³த்வா பச்சா² து³ப்³ப³லட்டா²னங் சி²ந்தி³த்வா அபனேதி, அதி⁴ட்டா²னங் ந பி⁴ஜ்ஜதி. மண்ட³லபரிவத்தனேபி ஏஸேவ நயோ. து³பட்டஸ்ஸ ஏகஸ்மிங் படலே சி²த்³தே³ வா ஜாதே க³ளிதே வா அதி⁴ட்டா²னங் ந பி⁴ஜ்ஜதி, கு²த்³த³கங் சீவரங் மஹந்தங் கரோதி, மஹந்தங் வா கு²த்³த³கங் கரோதி, அதி⁴ட்டா²னங் ந பி⁴ஜ்ஜதி. உபோ⁴ கோடியோ மஜ்ஜே² கரொந்தோ ஸசே பட²மங் சி²ந்தி³த்வா பச்சா² க⁴டேதி, அதி⁴ட்டா²னங் பி⁴ஜ்ஜதி. அத² க⁴டெத்வா சி²ந்த³தி, ந பி⁴ஜ்ஜதி. ரஜகேஹி தோ⁴வாபெத்வா ஸேதங் காராபெந்தஸ்ஸபி அதி⁴ட்டா²னங் அதி⁴ட்டா²னமேவாதி. அயங் தாவ அதி⁴ட்டா²னே வினிச்ச²யோ.

    46. Adhiṭṭhitacīvaraṃ (pārā. aṭṭha. 2.469) pana paribhuñjato kathaṃ adhiṭṭhānaṃ vijahatīti ? Aññassa dānena acchinditvā gahaṇena vissāsaggāhena hīnāyāvattanena sikkhāpaccakkhānena kālakiriyāya liṅgaparivattanena paccuddharaṇena chiddabhāvenāti imehi navahi kāraṇehi vijahati. Tattha purimehi aṭṭhahi sabbacīvarāni adhiṭṭhānaṃ vijahanti, chiddabhāvena pana ticīvarasseva sabbaṭṭhakathāsu adhiṭṭhānavijahanaṃ vuttaṃ, tañca nakhapiṭṭhippamāṇena chiddena. Tattha nakhapiṭṭhippamāṇaṃ kaniṭṭhaṅgulinakhavasena veditabbaṃ, chiddañca vinividdhachiddameva. Chiddassa hi abbhantare ekatantu cepi acchinno hoti, rakkhati. Tattha saṅghāṭiyā ca uttarāsaṅgassa ca dīghantato vidatthippamāṇassa, tiriyantato aṭṭhaṅgulappamāṇassa padesassa orato chiddaṃ adhiṭṭhānaṃ bhindati, antaravāsakassa pana dīghantato vidatthippamāṇasseva, tiriyantato caturaṅgulappamāṇassa padesassa orato chiddaṃ adhiṭṭhānaṃ bhindati, parato na bhindati, tasmā jāte chidde ticīvaraṃ atirekacīvaraṭṭhāne tiṭṭhati, sūcikammaṃ katvā puna adhiṭṭhātabbaṃ. Yo pana dubbalaṭṭhāne paṭhamaṃ aggaḷaṃ datvā pacchā dubbalaṭṭhānaṃ chinditvā apaneti, adhiṭṭhānaṃ na bhijjati. Maṇḍalaparivattanepi eseva nayo. Dupaṭṭassa ekasmiṃ paṭale chidde vā jāte gaḷite vā adhiṭṭhānaṃ na bhijjati, khuddakaṃ cīvaraṃ mahantaṃ karoti, mahantaṃ vā khuddakaṃ karoti, adhiṭṭhānaṃ na bhijjati. Ubho koṭiyo majjhe karonto sace paṭhamaṃ chinditvā pacchā ghaṭeti, adhiṭṭhānaṃ bhijjati. Atha ghaṭetvā chindati, na bhijjati. Rajakehi dhovāpetvā setaṃ kārāpentassapi adhiṭṭhānaṃ adhiṭṭhānamevāti. Ayaṃ tāva adhiṭṭhāne vinicchayo.

    47. விகப்பனே பன த்³வே விகப்பனா ஸம்முகா²விகப்பனா பரம்முகா²விகப்பனா ச. கத²ங் ஸம்முகா²விகப்பனா ஹோதி? சீவரானங் ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா ‘‘இமங் சீவர’’ந்தி வா ‘‘இமானி சீவரானீ’’தி வா ‘‘ஏதங் சீவர’’ந்தி வா ‘‘ஏதானி சீவரானீ’’தி வா வத்வா ‘‘துய்ஹங் விகப்பேமீ’’தி வத்தப்³ப³ங், அயமேகா ஸம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் பன விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் வா அதி⁴ட்டா²துங் வா ந வட்டதி. ‘‘மய்ஹங் ஸந்தகங், மய்ஹங் ஸந்தகானி பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் வா கரோஹீ’’தி ஏவங் பன வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி, ததோ பபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தி.

    47.Vikappane pana dve vikappanā sammukhāvikappanā parammukhāvikappanā ca. Kathaṃ sammukhāvikappanā hoti? Cīvarānaṃ ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā ‘‘imaṃ cīvara’’nti vā ‘‘imāni cīvarānī’’ti vā ‘‘etaṃ cīvara’’nti vā ‘‘etāni cīvarānī’’ti vā vatvā ‘‘tuyhaṃ vikappemī’’ti vattabbaṃ, ayamekā sammukhāvikappanā. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhuñjituṃ pana vissajjetuṃ vā adhiṭṭhātuṃ vā na vaṭṭati. ‘‘Mayhaṃ santakaṃ, mayhaṃ santakāni paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ vā karohī’’ti evaṃ pana vutte paccuddhāro nāma hoti, tato pabhuti paribhogādayopi vaṭṭanti.

    அபரோ நயோ – ததே²வ சீவரானங் ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ ஸந்திகே ‘‘இமங் சீவர’’ந்தி வா ‘‘இமானி சீவரானீ’’தி வா ‘‘ஏதங் சீவர’’ந்தி வா ‘‘ஏதானி சீவரானீ’’தி வா வத்வா பஞ்சஸு ஸஹத⁴ம்மிகேஸு அஞ்ஞதரஸ்ஸ அத்தனா அபி⁴ருசிதஸ்ஸ யஸ்ஸ கஸ்ஸசி நாமங் க³ஹெத்வா ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ விகப்பேமீ’’தி வா ‘‘திஸ்ஸாய பி⁴க்கு²னியா, திஸ்ஸாய ஸிக்க²மானாய, திஸ்ஸஸ்ஸ ஸாமணேரஸ்ஸ, திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா விகப்பேமீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங், அயங் அபராபி ஸம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபோ⁴கா³தீ³ஸு பன ஏகம்பி ந வட்டதி. தேன பன பி⁴க்கு²னா ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸந்தகங்…பே॰… திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் வா கரோஹீ’’தி வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி, ததோ பபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தி.

    Aparo nayo – tatheva cīvarānaṃ ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā tasseva bhikkhuno santike ‘‘imaṃ cīvara’’nti vā ‘‘imāni cīvarānī’’ti vā ‘‘etaṃ cīvara’’nti vā ‘‘etāni cīvarānī’’ti vā vatvā pañcasu sahadhammikesu aññatarassa attanā abhirucitassa yassa kassaci nāmaṃ gahetvā ‘‘tissassa bhikkhuno vikappemī’’ti vā ‘‘tissāya bhikkhuniyā, tissāya sikkhamānāya, tissassa sāmaṇerassa, tissāya sāmaṇeriyā vikappemī’’ti vā vattabbaṃ, ayaṃ aparāpi sammukhāvikappanā. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhogādīsu pana ekampi na vaṭṭati. Tena pana bhikkhunā ‘‘tissassa bhikkhuno santakaṃ…pe… tissāya sāmaṇeriyā santakaṃ paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ vā karohī’’ti vutte paccuddhāro nāma hoti, tato pabhuti paribhogādayopi vaṭṭanti.

    கத²ங் பரம்முகா²விகப்பனா ஹோதி? சீவரானங் ததே²வ ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா ‘‘இமங் சீவர’’ந்தி வா ‘‘இமானி சீவரானீ’’தி வா ‘‘ஏதங் சீவர’’ந்தி வா ‘‘ஏதானி சீவரானீ’’தி வா வத்வா ‘‘துய்ஹங் விகப்பனத்தா²ய த³ம்மீ’’தி வத்தப்³ப³ங். தேன வத்தப்³போ³ ‘‘கோ தே மித்தோ வா ஸந்தி³ட்டோ² வா’’தி. ததோ இதரேன புரிமனயேனேவ ‘‘திஸ்ஸோ பி⁴க்கூ²’’தி வா…பே॰… ‘‘திஸ்ஸா ஸாமணேரீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங். புன தேன பி⁴க்கு²னா ‘‘அஹங் திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³ம்மீ’’தி வா…பே॰… ‘‘திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா த³ம்மீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங், அயங் பரம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபோ⁴கா³தீ³ஸு பன ஏகம்பி ந வட்டதி. தேன பன பி⁴க்கு²னா து³தியஸம்முகா²விகப்பனாயங் வுத்தனயேனேவ ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் வா கரோஹீ’’தி வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி, ததோ பபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தி.

    Kathaṃ parammukhāvikappanā hoti? Cīvarānaṃ tatheva ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā ‘‘imaṃ cīvara’’nti vā ‘‘imāni cīvarānī’’ti vā ‘‘etaṃ cīvara’’nti vā ‘‘etāni cīvarānī’’ti vā vatvā ‘‘tuyhaṃ vikappanatthāya dammī’’ti vattabbaṃ. Tena vattabbo ‘‘ko te mitto vā sandiṭṭho vā’’ti. Tato itarena purimanayeneva ‘‘tisso bhikkhū’’ti vā…pe… ‘‘tissā sāmaṇerī’’ti vā vattabbaṃ. Puna tena bhikkhunā ‘‘ahaṃ tissassa bhikkhuno dammī’’ti vā…pe… ‘‘tissāya sāmaṇeriyā dammī’’ti vā vattabbaṃ, ayaṃ parammukhāvikappanā. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhogādīsu pana ekampi na vaṭṭati. Tena pana bhikkhunā dutiyasammukhāvikappanāyaṃ vuttanayeneva ‘‘itthannāmassa santakaṃ paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ vā karohī’’ti vutte paccuddhāro nāma hoti, tato pabhuti paribhogādayopi vaṭṭanti.

    த்³வின்னங் விகப்பனானங் கிங் நானாகரணங்? ஸம்முகா²விகப்பனாயங் ஸயங் விகப்பெத்வா பரேன பச்சுத்³த⁴ராபேதி, பரம்முகா²விகப்பனாயங் பரேனேவ விகப்பாபெத்வா பரேனேவ பச்சுத்³த⁴ராபேதி, இத³மெத்த² நானாகரணங். ஸசே பன யஸ்ஸ விகப்பேதி, ஸோ பஞ்ஞத்திகோவிதோ³ ந ஹோதி, ந ஜானாதி பச்சுத்³த⁴ரிதுங், தங் சீவரங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞஸ்ஸ ப்³யத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா புன விகப்பெத்வா பரேன பச்சுத்³த⁴ராபேதப்³ப³ங். விகப்பிதவிகப்பனா நாமேஸா வட்டதி. ஏவங் தாவ சீவரே அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனானயோ வேதி³தப்³போ³.

    Dvinnaṃ vikappanānaṃ kiṃ nānākaraṇaṃ? Sammukhāvikappanāyaṃ sayaṃ vikappetvā parena paccuddharāpeti, parammukhāvikappanāyaṃ pareneva vikappāpetvā pareneva paccuddharāpeti, idamettha nānākaraṇaṃ. Sace pana yassa vikappeti, so paññattikovido na hoti, na jānāti paccuddharituṃ, taṃ cīvaraṃ gahetvā aññassa byattassa santikaṃ gantvā puna vikappetvā parena paccuddharāpetabbaṃ. Vikappitavikappanā nāmesā vaṭṭati. Evaṃ tāva cīvare adhiṭṭhānavikappanānayo veditabbo.

    48. பத்தே பன அயங் நயோ – பத்தங் அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன உக்கட்ட²மஜ்ஜி²மோமகானங் அஞ்ஞதரோ பமாணயுத்தோவ அதி⁴ட்டா²தப்³போ³. தஸ்ஸ பமாணங் ‘‘அட்³டா⁴ள்ஹகோத³னங் க³ண்ஹாதீ’’திஆதி³னா (பாரா॰ 602) நயேன பாளியங் வுத்தங். தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.602 ஆத³யோ) – அனுபஹதபுராணஸாலிதண்டு³லானங் ஸுகொட்டிதபரிஸுத்³தா⁴னங் த்³வே மக³த⁴னாளியோ க³ஹெத்வா தேஹி தண்டு³லேஹி அனுத்தண்டு³லமகிலின்னமபிண்டி³தங் ஸுவிஸத³ங் குந்த³மகுளராஸிஸதி³ஸங் அவஸ்ஸாவிதோத³னங் பசித்வா நிரவஸேஸங் பத்தே பக்கி²பித்வா தஸ்ஸ ஓத³னஸ்ஸ சதுத்த²பா⁴க³ப்பமாணோ நாதிக⁴னோ நாதிதனுகோ ஹத்த²ஹாரியோ ஸப்³ப³ஸம்பா⁴ரஸங்க²தோ முக்³க³ஸூபோ பக்கி²பிதப்³போ³, ததோ ஆலோபஸ்ஸ ஆலோபஸ்ஸ அனுரூபங் யாவசரிமாலோபப்பஹோனகங் மச்ச²மங்ஸாதி³ப்³யஞ்ஜனங் பக்கி²பிதப்³ப³ங், ஸப்பிதேலதக்கரஸகஞ்ஜிகாதீ³னி பன க³ணனூபகா³னி ந ஹொந்தி. தானி ஹி ஓத³னக³திகானி ஹொந்தி, நேவ ஹாபேதுங், ந வட்³டே⁴துங் ஸக்கொந்தி. ஏவமேதங் ஸப்³ப³ம்பி பக்கி²த்தங் ஸசே பத்தஸ்ஸ முக²வட்டியா ஹெட்டி²மராஜிஸமங் திட்ட²தி, ஸுத்தேன வா ஹீரேன வா சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ வா ஹீரஸ்ஸ வா ஹெட்டி²மந்தங் பு²ஸதி, அயங் உக்கட்டோ² நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் அதிக்கம்ம தூ²பீகதங் திட்ட²தி, அயங் உக்கட்டோ²மகோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் ந ஸம்பாபுணாதி அந்தோக³த⁴மேவ ஹோதி, அயங் உக்கட்டு²க்கட்டோ² நாம பத்தோ.

    48.Patte pana ayaṃ nayo – pattaṃ adhiṭṭhahantena ukkaṭṭhamajjhimomakānaṃ aññataro pamāṇayuttova adhiṭṭhātabbo. Tassa pamāṇaṃ ‘‘aḍḍhāḷhakodanaṃ gaṇhātī’’tiādinā (pārā. 602) nayena pāḷiyaṃ vuttaṃ. Tatrāyaṃ vinicchayo (pārā. aṭṭha. 2.602 ādayo) – anupahatapurāṇasālitaṇḍulānaṃ sukoṭṭitaparisuddhānaṃ dve magadhanāḷiyo gahetvā tehi taṇḍulehi anuttaṇḍulamakilinnamapiṇḍitaṃ suvisadaṃ kundamakuḷarāsisadisaṃ avassāvitodanaṃ pacitvā niravasesaṃ patte pakkhipitvā tassa odanassa catutthabhāgappamāṇo nātighano nātitanuko hatthahāriyo sabbasambhārasaṅkhato muggasūpo pakkhipitabbo, tato ālopassa ālopassa anurūpaṃ yāvacarimālopappahonakaṃ macchamaṃsādibyañjanaṃ pakkhipitabbaṃ, sappitelatakkarasakañjikādīni pana gaṇanūpagāni na honti. Tāni hi odanagatikāni honti, neva hāpetuṃ, na vaḍḍhetuṃ sakkonti. Evametaṃ sabbampi pakkhittaṃ sace pattassa mukhavaṭṭiyā heṭṭhimarājisamaṃ tiṭṭhati, suttena vā hīrena vā chindantassa suttassa vā hīrassa vā heṭṭhimantaṃ phusati, ayaṃ ukkaṭṭho nāma patto. Sace taṃ rājiṃ atikkamma thūpīkataṃ tiṭṭhati, ayaṃ ukkaṭṭhomako nāma patto. Sace taṃ rājiṃ na sampāpuṇāti antogadhameva hoti, ayaṃ ukkaṭṭhukkaṭṭho nāma patto.

    உக்கட்ட²தோ உபட்³ட⁴ப்பமாணோ மஜ்ஜி²மோ நாம பத்தோ. மஜ்ஜி²மதோ உபட்³ட⁴ப்பமாணோ ஓமகோ. தஸ்மா ஸசே மக³த⁴னாளியா நாளிகோத³னாதி³ஸப்³ப³ம்பி பக்கி²த்தங் வுத்தனயேனேவ ஹெட்டி²மராஜிஸமங் திட்ட²தி, அயங் மஜ்ஜி²மோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் அதிக்கம்ம தூ²பீகதங் திட்ட²தி, அயங் மஜ்ஜி²மோமகோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் ந ஸம்பாபுணாதி அந்தோக³த⁴மேவ ஹோதி, அயங் மஜ்ஜி²முக்கட்டோ² நாம பத்தோ. ஸசே மக³த⁴னாளியா உபட்³ட⁴னாளிகோத³னாதி³ஸப்³ப³ம்பி பக்கி²த்தங் ஹெட்டி²மராஜிஸமங் திட்ட²தி, அயங் ஓமகோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் அதிக்கம்ம தூ²பீகதங் திட்ட²தி, அயங் ஓமகோமகோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் ந ஸம்பாபுணாதி அந்தோக³த⁴மேவ ஹோதி, அயங் ஓமகுக்கட்டோ² நாம பத்தோ. ஏவமேதே நவ பத்தா. தேஸு த்³வே அபத்தா உக்கட்டு²க்கட்டோ² ச ஓமகோமகோ சாதி. தஸ்மா ஏதே பா⁴ஜனபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³, ந அதி⁴ட்டா²னூபகா³ ந விகப்பனூபகா³. இதரே பன ஸத்த அதி⁴ட்ட²ஹித்வா வா விகப்பெத்வா வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³.

    Ukkaṭṭhato upaḍḍhappamāṇo majjhimo nāma patto. Majjhimato upaḍḍhappamāṇo omako. Tasmā sace magadhanāḷiyā nāḷikodanādisabbampi pakkhittaṃ vuttanayeneva heṭṭhimarājisamaṃ tiṭṭhati, ayaṃ majjhimo nāma patto. Sace taṃ rājiṃ atikkamma thūpīkataṃ tiṭṭhati, ayaṃ majjhimomako nāma patto. Sace taṃ rājiṃ na sampāpuṇāti antogadhameva hoti, ayaṃ majjhimukkaṭṭho nāma patto. Sace magadhanāḷiyā upaḍḍhanāḷikodanādisabbampi pakkhittaṃ heṭṭhimarājisamaṃ tiṭṭhati, ayaṃ omako nāma patto. Sace taṃ rājiṃ atikkamma thūpīkataṃ tiṭṭhati, ayaṃ omakomako nāma patto. Sace taṃ rājiṃ na sampāpuṇāti antogadhameva hoti, ayaṃ omakukkaṭṭho nāma patto. Evamete nava pattā. Tesu dve apattā ukkaṭṭhukkaṭṭho ca omakomako cāti. Tasmā ete bhājanaparibhogena paribhuñjitabbā, na adhiṭṭhānūpagā na vikappanūpagā. Itare pana satta adhiṭṭhahitvā vā vikappetvā vā paribhuñjitabbā.

    பமாணயுத்தானம்பி ஏதேஸங் அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனூபக³த்தங் ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங் – அயோபத்தோ பஞ்சஹி பாகேஹி, மத்திகாபத்தோ த்³வீஹி பாகேஹி பக்கோ அதி⁴ட்டா²னூபகோ³. உபோ⁴பி யங் மூலங் தா³தப்³ப³ங், தஸ்மிங் தி³ன்னேயேவ. ஸசே ஏகோபி பாகோ ஊனோ ஹோதி, காகணிகமத்தம்பி வா மூலங் அதி³ன்னங், ந அதி⁴ட்டா²னூபகோ³. ஸசே பத்தஸாமிகோ வத³தி ‘‘யதா³ தும்ஹாகங் மூலங் ப⁴விஸ்ஸதி, ததா³ த³ஸ்ஸத² அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி, நேவ அதி⁴ட்டா²னூபகோ³ ஹோதி, பாகஸ்ஸ ஹி ஊனத்தா பத்தஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி, மூலஸ்ஸ ஸகலஸ்ஸ வா ஏகதே³ஸஸ்ஸ வா அதி³ன்னத்தா ஸகபா⁴வங் ந உபேதி, அஞ்ஞஸ்ஸேவ ஸந்தகோ ஹோதி, தஸ்மா பாகே ச மூலே ச ஸுனிட்டி²தேயேவ அதி⁴ட்டா²னூபகோ³ ஹோதி. யோ அதி⁴ட்டா²னூபகோ³, ஸ்வேவ விகப்பனூபகோ³. ஸோ ஹத்த²ங் ஆக³தோபி அனாக³தோபி அதி⁴ட்டா²தப்³போ³ விகப்பேதப்³போ³ வா. யதி³ ஹி பத்தகாரகோ மூலங் லபி⁴த்வா ஸயங் வா தா³துகாமோ ஹுத்வா ‘‘அஹங் ப⁴ந்தே தும்ஹாகங் பத்தங் கத்வா அஸுகதி³வஸே நாம பசித்வா ட²பெஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, பி⁴க்கு² ச தேன பரிச்சி²ன்னதி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அதிக்காமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். ஸசே பன பத்தகாரகோ ‘‘அஹங் தும்ஹாகங் பத்தங் கத்வா பசித்வா ஸாஸனங் பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ததே²வ கரோதி, தேன பேஸிதபி⁴க்கு² பன தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ந ஆரோசேதி, அஞ்ஞோ தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா ‘‘தும்ஹாகங், ப⁴ந்தே, பத்தோ நிட்டி²தோ’’தி ஆரோசேதி, ஏதஸ்ஸ ஆரோசனங் ந பமாணங். யதா³ பன தேன பேஸிதோயேவ ஆரோசேதி, தஸ்ஸ வசனங் ஸுததி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். ஸசே பன பத்தகாரகோ ‘‘அஹங் தும்ஹாகங் பத்தங் கத்வா பசித்வா கஸ்ஸசி ஹத்தே² பஹிணிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ததே²வ கரோதி, பத்தங் க³ஹெத்வா ஆக³தபி⁴க்கு² பன அத்தனோ பரிவேணே ட²பெத்வா தஸ்ஸ ந ஆரோசேதி, அஞ்ஞோ கோசி ப⁴ணதி ‘‘அபி, ப⁴ந்தே, அது⁴னா ஆப⁴தோ பத்தோ ஸுந்த³ரோ’’தி. ‘‘குஹிங், ஆவுஸோ, பத்தோ’’தி? ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஹத்தே² பேஸிதோ’’தி. ஏதஸ்ஸபி வசனங் ந பமாணங். யதா³ பன ஸோ பி⁴க்கு² பத்தங் தே³தி, லத்³த⁴தி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங், தஸ்மா த³ஸாஹங் அனதிக்காமெத்வாவ அதி⁴ட்டா²தப்³போ³ விகப்பேதப்³போ³ வா.

    Pamāṇayuttānampi etesaṃ adhiṭṭhānavikappanūpagattaṃ evaṃ veditabbaṃ – ayopatto pañcahi pākehi, mattikāpatto dvīhi pākehi pakko adhiṭṭhānūpago. Ubhopi yaṃ mūlaṃ dātabbaṃ, tasmiṃ dinneyeva. Sace ekopi pāko ūno hoti, kākaṇikamattampi vā mūlaṃ adinnaṃ, na adhiṭṭhānūpago. Sace pattasāmiko vadati ‘‘yadā tumhākaṃ mūlaṃ bhavissati, tadā dassatha adhiṭṭhahitvā paribhuñjathā’’ti, neva adhiṭṭhānūpago hoti, pākassa hi ūnattā pattasaṅkhyaṃ na gacchati, mūlassa sakalassa vā ekadesassa vā adinnattā sakabhāvaṃ na upeti, aññasseva santako hoti, tasmā pāke ca mūle ca suniṭṭhiteyeva adhiṭṭhānūpago hoti. Yo adhiṭṭhānūpago, sveva vikappanūpago. So hatthaṃ āgatopi anāgatopi adhiṭṭhātabbo vikappetabbo vā. Yadi hi pattakārako mūlaṃ labhitvā sayaṃ vā dātukāmo hutvā ‘‘ahaṃ bhante tumhākaṃ pattaṃ katvā asukadivase nāma pacitvā ṭhapessāmī’’ti vadati, bhikkhu ca tena paricchinnadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ atikkāmeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Sace pana pattakārako ‘‘ahaṃ tumhākaṃ pattaṃ katvā pacitvā sāsanaṃ pesessāmī’’ti vatvā tatheva karoti, tena pesitabhikkhu pana tassa bhikkhuno na āroceti, añño disvā vā sutvā vā ‘‘tumhākaṃ, bhante, patto niṭṭhito’’ti āroceti, etassa ārocanaṃ na pamāṇaṃ. Yadā pana tena pesitoyeva āroceti, tassa vacanaṃ sutadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Sace pana pattakārako ‘‘ahaṃ tumhākaṃ pattaṃ katvā pacitvā kassaci hatthe pahiṇissāmī’’ti vatvā tatheva karoti, pattaṃ gahetvā āgatabhikkhu pana attano pariveṇe ṭhapetvā tassa na āroceti, añño koci bhaṇati ‘‘api, bhante, adhunā ābhato patto sundaro’’ti. ‘‘Kuhiṃ, āvuso, patto’’ti? ‘‘Itthannāmassa hatthe pesito’’ti. Etassapi vacanaṃ na pamāṇaṃ. Yadā pana so bhikkhu pattaṃ deti, laddhadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ, tasmā dasāhaṃ anatikkāmetvāva adhiṭṭhātabbo vikappetabbo vā.

    தத்த² த்³வே பத்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னா காயேன வா அதி⁴ட்டா²தி, வாசாய வா அதி⁴ட்டா²தி. தேஸங் வஸேன அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன ‘‘இமங் பத்தங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி வா ‘‘ஏதங் பத்தங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி வா வத்வா ஏவங் ஸம்முகே² வா பரம்முகே² வா டி²தங் புராணபத்தங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா அஞ்ஞஸ்ஸ வா த³த்வா நவங் பத்தங் யத்த² கத்த²சி டி²தங் ஹத்தே²ன பராமஸித்வா ‘‘இத³ங் பத்தங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி சித்தேன ஆபோ⁴க³ங் கத்வா காயவிகாரங் கரொந்தேன காயேன வா அதி⁴ட்டா²தப்³போ³. வசீபே⁴த³ங் கத்வா வாசாய வா அதி⁴ட்டா²ப⁴ப்³போ³. தத்ர து³வித⁴ங் அதி⁴ட்டா²னங் – ஸசே ஹத்த²பாஸே ஹோதி, ‘‘இமங் பத்தங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³, அத² அந்தோக³ப்³பே⁴ வா உபரிபாஸாதே³ வா ஸாமந்தவிஹாரே வா ஹோதி, ட²பிதட்டா²னங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ஏதங் பத்தங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³. அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன பன ஏககேன அதி⁴ட்டா²தும்பி வட்டதி, அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே அதி⁴ட்டா²தும்பி வட்டதி. அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே அயமானிஸங்ஸோ – ஸசஸ்ஸ ‘‘அதி⁴ட்டி²தோ நு கோ² மே, நோ’’தி விமதி உப்பஜ்ஜதி, இதரோ ஸாரெத்வா விமதிங் சி²ந்தி³ஸ்ஸதீதி. ஸசே கோசி த³ஸ பத்தே லபி⁴த்வா ஸப்³பே³ அத்தனாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ஹோதி, ந ஸப்³பே³ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, ஏகங் பத்தங் அதி⁴ட்டா²ய புனதி³வஸே தங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா அஞ்ஞோ அதி⁴ட்டா²தப்³போ³. ஏதேனேவ உபாயேன வஸ்ஸஸதம்பி பரிஹரிதுங் ஸக்கா.
